x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mamă şi copil, ucişi cu medicamente interzise

Mamă şi copil, ucişi cu medicamente interzise

de Violeta Fotache    |    25 Ian 2010   •   00:00
Mamă şi copil, ucişi cu medicamente interzise

Când stătea să dea naştere unei fetiţe, o femeie în vârstă de 40 de ani, de loc din Focşani, şi-a găsit sfârşitul la Maternitatea din Galaţi. Odată cu ea a murit şi copilul ei nenăscut. Ucişi de iresponsa­bilitatea unor cadre medicale care i-au administrat un medicament interzis în România. Cytotec, un medicament deo­sebit de periculos prin efectele secundare pe care le are, i-a fost administrat ca să-i declanşeze naşterea, deşi în pro­spectul original se scrie clar: "interzis femeilor gravide". Cazul scoate la lu­mi­nă o altă procedură paradoxală: ca să sal­veze pacienta care intrase în stop, me­dicul ATI (Anestezie - Terapie Intensivă), aflat de gardă în spital, a chemat Ambulanţa prin numărul de urgenţă 112.

Petronela P., în vârstă de 40 de ani, asistentă medicală de pediatrie la un spital din Focşani, şi copilul ei nenăscut au murit în Spitalul de Obste­trică-Ginecologie "Buna Vestire" din Galaţi, la 8 noiembrie 2009, chiar de Sfinţii Mihail şi Gavriil.


ANESTEZISTUL DE GARDĂ A CHEMAT... AMBULANŢA!

Internată în secţia condusă de dr. Cos­ta­che Ioan Botezatu, să ducă la termen o sarcină, despre care iniţial crezuse că e un fibrom, pacienta care mai născuse un băiat în urmă cu 18 ani, a fost lăsată să nască "pe cale naturală", în loc să i se facă cezariană. În acest caz, calea "naturală" se baza pe efectul advers al medicamentului Cytotec, substanţă ce i-a fost administra­tă, aşa cum reiese din fişa medicală a pa­cientei, despre care face vorbire o asistentă în reclamaţia depusă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, în luna noiembrie. După ce i s-a administrat me­dicamentul ilegal - care provoacă violen­­te contracţii ale uterului, putând duce la ruperea membranelor şi la invadarea va-se­lor de sânge care irigă uterul cu lichid amniotic -, în seara zilei de 8 noiembrie, femeia a intrat în stop cardio-respirator. A fost chemat medicul ATI care era de gardă, întâmplător chiar managerul spitalului, doctoriţa Anamaria Hărăbor. Incredibil, dar domnia-sa a avut nevoie de ajutorul celor de la Ambulanţă deşi specialitatea de medic ATI o supercalifică pentru resuscitarea unui pacient. La caz a ajuns chiar şeful Staţiei de Ambulanţă Galaţi, doctorul Mihai Polinschi.


CEZARIANĂ PE CADAVRU

Echipa de medici formată din doctorii Bo­tezatu, Truş şi Soloviev a operat femeia moartă de aproximativ 30 de minute. Dar şi copilul era mort deja, o fetiţă de 3,700 ki­lograme. Normal, fătul nu supra­vie­ţu­ieş­­te decât maximum 18 minute, după intrarea mamei în stop. "Am fost chemaţi în jur de ora 20:00. Când am ajuns noi pacienta era intubată. Am resuscitat-o şi noi. Între timp a apărut şi doctorul Bo­te­za­tu. Am dus-o în sala de operaţie şi i s-a făcut cezariană, dar din păcate copilul era mort. După 40 de mi­nu­te pacienta a fost de­cla­rată moartă. Femeia ve­ni­se la Galaţi după docto­rul cu care născuse şi pri­mul copil cu ani în urmă. Din ce am discutat cu doctorul Botezatu, pacienta nu a dat nici un semn premonitoriu că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Docto­rul Botezatu a pus de atunci diagnosticul, confirmat ul­te­rior de autopsie, zicând că pacienta a făcut embolie amniotică", ne-a povestit dr­. Mihai Polinschi, medicul de pe Salva­re. Acesta a afirmat că nu ştie nimic de Cytotec şi că ar fi uzual să fie chemată Am­bulanţa de medicii din spitale pentru resuscitarea pacienţilor. "Un medic ATI are pregătirea necesară resuscitării unui pacient. Pe noi, Serviciul de Ambulanţă, ne mai solicitau în trecut spitalele de boli cronice, în general, care nu aveau specia­liş­ti, dar acum nu mai e de actualitate pen­tru că spitalele nu primesc acreditare dacă nu au echipa şi trusa necesară resuscitării", ne-a declarat unul dintre medicii care lucrează în serviciile de Ambulanţă şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul, din motive lesne de înţeles.


"VINOVAŢII VOR RĂSPUNDE"

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, ne-a precizat: "Sesizarea a fost făcută de o asistentă care a intrat în conflict cu conducerea Maternităţii şi căreia, între timp, i s-a desfăcut şi contractul de muncă, pentru abateri disciplinare, nerespectarea fişei postului (într-o discuţie ulterioară am aflat că este vorba despre asistenta Elena Ciorbă, de la OAMR, organizaţie sesizată pentru cele două asistente reclamate alături de medici). Am cerut prin adresă ANM să ne spună oficial dacă medicamentul este interzis. Am sesizat Colegiul Medicilor pentru că era o reclamaţie de malpraxis împotriva a trei medici, doi ginecologi şi anestezistul. La DSP, cazul nu a intrat încă în analiza Comisiei de Anchetă, deoarece această comisie trebuie validată de Mi­nisterul Sănătăţii fiindcă i s-a modificat componenţa. Am trimis şi o informare ataşată la solicitarea de validare a co­mi­siei, pentru că în caz este implicat şi managerul maternităţii, dr. Hărăbor Anama­ria, care are contract încheiat cu ministerul. Nu am primit nici un răspuns. Dar vă pot asigura că nu încearcă nimeni să muşamalizeze nimic. Indiferent cine-i vinovat, nu doar dr. Botezatu, că mai sunt implicaţi trei medici, va răspunde pentru ceea ce a făcut, pentru că e vorba de moar­tea a două persoane, mama şi co­pilul nenăscut. Se pune problema cum a ajuns acel medicament în spital, se pun multe probleme. Se cam practică folo­sirea acestui medicament frecvent".


EXPLICAŢIILE MANAGERULUI MATERNITĂŢII

În timp ce doctorul Costache Ioan Botezatu nu a vrut să îşi spună punctul de vedere despre acest caz la telefon, managerul spitalului a fost mai maleabil. "Acest caz n-ar fi avut nici o şansă de supravieţuire nicăieri în lu­­me, pentru că embolia amniotică are un grad foarte mare de mortalitate. Am chemat Salvarea pentru că orice stop poate fi resuscitat, moment din care teoretic nu mai aparţine de noi, pacientul trebuind să fie transportat la secţia de te­ra­pie intensivă a unităţii ierar­hic superioare. Am chemat deci Salvarea ca, în ideea că pacienta va fi salvată, să fie transportată la alt spital", ne-a declarat medicul Anamaria Hărăbor, managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" din Galaţi. Cât priveşte administrarea unui medicament neautorizat în ţara noastră şi inexistent în farmaciile din reţeaua de spitale, managerul contrazice ANM. "Cytotec, care este o prostaglandină, este un medicament prevăzut în toate protocoalele Uniunii Europene şi din câte ştiu eu şi noi suntem membri ai UE."


"CYTOTEC, ILEGAL ÎN ROMÂNIA ŞI INTERZIS FEMEILOR GRAVIDE ORIUNDE ÎN LUME"
"Am verificat. Cytotec nu este un medicament autorizat în România şi nici la Agenţia Europeană a Medicamentului. Şi nici nu este în curs de autorizare. Este ilegală difuzarea lui. Noi am sesizat verbal DIICOT, în cadrul protocolului pe care îl avem cu aceştia în materie de contrafacere, că acest medicament se distribuie online în ţara noastră, deşi este ilegal. Chiar după ce două tinere au murit în Italia după ce luaseră Cytotec în România. Ba mai mult, Cytotec este distribuit ca pilulă avortivă, în baza unui prospect falsificat, când de fapt medicamentul este total interzis femeilor gravide. În prospectul original se menţionează clar la contraindicaţii: «interzis femeilor gravide». Medicamentul este auto­rizat în America dar pentru cu totul alte pro­bleme medicale, de exemplu pentru a reduce riscul de ulcer gastrointestinal. Medicii care prescriu sau recomandă medicamentul pentru avort sau naştere, îşi asumă toată răspunderea. Ei comit o mare ilegalitate", ne-a precizat ANM prin purtătorul de cuvânt, Daniela Enache.

×
Subiecte în articol: special