x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bătaia de joc a salarizării unitare

Bătaia de joc a salarizării unitare

de Diana Scarlat    |    19 Feb 2010   •   00:00
Bătaia de joc a salarizării unitare
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Revoltaţi de recalcularea salariilor, care le-a luat până la 30% din venitul lunar, bugetarii sunt hotărâţi să iasă în stradă mai devreme decât anunţaseră sindicatele. Profesorii şi medicii au avut cel mai mult de suferit în urma aplicării noii legi a salarizării.



Primul protest spontan cauzat de recalcularea salariilor a avut loc miercuri la Spitalul CF 2 din Capitală, unde peste 50 de angajaţi au manifestat în curtea instituţiei, nemulţumiţi că au primit mai puţini bani la salarii. Protestatarii susţin că au fost ameninţaţi cu desfacerea contractelor de muncă dacă îşi exprimă nemulţumirea. Unii angajaţi au spus că au primit salariile pentru luna ianuarie abia la 16 februarie, cu patru zile întârziere faţă de data stabilită.

În lipsa managerului general al Spitalului CF 2, directorul administrativ, Cristian Codreanu, ne-a explicat neoficial că, de fapt, salariile au crescut în urma recalculărilor pentru majoritatea angajaţilor, iar banii s-au plătit la timp.

NEMULŢUMIRI SINDICALE
Nu de aceeaşi părere este şi Denisa Popovici, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Spitalul CF 2, afiliat Federaţiei "Sanitas". "Mie mi-a scăzut salariul cu 100 de lei, iar celorlalţi medici li s-au luat până la 300 de lei din leafă. Sumele sunt nejustificate şi am încercat să discutăm cu managerul spitalului, însă dânsul nu vrea să stabilească nici un fel de comunicare cu noi. Face numai ce vrea el", a declarat liderul sindical pentru Jurnalul Naţional.

5562-114267-052.jpg 5562-114268-053.jpg
O comparaţie a drepturilor salariale încasate în septembrie 2009 şi a celor primite în urma aplicării legii salarizării unitare, în ianuarie 2010, arată că un profesor de informatică pierde aproximativ 400 lei la recalcularea salariului

Dincolo de problemele specifice ale Spitalului CF 2, situaţia nu este singulară, recalcularea salariilor făcându-se în detrimentul angajaţilor în tot sistemul sanitar. Sindicatele din sănătate protestează împotriva aplicării noii legi a salarizării şi spun că Executivul "riscă să-i scoată pe bugetari în stradă mai devreme".

"Pentru remedierea situaţiilor ivite în sectorul sanitar prin aplicarea defectuoasă a Legii unice de salarizare, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România solicită constituirea unei comisii de monitorizare a aplicării Legii 330/2009 la nivelul Ministerului Sănătăţii, formată din reprezentanţii ministerului şi cei ai organizaţiilor sindicale semnatare ale Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, şi deblocarea discuţiilor pe marginea acestei legi, inclusiv în ceea ce priveşte coeficienţii de ierarhizare", se anunţă într-un comunicat de presă al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

Sindicaliştii arată că au atras atenţia "timp de mai multe săptămâni asupra dificultăţilor pe care le ridică aplicarea Legii unice de salarizare, solicitând elaborarea normelor de aplicare în comisiile de dialog social din cadrul fiecărui minister, pus în faţa unei realităţi a cărei apariţie a negat-o continuu, Guvernul a găsit acarul Păun: «contabilii» care aplică legea în unităţi (de fapt, este vorba despre personalul de la resurse umane)", subliniază reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" în acelaşi document.

PROFESORI UMILIŢI
Aceeaşi situaţie dezastruoasă este şi în învăţământ, unde profesorii au primit pentru luna ianuarie salarii diminuate cu până la 30%. Popa Octavian Lucian, profesor de informatică la un liceu din Bucureşti, cu gradul II şi 13 ani vechime, a primit în decembrie 2009 un salariu net de 1.625 lei, iar în ianuarie 2010 a primit 1.240 lei. Salavastru Camelia Ioana, cu funcţia de contabil-şef, a primit un salariu net de 2.713 lei în octombrie 2009, 1.948 lei în decembrie 2009 şi 1.741 lei în ianuarie 2010.

"Fiecare salariat îşi va contesta în primul rând reîncadrarea. Toate contestaţiile se înregistrează la unitatea şcolară unde sunt angajaţi, apoi, ţinând cont de faptul că şi directorii noştri sunt afectaţi de această situaţie, îi sfătuim să depună documentele la inspectoratele şcolare. Mai departe, inspectoratele merg cu zeci de mii de contestaţii la minister să obţină consilierea", ne-a explicat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale "Spiru Haret".




Sindicatele au constatat că fiecare post este afectat altfel. "Un profesor de informatică este afectat altfel decât un învăţător, personalul nedidactic este afectat altfel. Ca exemplu, 25% din salariu se pierde prin tăierea a două sporuri, respectiv sporul de condiţii nocive şi cel de stabilitate. Unui învăţător cu grad didactic I, în mod absolut ilegal, nu i se mai plătesc cele două ore la plata cu ora, care ar fi fost în contul diminuării normei didactice de predare", mai spune Marius Nistor.

Pentru învăţători, sumele calculate în minus ajung până la aproape trei milioane. Un profesor de informatică pierde sporul de ecran, de 10,5%, iar dacă a avut salariu de merit ajunge la o scădere a salariului de până la 30%. "Pentru dirigenţie se mai acordă 10%, dar cu condiţia ca media sporurilor să nu depăşească 30%. S-au eliminat şi sporurile de vechime, aceasta fiind altă încălcare a legislaţiei în vigoare. Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea 330 şi ne aflăm într-o situaţie foarte delicată", a declarat Marius Nistor pentru Jurnalul Naţional.

Federaţia "Spiru Haret" a sesizat în mai multe rânduri Ministerul Muncii, cerându-i explicaţii pentru sporurile care nu mai pot fi acordate, acestea fiind prinse în contractele colective de muncă. "Nu am primit absolut nici un răspuns. Ministerul Muncii evită să dea răspunsuri şi continuă aceeaşi politică de a da vina pe contabili. Nu, responsabili sunt cei care au făcut o lege a salarizării proastă. Ne apropiem din ce în ce mai mult de declanşarea unor proteste de mare amploare. Vor fi acţiuni care la un moment dat vor fi determinate de nemulţumirile oamenilor.

Vor exista şi acţiuni spontane, rezultatul dezamăgirii care a cuprins această categorie socio-profesională şi nu numai", a mai spus Marius Nistor. În timp ce bugetarii sunt revoltaţi şi pregătesc proteste, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ne asigură că erorile de calcul sunt doar din vina contabililor şi a ordonatorilor de credite care nu au ştiut să aplice prevederile Legii unice, iar bugetarii ar trebui să stea liniştiţi, pentru că ministerul îi va ajuta să-şi recupereze pierderile.


Scandal la CF 2
Denisa Popovici, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Spitalul CF 2, afiliat Federaţiei "Sanitas", susţine că managerul spitalului face prea multe angajări nejustificate în sectorul administrativ, în acest moment fiind 732 de salariaţi, din care numai 520 sunt cadre medicale. Mai mult, ea spune că sunt şase directori, urmând a se mai înfiinţa un post de director pentru comunicare, proces care a fost împiedicat până acum de sindicat.

Liderul sindical mai spune că spitalul este implicat în cinci procese civile şi două penale, pentru desfacerea nejustificată a contractelor de muncă a două angajate şi pentru neacordarea unor sporuri din 2009. "Al doilea proces penal este împotriva directorului financiar Simona Florea, care a primit o amendă de 100 de milioane din partea Curţii de Conturi, pe care a plătit-o anul tecut din banii spitalului. Şi amenzile Inspectoratului Teritorial de Muncă au fost plătite tot din banii spitalului", a mai declarat liderul sindical.

×
Subiecte în articol: special salarii scadere protest bugetari