x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Crima de la Maternitatea din Galaţi, sub anchetă

Crima de la Maternitatea din Galaţi, sub anchetă

de Anca Aldea    |    Violeta Fotache    |    26 Ian 2010   •   00:00
Crima de la Maternitatea din Galaţi, sub anchetă
Sursa foto: Casa de avocatură Mark. R. Bower PC din New York /

Ancheta publicată de Jurnalul Naţional despre moartea unei mame şi a copilului ei nenăscut, în Maternitatea din Galaţi, după ce i s-a administrat un medicament interzis pentru inducerea naşterii, a stârnit reacţiile autorităţilor competente.

Deşi managerul maternităţii s-a apărat cu protocoalele Uniunii Europene, Agenţia Naţională a Medicamentului rămâne pe poziţie. Substanţa este interzisă. 5520-112251-miscarearezistenta.jpgMinisterul Sănătăţii cere deocamdată explicaţii, în timp ce Agenţia americană a Medicamentului, unde Cytotec este autorizat pentru ulcer, avertizează că administrarea acestei substanţe la femei pentru inducerea naşterii poate cauza moartea mamei şi a fătului ori daune pe viaţă, cum ar fi hysterectomia uterină. Printre efectele amintite în prospectul medicamentului este numită şi embolia amniotică. Adică fix diagnosticul morţii Petronelei P. şi a fetiţei sale.

ALERTA FDA: FEMEILE CARE IAU CYTOTEC PENTRU A NAŞTE POT SĂ RĂMĂNĂ FĂRĂ UTER
Agenţia americană a Medicamentului, cunoscută sub denumirea oficială de US Food and Drug Administration, a emis o alertă de avertizare cu privire la periculozitatea medicamentului Cytotec - a cărei substanţă activă este misoprostolul - atunci când este administrat pentru inducerea naşterii sau a avortului.

Pe site-ul oficial al instituţiei, cu ultima actualizare datând din 15 mai 2009, US FDA avertizează femeile însărcinate care ar putea primi misoprostol pentru inducerea naşterii că folosirea medicamentului în acest scop nu este aprobată de Agenţia americană a Medicamentului. Ba mai mult, FDA avertizează asupra riscurilor serioase care pot apărea ca urmare a folosirii medicamentului în acest scop.

Astfel, FDA alertează gravidele că unul dintre efectele adverse poate fi "inversiunea uterină" (întoarcerea uterului) cu sângerare masivă, ce duce la îndepărtarea totală a uterului, prin histerectomie, astfel că posibilitatea femeii de a mai avea copii pe cale naturală este eliminată.

Un alt avertizor este Casa de avocatură Mark. R. Bower PC din New York, implicată în sprijinirea mamelor şi copiilor care au avut de suferit de pe urma administrării medicamentului Cytotec, a avertizat pe site-ul său oficial încă din august 2000 cu privire la periculozitatea folosirii medicamentului în alte scopuri decât cele indicate de producătorul american (http://www.cytoteccase.com/index.htm).

5520-112239-contraindicatiicytotec.jpg

Astfel, aflăm că efectele adverse serioase raportate după folosirea Cytotecului la femeile însărcinate includ moartea maternală sau fetală, hiperstimulare uterină, ruptură sau perforare care necesită reparare chirurgicală uterină - fie histerectomie sau salpingo-ooforectomie -, embolism al fluidului amniotic, sângerare vaginală severă, retenţie placentară (rămasă în uter), şoc, bradicardie fetală şi durere pelviană.

COPIII SE POT NAŞTE CU MALFORMAŢII
Agenţia americană a Medicamentului a mai avertizat că pacienţii trebuie să fie sfătuiţi asupra proprietăţii de abortifacient (abortive) şi să ştie să nu ofere medicamentul şi altora. În prospectul medicamentului găsit tot pe site-ul FDA, către sfârşitul instrucţiunilor, la capitolul "Precauţii" poate fi găsită o notă specială pentru femei în care acestea sunt anunţate că medicamentul poate provoca avortul (uneori incomplet), travaliu prematur, dar şi defecte la naştere, dacă este administrat femeilor însărcinate.

În penultimul capitol al instrucţiunilor (vezi aici instrucţiunile) se vorbeşte şi de defectele pe care le pot avea copiii născuţi de mame cărora li s-a administrat medicamentul în timpul primului trimestru de sarcină, precum defecte de dezvoltare la nivelul craniului, paralizia ori malformaţii faciale ori defecte ale membrelor.

ANM RĂMÂNE PE POZIŢIE
Nici Cytotec, nici misoprostolul nu sunt autorizate de Agenţia Naţională a Mediamentului (ANM) a primit solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi privind medicamentul Cytotec la data de 18 ianuarie, după cum ne-a declarat un reprezentant al ANM. "Am documentat şi deja am trimis răspunsul la DSP Galaţi. Nici Cytotec, nici substanţa activă din acest medicament, misoprostolul, nu sunt autorizate pe teritoriul României.




Cytotec nu este autorizat nici de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) şi din câte ştiu văd (n.r. -accesase legătura cu Agenţia Europeană a Medicamentului) misoprostolul nu este autorizat de EMEA. Şi chiar dacă misoprostolul ar fi autorizat de EMEA sub denumirea altui medicament, situaţia nu s-ar schimba deloc în ceea ce priveşte cazul din România, deoarece autorizaţia trebuie luată pe fiecare medicament, fiindcă pot fi diferenţe în ceea ce priveşte concentraţia substanţei active, ori de tehnicile şi condiţiile de producere.

Prin urmare sunt două aspecte aici, pe teritoriul României, Cytotec şi misoprostol nu pot fi comercializate. Repet, Cytotecul nu poate fi folosit în nici un stat pe teritoriul Uniunii Europene. Administrarea medicamentului către pacienţi constituie un caz de malpraxis şi trebuie să intre în atenţia Colegiului Medicilor. Nici în America nu poate fi folosit pentru gravide, el este autorizat pentru cu totul altceva, cum ar fi ulcerul gastric", ne-a precizat reprezentantul de comunicare al ANM, Anca Crupariu.

MINISTERUL CERE EXPLICAŢII
"Ministerul Sănătăţii a cerut explicaţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi despre cazul pe care l-aţi relatat în paginile Jurnalului Naţional. Sperăm ca în cel mai scurt timp să le primim şi să putem să vă dăm un punct de vedere. Poate chiar mâine (n.r. - azi)", ne-a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Din câte am reuşit noi să aflăm şi Colegiul Medicilor, filiala judeţeană, are astăzi o şedinţă pe tema cazului mamei Petronela P. şi a fiicei sale nenăscute, după ce i s-a administrat medicamentul interzis.

 

Deputatul Boldea cere anchetă riguroasă
Deputatul PD-L Mihai Boldea, avocat de profesie şi fratele directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, a emis ieri un comunicat de presă prin care cere măsuri imediate din partea forurilor competente. Parlamentarul cere urgentarea investigaţiei privind moartea Petronelei P. şi a copilului său nenăscut, în Maternitatea din Galaţi. Totodată, Mihai Boldea cere şi evaluarea de urgenţă a managerului maternităţii, medicul Anamaria Hărăbor.

"Tragedia de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Galaţi trebuie investigată de urgenţă de Colegiul Medicilor, iar Ministerul Sănătăţii are datoria de a grăbi procedurile în acest caz. Avem de-a face, la prima vedere, cu un posibil caz de malpraxis, dar cred că adevărata problemă este managementul slab şi slaba gestiune a resurselor medicale de infrastructură şi financiare din Galaţi", a declarat deputatul PD-L Mihail Boldea.

"Întârzierea de câteva minute face diferenţa între viaţă şi moarte în astfel de cazuri, iar medicul de terapie intensivă Anamaria Hărăbor, care este şi managerul spitalului, trebuia să ştie acest lucru. O anchetă riguroasă se impune în acest caz, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să vadă dacă menţinerea doamnei doctor la conducerea spitalului mai este oportună", a declarat deputatul Boldea.

El spune că este la curent cu greutăţile prin care trece sistemul de sănătate din Galaţi şi că se impun măsuri pentru ca acesta, chiar în lipsa resurselor financiare, trebuie să devină eficient şi orientat spre pacient. "Mi se pare cel puţin straniu că în oraşul Galaţi, cu o populaţie de 350.000 de persoane, toate tratamentele în ambulatoriu se fac la Spitalul Judeţean, pentru că Policlinica din Bulevardul Primăverii a fost desfiinţată pentru a face loc cursurilor studenţilor de la Medicină", spune Mihail Boldea.

El a precizat că este clar că sistemul sanitar este subfinanţat, dar a adăugat că un management bun poate preveni multe tragedii. 

    • Daniel Mihalaşcu

×
Subiecte în articol: special