x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gripa porcină a sosit!

Gripa porcină a sosit!

de Mirela Dădăcuş    |    28 Mai 2009   •   00:00
Gripa porcină a sosit!

Primul caz de gripă porcină din România a fost confirmat de Institutul "Cantacuzino" la o femeie de 30 de ani, revenită din SUA. Se aşteaptă certificarea Centrului de referinţă de la Londra, România intrând astfel în plutonul ţărilor cu gripă A (H1N1). Spitalizată la Institutul "Matei Balş", femeia a fost externată ieri, în vreme ce mezinul şi tatăl ei au ieşit aseară pozitivi la primul test.

Liliana C., rezident american în New York, a fost internată de la 26 mai la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală. În cazul ei, primele simptome de gripă s-au manifestat la 23 mai, dată la care aceasta a ajuns în România, împreună cu cei doi copii minori, în vârstă de 1 an şi 3 luni, respectiv 3 ani şi jumătate.

Femeia a fost aşteptată la aeroport de tatăl ei. Ulterior, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit, motiv pentru care ea s-a prezentat la camera de gardă a Institutului "Matei Balş". Pe baza analizelor recoltate de la pacientă, Institutul Cantacuzino a identificat infecţia cu noul virus gripal, probele fiind trimise la Centrul de referinţă de la Londra, pentru confirmare.

ALTE DOUĂ CAZURI SUSPECTE
Ieri, au fost internaţi şi cei trei membri ai familiei (copiii şi tatăl pacientei), urmând să li se recolteze probe în vederea identificării virusului A (H1N1). Aseară, după primul test, analizele au confirmat infectarea cu noul virus gripal a copilului în vârstă de un an şi trei luni al Lilianei şi a tatălui acesteia.

"Cei doi au fost confirmaţi pozitiv la primul test, dar acesta se reface, iar rezultatul final va fi cunoscut abia joi (n.n. - astăzi), după care probele vor fi trimise la laboratorul din Londra", a spus consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar. El a precizat că cei doi sunt la spital, izolaţi, sub supraveghere medicală, în cazul copilului neexistând simptomatologie, ci doar o "excreţie virală, care poate fi trecătoare".

Ministrul Bazac a precizat că Institutul "Matei Balş" este pregătit cu toate medicamentele necesare şi că nu există nici un motiv pentru luarea unor măsuri suplimentare în acest moment. "Sper să nu avem alte confirmări de infecţie în rândul persoanelor cu care femeia a intrat în contact", a adăugat ministrul. Acesta a anunţat că sistemul medical a fost pus deja în stare de alarmă epidemiologică, ceea ce presupune identificarea şi monitorizarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu bolnava.

În acest demers, Ministerul Sănătăţii beneficiază de sprijinul Ministerului de Interne. În plus, a fost sesizată şi Ambasada SUA pentru a identifica şi verifica toate persoanele care au venit în contact cu aceasta în America, în timpul zborului şi la sosirea în ţară. Până în prezent, de la începutul monitorizării, în România au existat 66 de cazuri de suspiciune de infecţie cu virusul gripei porcine, dintre care ultimele două au fost la Bacău şi Timişoara, neconfirmate.

Dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România, spune că pentru trecerea la gradul de alertă 6, "pandemie", trebuie să existe dovada clară a transmiterii susţinute a virusului de la om la om. În prezent, se monitorizează transmiterea virusului în alte comunităţi şi severitatea virusului.

VACCINUL ŞI VIRUSUL MUTANT
Institutul Cantacuzino are capacitatea să producă 2,5 milioane de doze de vaccin împotriva gripei A (H1N1), a anunţat ieri ministrul Sănătăţii. Asta în cazul în care OMS va stabili formula noului tip de vaccin. Iniţial, OMS spera să localizeze tulpina de virus până la data de 20 mai a.c., însă crearea unui vaccin va dura mai mult decât se credea, deoarece virusul a suferit între timp o mutaţie genetică.





Potrivit ministrului Bazac, tulpina noului virus ar putea fi identificată în cel mai bun caz la sfârşitul lunii iunie. Din acel moment, Institutul Cantacuzino de la Bucureşti are nevoie de trei luni pentru producerea vaccinului. OMS menţine în continuare gradul 5 de alertă din 6 posibile, indicând faptul că există pericolul apariţiei unei epidemii la nivel global.

Se răspândeşte prin vorbă, tuse şi strănut
Virusul gripei porcine se transmite de la om la om, atât pe cale aeriană (vorbit, tuse, strănut), cât şi prin contact direct cu bolnavul sau cu obiectele personale ale acestuia, care pot fi contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.

În 70% din cazurile de infecţie cu virusul A (H1N1), pacienţii prezintă forme uşoare de boală şi doar între 1%-2% se înregistrează forme severe, care necesită spitalizare. Conform reglementărilor OMS, Ministerul Sănătăţii a distribuit o cantitate de medicamente antivirale suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri către nouă spitale de boli infecţioase: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş", ambele din Bucureşti, şi către spitalele de boli infecţioase din centrele universitare: Cluj, Timişoara, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş, Braşov şi Constanţa.

4920-92725-vsadriansteinucercelhk2.jpg

Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel (foto) face câteva recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii:
- Nu duceţi mâna la ochi sau la gură dacă nu a fost spălată în prealabil cu apă şi săpun
- Dacă tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi nasul şi gura cu batista personală
- Nu împrumutaţi batistele
- Evitaţi pe cât posibil aglomeraţiile
- Evitaţi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice de afecţiuni acute respiratorii: febră, tuse, strănut, ochi congestionaţi etc.
- Dacă prezentaţi simptome asemănătoare gripei, izolaţi-vă de restul familiei pentru a preveni răspândirea virusului şi prezentaţi-vă cât mai rapid la spital pentru diagnostic şi tratament.

Oana Antonescu

 

Afişe lipite în şcoli şi pieţe
Unităţile de învăţământ din Sectorul 2 vor prezenta elevilor toate măsurile care se impun pentru protejarea populaţiei în caz de gripă porcină. 23.000 de afişe cu recomandările Ministerului Sănătăţii vor fi distribuite în unităţile de învăţământ, vor fi lipite la asociaţiile de proprietari, locaşe de cult, pieţe agroalimentare, staţii de metrou, supermarket-uri şi în locurile publice, au anunţat reprezentanţii Primăriei.

4920-92724-mr_20080915122601012.jpg

O atenţie specială este acordată copiilor din centrele de plasament şi din apartamentele de tip rezidenţial, precum şi persoanelor în vârstă aflate în grija administraţiei publice. În plus, se vor face recomandări către toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat ca, începând de azi, să prezinte elevilor, după terminarea orelor de curs, toate măsurile ce se impun pentru protejarea populaţiei în caz de gripă porcină, precum şi simptomele pe care le au persoanele contaminate.


Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a sfătuit pe bucureşteni să nu intre în panică. "Nu vrem să creăm şi nu vrem să întreţinem panica. Cetăţenii trebuie să respecte noţiunile elementare de prevenire, precum şi măsurile dispuse de ministrul Sănătăţii", a spus Sorin Oprescu.

 

A fost sau nu internată la "Matei Balş"?!
Primul caz de gripă porcină din ţara noastră a iscat o mulţime de zvonuri suficient de întemiate dacă luăm în calcul că a fost externată imediat după ce s-a confirmat oficial că Liliana C. are gripă porcină. Astfel, s-a pus la îndoială faptul că pacienta ar fi fost internată la "Matei Balş" sau că a fost externată.

Liliana C., primul caz de gripă A confirmat la Institutul Cantacuzino, a fost internată la Institutul "Matei Balş" de marţi seară până miercuri la prânz. Ea a fost externată la cerere, în cursul zilei de miercuri, în condiţiile în care ea nu mai prezenta simptome de boală, ne-a declarat prof. dr Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

"Acum este la domiciliu, sub strictă supraveghere medicală. La domiciliul pacientei, se află o asistentă medicală care o monitorizează pe Liliana C., dar şi pe cei doi copii", ne-a spus profesorul Streinu Cercel. În schimb, doctorul Geza Molnar, membru în Comitetul Naţional de Vaccinologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, ne-a spus că, de fapt, pacienta a fost marţi la Institutul "Matei Balş", dar a refuzat internarea pe motiv că nu are cu cine să-i lase pe cei doi minori.

Abia a doua zi (miercuri - n.r.), Liliana C. s-a prezentat la spital, când a fost internată. Potrivit dr Geza, în cursul zilei de miercuri la Institutul M. Balş le-au fost recoltate probe inclusiv mamei şi tatălui pacientei. Fratelui acesteia i s-au recoltat probe la domiciliu, pentru că, din cauza unei boli cronice, nu se poate deplasa. Aseară, alte două rude ale Lilianei C., pe care le-a vizitat la întoarcerea din SUA, s-au prezentat la institut pentru recoltarea de probe.

Liliana C., femeia în vârstă de 30 de ani care a fost infectată cu virusul gripei porcine, a declarat că a intrat în contact cu 40 de persoane de la revenirea în ţară, toate din Bucureşti. Aceste persoane au fost identificate de autorităţi, iar medicii au demarat o anchetă epidemiologică încă de marţi seară, începând cu ora 23:00. Ei se vor deplasa la locuinţele lor, vor discuta cu fiecare dintre cei 40 de oameni şi le vor preleva probe medicale.

Autorităţile lansează un apel către toţi pasagerii cursei Air France Paris-Bucureşti din data de 23 mai, la ora 14:00 (femeia a venit de la New York cu escală la Paris) să se prezinte la cel mai apropiat spital de boli infecţioase dacă au simptome de gripă. În avionul cu care Liliana C. a venit în România au mai fost 93 de pasageri, potrivit listei Air France. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, atrage atenţia că noul virus gripal nu se tratează acasă şi de aceea este important ca orice persoană care prezintă simptome de gripă să meargă la spital.

  Oana Antonescu

×