x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mărturia lui Ţundrea, depusă într-un alt dosar

Mărturia lui Ţundrea, depusă într-un alt dosar

de Gabriela Mladin    |    21 Sep 2010   •   00:00
Mărturia lui Ţundrea, depusă într-un alt dosar

Marcel Ţundrea, gorjeanul condamnat pe nedrept la 25 de ani de închisoare pentru un viol şi omor, din care a efectuat 12 ani de puşcărie, a transmis din spatele gratiilor mai multe memorii în care îşi arăta nevinovăţia. Toate au fost înregistrate ca plângeri, iar anchetatorii aveau grijă să-i dea răspuns la fiecare sesizare făcută. Doar în cele în care Marcel Ţundrea indică numele adevăratului autor nu erau băgate în seamă.



O astfel de plângere a fost găsită îndosariată într-o cauză care nu avea nici o legătură cu victima, autorul sau cauza, în general. Poate doar dacă procurorul Ion Diaconescu nu gândea ca şi cauza în care a fost descoperit înscrisul să-i fie pusă "în cârcă" tot lui Ţundrea. Se întâmpla la zece ani de la comiterea faptei şi cu doi ani înainte ca Ţundrea să fie pus în libertate.

Jurnalul Naţional a reuşit să dea de urma unei sesizări în care Marcel Ţundrea indică cu exactitate autorul violului şi omorului petrecut în 1992 asupra victimei de 14 ani, Mioara Gherasie, faptă pentru care el a fost condamnat pe nedrept. În memoriu se înţelege clar că anchetatorii efectuaseră un test ADN lui Gheorghe Avram, cel despre care procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabilesc acum că el este adevăratul autor al omorului şi violului pentru care Ţundrea a fost condamnat pe nedrept. Anchetatorii au stabilit adevăratul autor tot în urma unui test ADN făcut lui Avram. Ţundrea vorbeşte în documentul prezentat de Jurnalul Naţional că un asemenea test fusese efectuat în 2002 lui Avram şi încă de pe atunci se ştia că nu el este autorul. Doar că acel test a dispărut fără urmă, iar memoriul în care Ţundrea aminteşte de acest lucru a fost ascuns într-un alt dosar.

5927-132021-memoriu.jpg5927-132022-memoriutundrea2.jpg

Acest memoriu a fost găsit de jurnaliştii Jurnalului Naţional în dosarul nr. 28/P/1994 în care era anchetată moartea unei bătrâne din Pojogeni, care fusese iniţial violată şi în care autor al faptelor este găsit vinovat, de procurorul Diaconescu, un ungur decedat. Cererea este datată 9 decembrie 2002, este adresată Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, inspectorului-şef, şi este scrisă chiar de Ţundrea. Din ea cităm: "Mă adresez dumneavoastră cu rugămintea de a-mi da răspuns la următoarele: în anul 2001, m-am adresat Parchetului Judeţean Gorj în scopul de a dispune să i se facă testul şi numitului Avram Gheorghe, actualmente condamnat la 15 ani pentru tâlhărie şi omor, fapte săvârşite în sat Pojogeni, judeţul Gorj, în legătură cu violul şi omorul comis în iunie 1992, tot în satul Pojogeni, victimă fiind Gherasie Mioara.

A fost transferat pe arestul IJP Gorj, unde i s-a făcut acest test. Acest lucru a fost confirmat chiar de Avram Gheorghe. Mai mult, am avut o audienţă la Parchetul Judeţean, la un anume procuror, şi la întrebarea ce se mai ştie de acest test şi despre Avram mi s-a răspuns: «Crezi că l-am luat pe Avram pe arest degeaba». Am avut audienţă la un alt procuror, de data aceasta de la Parchetul Tg-Cărbuneşti, unde mi s-a spus: «Am înţeles că autor este Avram Gheorghe». Mi s-a mai spus de către o persoană demnă de toată încrederea că în urma testului făcut a reieşit că autor este Avram. Eu nu am primit nici un răspuns la sesizarea făcută şi sunt convins că se încearcă muşamalizarea acestui caz.

Din spusele lui Avram, de acest caz s-a ocupat subcomisarul Răgman şi subcomisarul Mirulescu, ultimul fiind implicat direct în arestarea mea, pe când era sectorist în sat Pojogeni, asta fiind cauza de ce nu am fost anunţat. Consider că nu voi fi nevoit să mă adresez M.I. sau mai ştiu eu unde pentru a afla ce se întâmplă cu acest test. Vă rog mult să-mi comunicaţi urgent rezultatul acestui test privind pe Avram Gheorghe şi victima Gherasie Mioara. Cu speranţa că mă veţi ajuta, vă mulţumesc. Cu stimă şi respect", îşi încheie memoriul Marcel Ţundrea.

Evident, Ţundrea nu a primit nici un răspuns. Însă, aici se nasc foarte multe întrebări. A fost efectuat testul ADN în 2002 lui Gheorghe Avram, persoana despre care procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabilesc acum că este adevăratul autor al faptelor pentru care Ţundrea a fost condamnat? Unde este acest test? De ce memoriul în care se dezvăluia efectuarea testului ADN lui Avram a fost îndosariat într-o altă cauză? Am încercat să aflăm şi noi dacă în evidenţele Poliţiei şi Procuraturii din Gorj există rezultatul testului despre care Ţundrea vorbeşte în acel memoriu. Evident, nu există niciunde. Nici Poliţia, nici procurorii nu-şi amintesc de aşa ceva.

Faptul că Diaconescu a îndosariat acest memoriu într-o altă cauză ar putea avea o explicaţie. În 2002, atunci când se presupune că anchetatorii au dat de urma adevăratului autor al omorului şi violului produs asupra minorei Mioara Gherasie, Marcel Ţundrea primise deja condamnarea definitivă şi irevocabilă pentru aceste fapte. Procurorul Diaconescu nu avea nici un interes să stabilească că ar fi comis o eroare. Nici poliţiştii nu aveau acest interes, având în vedere că, aşa cum spune Ţundrea în memoriu, testul ar fi ajuns chiar în posesia poliţiştilor care-l anchetaseră pe el. Şi cum preciza într-un interviu Marcel Ţundrea, ancheta asupra sa s-a făcut cu pumnul. Apariţia acestui document ar putea schimba totuşi ceva în această gravă eroare judiciară. Este o dovadă că procurorul Diaconescu ştia care este adevărul în 2002, dar a preferat să lase în puşcărie un om nevinovat şi chiar să ascundă actul. Diaconescu, fost procuror, actualmente avocat, nu a putut fi contactat pentru a explica această acuzaţie.

×
Subiecte în articol: special