x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Furaţi cu notaru'

Furaţi cu notaru'

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    01 Apr 2009   •   00:00
Furaţi cu notaru'

O reţea organizată în jurul lui Aurel Ursaru a reuşit să-şi însuşească mai multe proprietăţi ale unor bătrâni din Bucureşti, care au fost păcăliţi şi chiar escrocaţi. Toată afacerea s-a bazat pe specularea procedurilor notariale.



Membrii reţelei conduse de Aurel Ursaru (33 de ani) se prezentau la notariat fără documentele originale şi fără cei care urmau să le devină victime, dar depuneau declaraţii de martori, cum că aceştia ar fi fost prezenţi la întocmirea mandatelor de reprezentare. Notarii însă treceau cu vederea aceste lucruri.
De asemenea, "ursarii" intrau în viaţa bătrânilor prin diferite metode, după care îi păcăleau să semneze diverse documente inofensive, dar a căror semnătură era folosită apoi pentru crearea unor documente false, pe care le foloseau la vânzarea proprietăţilor. În Bucureşti există mai multe cazuri în care bătrânii au fost deposedaţi de case, care aparent nu au nici o legătură între ele, însă prin apariţia lui Ursaru se demonstrează că toată "afacerea" este opera unor oameni foarte bine coordonaţi între ei. Acum, victimele se chinuiesc prin tribunale să demonstreze că au fost victime, dar deciziile judecătorilor lasă de dorit.


O reţea organizată în jurul lui Aurel Ursaru a reuşit să îşi însuşească proprietăţile unor bătrâni păcăliţi sau chiar escrocaţi. Toată afacerea s-a bazat pe specularea procedurilor notariale, persoane fără calitate
legală punând mâna astfel pe casele bătrâneilor, folosindu-se de acte false.

Membrii reţelei conduse de Aurel Ursaru (33 de ani) se prezentau la notariat fără documentele originale şi fără cei care urmau să le de­vi­nă victime, dar depuneau declaraţii de martori, cum că aceştia ar fi fost prezenţi la întocmirea mandatelor de re­pre­zen­tare. Notarii însă treceau cu ve­derea aceste lucruri. De asemenea, aceştia se infiltrau în viaţa privată a bătrânilor pe care îi păcăleau să semneze documente inofensive, dar a căror semnătură era apoi fo­lo­si­tă pentru crearea unor documente false, care să folosească pentru de­po­se­da­rea victimelor de proprietăţile imobilia­re.

Există mai multe cazuri în care bă­trâ­nii au fost deposedaţi de case, care apa­rent nu au nici o legătură între ele, dar care prin apariţia "pe fir" a tânărului Ur­sa­ru, originar din Găneasa, judeţul Ilfov, se demonstrează că sunt "opera" unor oameni foarte bine legaţi între ei. Probabil că nu întâmplător pe unul din documentele intrate în posesia lui Aurel Ur­sa­ru se află parafa controversatului notar public Roxana Cornelia Oprescu, care între timp a fost exclusă din Corpul No­ta­ri­lor Publici.

Purtătorul de cuvânt al Uniu­nii Naţionale a Notarilor Publici din Ro­mânia, Alin Briceag, a spus că: "În­ce­ta­rea calităţii de notar public a doamnei Roxana Cornelia Oprescu s-a dispus ca urmare a văditei sale incapacităţi profesionale, constatată în urma unor inspecţii repetate."

DOCUMENT NUL
Cazul Danielei Miron care a fost dată afară din casă pe baza unui document semnat de tatăl său, care nu avea voie legal de a lua astfel de decizii, este poate doar cel mai evident dintre toate. Daniela Miron a sesizat la un moment dat că tatăl său este însoţit din ce în ce mai des de diverse persoane, necunoscute. Nu i-a fost prea greu să intuiască că respectivii nu sunt chiar dezinteresaţi. Prin urmare, a solicitat sprijinul Poliţiei. Degeaba. A fost informată respectuos că într-ade­văr unul dintre tinerii repectivi are dosar penal, dar ofiţerii i-ar fi explicat că nu are de ce să-şi facă griji.

Respectiv, Daniela Miron avea din 1995 o hotărâre judecătorească de punere sub interdicţie a tatălui său. Din punct de ve­de­re legal, aceasta nu putea semna nici un document cu consecinţe juridice. Cu toate acestea, se pare că Nicolae Miron a semnat un... certificat de căsătorie. Cert este că în august 2006 apartamentul pro­prie­tate personală a lui Nicolae Miron a fost vândut de un mandatar, Aurel Ur­sa­ru, lui Grigore Vasile - vânzarea s-a făcut la un preţ de aproape patru ori mai mic de­cât cel al pieţei. Faptul că Nicolae Mi­ron a fost pus sub interdicţie de fiica sa nu era un mister, deoarece în 2005, Ur­sa­ru a făcut mai multe demersuri pentru a ridica această interdicţie.

Deşi bătrânul Nicolae Miron nu avea calitatea să semneze nici un fel de document de mandatare, instanţele jude­că­to­reşti nu au văzut acest lucru şi au decis să o scoată din casă pe Daniela Miron. La 2 februarie 2009, aceasta a primit o so­ma­ţie din partea Biroului Executorilor Ju­de­că­toreşti Dorina şi Lucian Gonţ, iar peste câteva zile s-a trezit cu Vasile Grigore la uşă. Judecătorii bucureşteni nu au fost în stare nici să constate că la baza demersului lui Gri­gore stă un document lovit de nulitate, nici să constate că pentru eva­cuare trebuia o justificare legală. Cum între Daniela Miron şi Grigore nu exista nici un document de locaţiune (chirie sau comodat), orice judecător, şi chiar executor, trebuia să-şi pună problema de ce sunt ei solicitaţi să facă evacuarea.

PROCURĂ CU MARTORI FALŞI
Mariţa Niculeac (53 de ani) a intrat şi ea pe aceleaşi mâini dibace. Femeia pensio­na­ră face orice pentru o bucată de pâine pen­tru ea şi cei doi copii bolnavi mental pe care îi are în grijă. Într-una din zilele anului 2007 a fost abordată în cimitir de o femeie care i-a zis că vrea să-i dea de po­ma­nă. "Groparul de la cimitir mi-a zis că e o femeie care vrea să-mi împartă pentru mama ei."

Aceeaşi femeie, "doamna Mi­haela", i-a cerut apoi să meargă cu ea în localitatea Radu Vodă de lângă Bu­cu­reşti să o ajute să facă curat la o casă bă­trâ­nească pe care ar avea-o acolo. Femeia s-a dus însoţită de concubinul său şi a mun­cit până seara când credea că doamna cea elegantă va veni să o transporte cu maşina din nou la Bucureşti. În schimb, acolo a apărut un tir din care nişte tineri au început să-i arunce în mijlocul curţii unde dereticase toată ziua lucrurile sale din apartamentul pe care îl deţine în Bu­cu­reşti. Pe unul dintre tineri femeia l-a re­cunoscut. A fost la uşa ei cu aproape un an în urmă, i-a promis că o ajută să îşi in­ter­neze băieţii bolnavi într-o instituţie pentru îngrijirea unor astfel de persoane şi i-a cerut să semneze un document ne­ce­sar pentru întocmirea dosarelor. Era ace­laşi Aurel Ursaru.

Femeia a dat fuga aca­să, unde a descoperit uşa înlocuită. A aflat că acelaşi Ursaru, pe baza unui do­cu­ment de mandatare întocmit la nota­riat cu doi martori mincinoşi (fără do­cumentele femeii sau casei) îi vânduse apar­tamentul. "În 2007, Ursaru şi-a făcut o procură falsă pe casa mea. Nu ştiu cine a fost persoana care a semnat pe procură. Cu această procură falsă mi-a vândut casa la unu - am muncit de la 16 ani în fabrică la maşini circulare", povesteşte femeia plângând fără lacrimi de atâta amar. Cine era cumpărătorul de bună credinţă? Fiul lui Vasile Grigore, cumpărătorul "fără vină" al apartamentului Danielei Miron.

De altfel, notarul Roxana Ioana Cocea a sesizat poliţiştii că în decembrie 2007 a făcut un document de mandatare pe numele lui Aurel Ursaru pentru a vinde apartamentul unei alte femei, Cornelia Nemeţi. Procedura? Aceeaşi. Ursaru s-a prezentat însoţit de o femeie şi doi martori care au susţinut că doamna prezentă este Cornelia Nemeţi şi, cum aceasta şi-ar fi pierdut documentele, este nevoită să recurgă la această soluţie legală pentru demararea procedurilor de vânzare a locuinţei din cartierul Pantelimon. Procura a fost revocată, iar poliţiştii continuă investigaţiile pentru a afla cine sunt cei care au participat la înscenare.

MOŞTENITORII, CU BUZA UMFLATĂ
"Doamna Mihaela", pe numele real Mihaela Crăciun, a devenit la rândul său mandatar. Al unui bătrân de 67 de ani, Iulian Ionescu, care a decedat în 20 de­cem­brie 2007 şi a fost înmormântat ra­pid a doua zi. Iulian Ionescu, care era ob­se­dat de ideea că i-ar putea fi luată casa, o vilă din Sectorul 2, şi-a lăsat documentele originale în grija verilor primari, care ve­neau în mod legal la moştenire.

Iulian Ionescu s-ar fi prezentat la 18 aprilie 2006 să semneze o procură prin care o mandata pe Mihaela Crăciun să se ocupe de vânzarea casei sa­le. Se repetă aceeaşi figură. Bătrânul se pre­zintă în faţa no­ta­ru­lui fără buletin. Mar­torii care semnea­ză alături de Cră­ciun documentul sunt de acum cunoscutul Aurel Ursaru şi Marin Florian. Un raport tehnico-ştiinţific de­monstrează evidenţa. Semnătura de pe mandatul de împuternicire a Mihaelei Crăciun nu aparţine lui Iulian Ionescu. Iar multe dintre secretele afacerii par să fi fost îngropate o dată cu bătrânul Ionescu, care nici nu se răcise bine când a fost pus pământul peste el.

Agentul imobiliar
Aurel Ursaru a mai fost prins de poliţiştii bucureşteni în urmă cu câţiva ani, când a încercat să intre în posesia unui apartament, după ce s-a prezentat ca fiind agent imobiliar. Atunci, el a încercat să o păcălească pe Virginia S. (78 de ani), căreia i-a promis că îi va vinde apartamentul la un preţ convena­bil, astfel încât, să îşi cumpere altul şi să-i rămână şi o sumă importantă de bani. În timp ce se afla la notar pentru a finaliza tranzacţia, Ursaru i-a furat bătrânei suma de 18.500 de dolari, bani proveniţi din vânzarea apartamentului. El a fost reţinut atunci pentru: fals, uz de fals, înşelăciune şi furt.

Tanti Mariţa a aflat de toată tărăşenia doar când s-a trezit cu lucrurile mutate din casă

×
Subiecte în articol: special miron document aurel ursaru aurel ursaru