x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La complexurile energetice şi ciorba s-a făcut portocalie

La complexurile energetice şi ciorba s-a făcut portocalie

de Gabriela Mladin    |    08 Iul 2010   •   00:00
La complexurile energetice şi ciorba s-a făcut portocalie

Abonaţii de partid ronţăie din banii ministerului lui Videanu



Ori politică, ori afaceri, le cerea mi­nistrul Dezvoltării, Elena Udrea, colegilor din PDL. Mai mult, pro­punea ca politicienii care deţin contracte cu statul să renunţe la ele şi chiar să aleagă între politică şi afa­ceri. Şi această declaraţie s-a dove­dit a fi una de imagine, pentru că la Gorj, şi mai nou la Hunedoara, chiar preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDL, Dan Gavrilescu, se "înfruptă" la greu din banii statului. Şi pentru a-i împăca pe toţi, firmele democrat-liberalilor din Gorj s-au unit în asociaţii cu care câştigă licitaţiile de la companiile din subordinea minis­trului Adriean Videanu.  

Partidul Democrat Liberal din Gorj ştie să-şi răsplătească oamenii care în campaniile electorale au contribuit financiar. Oamenii de afaceri cu adeziuni în partidul guvernamental sau susţinători ai acestuia câştigă toate licitaţiile de la Complexurile Energetice şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Companiile sta­tului scot la licitaţii un pachet de servicii, iar firmele democrat-liberalilor s-au unit în asociaţii. De când ministrul Adriean Vi­dea­nu a dat entităţile energetice pe mâ­­na colegilor de partid, numind în func­ţiile de conducere membri ai Par­ti­­du­lui Democrat Liberal, nici o altă firmă, în afara celor etichetate "por­to­calii", nu mai câştigă vreo licitaţie.

Asociaţia câştigătoare a banilor din Complexurile Energetice Turceni, Craiova, Rovinari şi Societatea Na­ţi­­o­nală a Lignitului Oltenia este formată din UMR SA, o firmă deţinută de Constantin Popeci, Artego SA, Po­peci Utilaj Greu SA, deţinută tot de Po­­peci, un apropiat al lui Radu Ber­cea­nu, şi Damitrade SRL, care apar­ţine şe­fului de organizaţie de tineret al PDL Gorj, Dan Gavrilescu. Mai nou, în asociaţie a intrat şi firma Rominex Mining Engineering SA, so­cietate la care este acţionar democrat-liberalul Eugen Vâlceanu.

Pe scurt, din 2009 şi până în pre­zent, toa­te aceste firme câştigă "pe bandă" toa­te lucrările şi serviciile din compa­niile aflate în subordinea Mi­nisterului Economiei. De exemplu, SC UMR SA, cu sediul în Rovinari, a contractat de la SNLO şi Comple­xurile Energetice Rovinari, Craiova şi Turceni lucrări de reparaţii şi în­tre­ţinere a echipamentelor în valoare de peste 143.000.000 lei noi.

În campania electorală a lui Traian Băsescu din 2009, firma UMR a donat 300.000 lei pentru partid.
O altă firmă abonată la banii sta­tu­lui este tot a lui Constantin Popeci, SC Popeci Utilaj Greu SA, care în 2009 a obţinut de la Complexul Energetic Rovinari SA 341.464 lei, iar de la Complexul Energetic Turceni, peste 3.000.000 lei, iar în asociaţie cu alte patru firme, peste 21.000.000 lei. În acest caz, Popeci a donat 90.000 lei pentru Traian Băsescu.

Şeful organizaţiei de tineret a PDL Gorj, Dan Gavrilescu, de­ţi­ne firma Damitrade SRL din Târgu-Jiu, o socie­tate care curând şi-a extins activi­tatea prin introducerea tutu­ror codurilor CAEN în statutul firmei. De la fabricarea de arme şi muniţii şi până la exploatarea cărbunelui şi achiziţionarea de zarzavaturi şi ciocolată.

Doar în ultimele trei luni, firma Damitrade, care până în 2008 a funcţi­onat cu doi angajaţi, unul fiind chiar soţia acestuia, a câştigat nu­me­roa­se contracte de la instituţiile conduse de colegii de partid sau compa­niile subordonate lui Videanu. Numai de la Complexul Energetic Turceni, acolo unde a şi lucrat ca director comercial Gavrilescu a be­neficiat de peste 750.000 de lei.

Dar afacerile cu bani publici ai "portocaliului" Gavrilescu, cel care este şi secretar general al organizaţiei centrale de tineret a PDL, nu se opresc doar în Gorj. În judeţul vecin, păstorit de Monica Iacob-Ridzi, şeful organizaţiei de tineret de la Gorj şi colegul de echipă al fostei ministre are acelaşi succes în afaceri. De data aceasta, contractele din banii statului sunt acordate fără licitaţii.

În 9 iunie 2010, Damitrade pri­meş­te direct de la Primăria ora­şu­lui Petrila un contract de achi­zi­ţionare a 3.930 de tablete de ciocolată contra sumei de 10.000 de lei.  

Primăria este condusă de democrat-liberalul Ilie Păducel, coleg de partid cu Ridzi şi Gavrilescu. "Am încercat să iniţiez o hotărâre de Consiliu Local în acest sens şi consilierii nu s-au întrunit. Aşa că am luat decizia să fac eu o astfel de achiziţie, pentru că se termina anul şcolar. Am cumpărat 4.000 de tablete de ciocolată pentru copiii de la grădiniţe şi şcolile de pe raza oraşului Petrila", a precizat primarul Păducel.

O altă primărie care a aruncat cu bani publici în conturile democrat-liberalului Gavrilescu este cea de la Ioneşti din Gorj. Aici, instituţia a achi­ziţionat de la Damitrade, prin atribuire directă a contractului, 30 de tone de cărbune la preţul maxim, acela de 22,49 euro/tonă. Şi la Ioneşti, instituţia este condusă de un democrat-liberal.


ŞI VARZA ARE CULOAREA PORTOCALIE
Pe lângă afacerile cu motoare, drumuri, cărbune şi ciocolată, firma Damitrade se mai ocupă şi cu zarzavaturi. Şi cum varza trebuie mâncată tot în familia portocalie, firma Damitrade şi-a băgat nasul şi în ciorba de la Direcţia de Tineret Gorj, condusă, evident, de o democrat-liberală, Doina Marica. Peste 30 de achiziţii directe au existat între Direcţia de Tineret şi firma Damitrade pentru achi­zi­ţi­o­na­rea de varză şi zarzavat, carne de porc, ceaiuri, suc, cafea şi apă minerală. Dan Gavrilescu este trimis în judecată într-un dosar de corupţie de procurorii DNA pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro. Atunci, şeful organizaţiei de tineret era director comercial la Complexul Energetic Turceni şi prin mai multe falsuri a facilitat câştigarea unor licitaţii de firmele deţinute de colegii săi de partid. Gavrilescu mai este anchetat în două dosare penale privind fraudele de la alegerile electorale.

×
Subiecte în articol: special