x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Melania Vergu, afaceristă privată pe ştampila ministrului Daniel Funeriu

Melania Vergu, afaceristă privată pe ştampila ministrului Daniel Funeriu

de Gabriela Antoniu    |    02 Iun 2010   •   00:00
Melania Vergu, afaceristă privată pe ştampila ministrului Daniel Funeriu

Acuzată că-şi foloseşte funcţia şi influenţa pentru a trage bani de la buget spre propăşirea propriei firme, consiliera ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu, se comportă în minister ca pe propria moşie, unde, în ceea ce o priveşte, regula e că nu există nici o regulă. Singurele "garanţii" sunt numele şi funcţia ei.

Jurnalul Naţional a intrat în posesia unui document care atestă acest lucru. Este vorba despre o circulară transmisă rectorilor mai multor universităţi din ţară la începutul lunii martie. Prin această circulară, doamna Vergu solicită informaţii despre efectuarea programelor de pregătire practică (stagii de practică) prevăzute în planurile de învăţământ obligatoriu ale facultăţilor din cadrul universităţilor cărora li se adresează.

Doamna Vergu mai solicită totodată lista facultăţilor care desfăşoară stagii de practică cu adrese, telefon, fax, inclusiv telefonul mobil al decanului, proiectele şi programele existente, planificate în acest an universitar sau din anul precedent care vizează efectuarea stagiului de practică din planul de învăţământ obligatoriu de studenţi, parteneri economici (parteneri de practică) şi modalitatea în care se desfăşoară practica acestora; persoanele de contact la nivelul facultăţilor responsabile cu practica studenţilor.

În finalul circularei, doamna Vergu dă o dată-limită - 10.03.2010 şi nişte adrese personale de e-mail, inclusiv a ei, unde pot fi trimise datele solicitate. Documentul este unic prin forma şi conţinutul său: nu are antetul ministerului, nu are număr de ieşire şi dată, cere transmiterea datelor pe e-mail-ul personal, poartă ştampila Cabinet Ministru fără semnătura ministrului Daniel Funeriu, ci doar a consilierei Melania Vergu.

Datele solicitate au în multe cazuri caracter confidenţial şi pot fi solicitate numai de ministru, personal, sau de secretarul de stat şi directorul general. Mai mult decât atât, acest document a fost trimis rectorilor la scurt timp după ce Melania Vergu a obţinut finanţare pentru programul de formare profesională în şcolile din România, sub denumirea "Practică să înveţi, învaţă să practici".

Valoarea totală a proiectului este de 16.381.211 lei, sumă din care statul român va contribui cu 1.782.002 lei, restul de 12.896.762 lei fiind fonduri europene. Coincidenţă sau nu, proiectul Melaniei Vergu a fost aprobat la 31 ianuarie 2010, circulara a fost trimisă la 5 martie, iar datele solicitate universităţilor vizează în special stagiile de practică din facultăţi, adică exact tema proiectului consilierei ministrului Educaţiei.

Când a fost dată în fapt că face afaceri pe banii statului, Melania Vergu, consiliera ministrului Educaţiei, s-a apărat susţinând că proiectul în valoare de 4 milioane de euro a fost depus în 2008, iar în octombrie 2009 a fost anunţată că a fost selectată ca beneficiar al acestor fonduri. Pe site-ul Autorităţii pentru Managementul Proiectelor pentru Fonduri Structurale, lucrarea apare aprobată la 31 ianuarie 2010, când Daniel Funeriu era deja ministru al Educaţiei, iar Melania Vergu ocupa funcţia de consilier.

"Este primul lucru pentru care m-am documentat înainte să fiu numită consilier. Vă trimit baza de date cu toţi directorii, rectorii, vorbiţi cu ei la telefon. Dacă eu, Melania Mandas Vergu, am vorbit cu vreunul din ei să intre în acest proiect, îmi dau demisia mâine", a declarat Melania Vergu la Realitatea TV. Marţi seară, ministrul Funeriu nu i-a cerut însă demisia consilierei sale, ci i-a "ordonat" ca în 15 zile să opteze între funcţia din minister sau calitatea de acţionar al firmei sale, Edu Tim Consultanţă Europeană SRL.

Un ultimatum dat ca să fie, pentru că, dacă Melania Vergu ar fi să renunţe la calitatea de acţionar, în afacere va rămâne fiul ei, acţionar la firmă.

0-122204-document.jpg
click pentru a mări imaginea - format pdf

×
Subiecte în articol: special