x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moţiunea, la vot, România, în stradă

Moţiunea, la vot, România, în stradă

de Carmen Vintila    |    27 Oct 2010   •   00:00
Moţiunea, la vot, România, în stradă
Sursa foto: Bogdan Chesaru/

100.000 de oameni sunt aşteptaţi astăzi să iasă în stradă pentru a-şi cere salarii, pensii şi condiţii de viaţă normale pentru o ţară europeană, dar şi pentru a sprijini moţiunea de cenzură "Moţiunea României majoritare - moţiunea populară" iniţiată de Opoziţie. CNSLR-Frăţia a anunţat că va aduce la miting peste 50.000 de oameni, fiind confirmate deja 1.000 de autocare care îi vor transporta pe sindicalişti, astfel că în stradă vor fi peste 100.000 de persoane.

Protestatarii vor ajunge în Capitală în jurul orei 7:30, urmând ca de la ora 10:00 să se adune în Piaţa Victoriei. La ora 11:00, ora la care senatorii şi deputaţii vor începe dezbaterea moţiunii, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde vor sta până la ora 22:00, traseul fiind acceptat de primarul general, Sorin Oprescu. Ei vor rămâne în faţa Parlamentului pentru a vedea dacă moţiunea trece sau nu, iar în timp ce aleşii vor discuta moţiunea, delegaţii ale sindicaliştilor vor fi la fiecare poartă a Palatului, fără a bloca accesul în clădire. Cele cinci confederaţii naţionale ("Cartel ALFA", BNS, Confederaţia "Frăţia", CSDR, Confederaţia "Meridian") au făcut apel la toţi "nemulţumiţii României", şomeri, studenţi, pensionari, să li se alăture, pentru ca aleşii să fie treziţi la realitate. Federaţia "Spiru Haret" a acuzat reprezentanţii Puterii din teritoriu că au început să aplice "directiva trasată de la centru" de ministrul Elena Udrea, luând măsuri pentru a împiedica participarea oamenilor la protest. Potrivit federaţiei, inspectorul şcolar general din Hunedoara a transmis luni o adresă oficială tuturor directorilor din învăţământul preuniversitar, prin care cere acestora să ia măsuri pentru ca personalul să nu participe la miting.

Pe de altă parte, liderul PSD, Victor Ponta, şi secretarul general, Liviu Dragnea, au acuzat abuzurile şi presiunile comise de Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Registrul Auto Român (RAR) asupra transportatorilor implicaţi în deplasarea oamenilor pentru mitingul organizat de sindicate şi sprijinit de PSD. Dragnea i-a cerut ministrului Anca Boagiu să solicite autorităţii să înceteze intimidările. Potrivit secretarului general al PSD, în Alba s-ar fi făcut "direct de la PDL"asupra transportatorilor, în Bacău aceştia ar fi fost chemaţi la RAR şi la Jandarmerie, în Botoşani şi Braşov ar fi fost retrase mai multe autocare care urmau săplece spre Bucureşti, în Călăraşi s-ar fi exercitat presiuni şi ameninţări cu ridicarea licenţei de transport.

La marşul sindicatelor şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele PSD, Victor Ponta, care a făcut apel la guvernanţi să nu încerce să împiedice, prin mijloace ilegale, accesul oamenilor la proteste. Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a acuzat însă PSD-ul că vrea să mute moţiunea din Parlament în stradă. În replică, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a susţinut că protestul este organizat de sindicate, că este responsabilitatea lor, şi că în orice stat UE, atunci când există proteste sociale, partidele de opoziţie sunt alături de demersul sindicatelor. "Dacă vor veni alături de noi, cu atât mai bine, mai ales că le-am şi cerut să ne susţină printr-o moţiune de cenzură. Dar să spui că acţiunea asta este a partidelor de opoziţie mi se pare deja deplasat", a declarat Costin. RATB şi Metrorex vor suplimenta mijloacele de transport, dar bucureştenii trebuie să evite zonele în care vor avea loc manifestările şi să folosească, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun.

Din ţară şi-au anunţat prezenţa la mitingul de la Bucureşti câteva mii de sindicalişti, o parte dintre ei plecând chiar de ieri-dimineaţă. Astfel, din Constanţa vor ajunge în Capitală 3.000 de sindicalişti, din Braşov - 2.500, din Iaşi - 2.000, din Dolj - 1.500 şi 2.000 de membri PSD, iar din Timiş peste 900 de persoane. Peste 1.000 de oameni vor veni şi din Bistriţa-Năsăud, 70 din Sălaj, iar din Cluj sunt aşteptaţi 850 de sindicalişti, cărora li se vor alătura membri ai PSD. De asemenea, vor ajunge în Capitală 250 de arădeni, şi tot atâţia sibieni, din Bihor vor veni 470 de persoane, din Neamţ şi din Hunedoara, câte 500, iar din Buzău, o mie. 300 de sindicalişti şi 50 de membri ai PSD din Harghita vor fi şi ei la Bucureşti. La protest vor participa şi militari în rezervă, dar şi peste 2.000 de studenţi, după cum a anunţat UNSR.


Se înmulţesc voturile pro moţiune
În ciuda deciziei Puterii, PDL, UDMR, UNPR şi minorităţi, de a-şi bloca parlamentarii pentru a nu-şi exprima votul azi la moţiunea de cenzură, ieri au apărut şi gesturi de "răsculare" împotriva acestei decizii. Astfel , după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa că până la întrunirea celor 236 de voturi necesare Opoziţia mai are nevoie de patru voturi, lucrurile au început să iasă la lumină: senatorul independent Liviu Câmpanu şi-a anunţat demisia din grupul UNPR şi decizia de a vota moţiunea. Totuşi, Câmpanu nu şi-a exprimat intenţia de a adera la vreunul dintre grupurile Opoziţiei, considerând că nici PSD şi nici PNL "în cest moment nu reprezintă o alternativă la guvernare". Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a acuzat că la dezbaterea moţiunii în Parlament lojele vor fi ocupate exclusiv de ONG-urile apropiate PDL, în timp ce reprezentanţilor PSD şi ai sindicatelor li s-a interzis accesul de către secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu. Duşa i-a cerut secretarului general, ca în spaţiile rezervate publicului să participe reprezentanţi ai sindicatelor, societăţii civile şi ai populaţiei. Prea târziu. Barbu i-a adus la cunoştinţă că locurile rezervate au fost deja ocupate. "E o mare mârşăvie", a spus Duşa, care va cere sancţionarea lui Barbu. Dacă nu vor putea să-şi aducă susţinătorii, PSD va aduce însă în plen cele 2,5 milioane de semnături strânse. de la populaţie.
● Aniela Nine, Carmen Vintilă


Trafic restricţionat pe mai multe artere
Pentru protestul sindicaliştilor de azi, traficul rutier va fi restricţionat începând cu ora 7:00 pe Bulevardul Kiseleff - de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor - de la Piaţa Charles de Gaulle până la Piaţa Victoriei, accesul dinspre Bulevardul Ion Mihalache către Piaţa Victoriei. De la 10:30 va fi restricţionat traficul atât pe traseul Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Magheru, Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul Unirii, cât şi pe toate arterele de circulaţie care acced către acestea.

×
Subiecte în articol: observator