x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mostenitorul din Scornicesti

Mostenitorul din Scornicesti

23 Ian 2005   •   00:00

In primii ani dupa Revolutie, febra dezvaluirilor i-a cuprins chiar si pe membrii familiei lui Ceausescu. Nicolae a devenit personaj al unor carti de memorii.



Unul dintre aceste volume il are ca autor pe nepotul sau Emil Barbulescu - fiul Elenei, sora lui Ceausescu. Acesta s-a nascut la 17 aprilie 1958, la Scornicesti.

A absolvit in 1977 liceul din localitatea natala si in 1980, Scoala Militara de ofiteri activi de la Baneasa, unde o vreme a fost comandant unchiul sau, Nicolae Andruta Ceausescu. Din 1987 este absolvent al Academiei "Stefan Gheorghiu". In decembrie 1989 era adjunctul comandantului Inspectoratului Judetean de Militie Olt. A fost arestat in urma evenimentelor din decembrie 1989. In prezent locuieste la Scornicesti, in casa care a apartinut parintilor sai. Considera munca singurul viciu pe care nu l-a avut niciodata.

In volumul "Nicolae Ceausescu a fost unchiul meu", publicat in 1994, autorul povesteste amanunte hazlii din viata ilustrelor sale rude. Tinta predilecta a ironiilor este Elena Ceausescu, numita pe rand "Scorpie", "Piaza rea", "Muma padurii" sau "Mumia lui Tutankamon".

HACHITE SI ISTERII. Unul din episoadele care o are ca protagonista se refera la gusturile excentrice ale Elenei Ceausescu. Aflata intr-o iarna la odihna in statiunea Olanesti, povesteste Emil, ea a dorit sa faca o plimbare cu sania. "Doar ca drumul pe care voia sa se plimbe Zana Zanelor era uscat ca vara. Ce sa faca bietii oameni? Au carat toata noaptea zapada cu prelatele. A doua zi a coborat Frumoasa din Padurea Adormita pentru a face plimbarea dorita." La capatul partiei o astepta sania cu caii gata inhamati. La vederea cabalinelor, ar fi exclamat: "Astia sunt cai, ma? Eu vreau cai albi, ma! Au ce, sunt orice tata sa ma plimb cu d-astia impestritati?". Acelasi nepot a povestit ca reactia primei doamne la vederea zapezii "plantate" pe partie cu atata chin i-a ingrozit pe cei prezenti: "Si dati dracu' la o parte zapada asta din drum! Nu poate omul sa se plimbe pe ea!".

Intrebat astazi despre relatiile cu Nicolae si Elena Ceausescu, tonul lui Emil Barbulescu este mai mult decat rezervat. Rand pe rand, ne-a informat ca "interviuri nu dau", fiindca nici pe verii lui din partea mamei nu ii cunoaste prea bine.

Pe unii i-a cunoscut abia dupa 1990. In copilarie, fiii cuplului Ceausescu nu veneau vara la bunici. Valentin a fost o singura data, la un meci de fotbal cu Ilie Nastase. In viziunea actuala a nepotului lui Ceausescu, legaturile sale cu familia au fost ca si inexistente. Si-a insotit fiecare raspuns evaziv de o privire ironica, parca usor amuzata de naivitatea noastra. "Regretati anii de comunism?", l-am intrebat. Ne-a raspuns cu un zambet.
"Nu l-am cunoscut prea bine pe unchiul meu. Cand venea la Scornicesti, stateam 20 de persoane la o masa si nu vorbea cu mine in special. Nu avea el timp de nepoti! Venea, punea flori la mormantul parintilor si pleca. Iar eu nu mergeam la Bucuresti, de ce sa merg?"
Emil Barbulescu - nepotul lui Nicolae Ceausescu

Continuare: "Ce-am fost si ce-am ajuns"

×
Subiecte în articol: special ceausescu