x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Demenţă fiscală portocalie

Demenţă fiscală portocalie

de Diana Scarlat    |    06 Sep 2010   •   00:00
Demenţă fiscală portocalie

Dispreţul Cabinetului Boc faţă de actori, scriitori, cântăreţi, jurnalişti, inventatori şi alte categorii care înregistrează venituri din drepturi de autor pare a nu avea limite. Dacă acum două luni Cabinetul Boc majora impozitele plătite de persoanele cu venituri din activităţi independente, de la începutul anului viitor aceleaşi impozite vor fi din nou majorate.

Sub pretextul modificării Codului Fiscal, astfel încât aglomeraţiile de la ghişee să fie evitate, guvernanţii vor să dubleze impozitele plătite de circa 500.000 de români. Contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) va creşte de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%. Prin proiect se mai introduce o contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate de 0,85% şi o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferenţiată în funcţie de clasa de risc.

Asigurarea în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate va fi voluntară pentru persoanele care realizează venituri comerciale, cele care realizează venituri din profesii libere, persoanele care încasează venituri din drepturi de proprietate intelectuală în mod individual sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente şi pentru cele care au calitatea de asociaţi, comanditari sau acţionari, membri ai asociaţiei familiale care realizează venituri.

Astfel, persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor plăti cel puţin 25,36% din venituri, restul contribuţiilor fiind voluntare.
De la 1 iulie, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5%.
Actul normativ care modifică Codul Fiscal a fost postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului şi se află în dezbatere publică.

Reacţiile nu au întârziat să apară, artiştii, oamenii de afaceri, jurnaliştii şi oamenii politici arătând că o astfel de măsură va duce la dispariţia profesiilor liberale şi va împinge presa spre faliment.

Senatorul PNL Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Bucureşti, este convins că aceste decizii reflectă lupta Guvernului împotriva jurnaliştilor. "Guvernul doreşte să egalizeze drepturile de autor cu salarizarea obişnuită, ceea ce e o aberaţie. Ura lor contra jurnaliştilor este necontenită, iar victimele colaterale suntem noi, artiştii. Câtă vreme produsul muncii jurnaliştilor se semnează, deci se individualizează, se plăteşte pe drepturi de autor, iar problema guvernanţilor e una singură: să-i lovim pe-ăştia unde-i doare, să-i lovim la bani", a declarat Mircea Diaconu.
Senatorul subliniază că noul proiect legislativ de creştere a contribuţiilor sociale pentru veniturile din activităţi independente este o aberaţie, alături de alte prevederi aberante, precum plata contribuţiilor pentru şomaj din partea celor care nu vor beneficia niciodată de ajutorul de şomaj, pentru că nu au carte de muncă, sau contribuţiile pe care le plătesc la pensii actorii deja ieşiţi la pensie.

Mircea Diaconu crede că această iniţiativă este specifică sistemelor politice care tind spre autocraţie, materializată prin atacuri la adresa "celor care gândesc", iar din acest punct trebuie să ne apărăm singuri. "Că vor putea sau nu vor putea să o facă, depinde de noi. De aceea, strigătul meu disperat este: implicaţi-vă! Lăsaţi lenea, nu mai jucaţi table, nu mai beţi bere, puneţi mâna, băgaţi-vă în sistem şi apăraţi-vă! Dacă nu facem asta, ne merităm soarta", mai spune actorul.

Dan Bittman, liderul trupei Holograf, spune că nu a reuşit să facă nimic pentru a împiedica aceste prevederi aberante, din poziţia de consilier al ministrului Finanţelor, şi consideră că legea este foarte proastă, iar soluţia ar fi evitarea ei. "Dacă vor fi făcute aceste modificări, profesiile liberale vor dispărea", ne-a declarat Bittman. Artistul mai spune că se va mobiliza, împreună cu mai mulţi colegi, pentru a da statul în judecată dacă modificările la OUG 58/2010 vor fi făcute.

Clubul Român de Presă acuză dispreţul guvernanţilor faţă de mass-media şi refuzul unui dialog real. "Autorităţile încearcă să potolească foamea bugetară apelând la cea mai primitivă metodă: jumuleala. Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează. Şi cel mai uşor este să le smulgi penele jurnaliştilor şi artiştilor", a spus Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă (CRP). "M-am săturat de ipocrizia celor de la guvernare, care ne cheamă pe la seminarii ca să îndulcească hapul cu modificarea Codului Fiscal, ca pe urmă să aflăm că, pe şest, impozitele se vor dubla", a spus Crasnea.

Crasnea a mai spus că preşedintele Traian Băsescu a cerut contribuabililor să aibă grijă de ei şi să nu lase această grijă altora, inclusiv statului.
"Vom face cum a spus domnul preşedinte, vom avea grijă să nu ne ia statul pielea. Ne vom achita dările, dar nu le vom mai întinde mâna celor care vor să ne ia mai mult şi mai mult", a concluzionat preşedintele CRP. Nici patronatele nu susţin proiectul de act normativ. România are o politică fiscală "de clasa a IV-a" şi se vehiculează variante care se contrazic unele pe altele, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).






"Noul proiect arată că avem o politică fiscală de clasa a IV-a. Reglementarea îi va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care plătesc contribuţii la buget, dar nu va avea impact asupra maneliştilor", a afirmat Pârvan. El a adăugat că joi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi cu deputatul PDL Sulfina Barbu, iar aceştia au susţinut că Ordonanţa 58, care aduce modificări Codului Fiscal, şi normele de aplicare a actului normativ vor fi corectate, îmbunătăţite.
În schimb, în aceeaşi zi pe site-ul SGG a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă care dublează contribuţiile de asigurări sociale. Pârvan s-a declarat surprins de apariţia proiectului şi a arătat, totodată, că publicarea pe site-ul SGG, nu pe cel al Finanţelor sau Ministerului Muncii, ridică semne de întrebare.

Premierul Emil Boc a discutat vineri, într-o întâlnire informală, cu noii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, despre modificările la OUG 58/2010 şi la normele de aplicare a acesteia. Ministrul Finanţelor Ialomiţianu a precizat că modificările vor fi definitivate după dezbaterea lor în CES, urmând să fie prezentate spre adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului.


PSD, PNL şi UDMR, împotriva suprataxării veniturilor profesionale
PSD şi PNL se opun planurilor guvernanţilor de a majora contribuţia pentru veniturile profesionale.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a criticat intenţia noilor miniştri ai Finanţelor şi Muncii care, în opinia lui, arată că sunt simpli executanţi ai "directivelor" lui Traian Băsescu. Moldovan a anunţat că social-democraţii vor vota în Parlament împotriva majorării contribuţiilor datorate la stat pentru veniturile de natură profesională. El a mai spus că, prin eventuala majorare a contribuţiilor, nota de plată a crizei va fi plătită de contribuabili. Şi purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că i se par absolut de neacceptat planurile Guvernului privind dublarea contribuţiilor la asigurările sociale pentru cei plătiţi pe drepturi de autor, precizând că moţiunea simplă anunţată de liberali rămâne de actualitate.

"După ce am văzut ce impozite plătesc pe drepturi de autor cei cu activităţi independente, acest proiect mă face să cred că, pentru Guvernul Boc, aceştia sunt nişte duşmani personali care trebuie distruşi", a declarat Mihai Voicu, citat de Mediafax. El a mai spus că, în aceste condiţii, moţiunea simplă împotriva politicilor duse de ministrul Muncii privind drepturile de autor rămâne clar de actualitate. "Aici nu discutăm despre nivelul actual şi de ce e dublu, ci discutăm despre faptul că tot ceea ce a făcut Guvernul ăsta a fost să crească taxe. Or, această creştere a taxelor fără nici un fel de studiu de impact duce la o nemulţumire socială generală şi la un haos general. Această măsură este încă o măsură care demonstrează incompetenţa şi lipsa de soluţii a Guvernului Boc", a declarat şi vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu.

El a mai spus că lucrul cel mai important pe care îl pot face liberalii este să voteze împotriva actului normativ şi să facă tot ce pot pentru a împiedica adoptarea acestuia de Parlament. De aceeaşi parte a baricadei se află şi vicepremierul Marko Bela, liderul UDMR. "Nu cunosc un astfel de proiect, dar în nici un caz nu vom accepta o astfel de constrângere. Noi vrem acum să anulăm birocraţia
legată de declaraţiile de drept de autor, astfel ca angajatorul să fie obligat să facă formele. Alte modificări nici în acest moment, nici în perspectivă nu vom accepta", a declarat Marko Bela.

  ●Gabriela Antoniu


Ministrul Finanţelor invocă principiul echităţii pentru dublare
Noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, explică nevoia dublării contribuţiilor artiştilor, jurnaliştilor şi a tuturor celor care obţin venituri independente ca pe o necesitate pentru eliminarea evaziunii fiscale şi pentru asigurarea "principiului echităţii". "Noi trebuie să promovăm anumite principii în fiscalitate, o echitate, adică toate persoanele să plătească în mod egal, şi impozite, şi contribuţii", spune ministrul, menţionând că la proiectul legislativ lucrează specialişti din Ministerul Finanţelor şi din afara instituţiei, dar nu s-a luat încă nici o decizie. Prin această măsură, susţine Ialomiţianu, s-ar evita evaziunea fiscală şi s-ar asigura "respectul faţă de contribuabil", cetăţenii urmând să aibă o serie de beneficii, cum ar fi sistemul sanitar şi o asistenţă socială mai bună. Conform ministrului Finanţelor, nu va mai exista problema cozilor la ghişee pentru plata contribuţiilor, pentru că obligaţia plăţii acestora va reveni angajatorilor, nu direct celor care obţin venituri din drepturi de autor sau care lucrează pe baza convenţiilor civile. "Este metoda cea mai eficientă, cea mai rapidă şi cu cele mai mici costuri", explică ministrul Finanţelor. Modificările se vor face prin ordonanţă de urgenţă, urmând ca noul proiect să intre în Guvern până miercuri. Angajatorii care nu vor face plăţile la timp vor răspunde penal şi vor fi introduse metode indirecte de control, în funcţie de banii din conturi (pentru manelişti).

×
Subiecte în articol: special