x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pădurile noastre au dispărut în betoanele lor

Pădurile noastre au dispărut în betoanele lor

de Adrian Mogos    |    Petru Zoltan    |    28 Ian 2010   •   00:00
Pădurile noastre au dispărut în betoanele lor

Pentru că nu are ce face cu banii şi pentru că România geme de păduri, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a decis să investească masiv în imobiliare. Aproape 21 de milioane de euro au fost alocaţi pentru noul sediu, bani cu care s-ar fi putut împăduri peste 1.000 de hectare de pădure.

Toată lumea ştie că bulevardele bucureştene sunt mai tot timpul aglomerate. Claxoane, înjurături, aglomeraţie, zgomot. Magheru nu face excepţie. Sătui de acest calvar, şefii Romsilva au decis că este timpul să plece din actualul sediu, de pe Bd. Magheru 31, şi să-şi lăfăie augustele posterioare într-un palat de sticlă de pe lângă Ştrandul Tei. "Complexul Multifuncţional Tei - Toboc" este denumirea oficială a acestui obiectiv inclus în planul de investiţii al regiei pe 2004, pe vremea când manager-director general peste pădurile ţării era actualul parlamentar Ion Dumitru.

Locaţia noului sediu a fost rapid găsită. S-a distrus o pepinieră de 7,2 hectare pentru a face loc unui număr de trei palate de sticlă şi a unui spaţiu pentru sport mare cât o sală polivalentă. Profitul multor direcţii
silvice, în special al celor din zonele de munte, se regăseşte în noul sediu al vechii RNP - Romsilva.

Tot personalul silvic din ţară cunoaşte ce sarcini de plan le-au fost trasate pentru a clădi acest sediu. Şi este ştiut că profitul cel mare al Romsilva vine din afacerea cu arbori. Complexul costă aproape 21 de milioane de euro, este construit exclusiv din fondurile regiei şi include: sediul administrativ, un centru de pregătire şi perfecţionare unde va funcţiona Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice - ICAS, un hotel pentru cursanţi şi oaspeţi şi sala de sport. Miza mutării ICAS în noul sediu nu poate fi alta decât terenul pe care există cea mai mare pepinieră din ţară. Actualul sediu al ICAS se află în Voluntari, într-o zonă aprig poftită de investitorii imobiliari.

CONTRACT LA DUBLU
Valoarea iniţială a contractului a tot fost mărită de-a lungul timpului până a ajuns la aproape dublu decât se prevăzuse iniţial. Pe lângă clădirile noului sediu, pentru parcare şi platforme şefii Romsilva au decis că este bine să se toarne beton şi asfalt pe mai mult de 3 hectare, pentru ca apoi să înfrumuseţeze zona cu spaţii verzi. În perioada 2004-2008 s-au construit: sediul administrativ - 6.000.000 de euro, hotelul cu 48 de camere şi 2 apartamente - aproape 4.000.000 de euro, viitorul sediu ICAS - 1,7 milioane de euro.

Sala de sport a costat până acum 700.000 de euro, dar este departe de a fi finalizată. Arată ca un şantier părăsit. Este evident că aici mai trebuie investite sume considerabile, pentru ca silvicii să aibă parte de beneficiile sălii multifuncţionale. În schimb, aproape 1,6 milioane de euro au fost investiţi în lucrări de amenajări exterioare. În total, 14 milioane de euro au fost investiţi în noile clădiri, adică o cincime din profitul RNP în aceeaşi perioadă.

În ceea ce priveşte licitaţia din august 2004 pentru execuţia acestui proiect, norocul i-a surâs lui Petre Badea, patronul Aedificia Carpaţi. Cunoscut pentru contractele sale bănoase cu statul, Badea a avut de înfruntat un singur competitor: Conteam SRL din Bucureşti, firmă cu care ulterior a devenit partener în alte proiecte din domeniul construcţiilor. Lucrarea trebuia finalizată în 14 luni, dar au trecut mai mult de cinci ani şi interioarele sunt departe de a fi gata. Mai sunt necesari 5,6 milioane de euro în 2010 pentru finalizarea construcţiei, adică tot profitul Romsilva pe 2008. Această sumă nu include şi dotările pentru cele patru corpuri de clădire, care bat şi ele bine spre 1,4 milioane de euro.




INAUGURARE PARŢIALĂ
În acest moment, lucrările sunt oprite. "În interior lucrările sunt făcute în proporţie de 60%-80%, în funcţie de clădire", a spus şeful de şantier al Aedificia Carpaţi. Câţiva muncitori trăgeau alene să sape un canal pentru a îngropa cablurile centralei telefonice. Conform constructorului, şefii Romsilva au insistat ca lucrările la hotel să fie prioritare. Astfel că, în urmă cu doi ani, a fost inaugurat parţial printr-un chef de Ziua Silvicultorului.

Valerian Solovastru, actualul director al Romsilva, a precizat că această investiţie se justifică pentru că pentru actualul sediu de pe Magheru instituţia plăteşte chiria cam 14.000 de euro lunar unei firme. Un calcul simplu arată că de 21 de milioane de euro Romsilva ar putea să plătească chirie 125 de ani. Până la urmă, Solovastru a admis că în prezent o asemenea investiţie nu ar mai fi justificată.

"Vom da hotelul în circuitul turistic, pentru a recupera o parte a investiţiei", a declarat directorul general al RNP. El a mai adăugat că profitul regiei a scăzut, pentru că cererea de material lemnos s-a diminuat, că în 2008 au fost retrocedate suprafeţe imense de pădure din cele mai bune şi că tot în acelaşi an calamităţile au distrus sute de kilometri de drum forestier. Pe de altă parte, mai mulţi şefi Romsilva atât de la centru şi din teritoriu, dar şi din ministerele care au avut şi au în grijă regia au admis că de fapt RNP se află, din punct de vedere financiar, la marginea prăpastiei.

 

O bucată de hârtie fără valoare
Mihai Daia este director la Direcţia Împăduriri-Dezvoltare din cadrul Romsilva. Pe vremea când avea funcţia de director tehnic s-a trezit inculpat alături de Ion Dumitru, fostul director general al RNP, şi de alţi colegi de birou în două dosare de corupţie aflate la Curtea Supremă. Dumitru este laureat al multor dosare penale, dar medaliat în 2004 cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler, probabil pentru meritele sale ca şef de ocol silvic şi director al Direcţiei Silvice Târgovişte.

Într-un prim dosar, trimis în judecată în 2006, judecătorii Înaltei Curţi i-au achitat anul trecut, reţinând că fapta nu există, întrucât îi lipsea un element constitutiv al infracţiunii. În al doilea dosar, care a ajuns pe masa aceleeaşi instanţe, trimis de procurorii DNA în 2007, acuzaţiile sunt tot de corupţie. Mihai Daia a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu împotriva intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Următorul termen este la 19 februarie 2007. Directorul general adjunct al Romsilva l-a desemnat pe subalternul Daia să se ocupe de furnizarea informaţiilor solicitate legate de noul sediu al RNP. Cum răspunsul primit a fost trunchiat, am încercat să-l contactăm din nou pentru a primi lămuriri, dar ne-a plimbat cu zăhărelul.

A motivat că pentru detalii legat de acest contract trebuie să meargă la subsol. Dar ce poţi să te aştepţi de la un personaj care, stresat de dosarele de corupţie pe care le are, nu găseşte altă explicaţie pentru sumele mari investite de Romsilva în noul sediu, decât: "Contractul este doar o bucată de hârtie. Nu are valoare!".

×
Subiecte în articol: special