x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ca sa-si scape pielea, au inventat teroristi

Ca sa-si scape pielea, au inventat teroristi

02 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
Dupa ziua de 22 decembrie 1989, fortele angajate in apararea Revolutiei s-au impuscat reciproc, scaldand Braila intr-o baie de sange. Ca sa scape basma curata, comandantii militari au inventat… teroristi, care le-ar fi masacrat oamenii.
Dupa 15 ani - Fost anchetator al dosarelor Revolutiei, procurorul Teodor Ungureanu reconstituie evenimentele care au insangerat Braila dupa 22 decembrie 1989

Rezumatul episodului precedent: La 22 decembrie 1989, preluarea puterii de catre demonstranti si Armata a fost pasnica. Nu s-a tras un foc de arma. Angajatii MI au fost dezarmati sau arestati. Ordinele contradictorii si zvonurile care circulau pe calea undelor au inceput sa inflameze situatia. Toata lumea astepta anuntatele atacuri ale "teroristilor". In noaptea de 22/23, conducerea Armatei a dat voie sa se deschida foc de voie asupra tintelor aeriene - reale sau false.
TEODOR UNGUREANU

Click pentru a mari imaginea
PUNCT STRATEGIC. Ziua, pe acoperis se cocotau revolutionari. Noaptea, fantomele teroristilor le luau locul
Seara de 23 decembrie avea sa gaseasca adunati in piata din fata Prefecturii cateva mii de demonstranti. Cu putin timp inainte de lasarea intunericului, un grup de tineri au recunoscut, la volanul unui autoturism, un ofiter de securitate. Lucratorul MI a fost molestat, iar autoturismul transformat intr-o gramada de fier vechi.

In fata magazinului Vanatorul, un grup de studenti incearca sa coaguleze ideea formarii unor organisme reprezentative si pentru idealurile lor…

La balconul Prefecturii continua sa apara fel de fel de civili si militari care, la unison, isi manifesta adeziunea fata de "idealurile revolutiei". In interiorul cladirii se duc aceleasi interminabile tratative din care ar fi trebuit sa apara "formula fericita" a unui organism provizoriu de conducere.

ATACUL AERIAN. In jurul orei 18:00, prin statia de amplificare existenta pe balcon, comandantul militar transmite primele atentionari cu privire la "iminenta unui atac purtat de elicoptere teroriste care ar fi decolat de pe Aerodromul Ianca". Se solicita insistent ca "demonstrantii sa paraseasca piata, pentru a nu se expune inutil si a permite armatei sa apere zona"... Neincrezatori, demonstrantii nu renunta la manifestatie nici macar dupa repetarea apelurilor. S-a hotarat atunci evacuarea, cu ajutorul unui cordon din luptatori GP, a celor care doreau sa ramana prea aproape de "putere".

Spre a convinge parca, in jurul orei 19:00-19:30, din departare au inceput a se auzi tiruri antiaeriene la Varsatura si apoi trageri puternice in zona depozitelor Lacul Sarat (unde TABC-uri provenite din Batalionul de Cercetare existent in oras scotoceau padurea dupa niste "teroristi cu berete"...).

In fata Casei Albe s-a format un lant de tragatori, militari din UM 01267, cu misiunea de a respinge atacul aerian asteptat… Din convingere sau din temere, mase mari de manifestanti au inceput a se retrage catre Casa Agronomului si intersectii.

Catre ora 19:45, prin statia de amplificare s-a ordonat militarilor luarea pozitiei "pentru lupta-culcat", iar blindatelor retragerea catre pasajul de acces spre Hotelul Belvedere. Pe cer nu se vedea insa nici un elicopter si nici zgomote specifice nu se faceau auzite.

Click pentru a mari imaginea
"FOC PRIETENOS". Manifestantii din fata Prefecturii, tinte pentru gloantele soldatilor

PRIMUL FOC - INCIDENT DE TRAGERE. Fara nici un motiv vizibil s-a ordonat incarcarea armamentului. Militarii culcati la sol au inceput sa manevreze armele, introducand cartus pe teava.

Tremurand de spaima, un caporal din UM 01267 a provocat un banal incident de tragere, blocand arma din dotare. Pentru remedierea armei, militarul in termen a cerut ajutorul unui cadru activ. Asa se face ca langa el s-a culcat capitanul Hanganu, care a luat in maini pistolul-mitraliera si a inceput operatiunile de deblocare, bajbaind prin intuneric. Considerand ca era vorba despre blocarea unui cartus pe rampa de alimentare, el a efectuat o dubla manevra de armare a incarcatorului. Fatalmente, pe teava a ramas primul cartus. Ofiterul a efectuat apoi, in mod mecanic, percutia de control...

Glontul trasor a pornit accidental din arma, a lovit caldaramul si a ricosat catre fata Casei Agronomului, de unde si-a continuat zborul spre inaltimi. De aici incepe dezastrul...

AU MURIT CU ZILE. Fara vreun ordin, militarii din fata Casei Albe au inceput a trage, considerand gresit ca erau atacati. Ofiterii care ii comandau alergau de la unul la altul, incercand sa-i determine a opri focul. Spaima era insa atat de puternica incat nici pumnii si loviturile de picior nu mai aveau efect imediat... Ca o reactie in lant, au tras militarii de la sol, cei din interior si cei de pe terasa. Acoperit de vacarmul armelor si de ecou, comandantul obiectivului striga in zadar prin statia de amplificare...

In urma acestui dezastru s-au inregistrat in doar cateva zeci de secunde 8 morti si 17 raniti, toti din randul manifestantilor aflati in zona Casei Agronomului. Sub acea ploaie de gloante si-au pierdut viata Apostol Aurelian, Balan Nicolae, Boeru Stefan, minor Cochirleanu Nicusor, minor Killinger Leonard, Luca Georgel, Musat Eugen, Nechita Parasca si Vasilache Leonard. Daca marea majoritate a victimelor au suferit rani grave, letale, Balan Nicolae, Boeru Stefan si Killinger Leonard au murit cu zile, fiecare dintre ei neavand decat rani la nivelul picioarelor. Tirurile infernale si tardivitatea interventiei Salvarii au determinat socuri hemoragice ireversibile...

Tot in aceste imprejurari au suferit rani prin impuscare Argint Nicolae, Chiurtu Viorel, Carapcea Mircica, Ciocarlan Vasile, Constantin Stefan, Cotet Gabriel, minor Furtuna Viorel, Grigore Ilie, Ionescu Dumitrache, minor Marin Mihaita, Nastasache Iulian, Popa Gogu, Sava Beatrice, Sechel Nicolae, Spiridis Nicolas, Stefanescu Dumitru si Toma Laurentiu.

STRIGAU AJUTOR, LI SE RASPUNDEA CU GLOANTE. Marea majoritate a victimelor au fost tineri care s-au aflat in fruntea celor care au infruntat pericolul si au platit cel mai scump pret... Din relatarile celor scapati cu viata aveam sa aflu cum si de unde s-a tras asupra lor atunci cand incercau sa se adaposteasca in Casa Agronomului ori cand incercau sa ajute vreo victima cazuta pe caldaram. Incredibil, acesti oameni care vazusera moartea cu ochii lor relatau ca pana si strigatele lor de ajutor ori rugamintile de incetare a focului atrageau asupra lor noi valuri de gloante...

Tot din dispozitive amplasate in holul intrarii principale in Prefectura s-a tras si asupra maiorului Matinca Serioja, care a suferit o rana la glezna, dar si asupra lui Dobre Florian, care a platit cu viata incercarea de a patrunde in hol.

La inceputul cercetarilor, reprezentantii ostirii si marea majoritate a componentilor dispozitivelor sustineau cu convingere ca deschiderea focului ar fi survenit ca urmare a unui "atac terorist". Unii militari afirmau ca s-ar fi tras dinspre Dunare, altii erau siguri ca se trasese dintr-un canal existent in perimetrul pietei. Mai erau cativa care nu se indoiau ca primele gloante ar fi venit dinspre Posta centrala. Toate sustinerile aveau ca numitor comun faptul ca aceste prime gloante ar fi lovit cladirea Prefecturii. Pentru ce minteau?

Pe langa identificarea persoanei care a tras accidental primul foc de arma, ancheta avea sa releve o serie de aspecte importante, cu relevanta in aprecierea cat mai corecta a celor petrecute. Astfel, a rezultat ca militarii in termen care au tras in acele momente se aflau, fara dubiu, sub imperiul unei puternice temeri indusa si amplificata constant prin zvonuri alarmiste neverificabile ori neverificate, colportate chiar de catre factori de raspundere militara. Aceasta stare a fost accentuata de oboseala fizica si stresul generate de lunga perioada de alarma de lupta. Pe fondul premiselor anterioare, dublate de o precara pregatire militara, s-a ajuns la aprecierea profund distorsionata a situatiei de fapt, creandu-se convingerea colectiva ca se producea un real atac terorist. Marea majoritate a declaratiilor date atesta faptul ca militarii in termen au tras, de cele mai multe ori, fara ca macar sa urmareasca directia in care efectuau tirul. Practic, tirul avea un preponderent caracter haotic, fapt care explica si numarul redus al victimelor inregistrate intr-o masa de ordinul sutelor de demonstranti neadapostiti.

VIESPARUL. Ce se petrecea insa in Casa Alba? Era oare prezenta comandantilor, mai mari ori mai mici, un factor de coeziune, luciditate si rigoare militara? Nici pomeneala de asa ceva. Parasiti prin birouri si pe holuri, militarii in termen trageau cam in tot ce misca... Chiar si unii in altii.

Ingroziti de efectele tirurilor necomandate si necontrolate, ofiterii alergau de la un birou la altul, strigand ordine. De multe ori au impartit si in dreapta si in stanga pumni si picioare spre a desclesta degetele crispate pe tragacele armelor automate scoase peste pervazuri de catre militarii asezati pe podele...

Ulterior primului tir, starea tensionala si de nesiguranta s-a amplificat exponential in randul militarilor. Sesizarea unor persoane in interiorul Casei Agronomului - luptatorii GP de la intreprinderea Laminorul, despre care nu se cunostea la nivelul militarilor in termen - a condus la sporirea starii confuzionale. Trebuie precizat faptul ca acesti luptatori GP aflati in holul principal al Casei Agronomului au tras doar o singura rafala asupra usii de acces, atunci cand manifestanti surprinsi de deschiderea focului asupra pietei au incercat sa se adaposteasca. La vremea respectiva, "aparatorii" Prefecturii au sustinut cu vehementa ca din Casa Agronomului ar fi tras "teroristi" (din birourile etajelor si, mai ales, din podul cladirii ori chiar de pe acoperis). Cercetarile la fata locului au constatat existenta unor urme de tragere din interior doar pe lemnul usii de acces, iar in podul cladirii s-au gasit panzele de paianjeni intacte, lipsind orice fel de urme pe praful gros de un deget...

Click pentru a mari imaginea
LA SFAT. Noua putere local` din Br`ila [i mparte func]iile

Cum tirurile incepute la Casa Alba au determinat fenomene identice in zona Viziru (unde exista o mare aglomerare de UM), aflarea generalizarii "luptelor cu teroristii" a sporit starea de nesiguranta. In mod artificial, in chiar interiorul cladirii supraaglomerata cu militari, s-a creat suspiciunea infiltrarii unor "elemente teroriste", care misunau prin catacombe, tuneluri, canalizari… Pe "scenariul CC" lansat de vreun regizor de doi bani avea sa fie intrerupt iluminatul interior (spre a nu fi ochiti de teroristii din cladirile invecinate), iar comandantul dispozitivului a interzis orice deplasare (pentru ca teroristii sa poata fi deosebiti prin intuneric…). In conditiile in care la interior au fost organizate puncte de lupta intr-un mod aberant, este lesne de inteles cum militarii au tras unii in altii - cei de la etajele superioare si scari aveau drept tinte pe aceia aflati pe etaje inferioare, iar cei amplasati pe holuri ori capetele acestora trageau asupra celor care ieseau din birouri fara a cunoaste "interdictiile".

Asa aveau sa fie raniti Cioran Anton, soldatii Ciurar Ioan si Tanase Bogdan (de catre caporalul Pituru Ion, din UM 01267), Budau Iulian si Loghin Florin, precum si lt.maj. Stoinescu Costel. Soarta nu a fost insa la fel de indulgenta cu alti militari. Caporalul Licu Daniel a fost impuscat mortal in cap in timp ce incerca sa iasa dintr-un birou, camaradul sau soldatul Nagy Samuel a fost realmente ciuruit de gloantele unor militari din UM 01267 amplasati in capatul superior al scarii pe care a incercat sa o urce in fuga, iar civilii Sarnachi Costel si Paun Adrian aveau sa cada victime nevinovate in lupta cu nalucile despre care se tot povestea in acele zile…

Debandada greu de inchipuit a generat incendierea, cu gloante trasoare, a unei sali de sedinte si deteriorarea grava a interiorului cladirii.

Din aceleasi cauze au fost cuprinse de foc cateva apartamente din blocuri apropiate, asupra carora s-a tras doar pe baza suspiciunilor create de functionarea unor instalatii de iluminare a brazilor de Craciun.

Starea de nesiguranta a atins cote inimaginabile in momentele in care dupa miezul noptii s-au auzit dinspre Dunare zgomotele unor motoare puternice de ambarcatiuni. Fara ca cineva sa fi anuntat, un divizion de vedete-dragoare al Marinei Militare a sosit de la Galati spre Portul Militar Braila.
HAOS
"Marea majoritate a declaratiilor date atesta faptul ca militarii in termen au tras, de cele mai multe ori, fara ca macar sa urmareasca directia in care efectuau tirul. Practic, tirul avea un caracter preponderent haotic"
CONFUZIE
"Este lesne de inteles cum militarii au tras unii in altii - cei de la etajele superioare si scari aveau drept tinte pe aceia aflati pe etaje inferioare, iar cei amplasati pe holuri trageau asupra celor care ieseau din birouri"

Victime colaterale, lovite mortal de gloantele nimanui

Aproape concomitent cu tragedia din Piata Prefecturii, la Tribunalul Braila mureau sub gloante procurorul Ichim Costica si sotii Copaciu Georgeta si Dumitru. Magistratul plecase din cladire cu ceva timp inainte de deschiderea focului la Casa Alba (aflata la nici 100 de metri de tribunal), pentru a aduce hrana si apa minerala militarilor in termen instalati in paza cladirii si uitati de comandantii UM 01763. La intoarcere, in chiar timpul canonadei, patru dintre militarii din paza au apreciat ca autoturismul condus de procuror, intrand pe alee cu farurile aprinse, ar fi fost al unui terorist. In atari conditii, ei au tras mai multe rafale, din mai multe pozitii. Ploaia de gloante a ciuruit caroseria Daciei si i-a produs multiple plagi lui Ichim Costica, acesta pierzandu-si viata. Gloante trase de aceiasi militari aveau sa patrunda prin ferestrele casei vecine cu tribunalul si sa ucida, la fel de nedrept, pe sotii Copaciu. Georgeta Copaciu a murit in urma socului hemoragic, dupa ce o noapte intreaga strigase in zadar dupa ajutor…

STAI CA TRAG! Pe Str. Veche, trei prieteni au pornit spre faleza Dunarii, in speranta ca vor putea observa mai bine ce se petrecea la Casa Alba. Cum nu reuseau sa vada mare lucru, au urcat catre Sos. Calarasilor, luminandu-si calea cu o lanterna. La un moment dat, din capatul strazii au fost somati sa se predea, auzind si zgomotele inchizatoarelor de arma. Speriati, cei trei au rupt-o la fuga, desi in urma lor se striga comanda "stai". Grecu Gheorghe, nemaiputand tine pasul cu prietenii, se culca pe caldaram si se taraste catre un gard. Din spatele sau se trage in rafale, unul din proiectile strapungandu-i bratul stang. Ranitul se ascunde sub gard, in timp ce pe langa el trec mai multi militari...

Spre miezul noptii, trei luptatori GP dintr-un filtru de circulatie amplasat pe Str. Ghioceilor au deschis focul asupra unui autoturism ARO, care nu se oprise la prima somatie. Conducatorul auto, numitul Gheorghe Gheorghe, si-a pierdut viata, iar pasagera Isac Carmen a scapat cu o rana abdominala.

RANITI DE COLEGI. La depozitul de materiale al MI, situat pe Str. Orientului, plt. Cazacu Iordan din UM 01267 impusca din eroare pe subordonatul sau - soldat Corban Marian, considerandu-l terorist...

Mititelu Dumitru a fost ranit superficial de unul din miile de proiectile ce cadeau ca ploaia dupa ce fusesera trase spre inaltimi, din zona Prefecturii.

In aceeasi seara, dupa ce garnizoana Ianca ar fi fost atentionata de gral Pancea asupra pericolului unui atac aerian, pe perimetrul aeroportului aveau sa se declanseze multiple tiruri. In intuneric si ceata, militari si luptatori GP au deschis focul asupra sperietorilpr de pe camp ori asupra unor "tinte aeriene"... S-a ajuns si la folosirea grenadelor defensive, conditii in care lt.maj. Malinchi Fanica din UM 01918 a efectuat o lansare defectoasa soldata cu autoaccidentarea sa si ranirea luptatorului GP Serbulet Ion.

Spre ora 22:00, luptatorul GP Lepadatu Ion a manevrat imprudent arma din dotare si a ranit prin impuscare pe camaradul sau Hagiu Nicu, in timp ce se gaseau alaturi de alti luptatori pe aliniamentul soselei de centura in asteptarea unor ipotetice atacuri teroriste... Tarziu in noapte, Munteanu Ion a iesit pe balconul apartamentului de la ultimul etaj al unui bloc de locuinte, curios a vedea cum se tragea la Prefectura, cu gloante trasoare. Curajul l-a platit cu suferintele create de o rana produsa la un genunchi de un proiectil provenit din trageri la verticala.
DUPA CIORI
"Pe perimetrul aeroportului aveau sa se declanseze multiple tiruri. In intuneric si ceata, militari si luptatori GP au deschis focul asupra sperietorilor de pe camp ori asupra unor "tinte aeriene""
VICTIMA CURIOASA
"Munteanu Ion a iesit pe balconul apartamentului de la ultimul etaj al unui bloc de locuinte, curios a vedea cum se tragea la Prefectura, cu gloante trasoare. Curajul l-a platit cu suferintele create de o rana produsa la un genunchi de un proiectil provenit din trageri la verticala"

NU RATATI

In ziarul de maine, cititi despre diversiune si despre militarii USLA a caror jertfa trebuia sa justifice teza "militienilor-securisti".
×