x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clubul "schiorilor deştepţi", abonat la banii Guvernului

Clubul "schiorilor deştepţi", abonat la banii Guvernului

de Petru Zoltan    |    05 Noi 2010   •   00:00
Clubul "schiorilor deştepţi", abonat la banii Guvernului

"Schi în România" reprezintă unul dintre cele mai scumpe programe în care Guvernul României pompează peste un milliard de lei către autorităţile locale prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea. Din această afacere câştigă toată lumea, mai ales că valoarea proiectelor se schimbă de la o zi la alta.

Pe de-o parte, câştigă primarii care s-au zbătut să obţină banii de la Guvern şi deja se gândesc la un nou mandat, pe de altă parte, "schiorii deştepţi" - apropiaţi sau sponsori ai Partidului Democrat Liberal, care îşi freacă mâinile de bucurie pentru că au semnat contracte "babane" cu statul. O dată cu dezvoltarea pârtiilor de schi, amenajarea lacurilor de acumulare şi montarea echipamentelor de telegondolă vor fi defrişate câteva sute de hectare de pădure, care vor fi valorificate de drujbaşi autohtoni.

Acomin SA este una dintre firmele care au câştigat cele mai multe lucrări de dezvoltare a domeniilor schiabile din România. Pe rând, a beneficiat de contracte de la primările Vulcan, Azuga, Sinaia, Câmpulung Moldovenesc, Râşnov şi Petroşani. În ultimul an, această societate a câştigat în asociere cu alte firme mai multe contracte a căror valoare depăşeşte suma de 500 de milioane de lei. Acomin SA face parte din grupul Quasar, controlat de hunedoreanul Horia Daniel Faur împreună cu Eugen Hoancea. În portofoliul grupului sunt cuprinse mai multe societăţi cu activităţi de închiriere a spaţiilor comerciale, cum ar fi Jiul Shopping Center, Ulpia, Nera Shopping Center, Primavera Turism, Discount, Comfruct, dar şi Quasar Industries, Tino Beton, Primavera Residence. Ultima se ocupă cu dezvoltarea proiectelor imobiliare. Eugen Hoancea a declarat că nici o firmă din grupul Quasar nu are legătură cu PDL. "Mai mult avem deficite de multe milioane de lei.

Dacă lucram în ritmul finanţării nu terminam nimic în următorii trei ani". La rândul său, Horia Daniel Faur susţine că aceste proiecte sunt bine făcute şi că vor aduce plus valoare în economie. "Avem ambiţia să lansăm în decembrie trei proiecte, chiar dacă nu încasăm încă banii", a mai spus Faur.

Primăria Municipiului Braşov, condusă de pedelistul George Scripcaru, a obţinut finanţare pentru amenajarea unui domeniu schiabil în valoare de 180 de milioane de lei. Contractul a fost adjudecat în urma unei licitaţii cu un singur ofertant de către firma Vectra Service SRL, patronată de Marcel Butuza, un apropriat al lui Scripcaru. Suma cerută de această firmă pentru executarea lucrărilor a fost de 101 milioane de lei fără TVA. Pentru acest proiect, Consilierii locali din Braşov şi-au dat acordul pentru defrişarea unei suprafeţe de aproximativ 40 de hectare. Aceeaşi firmă a mai câştigat un contract pentru amenajarea pârtiilor de schi şi în oraşul Predeal, în fruntea căruia se află primarul Ionel Goidescu de la PDL. În 2009, valoarea proiectului din Predeal era de aproximativ 2,7 milioane de lei, iar după numai un an a ajuns la 23,8 milioane de lei.

În judeţul Suceava, aflat sub "protecţia" lui Gheorghe Flutur, ministerul condus de Elena Udrea a aprobat realizarea a trei proiecte. La Câmpulung Moldovenesc, Mălini şi Suceviţa. Primarul PNL Gabriel Constantin Şerban din Câmpulung Moldovenesc, unul dintre susţinătorii fideli ai lui Gheorghe Flutur la şefia Consiliului Judeţean Suceava, a reuşit să primească pentru realizarea proiectului 125 de milioane de lei. Iniţial, Şerban a solicitat de la Ministerul Dezvoltării doar 51 de milioane de lei pentru amenajarea unor pârtii de schi. La scurt timp, planurile edilului s-au schimbat. Şi a cerut o suplimentare de încă 74 milioane de lei, pe motiv că proiectul iniţial a fost prost făcut. Banii vor ajunge în conturile firmei Instcomp SA, care îi va împărţi cu Acomin SA, Leitner AG/SPA, Drumuri şi Poduri SA - Botoşani, Proiect Bucovina SA şi Transcablu SRL.

Instcomp SA din Suceava este o societate specializată în lucrări sanitare, de încălzire şi aer condiţionat. Se mai ocupă şi de reţele şi acorduri de gaze naturale, confecţii metalice, lucrări de tâmplărie şi cazane termice. Nici urmă de pârtii de schi. Instcomp îi are ca acţionari pe General Consulting SRL (54,4%) şi Ion Dan Hritcu (11,9%), celelalte acţiuni fiind deţinute de mai multe persoane. Directorul de la Instcomp, Tudor Monoranu, susţine că în general firma se va ocupa de amenajarea pârtiilor de schi, iar de restul lucrării, celelalte firme asociate.






Zeci de milioane de euro pentru telegondola lui Ridzi de la Petroşani
6004-136057-dsc_2220.jpgÎn urmă cu un an, Ministerul Turismului şi-a dat girul pentru a finanţa unul dintre cele mai scumpe domenii schiabile, evaluat la aproximativ 70 de milioane de euro. Acest proiect al Primăriei Petroşani urmează să fie dezvoltat în Munţii Parâng, unde, pe lângă telegondolă şi pârtii de schi, urmează să fie amenjat şi un lac de acumulare. În fruntea oraşului Petroşani se află pedelistul Tiberiu Iacob Ridzi (foto), soţul Monicăi Iacob Ridzi, cercetată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pentru a obţine finanţarea de la Turism, Ridzi a plătit din fondul Primăriei peste 1,5 milioane de euro pentru realizarea studiului de fezabilitate, care a fost făcut de firma Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru (CPPC) SA din Petroşani, o societate controlată de oamenii lui Adrian Gârdean. Din studiului realizat de CPPC SA, rezultă că instalaţia de telegondolă va fi formată din două tronsoane. Telegondola va pleca din Petroşani şi se va opri la staţia intermediară Hotel Rusu. De aici va pleca mai departe către Vârful Slima. Hotel Rusu este proprietatea societăţii Global Invest SRL din Aninoasa, firmă controlată în momentul de faţă de Daniela Gârdean şi Carmen Daniela Fage.

Legat de acest aspect, Ridzi a stat câteva momente pe gânduri, după care a spus: "Dacă era aşa aveam... am mai auzit varianta asta... Nu ştiu dacă este aşa... Noi am verificat atunci registrul comerţului, dar nu era nici o problemă". La scurt timp după aprobarea finanţării, primarul a anunţat organizarea unei licitaţii pentru atribuirea contractului de lucrări. Ghinion însă, pentru că licitaţia a fost suspendată până la obţinerea avizelor de mediu, deoarece proiectul urmează să fie dezvoltat în Munţii Parâng, unde se află o arie protejată la nivel european. "La noi este sit Natura 2000, iar obţinerea avizului de mediu a fost un pic mai complicată. Nu ştiu din ce cauză este o zonă protejată", a spus Ridzi.

Cum a obţinut avizul rămâne o enigmă, însă se pare că Gheorghe Deaconeasa, preşedintele Fundaţiei Forest Guard, custodele ariei protejate, a închis ochii, dându-şi acordul tacit pentru realizarea proiectului. Cu toate aprobările la mapă, Tiberiu Ridzi a organizat o nouă licitaţie pentru atribuirea lucrărilor. Singura ofertă pe care a primit-o Ridzi a fost depusă de un grup de firme format din Kranz Eurocenter Srl, Dopplemayer Austria şi Acomin SA. Societatea Kranz Eurocenter din Piteşti este patronată de Corin Boian şi Georg Kloos, având ca obiect de activitate realizarea construcţiilor civile şi industriale. Directorul executiv de la Kranz, Dragoş Nistor, nu a vrut să vorbească despre această licitaţie şi ne-a îndrumat către Primăria Petroşani. Potrivit presei locale, Boian este din 2007 proprietarul terenului şi al imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean.


Din Haţeg pentru PDL
O altă companie abonată la lucrările destinate sporturilor de iarnă este Termogaz Company, din Haţeg. Această firmă a pus mâna pe două contracte pe care le-a semnat cu primăriile din Borsec şi Cavnic, în valoare de aproximativ 55 de milioane de lei. La Cavnic, documentaţia de atribuire a licitaţiei a fost modificată de câteva ori. Consiliul Local Cavnic a decis să asimileze lucrările pentru amenajarea domeniului schiabil cu lucrări de parcuri, zone verzi, amenajări peisagistice etc. Întâmplare face ca toate clarificările şi modificările să se plieze pe criteriile pe care le îndeplinea consorţiu condus de firma din Haţeg. Termogaz este deţinută de cinci asociaţi - Miron Dorel Gărdean (44%), Ioan Rusan (20%), Susana Rusan (20%), Adinel Grădiştean (15%) şi Miron Lupulescu (1%). Miron Dorel Gărdean este fratele lui Adrian Gărdean, administrator la Aviaţia Utilitară Bucureşti, firmă care a donat 40.000 de lei Partidului Democrat Liberal. Alţi doi asociaţi de la Termogaz, Ioan Rusan şi Susana Rusan, sunt rude cu Vasile Rusan, director executiv adjunct la Direcţia Finanţe Publice Hunedoara. Ioan Rusan a spus că nimeni din Termogaz nu face parte din PDL, iar fratele lui, Vasile Rusan, nu face parte din firmă.

×
Subiecte în articol: special