x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceauşescu a ieşit din mormânt

Ceauşescu a ieşit din mormânt

de Violeta Fotache    |    22 Iul 2010   •   00:00
Ceauşescu a ieşit din mormânt
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

După mai bine de 20 de ani de la executare, rămăşiţele pământeşti ale cuplului Ceauşescu au fost deshumate ieri în Cimitirul Ghencea, pentru recoltarea de probe ADN. Deshumarea a fost făcută la cererea familiei, pentru a se stabili dacă rămăşiţele îngropate acolo aparţin soţilor Ceauşescu. Soţul lui Zoe Ceauşescu, Mircea Oprean, înclină să creadă că în acele sicrie erau socrii săi, el precizând că a văzut paltonul şi pantalonii lui Nicolae Ceauşescu găurite de gloanţe.



Au fost dezgropate ieri rămăşiţele pământeşti ale soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu. Operaţiunea a fost posibilă la cererea urmaşilor, fiul Va­lentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul supravieţuitor al fiicei cuplului dictator, Zoe Ceauşescu. După cinci ani de proces, timp în care Zoe Ceauşescu - cea care a iniţiat de fapt acţiunea - s-a şi dus dintre vii la 20 noiembrie 2006, rudele soţilor Cea­u­şescu - şi o dată cu acestea şi întreaga societate - pot afla cu certitudine dacă în cele două morminte din Cimi­ti­rul Ghencea civil se află într-adevăr cadavrele celor doi dictatori. Testele ADN care vor fi făcute în ţară, dar şi în străinătate ar putea îndepărta misterul ţesut în jurul acestei poveşti în ultimii 20 de ani.

Teoriile conspiraţioniste instalate pe tărâm mioritic imediat după sângerosul decembrie 1989, privind moartea soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, au fost multe şi pe diverse paliere. La un moment dat s-a vehi­culat chiar ideea că foştii conducători ai României comuniste ar trăi bine-mersi pe alte meleaguri, în locul lor fiind judecate, condamnate şi îm­puş­ca­te sosiile, dublurile acestora. Pentru cei care credeau în moartea dictatorilor, dubiile s-au instalat şi cu pri­vire la locul în care au fost în­mor­mân­tate corpurile neînsufleţite ale soţilor Ceauşescu, mai ales că în do­cu­mentele Administraţiei Cimitirelor soţii Ceauşescu nu apar în evidenţe ca fiind îngropaţi în Cimitirul Ghen­cea Civil, aşa cum a reieşit în timpul procesului deschis pentru a afla locul mormintelor de Zoe Cea­u­şescu în martie 2005 şi continuat de soţul ei, Mircea Oprean, şi de fra­te­le Valentin. Ministerul Apărării Na­ţionale nu a făcut până în prezent do­vada ire­fu­ta­bi­lă că acolo zac într-adevăr ră­mă­şi­ţe­le pământeşti ale soţilor Ceauşescu, deşi a fost obligat să o facă de Curtea de Apel Bucureşti, prin sentinţa definitivă şi irevocabilă din 30 iunie 2008, dată după două respingeri ale cererii de deshumare şi de testare ADN şi după o rejudecare a procesului. Acţiunea de ieri a fost posibilă, du­pă ce moştenitorii, Va­len­tin Cea­u­şescu şi Mircea Oprean au devenit în 2009 proprietari ai mor­min­telor, astfel că au dreptul să ceară des­humarea fără ausweis de la jus­ti­ţie.

Săpăturile pentru dezgropare au început de la 7:00 dimineaţa, la evenimentul ferit de ochiul publicului participând doar Mircea Oprean, Va­len­tin Ceauşescu fiind împiedicat de o problemă de sănătate. Oprean a declarat că după deshumare şi prele­va­rea unor probe, rămăşiţele pă­mân­teşti ale soţilor Ceauşescu, dacă se dovedeşte identitatea lor, vor fi reîn­hu­mate într-un alt loc ce urmează a fi ales de familie. "A fost o dorinţă a Zo­ei de a elucida acest mister şi de a fi înmormântaţi creştineşte, ca atunci când vrei să duci o floare să ştii că o duci la ei, şi nu la altcineva", a spus Oprean. Dacă însă expertiza ADN va stabili că în acele locuri nu sunt îngropaţi Elena şi Nicolae Cea­u­şescu, atunci familia va da sta­tul ro­mân în judecată. Mircea Oprean a subliniat că Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu şi Petre Roman "trebuie să răspun­dă pentru aceste crime". După ce a văzut rămăşiţele, la ieşirea din cimitir Oprean a spus că e înclinat să crea­dă că în sicrie erau socrii săi, precizând că a văzut centura, căciula, paltonul şi pantalonii lui Nicolae Ceauşescu găuriţi de gloanţe. "Nu s-a lămurit nici un mister. După ce am văzut, înclin să cred că sunt ei. Dar numai expertiza ADN va confirma cu precizie că aşa este. Până nu se face proba ADN, nu pot fi convins." Trupurile s-au conservat în mod diferit, al dictatorului mai bine. Şi, în mod cert, nu s-au găsit dale de beton, aşa cum afirmau unii oficiali, a spus Oprean. "N-au fost în­mor­mân­taţi creştineşte, în sicrie, în loc de pânză s-a pus rumeguş, mor­mân­tul lui Nicolae Ceauşescu este pe o alee, între alte cavouri", s-a plâns Marius Oprean. Apoi a completat lista "criminalilor" socrilor săi cu alte două nume pe lângă cele trei amintite mai sus şi i-a adăugat pe Virgil Mă­gu­rea­nu şi Victor Ata­na­sie Stănculescu, care "nu numai că au fost criminali, dar s-au purtat cu nişte cadavre ca nişte păgâni, au pus sub ei rumeguş". "Am dezgropat ne­o­menia celor care s-au erijat în conducătorii ţării" după 1989, a mai afirmat Oprean.

Dacă Ion Iliescu nu a putut fi contactat, iar Petre Roman nu a vrut să comenteze, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier în Guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990) şi, potrivit spuselor lui Victor Stăn­cu­lescu, unul dintre cei care s-au ocupat de chestiunea mormintelor, alături de Mugurel Florescu, a făcut declaraţii pe acest subiect. Gelu Voican Voiculescu s-a arătat convins de identitatea cada­vre­lor din mormintele acoperite "cu dale de beton" de la Cimitirul Ghen­cea, pregătite în decembrie 1989 de Mi­nisterul Apărării. El a precizat că la Spitalul Militar, unde a avut loc îmbălsămarea, s-a filmat punerea cadavrelor în sicrie la momentul din 30 decembrie, când au fost şi înmormântaţi. "Soţii Ceauşescu au fost despărţiţi pentru că nu s-a găsit atunci o altă soluţie, iar mormintele lor sunt acoperite cu dale de beton. La 30 decembrie s-a filmat punerea lor în două sicrie", a precizat Gelu Voican Voiculescu. "Acest act de deshumare este, în sfârşit, un act de normalitate, ca să se poată vedea unde se află. Mă aşteptam ca familia să-i strămute într-un alt loc, într-un mormânt al familiei. Mă întreb de ce am fost hărţuit ani de zile cu tot felul de acuzaţii şi cine o să-mi ceară scuze. Dar bine că o să se pună capăt până la urmă acestei probleme (...). Soţii Ceauşescu sigur vor fi găsiţi acolo", a spus Voican Voiculescu.


"SOŢII CEAUŞESCU SUNT ACOLO"
Fostul general Victor Atanasie Stăn­cu­lescu, una dintre figurile centrale ale procesului împotriva cuplului dictator, consideră că deshumarea so­ţi­lor Ceauşescu şi testele AND sunt ne­cesare pentru a dispersa misterul ca­­re s-a creat în jurul mormintelor ce­lor doi. "Operaţiunea este necesa­ră dacă vrei să afli ce n-ai putut să ştii, să confirmăm răspunsurile la miile de întrebări care s-au pus timp de 20 de ani despre acest a fi sau a nu fi", a spus Victor Atanasie Stăn­cu­lescu la Antena 3. Fost ministru al Apărării şi cel care, după cum a mărturisit, a evitat instaurarea unei conduceri mi­li­tare, este convins de identitatea ca­da­vrelor deshumate ieri din Cimiti­rul Ghen­cea. Bazându-se pe corectitu­dinea trimisului său special pentru a se ocupa de în­mor­mân­tarea soţilor Ceauşescu, Mugurel Florescu, fostul general a afirmat: "So­ţii Ceauşescu sunt acolo, nu alt­ci­neva!". Fostul ge­neral a povestit in­ci­dentul petrecut după executarea celor doi dictatori, când, pentru o perioadă scurtă de timp, cadavrele au fost pierdute, deoarece, în opinia fostului ge­neral, sistemul militar nu a funcţionat perfect. Corpurile neîn­su­fleţite ale celor doi soţi au fost ră­tă­cite pentru că "s-a rupt firul" şi eli­co­pterele cu care fuseseră aduse ca­da­vrele, undeva lângă Stadionul Ghen­cea, au decolat înainte ca autosani­tarele să ajungă pentru a le prelua.
El a povestit că a pornit personal în căutarea cadavrelor pierdute. Cadavrele au fost găsite în noaptea de 25 spre 26 decembrie, foarte aproape de zona în care fuseseră lăsate de elicoptere, într-un fel ascunse după un parapet, într-o garnizoană lipită de Stadionul Ghencea. 


PREŞEDINTELE NOULUI PCR ESTE SCEPTIC
Potrivit preşedintelui noului Partid Comunist Român, Constantin Rotaru, testele ADN vor fi efectuate şi la laboratoare din Occident. "Am vorbit cu Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu, şi mi-a spus că la faţa locului au fost aduşi specialişti în prelevarea probelor ADN şi testarea lor şi de la câteva laboratoare din Occident. Nu se vor baza doar pe IML, pentru că le este frică că acolo anali­zele pot să fie măsluite (...). Sunt puţin sceptic faţă de existenţa celor doi în aceste morminte, din cauza presiunilor făcute atâţia ani de politic faţă de justiţie în încercarea familiei de a afla un adevăr pe care nimeni nu i-l poate refuza", a declarat Constantin Rotaru.


REZULTATELE, CHIAR ŞI PESTE ŞASE LUNI

Directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) Mina Minovici, prof. dr Dan Dermengiu, a precizat că analizele necesare pentru lămurirea identităţii cadavrelor deshumate ieri din locul unde se ştie că au fost înmormântaţi soţii Ceauşescu sunt extrem de complexe şi ar putea dura chiar şi şase luni. El a mai precizat că toate costurile legate de deshumare şi analize sunt suportate de familia soţilor Cea­u­şescu, întrucât cererea a venit din par­tea acesteia.
Potrivit lui De­men­giu, toată procedura costă între 4.000 şi 5.000 de lei, în cazul în care nu va fi nevoie de investigaţii suplimentare. "Dacă nu vom reuşi să extragem ADN, atunci am putea apela la un la­borator din Viena, aşa cum s-a întâmplat într-un alt caz. Costurile per­cepute de laboratorul austriac os­ci­lează între 2.000 şi 2.500 de euro", a spus prof. dr Dan Dermengiu. El a mai spus că extragerea unui ADN bun presupune zeci de teste. Dacă  probele recoltate pentru AND sunt prea de­gra­date de apă, îngrăşăminte sau substanţe acide, va fi foarte dificil de ob­ţi­nut un rezultat precis în cazul soţilor Ceauşescu, a mai precizat Dermen­giu, sperând ca acest lucru să nu se în­tâm­ple. "Nu atât vechimea resturilor pământeşti supuse analizelor contează, cât me­diul în care acestea au stat. Spre exemplu, în Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie şi după sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Dacă solul este foarte acid, atunci ADN-ul este distrus chiar şi în primele trei luni de la deces", a mai spus Dermengiu. După ce va fi obţinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru se a stabili dacă este vorba despre soţii Ceauşescu.


CEAUŞESCU, DENUMIT "INVENTATORUL NAŢIUNII PALESTINIENE" DE PRESA ISRAELIANĂ
Presa internaţională anunţă şi co­men­tează în fel şi chip deshuma­rea cuplului Ceauşescu în Ro­mâ­nia. Referindu-se la subiect, agen­ţia de presă Arutz Sheva (un trust de presă apropiat ultraor­to­doc­şilor din Israel) titrează simplu: "Inventatorul «Naţiunii Palesti­ni­e­ne» este deshumat". Cu referire la Nicolae Ceauşescu, evident, şti­rea precizând că dictatorul român a fost "mentorul teroristului antiisraelian Yasser Arafat şi creditat drept creatorul conceptului identităţii naţionale palestiniene ca armă propagandistică folosită îm­po­triva sionismului". Deshuma­rea Ceauşeştilor a fost cap de afiş şi la rubricile de externe ale principalelor ziare, televiziuni şi agen­ţii de presă din Italia. Interesul a fost la fel de mare şi în presa fran­ce­ză, care a ilustrat ştirea venită la Bucureşti cu imagini ale soţilor Ceauşescu în perioada lor de glorie, precum şi cu secvenţe de la îm­puşcarea celor doi. Comentând informaţia, unul dintre cititorii Le Figaro a scris pe site-ul cotidianului: "În ţara lui Dracula e mai bine să te asiguri că sunt încă acolo cor­pu­rile". (Marina Constantinoiu, Carmen Pleşa)

×
Subiecte în articol: special observator