x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Elena Udrea, iertată de un miliard de lei vechi

Elena Udrea, iertată de un miliard de lei vechi

de Monica Iordache Apostol    |    21 Sep 2009   •   00:00
Elena Udrea, iertată de un miliard de lei vechi
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Elena Udrea defila în ianuarie 2008 cu promisiunea că va returna către RA-APPS cele 2,3 miliarde de lei vechi pe care le-a primit ca onorarii pentru a reprezenta în instanţă instituţia. Promisiunea Elenei Udrea a fost însă doar praf în ochi, întrucât, din cele 2,3 miliarde de lei vechi, Udrea a returnat, după o negociere cu RA-APPS, doar 146.500 lei, pro­babil noi. Mai mult, RA-APPS a precizat pentru Jurnalul Naţional că nu există procedură legală prin care instituţia poate intra în posesia unor sume plătite pentru servicii deja efectuate.

La sfârşitul lui ianuarie 2008, Elena Udrea, pe atunci doar secretar executiv al PD-L, declara că a decis să returneze RA-APPS onorariile de peste 2 miliarde de lei, primite de cabinetul său de avocatură din partea Regiei în perioada 2003-2004 pentru asistenţă şi reprezentare juridică. A promis atunci că îi va returna "săptămâna viitoare" şi preciza că gestul este unul absolut benevol şi gratuit, întrucât contractele ei de asistenţă juridică sunt "legale".

"Îmi menţin opinia conform căreia contractele mele ca avocat, de asistenţă şi reprezentare juridică pentru RA-APPS, încheiate între anii 2003 şi 2004 sunt legale", declara Udrea, care preciza că este vorba despre onorarii de "2 miliarde şi ceva de lei". Mai exact, 2,35 de miliarde de lei vechi, după cum arăta un raport al Autorităţii de Control a Guvernului, din martie 2007.

Din această sumă, Elena Udrea a returnat numai 146.500 lei, probabil noi, adică  aproximativ un miliard de lei vechi mai puţin. "Doamna Elena Udrea a returnat onorariile primite de la RA-APPS, în sumă de 146.500 lei, sumă ce a fost stabilită de o comisie de evaluare numită prin decizie a Directorului General, şi asupra căreia s-au purtat discuţii.

Pentru serviciile prestate RA-APPS nu poate intra în posesia banilor din moment ce serviciile au fost efectuate", se arată într-un răspuns trimis de RA-APPS unei solicitări a Jurnalului Naţional de a preciza ce sumă a returnat Elena Udrea, cum a fost calculată, care a fost procedura prin care instituţia a recuperat banii şi dacă a existat o discuţie între actualul ministru al Turismului şi conducerea RA-APPS înaintea restituirii lor .
Deşi Elena Udrea a precizat public că onorariile ei au ajuns la 2,3 miliadre de lei vechi, conducerea RA-APPS nu precizează cum de a încasat cu un miliard de lei vechi mai puţin.


PROCEDURA RĂMĂNE O ENIGMĂ
Ultima frază din comunicatul RA-APPS este însă cea mai interesantă. Jurnalul Naţional a întrebat care este procedura prin care RA-APPS poate recupera sume de bani plătite deja unor firme pentru serviciile prestate, iar răspunsul instituţiei a fost acela că RA-APPS nu poate intra în posesia banilor din moment ce serviciile au fost efectuate. Mai exact, Cabinetul de avocatură "Udrea Elena Gabriela" a fost angajat, în perioada 2003-2004, pentru a reprezenta în instanţă Regia în 12 cauze şi a primit pentru acest serviciu 2,35 de mi­liarde de lei vechi.

Din prea multă gene­rozitate, cabinetul de avocatură a decis să restituie banii, dar, în urma unei evaluări, RA-APPS a încasat doar 146.500 lei, şi nu 2,35 de miliarde de lei vechi, principiul general fiind că Regia nu poate lua înapoi banii plătiţi pentru "servicii efectuate". Cum cei 146.500 lei au fost returnaţi, înseamnă, logic, că ei nu au reprezentat plata pentru "servicii efectuate", ci, probabil, pentru servicii neefectuate. Cu alte cuvinte, în perioada 2003-2004, Elena Udrea a supt de la RA-APPS 1,4 miliarde de lei vechi fără să-şi îndeplinească obligaţiile de avocat. Surse din cadrul RA-APPS au declarat că instituţia a putut lua înapoi numai banii plătiţi pentru procesele nefinalizate sau în care a fost reprezentată în instanţă de propriii consilieri juridici, deşi onorariile au fost încasate de Udrea.


AVOCATUL PREFERAT
Contractele de reprezentare în instanţă încheiate de RA-APPS în perioada 2000-2006 au făcut obiectul unei anchete a Autorităţii de Control a Guvernului la începutul anului 2007, premier fiind Călin Popescu Tăriceanu. Şeful Autorităţii, Cristian David, anunţa atunci că RA-APPS a atribuit contracte de asistenţă juridică fără ca în prealabil să ofere tuturor firmelor de specialitate şanse egale de a concura.

Autoritatea a mai constatat că au fost situaţii când angajarea cabinetelor de avocatură nu era justificată, deoarece interesele regiei au fost reprezentate în cauzele respective de juriştii proprii. RA-APPS a încheiat contracte de asistenţă juridică fără ca ulterior să existe vreo dovadă din care să rezulte că serviciile incluse în acorduri au fost, într-adevăr, prestate.

Din totalul celor 23 de contracte de asistenţă juridică încheiate de Regie (în valoare totală de 5,3 miliarde de lei vechi), 12 cauze au fost încredinţate cabinetului de avocatură Elena Udrea, în sumă totală de 2,35 de miliarde de lei vechi. David declara atunci că onorariile pentru aceste contracte au fost acceptate "arbitrar" şi disproporţionat în raport cu natura cauzelor de RA-APPS.

Cabinetul individual al Elenei Gabriela Udrea a intrat în graţiile conducerii RA-APPS în anul 2003, când a primit două contracte de reprezentare în instanţă. Pentru primul contract, Elena Udrea a primit 310 milioane de lei, plătite la opt zile de la semnarea actului.

Pentru al doilea a primit un onorariu de 60 mi­lioane de lei, deşi David a declarat că în acest caz nu s-a găsit nici un act care să demonstreze cauza şi obiectul vreunui dosar la care să fi lucrat Elena Udrea. Potrivit aceluiaşi raport, din cele 12 contracte încheiate de Regie în 2004, zece i-au revenit Elenei Udrea, care a primit următoarele sume: 195 de milioane de lei, 150 de milioane de lei (reprezentarea în instanţă fiind făcută de juriştii instituţiei), 395 de milioane de lei (pentru un proces desfăşurat în Franţa cu altă firmă de avocatură), 400 de milioane de lei (pentru o contestaţie respinsă de instanţă), 10, 50 şi 160 de milioane de lei (pentru un proces preluat de juriştii instituţiei), 250 de milioane de lei (pentru o cauză suspendată la Tribunalul Bucureşti), 250 de milioane de lei (pentru un proces care continua la acea dată), 120 de milioane de lei (pentru un dosar care nu se găseşte în arhiva instituţiei).


SURDU, "UITAT" ÎN POST DE PE VREMEA LIBERALILOR
Directorul general al RA-APPS, Georgian Surdu, a fost "uitat" în fruntea instituţiei de pe vremea liberalilor, deşi acest post fusese adjudecat de pesedişti la marea împărţeală de după formarea guvernului. Pesediştii îi pregăteau fotoliul lui  Dan Docan, fost director general al Imprimeriei Naţionale, de unde fusese revocat. Soţia acestuia, Marinela Docan, este director comercial la sucursala "Triumf" a RA-APPS.

×
Subiecte în articol: special