x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Niculae, naşul gazului ieftin

Niculae, naşul gazului ieftin

22 Apr 2010   •   00:00
Niculae, naşul gazului ieftin
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Ioan Niculae, patronul InterAgro, vrea să obţină profit veşnic în urma afacerilor cu statul român, dar uită să-şi plătească datoriile. Gazele la preţ subvenţionat pe care le va primi industria chimică ne vor costa pe toţi mai mult şi vor provoca probleme sistemului de alimentare cu gaze naturale, potrivit unei analize realizate de Jurnalul Naţional.

În plus, operaţiunea ridică serioase semne de întrebare în privinţa concurenţei din interiorul UE, ştiut fiind că gazele româneşti sunt mult mai ieftine decât cele procesate în Europa şi care provin fie din Norvegia, fie din Rusia.

Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a anunţat săptămâna trecută că a propus o modificare a legii gazelor, astfel încât companiile din industria chimică să beneficieze numai de gaze din producţia internă şi la preţ de producţie.

Problema e cu atât mai importantă, cu cât InterAgro are datorii totale de 529 de milioane de lei (130 de milioane de euro) pentru gazul luat de la Romgaz. Din această sumă, 102 milioane de lei sunt datoria curentă, pentru 51,4 milioane de lei cele două companii se luptă în justiţie, iar 375,5 milioane de lei sunt datorii istorice ale InterAgro care au fost eşalonate de-a lungul timpului. Spre comparaţie, combinatul Azomureş are o datorie totală de doar 26,5 milioane de lei, potrivit datelor oficiale.

"Nu este nici o eficienţă economică pentru ca un producător să vândă în aceste condiţii. În afara perioadei de criză, toţi (producătorii de îngrăşăminte -n.r.) luau la preţ de coş. Dacă nu importă ei, cineva le ia locul, adică toţi consumatorii casnici şi micile firme consumă gaz de import în locul lor", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din cadrul Ministerului Economiei. În acelaşi timp, măsura va afecta programul de înmagazinare de gaze pe vară. Informaţiile respective au fost incluse într-un raport realizat de Ministerul Economiei.

O analiză a Jurnalului Naţional din luna martie arăta că InterAgro a făcut numai în cea de-a doua jumătate a anului trecut economii de 18,5 milioane de dolari din folosirea gazului ieftin de producţie internă. Ceea ce ar aduce pe 2010 încă 30 de milioane de dolari în buzunarele lui Niculae.

GAZ SCUMP PENTRU POPOR
În acest moment, preţul recomandat la vânzare de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) este de 495 lei/1.000 de metri cubi, ceea ce înseamnă cam 165 de dolari. Acesta este însă la jumătate faţă de cel de import, de 330 de dolari/1.000 de metri cubi. În timp ce oamenii simpli plătesc un gaz cu 30% mai scump, "băieţii deştepţi" ai gazelor primesc şi discounturi în plus faţă de preţul stabilit de ANRE, deoarece Guvernul a aprobat recent şi un act normativ privind politica de discounturi a Romgaz.

O altă problemă de principiu este că în sectorul de termoficare se discută deja eliminarea subvenţiilor pentru căldură (la Bucureşti, de exemplu), ceea ce ar aduce din nou necesitatea realizării unui Fond Social de Gaze pe modelul celui din 2008, la care au contribuit voluntar exact Romgaz şi Petrom, producătorii de gaze din ţară.

Propunerea legislativă a stârnit nemulţumire la nivelul Petrom, societate care extrage jumătate din producţia internă de gaze. Petrom doreşte să exporte gaze naturale, iar intrarea în funcţiune a conductei Arad-Szeged i-ar da această posiblitate. "Având în vedere că 80% din preţul îngrăşămintelor este gazul, producătorii acestora practic exportă gaz la preţ de producţie. Dar tu, ca producător, vinzi îngrăşămintea la preţul tău de cost?", a precizat o sursă din cadrul Petrom.

Expunerea de motive a OUG 54/2009 spune clar că măsura este destinată furnizării de îngrăşăminte agriculturii româneşti. În acelaşi timp, combinatele au exportat 70% din producţia de îngrăşăminte.
Industria chimică şi petrochimică "arde" anual 2,5 miliarde de metri cubi de gaze din cele 13 miliarde de metri cubi consumate în România, potrivit lui Marin Mirea, consilier în grupul InterAgro şi preşedintele patronatului Nitrosfor.

Oficialii Romgaz au precizat că nu au fost întrebaţi cu privire la acest proiect de lege. "Nu am fost consultaţi în privinţa acestei propuneri", se arată în răspunsul oficial primit de la Romgaz.




"ROMGAZ, CEL DINTÂI AGRICULTOR AL ŢĂRII"
Surse sindicale ne-au declarat că oamenii sunt îngrijoraţi la Romgaz că societatea va avea în curând probleme de cash-flow din cauza datoriilor neplătite de grupul InterAgro. "Niculae s-a lăudat la televizor că e cel dintâi agricultor al ţării. Ar trebui să spună că Romgaz e cel dintâi agricultor al ţării", spune unul dintre angajaţii Romgaz. Mitrea a declarat săptămâna trecută că InterAgro cumpără gaze de la compania de stat Romgaz Mediaş, dar intenţionează să cumpere şi de la OMV Petrom.

Continuarea acestei stări de fapt pune Romgaz într-o situaţie ingrată, deoarece compania este parte a proiectului energetic numit AGRI ("Micul Nabucco"), prin care gazele naturale din regiunea
Caspică ar trebui să ajungă în Europa în următorii trei-patru ani. Pentru aceasta, Romgaz trebuie să construiască un terminal de gaze naturale lichefiate în Constanţa. Acesta ar trebui să aibă o capacitate anuală de 3-4 miliarde de metri cubi de gaze, însă realizarea sa va costa minimum 1 miliard de euro, sumă la care Romgaz trebuie să contribuie consistent.

 

Prelungire la nesfârşit
Ordonanţa de Urgenţă 54/2009 a dat industriei chimice şi energetice posibilitatea de a accesa numai gaze din producţie internă dacă societăţile se declară consumatori întreruptibili în perioada iunie-octombrie 2009. În Parlament însă, măsura a fost extinsă peste cele cinci luni iniţiale cu încă un an, până în octombrie 2010. Acum, InterAgro vrea să permanentizeze această excepţie gândită doar pentru perioada de criză.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), crede că măsura este bună, dar că implementarea sa are mai multe hibe.

"E foarte corect că măsura Guvernului pune probleme de concurenţă. În Franţa, Sarkozy i-a chemat pe toţi marii consumatori de energie electrică la el, i-a pus să facă un consorţiu de unic consumator ca să le dea energie subvenţionată. Acum, Comisia Europeană le-a interzis", a apreciat el.

AOAR propune ca toate companiile din ţară să beneficieze de gaz ieftin intern sau, în caz contrar, să se crească preţul la nivelul celui de import, iar diferenţa între costuri şi profit să fie virată printr-o taxă Robin Hood în bugetul unui Fond de Dezvoltare.

Jurnalul Naţional a solicitat puncte de vedere oficiale încă din luna februarie Ministerului Economiei şi Guvernului, însă nu am primit răspuns nici până acum. Jurnalul Naţional a sesizat şi comisarul european pentru competiţie, Joaquin Almunia.
Contactat, omul de afaceri Ioan Niculae a declarat că nu poate vorbi, fiind la masă.

 

Niculae, în Topul Forbes
Ioan Niculae este ultimul român intrat în topul Forbes al "Miliardarilor planetei", alături de Dinu Patriciu şi Ion Ţiriac. Cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, magnatul român a intrat direct pe locul 880. El este prezentat ca un om care a lucrat toată viaţa în industria chimică. "În septembrie 2009, a investit peste 100 de milioane de dolari în uzina de bio-etanol de la Zimnicea.

Portofoliul său de investiţii este diversificat, incluzând rafinării, hoteluri de patru stele, firme de consultanţă, restaurante, abatoare, echipe de fotbal şi imobiliare", se arată în descrierea sa din prestigioasa revistă americană. Potrivit declaraţiilor din presa vremii, investiţia de la Zimnicea a fost realizată "din fonduri proprii" ale InterAgro. Asta în timp ce grupul cere continuarea subvenţiei de la stat.

 

"În Franţa, Sarkozy i-a chemat pe toţi marii consumatori de energie electrică la el, i-a pus să facă un consorţiu de unic consumator ca să le dea energie subvenţionată. Acum, Comisia Europeană le-a interzis", a apreciat el.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România

×
Subiecte în articol: special