x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Belis nu a vazut cadavrele Ceausestilor

Belis nu a vazut cadavrele Ceausestilor

de Laura Toma    |    Toma Roman Jr    |    Roxana Ioana Ancuta    |    25 Oct 2005   •   00:00
Belis nu a vazut cadavrele Ceausestilor

Vladimir Belis, fost director al IML, cel care a eliberat certificatele constatatoare ale mortii Ceausestilor, sustine ca a semnat documentele din ordinul generalului Stanculescu, fara a sti daca dictatorii erau sau nu inhumati in acel moment.

ANCHETA
Despre moartea cuplului Ceausescu s-au scris sute de pagini. De asemenea, au fost intervievati de mai multe ori participantii la proces si executie. Am stat de vorba cu dl profesor Vladimir Belis, care in decembrie 1989 era directorul Institutului de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti. Dl Belis a avut un rol auxiliar in istoria mortii celor doi Ceausesti, dar, datorita marturiei domniei sale, am putut sa tragem niste concluzii. Concluzii care duc, inevitabil, la alte intrebari.

Generalul Victor Athanasie Stanculescu l-a chemat pe dr. Belis pentru semnarea certificatelor de constatare a decesului lui Nicolae si Elenei Ceausescu abia la 30 decembrie 1989. La acea data, cadavrele nu erau inca inhumate, dar generalul nu i-a permis legistului sa le vada. Mai mult chiar, l-a indemnat pe dr. Belis sa le elibereze rapid, dandu-i doar buletinele celor doi si un certificat de constatare a decesului incheiat de doi medici militari care au asistat la executia de la Targoviste. A retinut actele eliberate de Belis cu cotor cu tot. Din aceasta cauza, au mai fost eliberate si alte acte cu acelasi numar de inregistrare. Asta nu lamureste de ce fostul presedinte si sotia sa au fost inhumati abia la 31 decembrie 1989, la sase zile dupa executie, si de ce nu au fost autopsiate cadavrele, asa cum cerea legea.

Doctorii misteriosi


Pe certificatul de constatare a decesului apar semnaturile a doi medici militari, Liviu Verdes si Florin Olteanu. Din toate marturiile privind deplasarea completului de judecata de la Bucuresti la Targoviste cu elicopterele nu rezulta ca in interiorul acestora s-ar fi aflat doi medici. Despre Liviu Verdes, personaj, dupa cate se pare, real, am putut sa aflam cate ceva. La data procesului ar fi avut grad de capitan si lucra ca specialist in boli interne la Policlinica MApN din Drumul Taberei. El apare in filmul difuzat cu executia. La ora actuala se pare ca lucreaza ca internist la Spitalul Militar Central. Despre cel de-al doilea medic, Florin Olteanu, nu am putut afla nimic, oricat ne-am straduit. In mod bizar, cei doi sunt singurele personaje din toata povestea care au pastrat o discretie totala, nu au povestit public prin ce au trecut in decembrie 1989. Incercarile noastre de a lua legatura cu dr. Verdes s-au soldat cu esec. Fara autopsii
De la domnul doctor Belis am mai aflat o informatie extrem de pretioasa. Nici unul dintre cele peste 400 de cadavre ajunse la IML in decembrie ’89 nu a fost autopsiat, din "ordin superior". Chestia asta face sa se adanceasca asa-numitul "mit al teroristilor". Autopsia putea clarifica daca au fost folosite gloante de provenienta straina sau munitie atipica pentru dotarea fortelor MI sau MApN in timpul evenimentelor din ’89.

Jurnalul National: Domnule profesor, pe vremea regimului comunist, dvs. ati asistat la cateva executii. A respectat executia Ceausestilor standardele legale de-atunci?
Vladimir Belis: In mod normal, la orice executie trebuie sa asiste un medic legist. Ceea ce, in cazul de fata, nu s-a intamplat. Prin urmare, in loc sa asiste un medic legist, au asistat doi medici - mi se pare cu grad de colonel - de la MFA, Verdes si Oltean - astea parca erau numele. Ei au atestat executia si faptul ca acest act a fost dus la indeplinire si, in acelasi timp, au constatat, din punct de vedere medical, moartea clinica si biologica a celor doi, intocmindu-se in acest sens un proces-verbal. Asta este ceea ce s-a intamplat acolo. Mai departe... nu stiu. In tinerete, am asistat si eu la executii, cand am fost solicitat - de fapt ne venea randul. Pe vremea aceea, eram 10-12 medici legisti (atunci eram mai putini) si ne venea randul la cateva luni, poate mai mult. Si am fost si eu la doua-trei executii. Dar, in mod obisnuit si in mod legal, trebuie sa asiste un legist. Ceea ce nu s-a intamplat. Asta este. Acum, mai este si altceva. In orice caz de moarte violenta se face autopsia. Exista derogari. In caz de catastrofe sau in imprejurarile in care mortii sunt numerosi - cum a fost, spre exemplu, in caz de cutremur. Cand a fost cutremurul din 1977, noi am avut 1.500 de morti. Nu puteai sa faci autopsie la toti. Cum a fost Revolutia - aici am avut aproape 400 de morti. De altfel, printr-o adresa oficiala din partea Procuraturii, ni s-a facut cunoscut ca se da numar de dosar cu descrierea dosarului extern si atat. Nu se face autopsie.

In timpul Revolutiei, cate cadavre au fost autopsiate aici?
Nici unul. Adica a fost... al lui Milea. Daca vreti sa-l socotim, ala a fost autopsiat. Nu s-a facut nici o autopsie, la nici unul.

Se spunea ca nu au fost folosite doar gloante calibrul 7-62, cel folosit de Armata Romana...
Nu stiu. Din moment ce nu s-a facut autopsie, n-a venit decat medicul legist, a facut descrierea leziunilor externe, a scris pe certificat cauza mortii, care putea sa fie hemoragie interna, care putea sa fie strivire, leziune organe - interne si asa mai departe, in functie de mecanism - , au fost si unii calcati, altii au fost impuscati si asa mai departe, dar nu s-a facut autopsie, si asta nu pentru ca s-a dat dispozitia sa nu se faca, dar nici nu era practic posibil sa se faca autopsia unui numar de sute de cadavre. Nu se putea. Stiti cum era aici? Sala asta mare era plina pe jos, nu mai aveam loc in sala de autopsie si i-am pus aici, pentru ca era si iarna - asta a fost, sa zicem, un noroc - , daca putem vorbi de noroc, daca era vara, cred ca era nenorocire. Dar asta a fost situatia.

"Am semnat fara sa intreb daca sunt ingropati"


Autopsia celor doi soti Ceausescu s-a facut?
Nu, cum sa se faca?!

Totusi, au fost tinuti atatea zile.
In primul rand, eu n-aveam de unde sa stiu ca ei erau inhumati, pentru ca ei au fost executati in prima zi de Craciun, pe 25, iar eu am fost chemat sa semnez certificatul pe 30. Eu n-aveam de unde sa stiu, logic, ca in decurs de cinci zile ei n-au fost ingropati. Nici n-am pus intrebarea asta. In fata domnului general Victor Athanasie Stanculescu am semnat aceste certificate, in baza procesului-verbal intocmit de cei doi medici militari, care atestau din punct de vedere medical moartea clinica si biologica a acestora doi. Eu, dupa o saptamana in care n-am dormit - pentru ca am stat numai aici - , nu am mai pus intrebarea, care nici nu-mi putea veni in cap, ca nu erau ingropati si sa intreb, "domn’e, uite ce este, eu vreau sa ii vad si sa mi-i aratati, ca sa pot sa-i vad".

De ce credeti ca i-au tinut atata vreme pana sa-i ingroape?
Asta-i o chestiune pe care eu n-am de unde sa o stiu. Nu am de unde sa stiu de ce i-au tinut atat timp. In mod normal, certificatul se scrie imediat dupa deces sau, daca se face autopsia, imediat dupa autopsie. Deci aici nu s-a facut autopsie, cauza mortii era evidenta - impuscare si hemoragie interna - , lucru pe care l-am si scris in certificate si mai departe, n-am ce sa spun.

Generalul Stanculescu ce v-a dat? Buletinele celor doi...
Buletinele celor doi si procesul-verbal intocmit de cei doi medici de la Unitatea Medicala.

Dupa stiinta dumneavoastra, a mai vazut cineva, un alt cadru medical in afara de cei doi, cadavrele Elenei si al lui Nicolae Ceausescu?
Nu.

Se vorbea despre Ceausescu ca avea diabet in faza avansata, ca avea prostata...
Pai, daca s-ar fi facut autopsia, sigur ca lucrurile acestea s-ar fi putut evidentia. Sigur ca da. Deci, nu este de mirare ca nu s-a facut autopsia. Pentru ca nu s-a facut autopsia la nici unul din mortii Revolutiei. Dar aici nu sunt morti oarecare. Sunt niste morti mai speciali. In cazul lui Milea s-a facut autopsia, pentru ca acolo s-a pus problema: este autoimpuscare sau e heteroimpuscare. Acolo, cand o lume intreaga i-a vazut, la televizor, impuscati, nu se mai pune problema care este cauza mortii. Si mai ales in conditiile in care cei doi medici militari au fost de fata - iar mie nu mi-a venit in cap sa intreb "domn’le, i-ati ingropat, nu i-ati ingropat". Nici el nu mi-a spus. Mi-a spus ca trebuie facute formele. Spre exemplu, daca el spunea "dom’le, haide sa-i vedeti si sa constatati moartea, sa constatati ce leziuni au, ca la ceilalti din perioada respectiva, si sa scrieti". Nu "uitati-va, acesta este procesul-verbal care a fost intocmit imediat dupa executie, la care au asistat cei doi medici militari si au intocmit acest proces-verbal, din care rezulta clar ca ei au constatat, din punct de vedere medical, moartea clinica si biologica". Si, pe baza asta, scrieti actul. Avand in vedere aceste elemente, am scris: impuscare si hemoragie interna.

Pe cei doi medici militari ii cunoasteti?
Nu, nu i-am vazut in viata mea.

Teoria certificatelor


In elicopterul care a dus completul de judecata la Targoviste, pe lista celor adusi acolo nu figura nici un medic militar. Iar pe film apare, intr-adevar, un medic tanar.
Uite ce este, eu eram hotarat sa nu va arat, dar pentru ca totusi problemele sunt mai... Mi s-a spus ca e bine sa nu mai insistam... Exact aceste lucruri le-as spune oriunde. Nu stiu de ce n-a acceptat... Puteam sa fiu martor. N-am nimic de ascuns.

Bun, iata aceste acte. In primul rand, acesta este carnetul nou cu care mi-a spus sa vin si care este numerotat... Asta este Nicolae, sa vedem unde este Elena. Asa... deci astea sunt numerele: 395 si 396. Cand am plecat de-acolo, cand m-am ridicat, am zis, "rup cotorul si il iau ca sa ramana la noi". "Nu domn’e, lasati-l aici si o sa vi-l returnam noi." Cand am ajuns aici, am venit fara carnetul asta si atunci, ei neavand carnet - sa scriu in ordine - pentru ca se incepe de la 1 ianuarie in anul respectiv, cu numerele pe carnet, pana la sfarsitul anului, pana la 31 decembrie. Cand au terminat carnetul anterior, si pe care asta il scrisesera, au luat carnet si au trecut numerele astea. Asta este explicatia de ce la aceleasi numere apar doua persoane. Acum, ia uitati-va aici: documente pentru istorie. Asta-i procesul-verbal. "Subsemnatii, doctor Verdes Liviu si doctor Olteanu Florin, atestam prin prezenta - asta scrie aici - ca sentinta de condamnare la pedeapsa capitala, pronuntata impotriva inculpatilor Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena, de catre un Tribunal Militar legal constituit, a fost adusa la indeplinire, azi, 25 XII 1989, ora 14:45, constatandu-se moartea lor clinica si biologica." Semnaturi. Uitati-le. Cu parafe. Si asta este actul de deces, asta este cel semnat de mine... Vladimir Belis - se vede aici si asta este declaratia lui Gelu Voican Voiculescu, si asta este certificatul medico-legal constatator.

Trece un numar de ani si, la data de 10 iunie ’98, ce primesc de la IGP? "Va trimitem alaturat carnetul certificat constatator al mortii cuprinzand ... de file, avand completate la cotor doar primele doua: respectiv pagina unu... Ceausescu, pagina doi Elena. ... Mentiune, se anuleaza restul". Si le-au anulat.

Dumneavoastra l-ati lasat in posesia lui Stanculescu. Cum a ajuns la Ministerul de Interne?
Dom’le, eu v-am aratat... Mi-a spus toata lumea, "nu mai aratati, dom’le, ca astea le duceti la proces". Uite, eu vi le-am aratat, pentru ca nu am ce sa ascund. Deci asta este ceea ce pot sa spun. Mai mult ce sa spun. Astea le tin cu sfintenie, pentru ca sunt acte istorice. Cine mai are asa ceva?! Si nu le-am lasat nici la arhiva institutului, desi acolo ar fi trebuit. Dar pentru ca sunt de importanta asta, am zis ca la mine sunt mai sigure. Cand voi muri eu, o sa le predau. Sau inainte sa-mi vina sfarsitul. Dar, deocamdata, la mine sunt in siguranta. Intelegeti?

De ce s-ar teme cineva de deshumarea cadavrelor?
Dom’le, eu am spus: acest refuz de deshumare pentru mine n-are absolut nici o explicatie. Zoia, care cere deshumarea, are doua motive - ma gandesc: s-a vanturat zvonul ca n-ar fi ei acolo si vrea sa se convinga. Un motiv. Doi. Bun, i-au gasit, ei sunt. E, cu aprobarea Parchetului, ii luau de acolo si-i duceau intr-un cavou al familiei. Astea sunt cele doua motive... Ma gandesc, nu stiu... Astea sunt speculatii.

Daca Ceausestii ar fi fost torturati, sa spunem, inainte de executie, s-ar putea constata medico-legal acum, dupa atatia ani?
Nu, decat daca ar fi fost si fracturi. Daca erau fracturi, se pot constata si acum, iar daca nu au fracturi, acum se poate constata, spre exemplu, faptul ca, acolo fiind vorba de o tragere cu arme automate, cu siguranta ca unele gloante au perforat si oase, si atunci vedem orificiul prin oase: la cap, la torace, la coaste, pe unde au trecut gloantele. Astea se pot vedea si acum. De ce sa dezgropam lucrurile astea... nu stiu de ce?! Care este ratiunea?

Exista, pe undeva, o fisa dentara a Ceausestilor?
Cu siguranta exista, dar nu este nevoie de fisa dentara. Pentru a putea sa fim siguri ca sunt ei, astazi avem la indemana amprenta genetica. In momentul cand am dezgropat, prelevam de la ei par - ca parul nu putrezeste - sau din dinti, pulpa dentara - ca aia se gaseste inca. Deci avem probe biologice pe care le putem preleva de la cei doi si facem examenul genetic care atesta in mod indubitabil ca sunt ei.

Cu ce trebuie comparate?
Cu Zoia...

NEAUTOPSIEREA PASTREAZA SEMNE DE INTREBARE
"IN SIGURANTA". Prof. Belis tine sa pastreze "documentele istorice" pana la moartea sa
Am crezut ca prof. univ. dr. Vladimir Belis ne va spune indubitabil din ce cauza au murit sotii Ceausescu. Un prim contact vizual al unui reporter de-al nostru cu dr. Belis a avut loc in zilele lui decembrie ’89, cand medicul legist, tinand, ca si Hamlet, o capatana impuscata in mana, vorbea despre precizia tirului teroristilor. Acum am aflat cu stupoare ca nici unuia dintre cei impuscati la sfarsitul lui decembrie 1989 nu i s-a facut autopsie. Povestile despre teroristi care trageau cu gloante "dum-dum", "gloante cu cap vidia" sau gloante de calibru mare, atipice pentru unitatile militare romanesti, vor ramane din cauza asta doar niste povesti care nu pot fi confirmate sau infirmate. In plus, cadavrele sotilor Ceausescu nu au fost autopsiate. De asemenea, la executie nu a asistat, asa cum cerea legea, nici un medic legist. Una peste alta, marturia profesorului Belis nu face decat sa ceara deshumarea celor doua corpuri inmormantate la Ghencea Civil. Ea ne baga si mai rau in ceata si nu ne lamureste despre identitatea celor care se afla sub pamant, acolo unde, in mod conventional, majoritatea romanilor a crezut ca sunt sotii Ceausescu.

NU RATATI!


In numarul de maine un interviu cu Virgil Magureanu, martor in procesul de la Targoviste si fost sef al SRI.
×