x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Apariţii stranii în conacele vechilor bogătaşi ai Brăilei

Apariţii stranii în conacele vechilor bogătaşi ai Brăilei

de Florentin Coman    |    20 Iul 2010   •   00:00
Apariţii stranii în conacele vechilor bogătaşi ai Brăilei
Sursa foto: Florentin Coman/

Apariţie stranie, ce seamănă a fantomă, într-un imobil din centrul vechi al Brăilei. Casa datează din vremurile de aur ale oraşului, când la Brăila se stabilea bursa cerealelor din întreaga lume, iar acum este proprietatea Consiliului Judeţean şi aşteaptă să fie renovată pentru a-şi recăpăta strălucirea de altădată. O angajată a firmei private care are contract cu CJ pentru paza clădirii susţine că în urmă cu câteva zile a reuşit să fotografieze cu telefonul mobil o entitate ce bântuia printr-o cameră.

În termeni populari, ar fi vorba despre o stafie care, iniţial, a speriat-o foarte tare pe agenta de pază. După câteva clipe de spaimă, femeia a reuşit să se stăpânească, a scos telefonul mobil din buzunar şi, apropiindu-se de fereastra încăperii unde observase o siluetă translucidă, a făcut câteva cadre. Pozele arată o prezenţă vaporoasă, fără o formă anume. "Sunt convinsă că este o entitate energetică, fiindcă înainte de a face fotografiile am avut o senzaţie intensă că este cineva acolo, în acea cameră. Era aproape ora 7:00 şi îmi făceam rondul de dimineaţă. Apropiindu-mă de fereastra unei încăperi care pare a fi fost un dormitor sau aşa ceva, am fost copleşită de sentimentul că mă însoţeşte cineva. M-am apropiat de geam şi am observat o siluetă înaltă, feminină, învăluită parcă într-un văl alb. Primul impuls a fost să mă îndepărtez foarte repede, să fug.

De teamă, începuse să mi se facă rău. Apoi m-am gândit că nu are ce să se întâmple şi că e păcat să ratez ocazia de a face câteva fotografii. M-am întors la fereastră şi am declanşat de mai multe ori, fiindcă silueta respectivă se muta dintr-o direcţie în alta. Probabil că, dacă aveam un aparat mai bun, pozele ar fi fost mai reuşite. Şi pe telefon se vede totuşi ceva, dar nu atât de bine cum am văzut eu în acel loc şi în momentele respective", ne-a declarat Manuela Chiroşcă, agentul de pază care a trăit acea experienţă. Femeia ne-a mărturisit că în ultimii 14 ani a practicat yoga şi a citit multe despre spiritism şi parapsihologie. "Am mai trăit experienţe parapsihologice, dar niciodată la o asemenea intensitate. Nu vreau să intru în detalii, fiindcă, în general, lumea este circumspectă şi ia în derâdere astfel de chestiuni. Poate că totuşi această casă va fi cercetată de energoterapeuţi cu experienţă. Specialiştii ar putea spune dacă există aici entităţi energetice şi de ce natură sunt acestea", ne-a spus agentul de pază.

Manuela Chiroşcă era convinsă că imobilul pe care îl păzeşte este celebra "Casă cu stafii" de pe Str. Ana Aslan. Legenda "casei cu stafii" s-a ţesut însă în jurul altui imobil aflat la câteva zeci de metri distanţă. Se spune despre acea clădire că ar fi aparţinut unui afacerist grec foarte bogat care s-a însurat la bătrâneţe cu o femeie tânără şi frumoasă. Îl chema Nicolachi Mavrocordulas şi făcuse o avere fabuloasă din speculaţii cu cereale. Avea cam 60 de ani când a cunoscut-o pe Voica, fata unui ţăran din satul Însurăţei, situat la circa 70 km de Brăila. Pasiunea stârnită de frumuseţea tinerei ţărănci l-a determinat să o cumpere de la taică-său şi să o aducă la Brăila, unde a luat-o de nevastă şi i-a clădit un conac cum nu se mai văzuse în oraş. Peste câţiva ani, într-o noapte vijelioasă de iarnă, s-a întors pe neaşteptate de la vânătoare şi a prins-o în braţele unui amant tânăr. Se zice că, înnebunit de gelozie, a împuşcat-o acolo unde o găsise, pe o blană de urs, în faţa şemineului, apoi a zidit-o într-un perete al casei. Se întâmplau toate astea în anii primului război mondial.

După teribila crimă, Mavrocordulas a vândut conacul şi a plecat în Grecia, dar următorii proprietari n-au stat prea mult în acea clădire. Nici cei care au cumpărat de la ei n-au rămas decât câteva luni, iar istoria s-a repetat: cumpărătorii se instalau şi după scurt timp scoteau casa la vânzare, căutând să plece cât mai repede. Bineînţeles, fenomenul a fost observat de vecini, iar în oraş s-a răspândit repede zvonul că imobilul este bântuit de fantoma Voicăi cea ucisă din gelozie.

5827-126945-casacustafii2.jpg
La un moment dat, camera telefonului mobil a surprins o apariţie vaporoasă

"Stafia" fotografiată de Manuela Chiroşcă a apărut în imobilul de la numărul 29. Acolo a funcţionat pe vremuri consulatul unei ţări străine. Se aude că în primii ani după război ar fi fost comisariat sovietic şi că în subsol ar fi fost torturaţi şi ucişi oponenţii comuniştilor. "Până acum n-am auzit să fi existat legende cu fantome în această casă. Imobilul de pe Strada Ana Aslan nr. 29, precum şi cel de la nr. 27 urmează să intre într-un amplu program de reabilitare, în valoare de peste 10 milioane RON. Programul este intitulat «O poartă spre patrimoniul cultural», pentru că se intenţionează ca în aceste clădiri să se înfiinţeze un centru multicultural şi de recreere care să atragă numeroşi vizitatori. Durata proiectului de reabilitare este prevăzută pentru 24 de luni de la demararea lucrărilor. În momentul de faţă ne aflăm în stadiul semnării contractului de finanţare cu Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale", ne-a informat Nicu Filote, secretarul Consiliului Judeţean Brăila.

×
Subiecte în articol: special