x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Academia de artă şi muzică Florin Salam

Academia de artă şi muzică Florin Salam

de Dana Cobuz    |    09 Mai 2008   •   00:00
Academia de artă şi muzică Florin Salam

ORGANIZAŢIE NONGUVERNAMENTALĂ ŞI CONCERTE ACADEMICE
Academia de Muzică cea făr’ de acte-n regulă a lui Florin Salam a făcut deja primele încasări, care se ridică la aproximativ 100.000 de lei. Deşi se vrea persoană juridică fără interes patrimonial, ONG-ul manelistului nu figurează în baza de date a Ministerului Justiţiei. Omul de încredere al lui Salam, Eugen Drăgoi, anunţă un al doilea spectacol organizat de aceeaşi Academie la Constanţa, la 5 iulie, cu Tarkan şi Paula Seling capete de afiş. 



ORGANIZAŢIE NONGUVERNAMENTALĂ ŞI CONCERTE ACADEMICE
Academia de Muzică cea făr’ de acte-n regulă a lui Florin Salam a făcut deja primele încasări, care se ridică la aproximativ 100.000 de lei. Deşi se vrea persoană juridică fără interes patrimonial, ONG-ul manelistului nu figurează în baza de date a Ministerului Justiţiei. Omul de încredere al lui Salam, Eugen Drăgoi, anunţă un al doilea spectacol organizat de aceeaşi Academie la Constanţa, la 5 iulie, cu Tarkan şi Paula Seling capete de afiş.


TRATATIVE ● Tarkan, la concertul academic din Constanţa, la 5 iulie
Înainte de a fi legal înregistrată în evidenţele Ministerului Justiţiei, organizaţia nonguvernamentală Academia de Artă şi Muzică Florin Salam a făcut încasări. Primii bani nu au venit de la fondatori, ci din biletele vîndute la spectacolul organizat la Sala Palatului de Ziua Muncii.


Anunţul deschiderii Academiei de Artă şi Muzică Florin Salam a iscat numeroase discuţii şi controverse în media şi în breasla muzicală din România. "Of-ul" nr. 1 a fost alăturarea Paulei Seling cu maneliştii, într-un spectacol care a avut loc la
1 mai, la Sala Palatului. Cel de-al doilea "of" a trecut mai puţin observat: ce legitimitate ar avea o astfel de şcoală, pompos denumită Academie, în peisajul educaţional şi muzical de la noi, cine se află în spatele acestei iniţiative şi care este scopul... care este! Mai mult, conform afişelor lipite în tot Bucureştiul, organizatorul spectacolului a fost Academia mai sus numită, în ciuda faptului că aceasta nu a obţinut încă toate actele care să-i dea legitimitate.


ŞOFERUL-AGENT. Cum obişnuim să mergem la sursă, l-am căutat pe cel al cărui nume se regăseşte în titulatura încă nenăscutei şcoli de arte şi muzică. La Florin Salam am ajuns prin şoferul lui personal, care ni s-a recomandat, la telefon, "agentul lui Florin Salam". "Doamnă, eu cînt. Dacă vreţi detalii despre Academie, am un om care mă reprezintă, Eugen Drăgoi. El a organizat şi spectacolul cu Paula Seling şi vă poate spune mai multe", ne-a răspuns, într-un sfîrşit, Florin Salam. "Bine, dar cred că la cîteva întrebări ne puteţi răspunde şi dumneavoastră... Cît vă costă iniţiativa asta? Ce urmăriţi, mai exact, cu această şcoală?", am insistat noi. "Doamnă, eu mă ocup cu cîntatul. Dar o să fiu acolo cînd e nevoie. Şi normal că o să predau la copii, doar sînt solist. Şmecherii ale meseriei..." Altele nu ne-a mai spus Salam. Părea grăbit să scape de întrebări.


AU ÎNCASAT! De la "omul de încredere" al manelistului am aflat că fondatori ai Academiei sînt, printre alţii, "oamenii de afaceri" Gigi Paraschiv şi Florin (Charly) Pelmuş, Florin Salam şi impresarul-managerul Eugen Drăgoi. "Sînt fel de fel de ONG-uri care se bat cu pumnul în piept că fac şi dreg – ne explică Drăgoi. Noi chiar facem şi nu cerem nimic de la nimeni. Vom susţine academia din resurse proprii". Şcoala va fi deschisă tuturor copiilor cu talent, minoritari sau majoritari (n.r. – de etnie sau români), susţine fondatorul. "Există limită de vîrstă: 18 ani – pentru grupele de cultură generală şi 20 de ani pentru cei cu talent, pentru că peste 20 de ani deja sînt însuraţi şi au şi copii. Avem un spaţiu în zona Moşilor, care e acum în amenajare. Sper că în două săptămîni va fi gata. Înscrierile vor începe în jur de 1 iunie şi primele cursuri se vor ţine în cursul vacanţei de vară", explică Drăgoi.


ÎN ILEGALITATE. Ni se mai spune că în momentul de faţă sînt deja demarate procedurile de înregistrare a Academiei la OSIM. Nu pomeneşte nimic de judecător sau de Ministerul Justiţiei, acolo unde se depun actele de înregistrare şi solicitările de dovezi. La Compartimentul Evidenţă ONG-uri al Ministerului Justiţiei nu a fost depusă încă nici o solicitare de dovadă pentru această persoană juridică fără scop patrimonial, aceasta neexcluzînd posibilitatea ca dosarul de înfiinţare să se afle în aprobare la un judecător. Ordonanţa 26 din 2000, cu privire la organizarea şi funcţionarea organizaţiilor nonguvernamentale, nu interzice folosirea cuvîntului "academie" în denumirea unui ONG, deşi se recomandă folosirea înaintea acestuia, ca precizare, a unor cuvinte de tipul "asociaţie", "fundaţie" sau "societate". Ca SRL, este exclusă existenţa unei asemenea denumiri, conform articolului 39 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Deschiderea şcolii de arte şi muzică pentru copiii fără posibilităţi coincide cu organizarea unor spectacole. Primul este cel deja discutat, de la Sala Palatului, al doilea urmează să se petreacă la 5 iulie pe stadionul din Constanţa. Formula artistică va fi aceeaşi ca la 1 mai: Paula Seling, Nico şi Raluca Drăgoi, plus cîntăreţi de manele, dar cap de afiş, speră organizatorii, va fi solistul turc Tarkan, cu managerul căruia se poartă negocierile finale în aceste zile. Până una-alta, Academia cea făr’ de acte-n regulă a făcut deja primele încasări. La evenimentul de la Sala Palatului au participat aproximativ 3.000 de spectatori, cumpărători de bilete de 30, 50 şi 70 lei. Un calcul simplu arată că încasările s-au ridicat la minimum 100.000 de lei. Încasări făcute, repetăm, de o persoană juridică neînregistrată încă la Ministerul Justiţiei sau la Registrul Comerţului.



Doar susţinere. Fără onorariu

Consecventă în declaraţiile dinaintea şi de după spectacolul manelelor în care a fost cap de afiş, Paula Seling (foto) a declanşat o mică revoltă în rîndul colegilor de breaslă, al fanilor şi chiar în presa care pînă mai ieri o admira. Băimăreanca s-a lăsat agăţată de organizatori prin povestea cu discriminarea romilor şi se tot disculpă folosindu-se de aceasta şi precizînd că nu a încasat nici un onorariu. Mai mult, a declarat public că susţine iniţiativa lui Florin Salam de a deschide o academie de muzică. Despre participarea – numită "un pas mic în lupta împotriva prejudecăţilor" – la spectacolul de la Sala Palatului, Seling spune că "a fost frumos. Florin Salam a cîntat cu mine «Tu nu vezi?!» şi mesajul piesei s-a îngreunat sub vocea lui".


COTITURĂ
"A fost o mare onoare pentru mine să cînt cu domnul Florin Salam piesa compusă de mine special pentru acest spectacol. Momentul de la Sala Palatului reprezintă o mare cotitură în viaţa mea. A fost frumos. Florin Salam a cîntat cu mine «Tu nu vezi?!» şi mesajul piesei s-a îngreunat sub vocea lui. Cred că, în România, oamenii încă se lovesc de prejudecăţi şi de discriminare"
Paula Seling - interpretă
UN SENSIBIL
"Am vrut doar să ajut copiii care îşi pierd din talent din cauza sărăciei. Pe parcurs aş vrea chiar să ofer, pe lîngă şcoală, şi adăpost elevilor mei, pentru că mulţi dintre ei locuiesc în stradă (...). Un rom şi un român pot convieţui în pace şi armonie şi eu asta vreau să demonstrez prin şcoala mea în care sînt bineveniţi toţi copiii"
Florin Salam – manelist




×