x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Niciodată până acum un desert nu a fost aşa de simplu

Niciodată până acum un desert nu a fost aşa de simplu

de Simona Chiriac    |    11 Noi 2009   •   00:00
Niciodată până acum un desert nu a fost aşa de simplu

În această săptămână, Jamie Oliver deschide cutia cu surprize. Volumul cinci din "Bucătarul se dezbracă... de secrete" nu este doar pentru copii. Dulciuri suficient cât să vă facă ziua minunată, dar şi alte reţete şi trucuri necesare în bucătărie.



Iată un adevăr universal valabil: tuturor ne plac dulciurile. Nu este doar un impuls pe care-l simţi uneori şi peste care nu poţi să treci. Pur şi simplu, dulciurile ştiu să ispitească. De la copii şi până la oameni în toată firea, trecuţi bine prin viaţă, o bucăţică de ciocolată, o prăjiturică sau un simplu măr copt cu zahăr vanilinat şi scorţişoară poate fi o ispită mai mare decât poate cea mai de preţ comoară. Şi asta pentru că le ai mereu la îndemână.

CHIAR POATE FI UŞOR
Cu toate acestea, tocmai deserturile, mai cu seamă prăjiturile, sunt ocolite de gospodine. Cine se mai încumetă astăzi să facă prăjituri în casă, când la cofetărie, patiserie sau chiar la supermarketuri ai de unde alege dulciuri perfecte, unele în stare congelată ca să-ţi lase parcă timp să alegi ziua potrivită în care să le guşti. Dar oare este chiar aşa? Comoditate în locul sănătăţii şi savorii... Redescoperirea plăcerii de a găti şi întoarcerea la simplitatea din natură presupun ca, pe lângă supe, fripturi şi legume proaspete la grătar, masa să se încheie cu un desert pregătit în casă.

Nu folosind obligatoriu reţetele bunicii, ci pregătind deserturi pe care le-am putea considera moderne, o variantă mult simplificată a sofisticatelor deserturi servite în restaurante în farfurii decorate somptuos cu sos de ciocolată şi pudrate cu zahăr. Şi ca să fie şi mai plăcut, nu aveţi nevoie nici măcar de un întreg reţetar.

INSPIRAŢIE
Jamie crede cu putere că este suficient să ştiţi doar câteva reţete de bază, pe care apoi le veţi transforma în ceva nou, doar înlocuind unele ingrediente. "Cred că soluţia este să vă dau nişte reţete simple pe care să le puteţi personaliza, fără să fie prea pretenţioase. Aşadar, aveţi aici câteva reţete de bază bune şi uşoare, care vă pot fi sursă de inspiraţie. Vreau să vă plimbaţi prin pieţe şi magazine şi, când vedeţi ceva ce vă atrage privirea, ceva care arată minunat sau miroase frumos şi irezistibil, luaţi-l acasă şi faceţi ceva gustos din el cu ajutorul acestor reţete."

Aşa că, înarmaţi cu puţină curiozitate şi inspiraţie, folosind ingrediente de sezon sau altele exotice, veţi putea pregăti reţete mai simple, cum ar fi fructele coapte (în această simplitate se ascunde însă multă savoare, căci Jamie ştie să le prepare într-un mod original, aşa că merită să le încercaţi!), creme de brânză dulce, semifreddo (un alt fel de a pregăti îngheţată... în casă), budinci de toate felurile, fructe cu... firimituri şi tarte cu... orice.

CĂTEVA IDEI
Cum poate ceva atât de simplu, precum fructele coapte la cuptor, să se transforme într-un desert pe măsura unui restaurant? Foarte simplu. Fructele (pot fi de mai multe feluri, pentru toamnă s-ar potrivi de minune pere, mere, prune sau gutui) tăiate în jumătate şi fără sâmburi se pun într-un vas de ceramică termorezistent. Se mai adaugă câteva fire de rubarbără şi felii de banane.

Se stropesc cu zahăr vanilinat (pregătit în casă, iar Jamie vă oferă o reţetă infailibilă al cărei parfum va invada casa chiar dacă nu a sosit încă Crăciunul) şi câteva picături de coniac. Se lasă în cuptor până când se înmoaie puţin şi se servesc cu îngheţată de vanilie, cremă mascarpone sau de vanilie. Sau orice altceva, căci dumneavoastră decideţi.

Cât despre semifreddo... "Nu ştiu pe nimeni care să nu fi mormăit de plăcere când a gustat din acest desert! Este delicios, foarte rapid şi uşor de făcut. Această reţetă, cu variaţii, este un substitut grozav pentru îngheţată. Deşi mie îmi place să fac îngheţată, cine o face acasă în realitate? Aproape nimeni! Pur şi simplu ne ducem şi cumpărăm. Eu aşa fac." Punctul forte al acestei reţete este că se pregăteşte în doar patru minute. În plus, nu ai nevoie decât de cinci ingrediente (asta dacă punem la socoteală şi vârful de cuţit de sare care se adaugă în orice desert!).

Variantele pot fi însă nelimitate. Cu praline (nuci coapte învelite în caramel, cu smochine şi miere sau turrón (un sortiment de nuga pregătit de spanioli).

Fructele cu firimituri. Sună un pic cam neobişnuit pentru o reţetă. Şi totuşi "acesta este cel mai rapid desert din lume. Le place tuturor şi puteţi folosi orice fructe de sezon. Serviţi cu cremă de ouă, frişcă, îngheţată, mascarpone sau cremă de vanilie". Primul pas - se mixează făină, unt, zahăr şi un praf de sare. Pasul doi - se pun într-un vas termorezistent fructele tăiate şi pudrate cu zahăr, apoi se presară frimiturile. Pasul trei - se lasă în cuptor la 200 grade C timp de 30 de minute. Gata!

ALTE MĂRUNŢIŞURI
5372-106510-jamiedulce2.jpgÎn această categorie sunt incluse reţetele de bază, punct de plecare pentru pregătirea unor mâncăruri ceva mai elaborate, dar nu complicate. Reţete sigure pentru supă limpede, supă de bază de pui, legume sau peşte. Untul, servit alături de fripturi bine rumenite, poate fi totuşi mai mult decât atât, dacă se prepară cu verdeţuri (busuioc, coriandru, rozmarin, salvie, usturoi, cimbru). Maioneza nu va mai fi o reţetă a cărei reuşită ţine de noroc, ci va fi la fel de banală precum o... omletă. În plus, dacă veţi urma sfaturile lui Jamie, maioneza va căpăta mereu alte arome... de verdeaţă, migdale sau nuci prăjite.

Aďoli este un ulei de măsline un pic mai special, uşor versatil, ceea ce permite folosirea lui în ipostaze diferite. "Când fac aďoli, folosesc două tipuri de ulei de măsline: unul care este un pic mai scump, mai piperat şi mai îndrăzneţ, iar al doilea, un pic mai dulce, dar tot bun şi plăcut. Amestecând astfel cele două tipuri, obţineţi o aromă de ulei de măsline care nu este prea puternică sau prea piperată. Aďoli merge grozav cu friptură de porc rece. Aďoli de busuioc este bun cu somon roz la grătar, iar cel de lămâie merge bine cu crostini în supa de peşte."

Şi nu în ultimul rând, Jamie vă propune reţete de sosuri, atât de diferite şi de neobişnuite, încât nici un preparat nu va mai fi la fel. Sos de pâine, de mere, de mentă, pesto, salsa verde, salsa cu ardei iute roşu şi fenicul, salsa dulce cu ardei graşi şi iuţi roşii, sos din nucă de cocos, roşii, castraveţi şi lămâie verde şi, nu în ultimul rând, ardei iuţi marinaţi, nu doar pentru cei mai curajoşi. Poftă bună!

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie