x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moarte pentru crima si viol

Moarte pentru crima si viol

de Andreea Tudorica    |    16 Aug 2004   •   00:00

10 noiembrie 1973. O zi pe care batranii din Talmaciu, judetul Sibiu, nu au uitat-o nici dupa 30 de ani. Martin Altzner, un sibian de 40 de ani, ucidea cu sange rece fiica de 16 ani a concubinei sale.



Martin Altzner, de meserie zidar, nascut la 3 mai 1934 in Turnisor, a fost ultimul sibian condamnat la moarte si executat in vremea regimului comunist pentru omor deosebit de grav.

TRAGICA INTALNIRE.
In luna mai 1973 o cunoaste pe Elisabeta Liebhardt, care avea o fiica, Hedda, de 16 ani, eleva la scoala generala din Talmaciu. Dupa cateva intalniri, Altzner si Liebhardt se muta impreuna la domici-liul acesteia din Talmaciu. In seara zilei de 10 noiembrie 1973, Hedda Liebhardt se intorcea de la o adunare a unei secte religioase din localitate. Cand l-a gasit pe Altzner acasa, i-a spus: "Nene Martin ar fi bine sa pleci, ca eu am tata si nu mai am nevoie de al doilea". Din usa pivnitei, Altzner a aruncat-o pe Hedda pe cele sapte trepte. Pentru ca a inceput din nou sa tipe, barbatul i-a indesat in gura o bucata de lemn si a inceput sa o loveasca in cap cu o secure.

OMORUL.
Dupa ce a vazut ca fata nu mai misca, fiind convins ca este moarta, Altzner s-a intors in bucatarie, unde s-a spalat pe maini si a fumat o tigara. Dupa o jumatate de ora revine in pivnita. Vazand ca Hedda se incapataneaza sa traiasca, negru de furie, o imobilizeaza intre picioare si cu taisul securii ii aplica mai multe lovituri la cap, pana cand ii despica craniul, iar coada securii se rupe.

URME STERSE. Disperat, incepe sa stearga urmele. Vopseste postamentul din pivnita, pe care la un moment dat s-a urcat victima incercand sa se apere, la fel si usa pivnitei pe care sarisera stropi de sange, asaza balast pe jos in pivnita, dupa care pleaca in bucatarie, unde se spala de sange, se schimba de haine, asteptand-o pe mama Heddei. Absenta Heddei o explica mamei acesteia prin faptul ca fata ar fi plecat la o prietena din Hunedoara. A doua zi, Altzner isi serbeaza ziua onomastica impreuna cu Elisabeth.

EXECUTAT. La caderea serii, hotaraste sa stearga toate urmele, ingropand corpul tinerei fete in gradina, unde a si fost descoperit a doua zi de catre mama sa, impreuna cu Militia. Martin Altzner a fost condamnat la moarte si executat la 1 august 1974 la Jilava. Multi ani dupa tragica intamplare, Elisabeta s-a recasatorit. A vandut casa pe care o avea in Talmaciu si s-a stabilit in Germania, la fel ca majoritatea rudelor sale care au parasit Talmaciu.

Continuare: Ultimii executati ai regimului: Ceausestii

×
Subiecte în articol: special altzner