x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Case ANL în parteneriat public-privat

Case ANL în parteneriat public-privat

de Elena Stan    |    05 Mar 2010   •   00:00
Case ANL în parteneriat public-privat
Sursa foto: Jurnalul foto/

Realizarea de case ANL în parteneriat public-privat, modificarea Legii achiziţiilor publice şi implementarea unor standarde de cost în construcţii sunt doar câteva dintre proiectele pe care le are în vedere Elena Udrea.



Pentru că nu dispune de fonduri suficiente, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să construiască în parteneriat public-privat locuinţe ANL. "Există un proiect de lege a locuinţei care vizează construirea prin parteneriat public-privat a locuinţelor ANL. Astăzi, ANL nu poate construi prin parteneriat public-privat, pe când primăriile pot", a spus Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Proiectul de lege urmează a fi înaintat Parlamentului în al doilea semestru al acestui an.

Udrea şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la calitatea proastă a construcţiilor realizate pe banii statului, precum şi a firmelor care întârzie derularea unor proiecte prin depunerea pe bandă rulantă a contestaţiilor. "O problemă o reprezintă calitatea proastă a construcţiilor, deoarece statul permite calitatea proastă a construcţiilor. Cei care fac recepţia lucrărilor aprobă orice. Lucrările făcute de stat sunt privite ca unele lipsite de calitate, deşi sunt făcute cu exact aceleaşi costuri ca şi cele realizate de privaţi, dacă nu chiar cu bani mai mulţi", a spus Udrea.

MODIFICĂRI LEGISLATIVE
Udrea vrea să modifice şi unele articole ale Legii achiziţiilor publice. "Luăm în calcul la licitaţii diminuarea ponderii criteriului ce priveşte oferta financiară. De asemenea, vrem să consemnăm firmele care vin mereu şi oferă preţuri mici, astfel încât acestea să nu mai poată participa la alte licitaţii. Se câştigă licitaţii cu preţ de dumping, apoi prin înţelegeri cu autorităţile contractante constructorul aduce acte adiţionale prin care majorează valoarea contractului.

Vrem ca prin actele adiţionale să nu se mai poată majora valoarea contractului decât cu maximum 10%", a explicat Udrea. În plus, Udrea vrea şi eliminarea criteriului "experienţă similară" în ceea ce priveşte construcţia de drumuri. "Vin firmele mari şi câştigă licitaţii, deoarece firmele româneşti nu au experienţă similară. Dacă nu câştigă, nu au cum să dobândească experienţă similară", a spus Udrea.

REABILITARE TERMICĂ
Udrea este nemulţumită de costurile la care se ajunge cu reabilitarea termică a unui apartament. "Nu este posibil ca reabilitarea unui apartament să fie de 30.000 de euro, în timp ce costul real este de 3.000-4.000 de euro", a declarat Udrea. Mai mult, cu privire la reabilitarea termică, aceasta a spus că în ultima perioadă s-au redus costurile în urma introducerii plăţii după decontare.

"Dacă iniţial, la decontare, au venit facturi de 172 milioane de lei, în urma principiului că nu plătim decât după decontare, facturile au scăzut la 60 milioane de lei", a spus Udrea. Ministrul a dat ca exemplu o licitaţie de reabilitare tehnică ce porneşte de la 10 milioane de lei şi pe care o firmă o câştigă cu 4 milioane de lei, pentru ca apoi prin acte adiţionale valoarea contractului să ajungă la 12 milioane de lei. Ea a vorbit şi despre introducerea unor standarde de cost pentru construcţii până la data de 31 martie.

×
Subiecte în articol: special case parteneriat anl