x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cămine de lux cu 100 € pe lună

Cămine de lux cu 100 € pe lună

de Cristinel C. Popa    |    Eugenia Mihalcea    |    26 Sep 2009   •   00:00
Cămine de lux cu 100 € pe lună
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Jumătate dintre studenţii care au nevoie de cazare nu prinde loc în cămin, mai ales în marile centre universitare, cum sunt Bucureştiul, Iaşiul, Clujul sau Timişoara. Pentru ceilalţi, viaţa la cămin înseamnă baia la comun cu tot culoarul, învăţatul împreună cu alţi patru sau cinci colegi de odaie şi gătitul pe hol la reşou. Există însă şi câteva mii de norocoşi care beneficiază de facilităţile căminelor noi ale universităţilor, sau de disperarea dezvoltatorilor, care, în criza imobiliară, închiriază studenţilor la preţuri acceptabile.




Căminul A8 din complexul studenţesc "Belvedere" al Academiei de Studii Economice (ASE) este construit în 2008-2009 şi dat în folosinţă din această toamnă. Practic, studenţii vor intra în el de luni, 28 septembrie. În cadrul complexului mai sunt două cămine noi ale ASE, construite de la zero, în 2005, respectiv 2007. Pentru A8 s-au investit puţin peste 17 milioane de lei, din fonduri bugetate, după cum spune prorectorul ASE, Nicolae Istudor.

Accesul la aceste cămine nu este limitat decât de notele şi mediile obţinute de către studenţi. "Vin studenţi de la toate facultăţile, în funcţie de medie, dar şi studenţi străini Erasmus sau doctoranzi, care au dreptul la camere cu două locuri", explică Nicolae Istudor.

Camerele tip garsonieră de patru locuri din noul cămin A8 au contoare în cameră, astfel încât cei care "vor să facă risipă de energie, o fac pe banii lor", după cum spune prorectorul ASE. În căminul A8 sunt 630 de locuri, iar în celelalte două în jur de 1.100 de locuri. Fiecare student ajunge să plătească circa 100-120 de lei pe lună, regia de cămin, iar de aceşti bani beneficiază de internet în cameră, de televiziune prin cablu, oficii de servire a mesei, dotate cu cuptoare cu microunde şi plite electrice. Camerele sunt tip garsonieră, cu patru paturi şi baie, dar şi cu aer condiţionat în fiecare încăpere. În întreg complexul nu există însă cantină sau teren de sport, dar căminele sunt gard în gard cu stadionul Sportul Studenţesc.

Pentru a se asigura că nu vor avea cămine distruse de către studenţi în câţiva ani, conducerea ASE a realizat un anumit tip de contract, cu o fotografie a camerei drept anexă. "Studenţii semnează contractul şi se obligă ca la finalul perioadei de închiriere să predea camera în aceeaşi stare ca în fotografie. În caz de stricăciuni, plătesc", completează Istudor.

AKADEMOS SAU GAUDEAMUS
La Iaşi, doar un student din trei are acces la cămin, iar dintre cei care primesc cazare, 90% stau în camere de câte patru ori cinci persoane, cu baie pe hol şi fără nici o facilitate. Sunt, însă, şi 900 de tineri care locuiesc în cămine de trei stele, unde accesul se face în funcţie de medie.

Primul dintre acestea, intitulat şi Centrul de Schimburi Internaţionale "Gaudeamus", este situat foarte aproape de Universitatea "Al.I. Cuza". Căminul a fost construit în urmă cu aproape un deceniu. Cel de-al doilea, un pic mai modern decât primul, Akademos, se găseşte peste drum de Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu".

"Gaudeamus" te întâmpină cu o grădină de flori multicolore. Flori la balcon, flori la intrare. Camerele sunt cu două şi trei locuri, au aer condiţionat, tv, frigider, baie în cameră, bucătărie modernă pe hol, maşini de spălat şi automate de cafea cu fise. Masa se poate servi în restaurantul propriu. La "Gaudeamus" sunt 400 de locuri, în care sunt cazaţi studenţi de la "Cuza", care vin prin programele Erasmus-Socrates, precum şi cadre didactice, în baza unor parteneriate universitare. Tariful pentru un student este de 490 de lei pe lună.

Holurile sunt lungi, au covoare traversă, pufoase şi este curat, de te vezi de pe un perete pe celălalt, prin reflexie. "Avem şi filtru de cafea, baie cu cadă, pahare de cafea, lenjerie din belşug în dulapuri", spune Lăcramioara, angajata Centrului. Studenţilor li se spală lenjeria într-una din zilele săptămânii.

La Akademos te întâmpină o parcare cochetă şi aceleaşi flori, dar în număr mai mic. Sunt 500 de locuri pentru studenţi, după cum spune directorul şi administratorul celor două cămine, Teodora Tănase. "Aici avem în camere două băi, una de serviciu, şi alta cu cadă şi duş, două paturi în cameră, pe jos parchet melaminat. Intrarea în camere se face pe bază de cartelă magnetică personalizată, apoi aceeaşi cartelă introdusă într-un mic dispozitv în perete aprinde becurile", explică administratorul.

La fiecare nivel, studenţilor li se face curăţenie în cameră o dată pe săptămână şi li se spălă gratis lucrurile personale. Dar există şi oficii cu maşini de spălat cu fise. La cazarea în acest cămin e foarte mare concurenţă. Cei de la Drept intră la Akademos cu medii de 10, în condiţiile în care ultimul admis la facultate în anul I are 9.80. Dar au acces şi studenţii cu taxă, dacă au media cuvenită şi sunt locuri. O cameră, însă, este 1.300 de lei pe lună. Căminul are şi un regulament strict: cei care fac gălăgie după ora 22:00, sau rămân cu alte persoane în cameră sunt daţi afară. De altfel, pe holuri sunt instalate camere de luat vederi.

ALTERNATIVA PARTICULARILOR
În Bucureşti, tinerii care nu îşi permit să-şi închirieze ceva de pe piaţa liberă pot opta, din această toamnă, pentru un loc de cazare în complexul West Gate Studios. Amplasat în cartierul bucureştean Militari, în dreptul staţiei de metrou Preciziei, campusul privat are deschisă o singură clădire de locuinţe - A1 - cu 375 de garsoniere şi apartamente cu 2 camere. Alte două clădiri, totalizând 600 de garsoniere, sunt în fază de construcţie şi vor fi livrate până la mijlocul anului viitor.

În funcţie de suprafaţa locuinţei (garsonieră tip 1 - suprafaţa 25 mp plus balcon, garsonieră tip 2 - suprafaţa 35 mp plus balcon sau apartament cu 2 camere - suprafaţa 70 mp plus balcon), preţurile pornesc de la 120 de euro/persoana/lună, TVA inclus, fără întreţinerea lunară şi plata utilităţilor, care se contorizează individual. Toate camerele au baie individuală, sunt complet mobilate şi utilate, iar dotările standard includ aer condiţionat, televizor şi cablu, internet, bucătărie utilată, plită electrică, frigider şi cuptor cu microunde.

Contra cost există, de asemenea, piscină acoperită, jacuzzi, spa, fitness, squash, biliard, pistă automată de popice, ş.a.

Dezvoltatorii imobiliari "vânează" studenţi
Tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari care n-au reuşit să-şi vândă imobilele le scot pe piaţă spre închiriere vizând clar studenţii clujeni, care oricum nu au suficiente locuri de cazare în cămine. La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, de exemplu, 400 de studenţi din anul I nu vor avea în acest an locuri în cămine, din cauză că universitatea are doar 1.250 de locuri, iar numărul cererilor înregistrate ajunge la 1.648. Aceeaşi problemă o au şi celelalte facultăţi clujene. În Cluj există însă şi trei cămine private, iar în 2008 erau încă alte trei proiecte pentru construirea a încă trei cămine. Primele îşi caută clienţii, iar ultimele au îngheţat momentan, la fel ca toată piaţa imobiliară. Într-un cămin privat chiria poate ajunge până la 400 de lei pe lună, cel puţin. Unul dintre aceste cămine private se află pe strada Bistriţei, în cartierul Gheorgheni, o altă clădire particulară se găseşte pe strada Cojocnei, iar un al treilea se află în inima campusului universitar, în zona Haşdeu. Investitorii disperaţi închiriază apartamentele studenţilor la sume relativ modice. Faţă de anul trecut, chiriile pe piaţa liberă au scăzut cu 30%, după cum spun jucătorii din piaţă. Cele mai multe apartamente care încearcă să-şi atragă clienţii din rândurile studenţilor se află în comuna Floreşti, dar şi în Bună Ziua. (Lacrima Andreica)

×
Subiecte în articol: special