x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Colecţia de tâmpenii a Guvernului

Colecţia de tâmpenii a Guvernului

de Adriana Duţulescu    |    01 Oct 2010   •   00:00
Colecţia de tâmpenii a Guvernului
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Vă vine să credeţi? Vin chartere cu nemţi să joace la ruletă în cazinourile lui Udrea! Creşte turismul cu babaroasele



Nu avem reformă, nu avem creştere economică, nu avem autostrăzi, ni­ve­lul de trai este la genunchiul broaştei, 100.000 de oameni aşteaptă să fie concediaţi de stat până la anul. Aşa ara­tă realitatea în "presa mogulilor răi", conform spuselor lui Traian Băsescu şi ale trompetelor lui. Căci re­a­litatea nu este cea din ziare şi de la televizor, distorsionată de tonomatele pe euro, ci este altfel, roz, optimistă şi pozitivă. Bun, să ne desprindem de realitatea încărcată de energie negativă şi dătătoare de depresie (pe care, de altfel, o simţim şi fără să ne fie băgată în ochi de televiziuni) şi să privim re­a­litatea înfăţişată obiectiv, neutru şi cu ghilimele chiar de gurile mi­niş­trilor, adică ale celor care ne desenea­ză destinele. Şi ce vedem? Vedem, conform declaraţiilor relatate cu precizie elveţiană de agenţiile de presă, că: maneliştii sunt impozitaţi ca oricare cetăţean de rând; în Capi­ta­lă se termină curând Staţiunea Bal­nea­ră Bucureşti; în pieţe a pus Videanu mercuriale şi ţăranii nu mai pot umfla preţurile la roşii şi varză; banii cheltuiţi pe mâncare, haine, frigidere şi maşini ne sunt returnaţi pe baza bo­nu­ri­lor fiscale pe care le-am păstrat, că aşa ne-a zis premierul Boc; pe litoral duduie turismul, vin nemţii cu chartere să joace la ruletă în cazinourile construite de doamna Udrea; la Snagov se face teren de golf, iar la Vama Veche, Vama Veche bis. Bo­nus: 1.000 de kilometri de autostradă, cu termen de finalizare, conform programului de guvernare al PDL din 2008, în 2012 (mai e puţin). De unde rezultă că totuşi realitatea nu este deloc neagră, cum am fi tentaţi să sus­ţi­nem. Chiar ne-aţi crezut, nu? Ar fi fost posibil dacă... pentru că, nu-i aşa?, întotdeauna există un dacă... Chiar şi pentru Elena Udrea, care declara deunăzi că avea în plan să construiască peste 4.000 de lo­cu­in­ţe ANL până la finalul mandatului, plus nu se mai ştie câte staţiuni la munte şi la mare. Dar, explica ea, a ve­nit criza şi nu mai sunt bani pentru in­vestiţii, însă "trebuie apreciată şi in­tenţia". Să renunţăm deci la reali­t­atea palpabilă şi să trăim în cea virtuală a Guvernului.




Nu avem reformă, nu avem creştere economică, nu avem autostrăzi, ni­ve­lul de trai este la genunchiul broaştei, 100.000 de oameni aşteaptă să fie concediaţi de stat până la anul. Însă ne putem mândri cu nemaipomenita colecţie naţională de tâmpenii emi­se şi promise de miniştrii lui Emil Boc.

Dacă am renunţa la realitatea pal­pa­bilă şi am trăi în cea a Guvernului, în care verbul a face se conjugă ex­clu­siv la viitor, am avea ce urmează: Sta­ţiunea Balneară Bucureşti. La 28 ia­nuarie 2009, Elena Udrea anunţa că va construi în Capitală o staţiune bal­nea­ră. „Aş dori ca ministerul să se im­plice în exploatarea izvoarelor termale din nordului Bucureştiului. Acum urmează să găsim formula le­ga­lă pentru construirea unui complex balnear în zona izvoarelor ter­ma­le despre care am mai pomenit", a declarat Udrea la Târgul In­ter­na­ţio­nal de Turism la Madrid. Ea a adăugat că studiul de fezabilitate pentru construirea complexului va fi făcut în ma­ximum o lună, când bugetul Mi­nis­terului Turismului va fi aprobat. „Com­plexul va avea un hotel, un centru de înfrumuseţare şi tratament şi poate chiar şi ştranduri. Ministerul vrea să se implice într-un asemenea pro­iect, pentru că vrem să demonstrăm că potenţialul balnear al Capi­ta­lei poate fi exploatat", a spus Udrea. Mi­nistrul a menţionat că nu poate spu­ne încă valoarea investiţiei şi nici lo­caţia exactă a viitorului complex. „Aş vrea să terminăm acest complex în mandatul meu. În mod normal, construcţia lui nu poate dura mai mult de doi ani", a spus Udrea.

Teren de golf la Snagov. La 5 ia­nua­rie 2010, aceeaşi Elena Udrea a anun­ţat că va face un teren de golf la Sna­gov, proiectul ridicându-se la doar câteva milioane de euro. Udrea afir­ma că acest proiect nu a fost inclus în bugetul pe 2010 al ministerului, însă speră că se va realiza prin par­te­ne­riat public-privat, mai ales că Pri­mă­ria Snagov este gata să ofere te­re­nul necesar. Potrivit aprecierilor mi­nis­trului Udrea acest proiect ar putea cos­ta câteva milioane de euro. Întrebată dacă practică acest sport, Udrea a răspuns: „Eu nu joc golf. Nu mă pri­cep". „Este un proiect, spune Ele­na Udrea. Ca să putem începe să-l de­marăm, trebuie pe de o parte finan­ţa­re şi să zicem că am găsi în bugetul mi­nisterului, dar ne-am gândit că poate reuşim să implementăm par­te­neriatul public-privat în Ro­mâ­nia. Poate, mai spune şefa de la Turism, pro­iectul acesta se poate face într-un parteneriat între autoritatea publică locală şi un dezvoltator. Bulgarii au reuşit să aibă, înţeleg, vreo 13 terenuri de golf, aşa cum reuşesc să facă şi tu­rism montan şi turism balnear, poate reuşim şi noi", a mai zis Elena Udrea.

Pensionari austrieci în România. Tot la 5 ianuarie 2010, Udrea anunţa şi un aflux de pensionari austrieci în ţara noastră, pe baza unui program al mi­nisterului său. „Am încercat să adu­cem pensionari austrieci în Ro­mâ­nia. Avem o promisiune că, în­ce­pând cu 2011, va funcţiona un par­te­ne­riat cu această zonă", a spus Elena Udrea, la finalul audierilor Comisiei pentru Administraţie Publică, în cadrul dezbaterilor la legea bugetului. „Dorinţa noastră este ca această cat­e­gorie socială să fie ajutată să practice un turism de calitate", a încheiat ministrul Turismului. Adică să fie ajutaţi pensionarii din Austria, nu cei din România.

Returnarea banilor cheltuiţi la mall. La 24 iulie 2010, Emil Boc a anun­ţat că statul va returna cetă­ţe­ni­lor, în baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente, măsura urmând să fie inclusă în această toamnă în Codul Fiscal în scopul combaterii evaziunii fiscale. „O măsură pe care o avem în vedere, la pro­p­unerea parlamentarilor, este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diversele produse pe care le cumpără. Toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon vor beneficia de o primă din acea sumă pentru a-i încuraja să ceară bon fiscal la diverse produse, de la pâine la lucruri foarte va­loroase, foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este aceea că nu se dă bon fiscal", a declarat Boc.

Mercurialul lui Videanu. La 20 iulie 2010, Adriean Videanu anunţa că Ministerul Economiei va monito­ri­za, în 1.400 de centre, toate preţurile din România. Programul similar din Grecia a dus la ieftiniri de până la 7% în trei luni, susţinea Videanu. „Avem în evaluare la Ministerul Economiei un proiect numit «Observatorul Preţurilor». Vom monito­riza în peste 1.400 de puncte preţurile, iar acolo unde vor fi derapaje, va in­ter­veni Agenţia pentru Protecţia Con­su­matorului", a explicat Videanu. În­tre timp el a fost remaniat.

Staţiunea Terra la 23 august. Un alt proiect al doamnei Udrea: o nouă sta­ţiune, numită Terra, pe litoralul Mării Negre, în comuna 23 August. Construcţia ar putea fi finalizată până în 2010 (aşa se anunţa la vremea res­pec­tivă). Terra ar fi urmat să fie dotată cu o bază de tratament la standarde eu­ropene, construcţia cuprinzând două hoteluri cu 30 de etaje, 40 de vile, un heliport şi terenuri de mi­ni­golf. Costurile erau estimate la 200 de milioane de euro. Îngrijorată, Elena Udrea a mai declarat că va pro­pune înfiinţarea unei staţiuni care să conţină caracteristicile pe care le avea Vama Veche, dacă situaţia din zonă se va deteriora. Totodată, blonda de la Turism intenţionează să atragă cât mai mulţi turişti pe litoralul românesc prin ridicarea mai multor cazinouri în staţiunile de la Marea Neagră. Mai mult, Udrea vrea ca Tarom să pună la dispoziţia turiştilor germani curse charter, în încercarea de a-i atrage pe aceştia pe litoral, potrivit agenţiei Mediafax.

Impozitarea maneliştilor. Mi­nistrul Finanţelor Sebastian Vlădescu a anunţat înainte să fie remaniat că Guvernul „caută soluţii" să îi im­po­zi­teze şi pe cântăreţii de manele. Nu s-a precizat cum şi în ce fel. Premierul Boc a întărit şi el: „Îi vom forţa să plătească". Vlădescu a fost remaniat. Impozite au fost obligaţi să plătească doar jurnaliştii, artiştii şi scriitorii.

1.000 km de autostrăzi - Au­to­strada Transilvania şi Autostrada Bu­cu­reşti - Braşov. În 2008, în programul de guvernare al PDL erau pro­mişi 1.000 de kilometri de autostradă, până la finalul mandatului, în 2012. Ce s-a realizat? 42 de kilometri de au­tostradă între Turda şi Gilău. Res­tul până la 1.000, au rămas pe hârtie, pe două trasee mutate de colo-colo, în funcţie de interesle imobiliare de mo­ment ale potentaţilor şi amicilor lor. De exemplu, Autostrada Transilvania a fost mutată în intravilan, conform declaraţiilor deputatului PNL Mihăiţă Calimente. Motivul: „Falcă a mutat autostrada în intra­vilan pentru că el şi cu Pistru au cumpărat aco­lo teren prin interpuşi. Acum ei se cear­tă cu Berceanu pentru nişte n­e­în­ţelegeri legate de îm­păr­ţirea prăzii. De asta a zis Berceanu că vine la Arad".

×
Subiecte în articol: special