x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gardienii Penitenciarului din Târgu-Jiu, pe mână cu infractorii

Gardienii Penitenciarului din Târgu-Jiu, pe mână cu infractorii

de Gabriela Mladin    |    22 Apr 2009   •   00:00
Gardienii Penitenciarului din Târgu-Jiu, pe mână cu infractorii

Mărturii absolut şocante au fost făcute chiar în Vinerea Mare de un deţinut din Târgu-Jiu. În cadrul unui proces desfăşurat la Tribunalul Gorj, unul din cei opt inculpaţi pentru infracţiuni la comerţul electronic, pe numele său Ionuţ Crăciun, a dezvăluit cum din Penitenciarul din Târgu-Jiu a fost obligat să comită aceeaşi infracţiune pentru care ajunsese în spatele gratiilor. Şi totul cu acordul tacit al gardienilor închisorii!

Povestea spusă în faţa judecătorilor a mai fost mărturisită o dată, spune deţinutul, în 2007, imediat după ce i s-a întâmplat ceea ce dezvăluia, însă directorul penitenciarului din acea vreme, Eugen Simescu, se pare că nu l-a ascultat. Acum urmează o anchetă serioasă a procurorilor, care va scoate la iveală dacă dezvăluirile lui Crăciun au un suport real sau nu.

Deşi acesta a declarat sub jurământ că a ieşit la "raport" de nenumărate ori pentru a-i aduce la cunoştinţă directorului instituţiei cele petrecute în spatele gratiilor, nimeni nu l-a crezut. Nu a fost declanşată nici măcar o anchetă internă, la vremea respectivă, în Penitenciarul din Târgu-Jiu.

Gorjeanul, care a petrecut trei luni într-o celulă a Penitenciarului din Târgu-Jiu, susţine că a fost ameninţat în permanenţă de doi deţinuţi, apropiaţi ai unui grup de interlopi, iar întâlnirile cu aceştia erau intermediate de ofiţeri. Totul pentru a "goli" câteva conturi bancare.

"MI S-A CERUT SĂ FAC TRANSFERURI DE BANI"
Cel care a făcut aceste mărturii a împlinit anul trecut vârsta majoratului. Când a comis fapta pentru care este judecat şi în prezent era minor şi, din faţa computerului, "descărca" mai multe conturi sau carduri bancare.

În 2007, procurorii DIICOT au trimis în judecată opt persoane care formaseră o filieră ce se ocupa cu golirea unor conturi bancare on-line, falsificarea unor carduri bancare şi alte infracţiuni de acest gen. Ajuns în faţa instanţei, inculpatul Ionuţ Crăciun a povestit cum s-a ajuns să coopereze cu anumiţi interlopi din Târgu Jiu:

"Am făcut unele lucruri la constrângerea unor persoane din lumea interlopă. Am ajuns în penitenciar, unde am fost deseori ameninţat de doi dintre deţinuţii periculoşi, care mă scoteau cu ajutorul gardianului din celulă, ca să mă ameninţe", a declarat, vineri, sub jurământ, Ionuţ Crăciun.

Dezvăluirile făcute pe parcursul audierii au şocat până şi completul de judecată, care a concluzionat că, dacă aceste declaraţii sunt adeverite, este un lucru foarte grav.

Încurajat parcă de faptul că, în sfârşit, cineva îl ascultă, deţinutul şi-a continuat povestea. Tânărul, un cunoscător al domeniului IT, susţine că a fost obligat de un grup de interlopi să efectueze transferuri de bani din mai multe conturi, într-unul indicat de aceştia:

"În penitenciar erau doi deţinuţi, care au fost condamnaţi pentru omor şi care deseori mă ameninţau. A venit un gardian la mine în celulă şi mi-a spus să ies, că am de rezolvat nişte aşa-zise afaceri cu cei doi deţinuţi. În repetate rânduri am fost scos din celulă de gardienii care se aflau pe tură, pentru ca deţinuţii respectivi să mă ameninţe că vor avea grijă de familia mea, dacă nu le dau cei 15.000 de euro pe care interlopii de afară mi-i cereau mie, ca taxă de protecţie".




"MI SE PUNEA TOTUL LA DISPOZIŢIE"
Inculpatul a mai declarat judecătorilor că cei doi deţinuţi periculoşi i-au sugerat că ar fi bine să nu se pună rău cu ei, deoarece ei conduc puşcăria şi nimeni nu se atinge de ei. "Deţinuţii aveau telefoane mobile şi mi-au spus că nu se atinge nimeni de ei, pentru că ei conduc puşcăria. De câteva ori m-au scos gardienii din celulă la cerea celor doi deţinuţi. Am raportat directorului de pe vremea respectivă, adică în perioada anului 2007, că sunt ameninţat cu moartea de deţinuţii respectivi şi m-au mutat într-o altă celulă de protecţie.

Cu toate acestea, respectivii au continuat să mă ameninţe. Mi-au aruncat un telefon mobil în celulă ca să vorbesc cu interlopii de afară, care de altfel i-au pus pe cei doi să mă ameninţe în penitenciar", a mai mărturisit acesta. În final, deţinutul a precizat că nu a efectuat aceste tranzacţii, deşi, dacă ar fi fost de acord, i s-ar fi pus la dispoziţie toată logistica pentru comiterea acestor infracţiuni.

 

Ancheta care nu există!
Referitor la comportamentul gardienilor din Penitenciarul Târgu-Jiu în perioada anului 2007, dar şi ulterior, actualul director al unităţii de detenţie, Gheorghe Enache, a declarat că este exclus ca vreun gardian să procedeze la scoaterea unui arestat preventiv în modalitatea descrisă de inculpat în faţa instanţei: 


"El trebuie să probeze aceste acuzaţii la adresa gardienilor care l-ar fi scos din celulă la cererea simplă a altor deţinuţi. Noi mergem pe profesionalismul gardienilor şi cred că afirmaţiile făcute sunt nefondate. Un deţinut sau arestat preventiv nu poate fi scos dintr-o celulă decât în baza unui tabel aprobat. El nu poate fi mutat decât în anumite condiţii. Nu este permisă deplasarea la uşa unei alte celule a deţinuţilor, iar în situaţii de ameninţări sau alte conflicte, gardienii intervin pentru aplanarea acestora", a declarat actualul director al Penitenciarului Târgu-Jiu, Gheorghe Enache.

Despre existenţa unei anchete interne în 2007 cu privire la aceste fapte, directorul susţine că nu ar fi fost făcută. Nici fostul director al instituţiei, Eugen Simescu, nu-şi aminteşte o astfel de poveste. Singurul care a confirmat că din 2007 a fost sesizată fapta este procurorul DIICOT de caz, cel care a anchetat infracţiunea iniţială la comerţul electronic. El a precizat că ar fi trimis sesizarea Penitenciarului din Târgu-Jiu pentru a declanşa ancheta internă. Rezultatul acesteia nu există. Acum, judecătorii au cerut să se verifice toate aceste mărturii şocante.

×
Subiecte în articol: special targu-jiu celula celul