x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Din temnita la carma tarii

Din temnita la carma tarii

de Ilarion Tiu    |    Cornel Micu    |    23 Ian 2005   •   00:00

DRUMUL SPRE PUTERE
"Ceausescu a fost cunoscut ca un tanar si viguros aparatcic, capabil in administratie si destul de brutal", apreciau in 1965 analistii de la Europa Libera. Calatorind prin judetele din Muntenia, Ceausescu avea asupra lui materiale de propaganda, presa comunista ilegala etc. Autoritatile interziceau, sanctionand drastic raspandirea unor astfel de materiale. Astfel ca, in ianuarie 1936, a fost arestat in comuna Ulmi (Dambovita).

IN INCHISOARE. Ancheta a durat patru luni, fiind inchis la Brasov. In proces erau implicati 19 comunisti, acuzati de activitati ilegale. Tatal sau, Andruta Ceausescu, se adresase instantei cu rugamintea de a i se fixa domiciliul obligatoriu la Scornicesti.

Tanarul a avut insa o atitudine ostila fata de instanta, in comparatie cu indicatiile date comunistilor acuzati.

El i-a reclamat avocatului sau din oficiu ca este judecat "sub regim fascist". In consecinta, a primit o pedeapsa de 2 ani si 2.000 lei amenda pentru "detinere de mijloace de provocatiune" si "participare la asociatiuni secrete". Pe langa acestea, Curtea l-a mai condamnat la sase luni de inchisoare pentru insultarea instantei, si domiciliul obligatoriu timp de un an dupa eliberare, la Scornicesti.

Detentia a ispasit-o la Doftana, in apropierea orasului Campina. In epoca, respectiva inchisoare era celebra pentru regimul aspru de acolo. In 1937, acolo au fost adusi principalii lideri comunisti care fusesera condamnati: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, Chivu Stoica, Emil Bodnaras, Vasile Luca, Alexandru Moghioros, Alexandru Draghici - toti viitori demnitari dupa 1944.

Astfel ca Nicolae Ceausescu a beneficiat de o companie foarte utila viitorului care a urmat. El a luat parte la discutii privind ideologia si strategia partidului. In acel timp, si-a insusit principiile doctrinare ale comunismului, mai ales ca detinutii au avut acces la carti si publicatii aduse din afara inchisorii. Este momentul in care se va apropia de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

A fost eliberat la 8 decembrie 1938. In august 1939, facea parte din Activul tineretului comunist, dupa reorganizarea acestei structuri a Partidului Comunist.

Dupa izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial, Guvernul nu a mai tolerat existenta in libertate a militantilor comunisti. Nicolae Ceausescu nu a facut parte din primul val de arestati, deoarece reusise sa se ascunda. A fost condamnat in lipsa la trei ani de inchisoare, plus 20.000 lei amenda, bani echivalati in 200 zile de inchisoare. In iunie 1940 a fost prins si inchis. Noua detentie a inceput-o la inchisoarea Jilava, de langa Bucuresti. La 24 februarie 1942, Nicolae Ceausescu a fost mutat la Caransebes. Aici, i-a reintalnit pe comunistii de la Doftana, in frunte cu Gheorghiu-Dej. Nicolae Ceausescu a devenit un fel de secretar particular si servitor al viitorului lider comunist.

VARA ANULUI 1943. Ion Antonescu, seful statului, i-a mutat pe oponentii politici in lagarul de la Targu-Jiu, datorita inaintarii sovieticilor pe frontul de est. Ceausescu a fost dus mai intai la inchisoarea Vacaresti (Bucuresti). Ajuns la Targu-Jiu, a revenit in postura de apropiat al lui Gheorghiu-Dej. In acel moment, avea acces la toate discutiile organizatorice ale partidului.

Alexandru Barladeanu a relatat dupa 1990 ca, pentru o perioada, Nicolae Ceausescu s-a ocupat cu distributia alimentelor aduse din afara pentru detinutii comunisti. Acesta ar fi abuzat de sarcina sa, consumand mai mult decat ceilalti. Intrebat de ce nu impartea in mod egal mancarea, Ceausescu ar fi raspuns ca, fiind mai tanar, trebuia sa se alimenteze bine, deoarece avea mai multe sanse decat ceilalti sa supravietuiasca detentiei.

Conform biografiei oficiale scrisa de Michel-Pierre Hamelet, Nicolae Ceausescu s-a comportat in inchisoare ca un adevarat "erou al muncii". Iata cum ii prezinta publicistul francez activitatea intr-o echipa de detinuti care se ocupa cu electrificarea zonei: "Nicolae Ceausescu s-a incadrat in acestea - lucrand pe o suprafata de aproximativ cinci kilometri - avand renumele de un bun electrician. Si astazi sunt case si imobile din regiunea Targu-Jiu unde instalatiile electrice poarta marca actualului presedinte al republicii romane". I

n realitate, Dej fusese electrician, dar dupa moartea lui, lucrurile cu care se laudase acesta fusesera trecute in contul lui Ceausescu. In preajma zilei de 23 august 1944, situatia detinutilor de la Targu-Jiu era una speciala. Autoritatile se temeau de represalii daca sovieticii intrau in Romania, astfel ca s-au alcatuit comisii, la care luau parte si detinutii, pentru eliberari anticipate. Nicolae Ceausescu a fost eliberat pe 4 august 1944. Conjunctura creata la finele razboiului si anii de inchisoare l-au propulsat pe Ceausescu in primele randuri. Cariera sa in aceasta perioada pare haotica: a lucrat acolo unde partidul avea nevoie de el. In 1944, imediat dupa eliberarea din inchisoare, o data cu reorganizarea aripii de tineret a partidului, va deveni conducatorul Uniunii Tineretului Comunist.

PARTIDUL TE RIDICA¦ In octombrie 1945 era inclus printre membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. Avea doar 28 de ani. In februarie 1948 insa, Ceausescu devine membru supleant al aceluiasi Comitet Central. Motivul: in aceeasi luna, Partidul Comunist Roman fuzionase cu Partidul Social-Democrat. Noul organism, numit Partidul Muncitoresc Roman, trebuia sa includa in forurile de conducere si social-democrati, asa ca tanarul Nicu a trebuit sa le faca loc.

Din 1946 pana in 1989, a fost deputat in Marea Adunare Nationala, parlamentul unicameral comunist. Lucreaza insa in provincie, la Craiova si, pentru scurt timp, la Constanta, ca secretar de partid al regionalelor din acele zone. Desi nu avea vreo experienta in agricultura, in afara faptului ca se nascuse si copilarise la tara, Ceausescu isi incepe cariera administrativa ca secretar general si apoi ministru adjunct la Ministerul Agriculturii (mai 1948-martie 1950).

GENERAL FARA STAGIUL MILITAR. In 1950, la numai 32 de ani, Nicolae Ceausescu devine general-maior, ministru adjunct la Ministerul Apararii Nationale si sef al Directiei Superioare Politice a Armatei. A frecventat, intr-o perioada neprecizata, cursurile speciale ale Academiei Militare de la Moscova.

In 1952, revine in Comitetul Central al partidului, iar in 1954 ocupa functia de secretar cu probleme organizatorice al acestuia. De aici controla admiterea de noi membri in forurile superioare de conducere ale partidului. Astfel, si-a impus in pozitiile de conducere proprii partizani. Aceeasi functie o detinuse si Stalin in URSS inainte de a prelua puterea.

Aflat in gratiile lui Dej, sarcinile se aduna. Din 1958 superviza (din nou) procesul de colectivizare a agriculturii si avea anumite responsabilitati in domeniul propagandei. In plus, va incepe sa iasa in lume: mai intai la Moscova si apoi in Ungaria, Bulgaria, Germania de Est si China. Se pare ca i-a placut dintru-inceput sa calatoreasca. Astfel, odata ajuns la putere vizitelor de lucru in Romania si calatoriilor diplomatice in strainatate le va aloca insa cel mai mult din timpul sau.
"Avea slabiciunile lui, naivitatile lui, devenea chiar infantil cateodata. In prima tinerete isi formase preferinte mai mult decat lumesti. A ramas indragostit de muzica aceea dulceaga a inceputului de secol - romante, cantece de pahar - si de muzica folclorica

"Probabil de timpuriu s-a incubat in gandirea si-n simtirea lui mesianismul. S-a convins ca are o inalta menire pe acest pamant, in aceasta tara. La putere a avut acces datorita unei conjuncturi, pe care el a stiut sa o exploateze cu un spirit speculativ exceptional
Dumitru Popescu - fost secretar cu propaganda


PARFUM DE EPOCA
Prin anii ’80 vizitele diplomatice ale lui Ceausescu in lume devenisera de notorietate. In legatura cu acestea, circula in Romania urmatorul banc:

"Se spune ca George Bush senior, Mihail Gorbaciov si Nicoale Ceausescu au hotarat sa participe la un concurs muzical instrumental. George Bush a ales o muzicuta si, ca un adevarat american, a interpretat imnul Americii. Gorbaciov a cerut o balalaica si a cantat, ca un adevarat comunist, "Internationala", varianta ruseasca. Ceausescu a ales un... tambal si, cu harta lumii intinsa peste clapele acestuia, a inceput sa bata ritmul si sa cante: "Pe-aici am fost, pe-aici n-am fost, pe-aici am fost, pe-aici n-am fost..."."

Se pare ca Ceausescu si-a castigat renumele de brutalitate in perioada cand a lucrat la Ministerul Agriculturii si a fost implicat in colectivizare. In legatura cu aceasta circula un banc:

"Reagan, Brejnev si Ceausescu erau urmariti prin preerie de indieni calari. Cum alergau ei incercand sa scape de acestia, Reagan se intoarce si le striga indienilor: "Daca nu ne mai urmariti, va promit dolari, aur, si visul american!". Indienii nici nu il baga in seama. Brejnev se intoarce si striga: "Daca nu va opriti, lansez asupra satului vostru o racheta atomica!". Indienii nimic. Ceausescu se opreste, se duce la indienii si le spune ceva. Indienii se intorc si o rup imediat la fuga. Brejnev si Reagan se uita mirati la Ceausescu si intreaba intr-un glas. "Ce le-ai spus mai, Nicule?". "Ah, nimic deosebit. Le-am spus ca daca ne mai urmaresc, le iau caii la CAP!"".


DE LA LUME ADUNATE...
Gheorghe Truica, fost muncitor CFR, il acuza pe Ceausescu in ianuarie 1990, in ziarul Adevarul, de crima. Victima ar fi fost directorul bancii din Slatina, injunghiat in perioada alegerilor din 1946, in timp ce protesta impotriva fraudelor electorale.
Se pare ca faima lui Ceusescu de "dur" nu era lipsita de suport real. Conform zvonurilor lansate de Securitate, el fusese lovit cu un par sau impuscat in zona gurii, in timpul unei ciocniri cu dusmanul de clasa. Astfel se explicau defectele sale de vorbire si de pronuntie.

DIN TAINELE DOFTANEI
Suspecta moarte a lui Chivu Stoica a dat nastere la speculatii printre fosti tovarasi de la Doftana. Astfel ca s-a spus ca Stoica nu s-a sinucis, ci a fost ajutat sa treaca "in lumea tacerii". Certandu-se cu Ceausescu, care-i reprosa viata imorala, Chivu Stoica i-ar fi replicat acestuia: "Imi vorbesti de imoralitate? Nu-ti aduci aminte de Doftana?". La Doftana, conducerea inchisorii anchetase un caz de homosexualitate. In comisia de ancheta, detinutii erau reprezentati de Chivu Stoica, iar cei implicati in cercetare erau doi tineri detinuti: un anume Marcovici si Nicolae Ceausescu. Cel dintai a recunoscut faptul de care erau invinuiti, insa Ceausescu a negat.

URATEL, SARAC, BALBAIT
Intervievat in 1997, Alexandru Barladeanu l-a descris astfel pe Ceausescu: "Cred ca din copilarie a fost marcat de multe complexe. Uratel, sarac, balbait, cu scoala nefacuta, cred ca toate acestea i-au imprimat niste complexe care l-au facut nefericit toata viata. Refugiul lui era puterea, care-l facea si frumos, si genial, chiar mare orator. Devenea istet doar cand era vorba de cariera lui. Atunci nu se dadea in laturi de la nimic. Si mai avea o calitate. O avea si Lenuta. Un instinct de animal salbatic ce simte in padure, de la distanta, dusmanul."

Continuare: Impreuna pana in clipa mortii

×