x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PDL face legea-n Parlament

PDL face legea-n Parlament

de Monica Iordache Apostol    |    27 Iul 2010   •   00:00
PDL face legea-n Parlament
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Puterea şi Opoziţia nu reuşesc să se pună de acord asupra proiectelor legislative pe care ar trebui să le dezbată în sesiunea extraordinară cerută de preşedintele Traian Băsescu. PDL cere, ca şi şeful statului, Legea ANI şi alte două proiecte care ţin de Justiţie, PSD vrea şi dezbaterea odonanţei de mărire a TVA, iar PNL plusează cu propriile legi economice.

Având însă în vedere parcursul ultimei sesiuni legislative, e puţin probabil ca Opoziţia să-şi poată impune cerinţele. În Camera Deputaţilor, ultima sesiune legislativă a avut un bilanţ demn de cea mai neagră perioadă a regulamentelor parlamentare: Legea Educaţiei, Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, Codul de Procedură Civilă şi cel de Procedură Penală adoptate printr-un vot scos cu forcepsul de PDL, dezbateri tergiversate prin nenumărate pauze de consultări, voturi repetate după bunul plac al PDL, şedinţe prelungite până după miezul nopţii, insulte, microfoane tăiate - la propriu şi la figurat - şi, peste toate, 309 proiecte legislative uitate prin sertarele parlamentare şi având termenul de redactare a rapoartelor întârziat. În acest timp, deputaţii s-au epuizat nu în găsirea unor modalităţi de modificare a Regulamentului, care să fluidizeze procesul legislativ, ci în găsirea sau, după caz, blocarea unor modalităţi de consolidare a majorităţii parlamentare a PDL.

Modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor ar putea fi repusă în discuţie la începutul sesiunii parlamentare viitoare, de la 1 septembrie, reprezentanţii UNPR dorind să obţină locuri în conducerea Camerei şi să încline astfel balanţa votului în favoarea coaliţiei guvernamentale. Aşa-zişii independenţi, care au înfiinţat UNPR (Uniunea Naţională pentru Progresul României), au depus o propunere de modificare a Regulamentului prin care alcătuirea Biroului Permanent şi a comisiilor parlamentare să respecte "configuraţia politică actuală", şi nu "configuraţia politică iniţială, de la constituirea grupurilor parlamentare". În acest moment, PDL şi UDMR au şase reprezentanţi în Biroul Permanent, iar PSD şi PNL au împreună şapte reprezentanţi. Propunerea este blocată în Comisia de regulament, deputatul Eugen Nicolicea acuzând PNL şi PSD că boicotează şedinţele. "Odată şi odată tot vor fi nevoiţi să vină la şedinţă", speră Nicolicea.

Secretarul Comisiei de regulament, Liana Dumitrescu (grupul minorităţilor), spune că foarte multe chestiuni din modul de funcţionare a Parlamentului ar trebui reglementat: modalitatea de acordare a pauzelor de consultări, durata şi numărul intervenţiilor, situaţia în care unui deputat i se poate întrerupe microfonul, dar nu a existat voinţă politică pentru asta. În multe cazuri, nereglementarea acestor situaţii duce la interpretări abuzive. "Pe de altă parte, este o chestiune delicată. Cine îi poate lua unui deputat dreptul să vorbească? Sau cine poate interveni între doi deputaţi care au o dispută?", se întreabă Dumitrescu.

Deşi au propriile nemulţumiri legate de Regulamentul Camerei Deputaţilor, PSD şi PNL încearcă să blocheze orice încercare de modificare a actului normativ pentru a nu da prilejul PDL de a introduce prevederi abuzive. Viceliderul grupului PNL, Adriana Săftoiu, spune că şi PNL ar putea ridica problema prezenţei deputaţilor, care în acest moment nu se poate controla decât prin intermediul semnăturilor în condică. O altă nemulţumire a Opoziţiei este lipsa oricăror reglementări privind pauzele de consultări, care au devenit o modalitate de tergiversare a şedinţelor.

Un caz flagrant a fost legat de Legea Educaţiei Naţionale, un proiect cu miză pentru PDL, partid care a scos cu forţa un vot favorabil din partea Camerei Deputaţilor. Când PDL şi-a dat seama că nu are în sala de şedinţă suficienţi deputaţi pentru a impune respingerea unui amendament care prevedea predarea Istoriei şi a Geografiei în limba română, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a început să acorde pauze de consultări de aproape o oră fiecare, deşi neam de deputat nu mai văzuse în cutuma parlamentară asemenea întreruperi de program, totul culminând cu încheierea şedinţei. A doua zi de dimineaţă, pedeliştii şi-au adunat aproape toţi deputaţii din arcul guvernamental şi, văzând că îi depăşesc numeric pe cei din Opoziţie, au forţat exprimarea votului asupra amendamentului respectiv, astfel încât să fie respins. Contrar generozităţii din ziua anterioară, Roberta Anastase n-a acordat Opoziţiei, care încerca să-şi adune parlamentarii, decât o pauză de consultări de zece minute.

Reluarea votului pentru alegerea unui membru al Curţii Constituţionale a fost un alt episod la limita regulamentului. PDL trebuia să-l impună pe fostul şef de catedră al lui Emil Boc, Ştefan Minea, în detrimentul pesedistului Valer Dorneanu şi pentru asta s-a folosit de reluarea unui vot în plenul Camerei Deputaţilor şi de o şedinţă prelungită până la ora 2:00 noaptea. Stenograma şedinţei în care a fost ales Minea este demnă de o piesă a lui Caragiale.

"Domnul Ioan Oltean (PDL): Domnilor colegi, în această situaţie intrăm în ordinea de zi (Vociferări strigăte din partea Opoziţiei, care blochează prezidiul; I se întrerupe microfonul la tribună doamnei Aurelia Vasile) (...)
Domnul Mircea-Nicu Toader (PDL): Stimaţi colegi, asta folosesc... singura metodă... sunt de la tribună. Vă rog tare mult, suntem într-o situaţie total neplăcută. (Domnul deputat Mircea-Nicu Toader vorbeşte de la un microfon mobil. Vociferări, strigăte din partea Opoziţiei, care blochează prezidiul.) Vă rog, vă rog, staţi calmi. (...)

Domnul Adrian Năstase (PSD): De când sunt în acest Parlament, n-am văzut aşa ceva până acum: preşedintele de şedinţă a anunţat o pauză de 30 de minute; vine liderul unuia dintre grupurile parlamentare şi anunţă sau solicită o pauză de 10 minute. Este absolut incredibil ce se întâmplă. Şi, după părerea mea, stimaţi colegi, din acest moment, Parlamentul României nu mai există. (Vociferări, fluierături.) (...)

O voce din grupul parlamentar al PNL: Noi suntem poporul, jos cu dictatorul! (...)

Domnul Adrian Năstase (PSD): Am o rugăminte: să nu mă mai întrerupeţi. Şi vă rog... (I se întrerupe microfonul.) Nu vă e ruşine? (...) Este inadmisibil, dacă asta este ceea ce vă învaţă cei de la Cotroceni?! (...)

Domnul Adrian Solomon (PSD): Dacă cei de la PDL mă aud acum, vreau să-i felicit că au reuşit să o aducă şi pe doamna Ridzi în sală. (Aplauze. Vorbeşte cu microfonul oprit). Dacă cei de la DNA o mai caută, să ştie că o găsesc aici în seara aceasta!

Domnul Ioan Oltean (PDL): Ţin să vă anunţ că deputatul Calimente m-a ameninţat!

Voci din partea Opoziţiei: Aaaa! (Râsete.)

Domnul Ioan Oltean: ... Deputatul Duvăz m-a ameninţat, că suntem într-o stare de violenţă fără precedent în Parlamentul României. Pentru a vă calma, mai luăm o pauză de 10 minute. (Deputaţii din partea Opoziţiei strigă "Pleacă!".)

Domnul Ioan Oltean: Domnilor colegi, am să vă spun cu sinceritate (Râsete din partea Opoziţiei) că din 25 septembrie 1991, când minerii lui Cozma au năvălit în Parlamentul României, nu am mai trăit un asemenea moment. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PDL.) Dar ţin să vă spun că nici minerii lui Cozma nu l-au ameninţat pe preşedintele de şedinţă şi nu i-au tăiat microfoanele! (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PDL.) Este un gest primitiv, care dovedeşte că minoritatea vrea să-şi impună dictatura împotriva majorităţii. (Fluierături în sală şi gălăgie.) Este fără precedent! Şi cred că astăzi Parlamentul a dat un exemplu în legătură cu ce trebuie sau ce nu trebuie să fie un Parlament. Domnilor colegi...

Voci din partea Opoziţiei: Dizolvaţi Parlamentul!

Domnul Valeriu Zgonea: La votul poporului, înapoi! (Se scandează din partea Opoziţiei: "Hoţii!", "Ruşine!", "Ruşine să vă fie!", "Votaţi la Cotroceni!".)
(Deputaţi din Opoziţie iau capacele urnelor, aşază urnele suprapuse şi se grupează pentru a bloca accesul spre votare.)

Şedinţa, care a părut că a fost pusă în scenă de Caragiale, s-a finalizat, la ora 02:10, cu alegerea lui Ştefan Minea ca membru al Curţii Constituţionale, în defavoarea lui Valer Dorneanu.

Abuzurile din sesiunea parlamentară trecută au culminat cu modalitatea de alegere a preşedinţilor Consiliilor de Administraţie ale Televiziunii Române şi Radioului Public. Conform procedurii, Parlamentul ar fi trebuit să aleagă doar Consiliile de Administraţie, alegerea preşedinţilor celor două instituţii revenind, conform legii, membrilor celor două CA. Până acum, Parlamentul a luat act de aceste alegeri, validându-i printr-un vot simultan pe preşedinţii CA ale SRR şi TVR. Ca să fie însă sigur că preşedinte al CA al Radioului public va fi ales udemeristul Andras Istvan Demeter, conform înţelegerii politice, PDL a impus votarea separată a celor două persoane. Şi asta pentru că CA al SRR optase pentru pesedistul Ovidiu Miculescu. Deşi regulamentul şedinţelor parlamentare este clar, PDL a impus o procedură inedită, în dispreţul tuturor normelor parlamentare.


309 proiecte restante
Pe site-ul Camerei Deputaţilor, 309 proiecte legislative figurează ca având termenul de redactare a rapoartelor depăşit. Anul 2010 este unul record în privinţa încetinelii cu care au lucrat deputaţii, soluţia finală fiind adoptarea lor tacită. 73 de proiecte de legi, adoptate prin procedură tacită în anul 2007, 58 în 2008, 83 în 2009 şi deja 49 în prima jumătate a lui 2010 se adaugă recordului înregistrat deja în comisiile permanente ale Camerei.


PDL inventează "procedura rapidă"
PDL a decis ieri să propună ca sesiunea extraordinară să fie convocată la 16 august, pentru a fi discutate Legea de organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, proiectul "micii reforme" în Justiţie şi proiectul legii parteneriatului public-privat. Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat că "ideal" ar fi ca totul "să se rezolve în procedură rapidă" şi că "se poartă discuţii" pentru ca Legea ANI să fie votată în Parlament chiar la 16 august, adică în prima zi de sesiune. Flutur a arătat că punctul PDL privind ANI este de a ţine seama de prevederile vechi din lege, "aşa cum a funcţionat până acum". Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat însă că formaţiunea sa propune să se dezbată şi ordonanţele de urgenţă privind TVA, finanţele publice locale şi descentralizarea spitalelor, iar purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că liberalii susţin aceleaşi propuneri ca PSD, dar şi unele iniţiative proprii.

×
Subiecte în articol: special