x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Autorul unui accident s-a plimbat cu Salvarea până i-a trecut beţia

Autorul unui accident s-a plimbat cu Salvarea până i-a trecut beţia

de Petru Zoltan    |    28 Mai 2009   •   00:00
Autorul unui accident s-a plimbat cu Salvarea până i-a trecut beţia

Un afacerist băcăuan a spulberat într-un accident de circulaţie o familie. După accident, poliţiştii au întocmit un proces-verbal la repezeală şi au încurcat şi probele de alcoolemie. Asta în timp ce afaceristul îşi închiriase rapid o ambulanţă care l-a plimbat aproape 300 de kilometri să-şi trateze juliturile.



Acum şase luni, soţii Dediu se aflau în maşina personală. Mergeau spre casă, spre Focşani, neavând cum să ştie că seara de 31 octombrie 2008 avea să fie şi ultima din viaţa lor.

În localitatea Dărmăneşti, din judeţul Bacău, Dacia 1310 în care se aflau cei doi soţi a fost lovită în plin de un Volkswagen Passat care a intrat pe contrasens. Impactul a fost atât de puternic, încât medicii de pe ambulanţă nu au mai avut ce face.

Cei doi muriseră zdrobiţi de un afacerist local, Liviu Botezatu, personaj care se chinuise de cinci ori în 2008 să ia carnetul de şofer. Cei care i l-au dat până la urmă ar trebui să le aibă pe victime pe conştiinţă. Mai mult, poliţiştii care s-au ocupat de caz l-au făcut scăpat pe şoferul vinovat de producerea accidentului. Nu le-au păsat că doi oameni au fost trimişi în pământ de un vitezoman.

Degeaba aşteaptă Nadia Niţu, fiica soţilor Dediu, ca cel vinovat să fie tras la răspundere! A apelat la mai toate instituţiile statului, chiar şi la Corpul de Control al Ministerului de Interne. Nimic!

Toate instituţiile o ignoră, deşi poliţiştii de la Corpul de Control au găsit "disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte administrarea probatoriului". Cum se întâmplă de cele mai multe ori în astfel de cazuri, poliţistii găsiţi în culpă nu păţesc nimic, iar cei din Bacău nu fac excepţie. Inspectorii de la Bucureşti s-au mulţumit doar să-şi arate sirenele prin zonă şi au plecat exact cum au venit.


POLIŢIA ÎN ACŢIUNE
Agentul-şef Gabriel Musteaţă şi subcomisarul Mihai Şaulea au fost printre poliţiştii care şi-au plimbat girofarul la locul accidentului. Cei doi purtători de epoleţi erau însoţiţi de tehnicianul criminalist Viorel Puiu.

S-a trecut, aşa cum prevede legea, la cercetarea la faţa locului, cercetare făcută în grabă, pentru că altfel nu se explică toate neregulile apărute în urma acestui accident.

Subcomisarul Şaulea a întocmit rapid un proces-verbal în care preciza că: "Botezatu Vasile a fost internat la Spitalul Comăneşti, cu diagnosticul politraumatism prin accident rutier". De emoţie, probabil, subcomisarul, chiar l-a botezat pe Botezatu, pentru că prenumele acestuia este Liviu, şi nu Vasile.

Seara erorilor s-a transformat în noaptea ororilor. Liviu, sau Vasile în accepţiunea poliţistului, Botezatu a fost îndrumat sub atenta supraveghere a reprezentanţilor legii la spital, unde a fost invitat să sufle în alcooltest. S-a ales varianta testării la spital tocmai pentru că accidentul a fost considerat unul foarte grav şi abia în urma testelor clinice se putea trece la cele pentru alcoolemie.

Tot la spital, subcomisarul Şaulea a completat greşit seria sigiliului. Din greşeală, spune el. Greşeala subcomisarului a făcut ca rezultatele etilotestului să fie negative. Şi tot din greşeală, subcomisarul a dispus ca Volkswagenul Passat să rămână în custodia lui Liviu Botezatu, la sediul firmei acestuia, nicidecum la sediul Poliţiei, aşa cum era legal şi normal.

Poliţistul Şaulea şi-a adus aminte rapid de accident, mai ales că fusese audiat de inspectorii Corpului de Control. "Dosarul este în cercetare. Nu mai este la mine de la data de 10 noiembrie. Liviu Botezatu a fost dus cu ambulanţa la Spitalul Comăneşti. El a intrat pe contrasens datorită vitezei. În legătură cu seriile sigiliului a fost o greşeală, o eroare. În seara respectivă a mai fost un accident de care nu ştiam şi am completat greşit seria sigiliului", s-a apărat poliţistul. Martorii susţin că a fost transportat de poliţişti la spital. Subcomisarul a uitat însă să spună că abia după şase zile de la accident şi-a adus aminte să-i spună lui Botezatu să nu înstrăineze maşina sau să execute lucrări de reparaţii la ea.
CU TAXI-SALVAREA PRIN ROMÂNIA
Ajuns la spital cu mai multe leziuni, Botezatu a fost preluat de două infirmiere care l-au transportat la secţia Chirurgie. Chiva Murăraşu era de serviciu în aceea seară. Şi-a adus aminte starea jalnică în care era autorul accidentului. "De abia l-am urcat la Chirurgie de beat ce era, că nu se putea ţine pe picioare. L-am dus direct la WC, fiindcă a vomitat de câteva ori. Mirosea în mod excesiv a alcool, apoi l-am transportat în salon, la pat, tot împreună cu colega mea. Din cauza beţiei a început să facă scandal, iar după o jumătate de oră a adormit", a spus infirmera. Hotărâtă să îşi susţină declaraţia şi în faţa anchetatorilor în cazul în care se va obosi cineva să-i ia una.

Povestea infirmierei cum că Botezatu era beat a fost confirmată şi de medicul care l-a consultat şi care a stabilit că acesta nu se putea deplasa din cauza durerilor, dar că "prezenta halenă alcoolică". Chiva Murăraşu şi-a adus aminte şi de un tertip folosit de familia celui care vegeta pe patul de spital ca să-l scape.

Familia lui împreună cu un anume prieten al acestuia "Eghet" şi alte 15 persoane s-au sfătuit să-l transporte la Ploieşti, deoarece naşul lui era la Spital la Ploieşti. Eu am răcnit pe geam că, dacă-l vor duce la Ploieşti fără încuviinţarea doctorului, voi apela la presă. După două ore s-au sfătuit. Au plătit Salvarea, primind şi din partea medicului actele necesare pentru transport.

Astfel, la câteva ore de la accident, Liviu Botezatu se lăfăia în taxi-salvarea care-l ducea la Ploieşti pentru tratament. Interesant, mai ales că, pe orice rută ar fi venit de la Comăneşti la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti, mai sunt şi alte oraşe mari care au secţie de urgenţă. Mai mult, leziunile lui Botezatu puteau fi tratate chiar la Comăneşti. În mod normal, Botezatu trebuia dus la Spitalul de Urgenţă Bacău, iar dacă medicii nu îi găseau vreun remediu, trebuia dus la Spitalul din Iaşi, nicidecum la Ploieşti.


Final cu foame de bani
Managerul ambulanţei Bacău, doctorul Sorin Enescu, a arătat că transportul s-a efectuat la cererea pacientului, care a plătit 912 lei pentru cursa de la Comăneşti la Ploieşti.

"Noi suntem tot timpul în foame de bani şi din cauza asta închiriem ambulanţa. Şoferul era în timpul lui liber şi a fost chemat de acasă, la fel şi asistenta. E treaba pacientului de ce a optat pentru Ploieşti", a adăugat Enescu. Autorul accidentului, fostul posesor de Passat, Liviu Botezatu, nu a fost foarte fericit atunci când l-am contactat. Cu un ton superior, el a spus: "Ca persoană fizică nu am nimic de declarat, sunt organe abilitate de stat care cercetează cazul". Iar organele care cercetează cazul şi cele de inspecţie nu au găsit nimic în neregulă, au făcut erori peste erori şi nici nu s-au obosit să ia declaraţii de la martori. Las', că merge ş-aşa, nu?!


Doi oameni ucişi de un vitezoman
În urmă cu câteva luni, pe drumurile patriei o familie a fost nenorocită de un vitezoman. Doi oameni, soţ şi soţie, au fost ucişi în timp ce se îndreptau spre casă de Liviu Botezatu, un afacerist băcăuan din zona Comăneşti. De atunci, fiica victimelor, Nadia Niţu, speră ca cel vinovat de moartea părinţilor săi să fie tras la răspundere de autorităţi. Dar degeaba. După accident, în timp ce se afla pe patul de suferinţă din Spitalul "Ioan Lascăr" din Comăneşti, Liviu Botezatu a închiriat o salvare cu tot cu asistentă şi a cerut să fie transportat de la Comăneşti la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti. Prietenii ştiu de ce...

×