x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cronica unei execuţiii anunţate: 2 decembrie 2009, Ziua "Z” pentru SOV şi Traian Băsescu

Cronica unei execuţiii anunţate: 2 decembrie 2009, Ziua "Z” pentru SOV şi Traian Băsescu

15 Sep 2010   •   00:00
Cronica unei execuţiii anunţate: 2 decembrie 2009, Ziua "Z” pentru SOV şi Traian Băsescu
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Jurnalul Naţional a pus cap la cap informaţiile (unele din surse publice/deschise, altele obţinute din interiorul sistemului judiciar) despre modul cum a luat naştere (şi, ulterior, cum s-a urgentat) dosarul penal pentru favorizare a infractorului al lui Sorin Ovidiu Vântu.

La citirea atentă şi fără patimă a informaţiilor coroborate, e lesne de dedus, pentru cine are putinţă şi dorinţă, că faimosul SOV a fost folosit de strategii lui Traian Băsescu pe post de exemplu definitoriu pentru hrănirea şi legitimarea isteriei antimoguli, pentru ca, într-un final, părintele FNI să devină ţintă vie a regimului.

● 4 iunie 2009: Condamnarea  la 15 ani de puşcărie, cu executare, în dosarul FNI, a fostului preşedinte al Gelsor, Nicolae Popa, găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, rămâne definitivă.

● 23 iulie 2009: pe fondul radicalizării discursului antimoguli al lui Traian Băsescu şi al apropierii campaniei electorale, pe numele lui Nicolae Popa, dispărut din ţară cu aproape un deceniu înainte şi considerat mâna dreaptă a lui SOV, se emite, în absenţă, un mandat european de arestare.

● septembrie 2009: cu aproximativ o lună înaintea startului oficial al campaniei electorale pentru Preşedinţia României, Parchetul General cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aprobare pentru ascultarea telefoanelor lui Sorin Ovidiu Vîntu şi ale apropiaţilor săi, suspectaţi că ar fi implicaţi în finanţarea şederii fugarului Nicolae Popa în Indonezia.

● 27 noiembrie 2009: în plină campanie electorală, Serviciul Român de Informaţii (SRI), instituţie abilitată prin lege să realizeze, în cazurile de siguranţă naţională, interceptări telefonice şi ambientale la cererea Parchetului General şi cu aprobarea unui judecător, depune o sesizare în cazul SOV-Popa la procurorul Marius Iacob.

● 2 decembrie 2009: La 8 dimineaţa, procurorul Marius Iacob îşi declină competenţa şi trimite dosarul la Parchetul Tribunalului Bucureşti, unde lucrarea e înregistrată. De unde este, imediat, trimisă înapoi, cu menţiunea "Apreciaţi asupra dosarului". Procurorul Marius Iacob întocmeşte şi semnează o notă către procurorul general Laura Codruţa Kovesi, anunţând că e de acord cu propunerea Parchetului Tribunalului Bucureşti. La ora 10, acelaşi procuror Marius Iacob dispune începerea urmăririi penale.

● 2 decembrie 2009: autorităţile de la Bucureşti sunt informate că Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia şi că este la dispoziţia autorităţilor de la Jakarta.

● 2 decembrie 2009: Mircea Geoană, proaspăt ieşit dintr-un studio de televiziune, pleacă urgent, înainte de miezul nopţii, deşi ştia că este filat şi a doua zi avea programată dezbaterea decisivă cu Traian Băsescu (sau tocmai fiindcă fusese convins că poate să regleze în avans ultimele detalii ale confruntării), la reşedinţa din strada Paris a lui Sorin Ovidiu Vântu.

● 3 decembrie 2009: Traian Băsescu exploatează, în direct, în faţa unei audienţe de câteva milioane de privitori şi a unui Mircea Geoană timorat şi incapabil să riposteze, informaţia (confidenţială) din dosar că Nicolae Popa a fost arestat şi cea (devenită publică prin mijlocirea unor angajaţi ai "mogului rău") potrivit căreia candidatul PSD a fost cu o noapte înainte la SOV acasă, îmbinându-le într-un atac devastator care practic întoarce soarta alegerilor.


Percheziţii şi arestări după zece luni de la prinderea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa
Joi, 9 septembrie 2010

La primele ore ale dimineţii, autorităţile descind pentru percheziţii în zece locaţii, printre care reşedinţele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, ale partenerului său moldovean Octavian Ţurcan, ale şoferului său, Alexandru Stoian, deveniţi în cursul zilei reţinuţi cu acte. Percheziţie s-a făcut şi acasă la ex-liderul de sindicat Liviu Luca, devenit martor în acest dosar, urmare a documentelor primite de autorităţile judiciare româneşti din Indonezia şi Cipru, în cadrul comisiilor rogatorii. La casa de pe Strada Paris, poliţiştii care au efectuat percheziţia au deschis focul cu armă neletală, rănind câinele-lup. Sorin Ovidiu Vântu este luat pe sus de la reşedinţa lui "din pădure" şi dus la sediul Parchetului instanţei supreme.
● Ora 11:00. Sorin Ovidiu Vântu este reţinut pentru 24 de ore prin ordonanţa procurorilor, sub acuzaţia de favorizare a infractorului.
● Ora 20:46. Liviu Luca iese de la audieri, fără a fi reţinut: "Vântu este prietenul meu şi va fi prietenul meu în orice situaţie".
● Ora 21:38. Procurorii au cerut Tribunalului arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor trei inculpaţi. Anchetatorii au stabilit că inculpatul Vântu Sorin Ovidiu a trimis diverse sume de bani condamnatului Popa Nicolae, pentru ca acesta să se sustragă de la executarea pedepsei de 15 ani de închisoare. Banii au fost transferaţi în contul unei societăţi comerciale înre­gistrate în Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces, sau în numerar.
● Ora 22:00. A început judecarea cererii de arestare preventivă pentru 29 de zile a celor trei inculpaţi.

Vineri, 10 septembrie 2010
● Ora 0:54.
Instanţa a încheiat dezbaterile privind cererea de arestare a celor trei inculpaţi, completul intrând în deliberarea de dinaintea pronunţării unui verdict.
● Ora 1:43. Tribunalul Bucureşti a decis să dea curs cererii de arestare. La aflarea sentinţei, Vântu s-a adresat preşedintelui completului de judecată strigându-i "Ruşine, doamnă, ruşine!". Pe loc, avocaţii au declarat recurs.
La ieşirea din sediul instanţei, Vântu a mai spus: "Asistăm la cea mai neagră perioadă din istoria noastră de după decembrie 1989". Toţi trei arestaţii sunt duşi în arestul preventiv. Toată ziua de vineri, S.O. Vântu a refuzat hrana şi medicamentele până sâmbătă seara, când a acceptat să reia tratamentul şi să primească hrana.

Luni, 13 septembrie 2010
● Ora 15:00.
Se dă publicităţii motivarea Tribunalului, instanţă ce reţine ca nesinceră declaraţia fostului preşedinte al Gelsor, Nicolae Popa, dată în cadrul comisiei rogatorii rea­lizate după arestarea lui din 2 decembrie la Jakarta. Vântu şi partenerii de dosar sunt consideraţi periculoşi pentru societate.
● Ora 16:00. Dosarul de recurs este înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti şi repartizarea aleatorie îl aduce pe masa completului 3 al Secţiei a II-a penale, compus din magistraţii Viorica Costiniu, Luciana Mera şi Cristina Rotaru, de la şedinţa din 15 septembrie.

Marţi, 14 septembrie 2010
● Ora 16:30. Avocatul Alexandru Chiciu, care îl reprezintă pe Alexandru Stoian, a anunţat că a transmis prin poştă o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva şefului Secţiei Urmărire Penală a PICCJ, Marius Iacob, acuzându-l că a dat informaţii din dosar presei în cazul în care este arestat clientul său, alături de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

×