x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curtezana frigida

Curtezana frigida

de Magda Marincovici    |    06 Sep 2004   •   00:00

Doamna de Pompadour. A guvernat Franta zece ani, a declansat un razboi, a patronat artele, a fost sotie, mama, dar mai ales celebra curtezana a regelui Ludovic al XV-lea.



Jeanne Antoinette Poisson, viitoare madame de Pompadour (1721-1764) , s-a nascut pentru a fi curtezana. Pe cand Jeanne avea doar 9 ani, mama ii prezice ca va fi amanta de rege.

CASATORIA. La 20 de ani, Jeanne se casatoreste cu Charles Guillaume Lenormant d""...tioles. Tanara doamna, deja mama a doi copii, se trezeste la adevarata ei vocatie, exclamand trufas: "Numai regele ma poate face adultera".

Mama tinerei doamne va inchide ochii fericita, caci toate eforturile ei de a-si apropia fiica de Ludovic al XV-lea se implinisera. A mituit valetii regelui, a infiltrat-o la baluri mascate, i-a aranjat plimbari care sa-i faciliteze accesul la inima suveranului. "Amuza-l" , ii porunceste mama.

Regele ii ofera o mare proprietate si devine Marquise de Pompadour. Este prezentata reginei, care o iarta. Delfinul insa o numeste Doamna Curva, iar poporul se intrece in bancuri "piperate" pe seama curtezanei regelui.

AFRODIZIACE. Surprinzator, dar celebra curtezana recunoaste ca era frigida si ca apela la tot feluri de afrodiziace pentru a fi permanent la inaltimea exigentelor regelui. Extenuarea se va instala rapid, dar cu geniul ei va sti sa ramana prietena, sfatuitoarea, dar si furnizoarea regelui de tinere atragatoare. Le va selecta pe criterii stricte: frumoase, dar lipsite de talent spre a nu-si periclita pozitia in fata regelui.

ARTA SI BANI. Din initiativa ei se creeaza industria franceza de portelan la S"vres si aduna o avere uriasa. S-a calculat ca fermecatoare doamna a cheltuit 36.327.268 de livre, numai pentru intretinerea pe un an irosea 33.000 livre, mai mult decat pentru un razboi. Are o enorma influenta in industrie si arte, ii sprijina pe artisti, artizani, pictori si va lansa noi stiluri de imbracaminte.

ISTORIE. Ea va reusi deschiderea unei Scoli Militare si va decide in politica externa. Din pacate, acest rol nu i s-a potrivit deloc, fiind raspunzatoare de declansarea pagubosului razboi de sapte ani, care va duce Franta in pragul dezastrului.

FINAL. Incet, dar sigur, hemoptizia pune stapanire pe marchiza. Primeste ultimele sacramente si moare la 15 aprilie 1764. Ludovic al XV-lea, cu lacrimi in ochi, exclama: "Asta este singurul tribut ce-l pot da". Parca spre a razbuna toate femeile care au invidiat-o, Diderot nota: "Ce ramane din aceasta femeie care ne-a costat atata sange si bani (...) O mana de pamant".

×
Subiecte în articol: special