x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Craiova, trimisă în Liga a 2-a înainte de decizie!

Craiova, trimisă în Liga a 2-a înainte de decizie!

de Dragos Stoica    |    26 Mai 2009   •   00:00
Craiova, trimisă în Liga a 2-a înainte de decizie!
Sursa foto: Dragoş Stoica/JURNALUL NAŢIONAL

Ocupantă a unui loc care îi dă dreptul să participe în cupele europene, formaţia din Bănie e pe punctul să cadă victimă unei conspiraţii diabolice. Oltenii ar urma să fie mâine retrogradaţi la masa verde, invocându-se depăşirea termenului pentru obţinerea licenţei de club profesionist, în realitate Mircea Sandu plătindu-i astfel câteva poliţe incomodului Adrian Mititelu.



Craiova fotbalistică traversează momente de cumpănă. Dacă în campionat oltenii zburdă, fiind una dintre revelaţiile actualului sezon, în birourile FRF situaţia Universităţii este extrem de încurcată. Conform informaţiilor care curg dinspre Casa Fotbalului în ultimele zile, şedinţa programată mâine, în care se va analiza apelul făcut de olteni faţă de decizia de nelicenţiere dictată la 15 mai, va menţine hotărârea iniţială a forului condus de Viorel Duru, acest lucru fiind echivalent cu retrogradarea Universităţii în cel de-al doilea eşalon.

VÂNAŢI DE FEDERAŢIE
Avocatul clubului din Bănie s-a aflat ieri la Bucureşti, depunând dosarul prin care oltenii cer rejudecarea cazului la Comisia de Apel a licenţierilor. Conform unor martori care au asistat la scena întâlnirii dintre apărătorul intereselor Universităţii şi preşedintele Comisiei de Licenţiere, Viorel Duru, acesta din urmă i-ar fi spus avocatului că demersul său este inutil, nemaifiind nimic de făcut pentru salvarea craiovenilor, după care ar fi izbucnit în râs şi ar fi dat-o pe glumă.

Dacă a vorbit sau nu serios, asta rămâne de văzut după şedinţa programată mâine. În orice caz, grav este faptul că un oficial FRF, mai ales preşedintele Comisiei care a dat prima decizie de neacordare a licenţei, practic s-a antepronunţat faţă de hotărârea pe care o va emite, până la data-limită de 31 mai, următorul for de judecată.

"Nu cred că Universitatea va fi retrogradată, dar e clar că cine nu este obedient cu sistemul creat de preşedintele FRF, Mircea Sandu, trebuie să plătească într-un fel. Mititelu a plătit deja în numerar, prin amenzile care i s-au dat, iar acum ar putea avea de suferit şi echipa dumnealui. Dacă vrem să căutăm fisuri cu lupa, le găsim la orice echipă, nu numai la Craiova sau la Timişoara!", a declarat Ion Crăciunescu, fostul mare arbitru FIFA.

"Deşi nu cunosc bine problema, sper ca lucrurile să se rezolve, iar Craiova să rămână în prima ligă. Lucrurile nu pot fi chiar atât de negre. Şi unui om, dacă are cancer, nu îi spui direct, ci îl mai trimiţi la analize, mai face tratament şi poate se vindecă. Echipele trebuie ajutate, nu executate", a spus şi Aurel Ţicleanu.

DATORII ZERO
În urmă cu două săptămâni, argumentaţia folosită în respingerea cererii de licenţiere a fost faptul că nu au fost îndeplinite câteva criterii, cel mai delicat fiind acela al datoriilor neachitate către stat. Adrian Mititelu a recunoscut atunci că oltenii n-au avut dosarul complet, declarând că toate actele necesare se vor afla în mapă la termenul pentru apel. Cel mai important document, un certificat de atestare fiscală din partea ANAF, prin care agenţia din Craiova a instituţiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice precizează negru pe alb că gruparea din Bănie are zero datorii faţă de stat, a fost prezentat în facsimil în numărul de ieri al Jurnalului Naţional.

În atare condiţii, singurele lucruri care se mai pot imputa clubului din Bănie sunt doar unele chestiuni de formă, şi nu de fond, mult prea mărunte pentru a justifica decizia retrogradării unei echipe de cupele europene şi care furnizează majoritatea jucătorilor de la lotul de tineret, precum şi câţiva fotbalişti la prima reprezentativă.




COALIŢIE?
Un alt motiv pentru care Craiova a intrat din nou pe lista neagră a fotbalului românesc îl reprezintă parcursul peste aşteptări avut de olteni în actuala ediţie de campionat. Aproape fiecare jucător din lotul craiovenilor este vizat de un transfer, dar acestea nu se pot realiza în condiţiile în care Mititelu refuză sistematic orice negociere.

"O să mă zbat încă un an de zile şi n-o să las nici un fotbalist să plece, ca Universitatea să se poată bate la titlu în campionatul următor", a declarat patronul oltenilor. În momentul de faţă, Florin Costea este dorit oficial de Steaua şi de Rapid, în vreme ce Dinamo n-a fost niciodată insensibilă la filonul oltenesc de jucători, preferând să devalizeze în masă lotul grupării din Bănie.

Conform unor persoane din fotbal, dacă Universitatea ar fi retrogradată la masa verde, Mititelu ar putea fi convins să vândă actuala garnitură care a făcut instrucţie în acest retur cu echipe precum CFR Cluj, Dinamo şi Rapid. De altfel, un alt "artizan" al strategiei de retrogradare a Craiovei ar fi nimeni altul decât Gigi Neţoiu, fostul vicepreşedinte dinamovist şi totodată patron al Universităţii între anii 2000 şi 2002, interval în care a direcţionat către Dinamo nu mai puţin de 15 jucători!

Popescu: "S-a arătat pisica"

Fostul căpitan al Naţionalei şi al Barcelonei, Gică Popescu, s-a arătat liniştit în privinţa ipotezei referitoare la retrogradarea Universităţii Craiova. "Din capul locului, nu cred că se va ajunge la acest lucru. Nu cred că se va lua această decizie tocmai în acest sezon, când Craiova a avut o revenire atât de spectaculoasă în prim-plan. De asemenea, nu cred că cei de acolo nu şi-au rezolvat problemele legate de licenţiere. După părerea mea, sunt convins că oamenii care conduc Federaţia au dorit prin acest demers să le arate doar puţin pisica celor de la cluburi, să le arate ce li se poate întâmpla dacă nu-şi rezolvă toate aceste chestiuni. Cred că au vrut doar să facă puţină vâlvă, dar fără să aibă o susţinere adevărată a lucrurilor. În concluzie, deşi sunt ocupat cu proiectele şi nu prea mai am timp să ascult ceea ce se vorbeşte în fotbalul românesc, nu cred că se va ajunge la retrogradarea Universităţii." (Mihai Igiroşanu)

Porumboiu: "Ar fi o nebunie"

Finanţatorul celor de la FC Vaslui, fostul mare arbitru FIFA, Adrian Porumboiu, a fost categoric împotriva acestei ipoteze. "După părerea mea, dacă se va ajunge la retrogradarea Universităţii, s-ar comite cea mai mare nedreptate din fotbalul românesc. Pentru mine, Craiova este campioana României, a jucat cel mai bun fotbal, a fost cea mai frumoasă echipă şi ar merita acest titlu. Refuz să cred că vor fi atât de lipsiţi de decenţă, ar fi o adevărată nebunie! Cu atât mai mult că, din câte am înţeles, oamenii şi-au plătit datoriile. Glumind puţin, mai ales că fuzionările sau absorbţiile sunt la modă, mă gândesc să fuzionăm cu Universitatea dacă s-ar ajunge la această măsură inimaginabilă. Dar, sincer, deşi facem parte dintr-un fotbal în care se poate întâmpla orice, nu cred că se va ajunge la retrogradarea singurei echipe care a câştigat cu 2, 3 sau 4-0 multe meciuri importante şi a jucat un fotbal superb", a comentat patronul grupării vasluiene.

"Nu vreau să spun înainte de şedinţa de miercuri. Deşi am destule informaţii, vreau să cred că vom primi licenţa şi atunci tot ce am crezut în perioada aceasta nu a fost adevărat. Avem toate actele în regulă şi în mod normal ar trebui să fim liniştiţi. Eu vreau să atac titlul în ediţia viitoare şi să aduc un trofeu major din nou la Craiova, după atâţia ani"
Adrian Mititelu - patron "U" Craiova

×
Subiecte în articol: special cred craiova universitatii