x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dincolo de intelegerea omeneasca

Dincolo de intelegerea omeneasca

de Steluta Indrei    |    20 Sep 2004   •   00:00

POSEDATII - LABIRINTUL DIN NOI

Psihiatrii considera tematica posesiunii de catre o forta a raului ca fiind expresia unor boli psihice grave, dar nu exclud practicarea exorcizarii in sens "terapeutic".

Problema persoanelor care afirma ca sunt posedate de diavol este explicata de prof. dr. Mihai Gheorghe, seful Clinicii de psihiatrie a Spitalului Militar Central, prin trei dimensiuni: "prima este dimensiunea psihologica, care are semnificatia fie a unei mari imaturitati psihoafective, fie a unei regresii, pentru ca un om bine structurat ca personalitate si cu un coeficient de inteligenta optim nu are voie sa ajunga intr-o asemenea ipostaza. A doua este dimensiunea culturala, pentru ca daca subiectul respectiv este subcultural sau se gaseste sub incidenta unor factori educationali cu caracter transcultural, atunci foarte usor poate sa-si insuseasca o asemenea conceptie. A treia este dimensiunea patologica, de care se ocupa psihiatrii. Chiar si acum in sectia noastra avem cateva cazuri de tineri cu debut de schizofrenie, o boala psihica extrem de serioasa, care printre manifestarile clinice au relatat si aceasta tematica a posesiunii, a dominatiei de catre o forta exterioara, mult mai puternica decat propria vointa."

COLABORARE. In patologia psihiatrica functioneaza criterii de evaluare foarte bine structurate. In general, preotii afirma ca persoanele posedate sunt asa pentru ca aceasta este expresia raului si raul a devenit dominant zdruncinandu-le acestora credinta in Dumnezeu. Psihiatrul este la mijloc. Parerea prof. dr. Gheorghe este ca "cele trei dimensiuni stabilesc in final grupurile de indivizi care ajung la o asemenea problematica, iar dimensiunea psihologica si dimensiunea cultural-educationala sunt dominante si pot determina aparitia dimensiunii patologice, mai ales la un subiect vulnerabil. Nu toti cei care sunt satanisti si promoveaza raul si credinta in diavol ajung la psihiatrie. Dar psihiatrul poate fi solicitat sa spuna daca nu cumva un asemenea subiect este sau nu sub incidenta unei tulburari psihice". Daca psihiatrul constata ca individul respectiv nu se incadreaza in dimensiunea patologica, atunci il indruma spre biserica.

VISE EROTICE
. Sunt unele persoane care afirma ca in vis au relatii intime cu diavolul. "Si in astfel de cazuri trebuie sa luam in considerare cele trei posibilitati unde un asemenea tanar trebuie sa se adreseze: psihologului, care poate face o analiza secventiala si sa constate ca asemenea procupari pot avea loc pe un model structural de personalitate decat pe plan ideatic, medicului psihiatru, care trebuie sa constate daca nu cumva aceasta preocupare se transpune dincolo de limitele normalitatii".

×
Subiecte în articol: special