x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Giulgiul lui Iisus

Giulgiul lui Iisus

09 Apr 2004   •   00:00

La Torino exista inca un mister greu de dezlegat pentru omenire: Giulgiul lui Iisus. Acesta pastreaza chipul Celui care a fost chinuit si rastignit. Importanta acestui lintoliu este de necontestat. Este poate dovada ultima a vietii pamantene a lui Iisus.

"Giulgiul din Torino este fie cea mai cutremuratoare si instructiva dovada ca Iisus a existat..., fie este una dintre cele mai ingenioase produse ale mintii si mainilor umane cunoscute pana astazi. Ori este una, ori alta. Nu exista cale de mijloc." Aceste randuri reprezinta esenta unor nenumarate polemici, toate legate de una dintre cele mai venerate relicve sacre ale omenirii: Giulgiul din Torino. Relicva este speciala, se presupune ca panza aceasta l-a acoperit pe Mantuitor dupa ce a fost coborat de pe cruce si in cele trei zile cat a fost inmormantat in pestera.

 

A venit un Inger

In Biblie, in Noul Testament, sta scrisa minunea invierii lui Iisus. Sfanta Scriptura ne spune ca Domnul Iisus Hristos, inainte de a patimi, le-a spus Apostolilor Sai ca El va muri rastignit, dar dupa trei zile va invia si se va ridica la cer. De teama prezicerilor Mantuitorului, iudeii au pus soldati de paza la mormantul lui Hristos, si au blocat intrarea in pestera ce adapostea trupul Mantuitorului cu un bloc masiv de piatra. Ceea ce Mantuitorul a prezis nu putea impiedica nici un soldat. A treia zi dupa ce Iisus a fost ingropat, ingerul Domnului a venit la mormantul Sau. Ingerul a dat la o parte piatra si Iisus a iesit din grota. Mormantul a fost aflat gol de apostolii veniti sa-l vada pe El. Au mai gasit doar giulgiul si stergarul ce I-a acoperit Lui chipul. Vestea invierii s-a raspandit cu repeziciune, cu toate ca iudeii i-au platit pe soldati sa minta, sa spuna ca Iisus Hristos Domnul nu a inviat, ci a fost furat de Apostoli, sa pacaleasca lumea.

 

Vremuri tulburi

Printre credinciosi circula, inca din primele secole de crestinism, vestea pastrarii obiectelor folosite la inmormantarea lui Iisus. Cantitatea mica de informatii, ce a circulat totusi in lumea crestina, a fost explicata ca fiind cauzata fie de repulsia evreilor fata de cultul imaginilor si al relicvelor, fie prin necesitatea acestora de a nu-L prezenta necredinciosilor pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu dezbracat, ranit si mort, precum un ultim condamnat al acestei lumi.

Prima mentionare a Giulgiului apare intr-una din scrisorile Episcopului din Saragosa, la mijlocul secolului al VII-lea. Istoricii banuiesc ca Giulgiul a fost adus in Franta dupa caderea Constantinopolului, ca prada de razboi. Relicvei sacre i se pierde urma, Giulgiul aparand la Lirey in jurul anului 1352. Din acest moment Lintoliul este pastrat cu atentie. Din 1578, Giulgiul lui Iisus se afla la Torino, in Italia. Aceasta relicva sacra a generat cele mai multe dispute din lumea credintei, controversele durand pana in zilele noastre. De prima oara de cand a fost expus in public (in 1351, in Franta), fapt atestat documentar, giulgiul a constituit un obiect de veneratie a maselor. Lintoliul a aparut intr-o vreme "neprielnica" pentru el. In secolul al XIV-lea, falsificarea relicvelor era ceva obisnuit, peste tot apareau obiecte, lucruri "sfinte".

 

Imaginea de pe Giulgiu

Probabil ca soarta Giulgiului nu ar fi fost diferita de soarta obiectelor ce nu constituiau decat niste falsuri, daca nu ar fi avut un element distinctiv: pe tesatura apar "amprente". Se poate vedea, intiparita pe material, imaginea unui barbat dezbracat, cu urme de biciuire si care a fost crucificat. "Avem dovada absoluta a autenticitatii", spunea Arnaud Upinsky, unul din putinii oameni ce au avut ocazia sa studieze indeaproape Giulgiul. "Identificarea lui Iisus este la fel de sigura ca aceea a unui individ prin amprentele digitale", spunea el. La fel ca Iisus, omul de pe Giulgiu a suferit o flagelare romana (peste 39 de lovituri). I s-a pus o coroana de spini. Barna groasa a crucii i-a lasat semne pe spate. A cazut sub greutatea ei si genunchii poarta semnele acestei cazaturi. A fost crucificat dupa metoda romana, atestata de arheologie: cu trei piroane, unul pentru amandoua picioarele. Inima i-a fost strapunsa. Nu a stat decat foarte putin timp in giulgiu si a iesit din el intr-un mod misterios, fara nici o smulgere, in ciuda abundentei de rani sangerande...

 

Momente grele

In dimineata zilei de 12 Aprilie 1997, Giulgiul a fost aproape de pierzanie. Un incendiu inexplicabil a distrus partial Catedrala din Torino. Atunci s-a reusit ca, prin minune, sa se salveze Giulgiul lui Iisus Hristos. Probabil Mantuitorul s-a maniat pe cei ce inca mai contesta Giulgiul, si astfel, pe El. De-a lungul vremii, necredinciosii, toti cei care nu cred in autenticitatea relicvei sacre, au cautat diverse motivatii si conotatii pentru a desfiinta mitul Lintoliului. De la explicatii de genul "este prima fotografie realizata de Leonardo da Vinci" pana la datarea cu Carbon 14 (radioactiv) n-a fost decat un pas... Cu toate acestea, nimeni si nimic nu a reusit sa desfiinteze cu adevarat mitul panzei ce L-a acoperit pe Hristos. In 1998, doua milioane de pelerini, printre care Papa insusi, au mers la Torino sa se reculeaga in fata Giulgiului. Pana cand cineva nu va putea dovedi complet argumentele partii opuse, controversele nu vor inceta. Costin Anghel


 

Giulgiul Mariei

Asemeni Fiului sau, Maria, Nascatoarea de Dumnezeu a fost ridicata la cer Se spune ca Fiul sau a venit sa o adoarma, sa o ajute sa urce la cer, El si Ingerii. Fecioara Maria a urcat la cer la doua zile dupa ce a fost adormita, intr-o zi de marti, pe 17 august 34. Marturia ridicarii la cer a Mariei o gasim in apocrifa lui Ioan, arhiepiscopul Thesalonicului. In capitolul XIV, ultimul, este scris... "Dupa trei zile, cand au deschis sicriul, ca sa se inchine chivotului vrednic de toata slava, n-au mai gasit decat lintoliile, caci ea fusese luata si dusa la mostenire vesnica de catre Cel Care prinsese trup intr-Insa, Hristos Dumnezeul. Ca si Fiul sau, Maria nu a lasat in urma sa, in mormant, decat giulgiul."

 

Clonare

Giulgiul lui Iisus are o lungime de 4,34 metri, latimea fiind de 1,10 metri. Cercetatorii au putut stabili, cu ajutorul urmelor de sange de pe giulgiu, grupa de sange a Mantuitorului: AB. Bazandu-se pe aceasta descoperire, un grup de cercetatori americani a pus la cale un proiect numit "T2K". Acest pseudoproiect are stabilit un scop ciudat... este menit sa duca la clonarea lui Iisus. Vaticanul a tinut ascunsa pana de curand o profetie a Fecioarei Maria, facuta la Fatima, ce poate da nastere multor controverse: "... Cat trebuie sa sufere Pruncul, vazandu-i pe oameni cum incearca sa-L recreeze intr-un trup fara suflet!". Profetia Fecioarei pare sa prefateze nebunia acestor oameni ce nu mai au nimic sfant.


CONTINUARE: Mai mult de 45 de Invieri, vazute de presa vremii

×
Subiecte în articol: special iisus giulgiul