x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Penalul de la APIA, protejat de PD-L

Penalul de la APIA, protejat de PD-L

de Monica Iordache Apostol    |    23 Mar 2010   •   00:00
Penalul de la APIA, protejat de PD-L
Sursa foto: /Agerpres

Liderii PD-L îl cocoloşesc pe directorul APIA Sălaj, Alexandru Mureşan, care s-a căpătuit cu un dosar penal, ajuns deja în instanţă, pentru că a votat de patru ori la alegerile europarlamentare din 2009.

Cazul lui Mureşan, prezentat de Jurnalul Naţional, a ajuns şi la urechile premierului Emil Boc, dar nici vorbă să fie măcar suspendat din funcţie. Mureşan, ale cărui date personale apar pe listele suplimentare de vot din patru comune diferite, este în continuare stăpân pe fonduri de zeci de milioane de euro pe care le împarte agricultorilor din Sălaj.

Dosarul penal al lui Alexandru Mureşan a fost trimis instanţei la 26 februarie 2010, pentru săvârşirea infracţiunii de a vota de mai multe ori. Confirmarea finalizării dosarului penal al directorului APIA a venit chiar de la conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, acolo unde a fost instrumentat dosarul.

5618-116654-muresan_alexandru1.jpg"În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în data de 07.06.2009, cu ocazia desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European, inculpatul Mureşan Alexandru a votat de patru ori, la secţii de votare din localităţile Ileanda, Bălan, Băbeni şi Lozna", se arată într-un răspuns solicitat de Jurnalul Naţional de la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, Marta Daniela Chiş. Magistratul a precizat că "inculpatul" deţine şi funcţia de director al APIA şi a adăugat că pedeapsa pentru infracţiunea invocată este închisoarea de la 6 luni la 5 ani, conform Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Sesizarea cu privire la directorul APIA a venit din partea Autorităţii Electorale Permanente, care a descoperit că datele de identificare ale acestuia apar în mod identic pe listele suplimentare din patru secţii de votare din judeţul Sălaj. AEP a pus la curent Inspectoratul Judeţean de Poliţie, care a înaintat dosarul penal la 9 decembrie 2009 către Parchet.

Astfel, pe lista suplimentară de la Secţia de votare numărul 62 din comuna Băbeni - Sălaj, la poziţia 13, apar numele lui Alexandru Mureşan, plus CNP-ul, adresa, seria şi numărul Cărţii de Identitate. Pe lista suplimentară de la Secţia 67, din comuna Bălan, la poziţia 1 apare - surpriză - tot numele lui Alexandru Mureşan, cu exact aceleaşi date de identificare. Aceeaşi poveste şi în cazul listelor suplimentare de la secţiile 175 din comuna Ileanda şi 198 din comuna Lozna, ambele din judeţul Sălaj.

În total, omul a votat de patru ori în patru comune diferite. Datele de identificare ale demnitarului coincid cu cele din declaraţia sa de avere. De remarcat că votul multiplu a fost dat la aceleaşi europarlamentare unde a candidat şi Elena Băsescu. În document, directorul APIA a trecut ca proprietate un apartament aflat exact la adresa de pe Cartea de Identitate a celui care a votat de patru ori: Bulevardul Tudor Vladimirescu, bloc Flora, municipiul Zalău.

"BOC NE-A RECOMANDAT SĂ NU OBSTRUCŢIONĂM JUSTIŢIA"
Mureşan a fost numit director al Agenţiei exact după alegerile europarlamentare, când şi-a făcut cu vârf şi îndesat datoria faţă de partid. A prins valul de numiri politice la şefia instituţiilor deconcentrate operat de Guvernul Boc pe neconstituţionalele Ordonanţe 37/2009 şi 105/2009.

Nu are studii de specialitate în agricultură, fiind profesor de informatică şi inspector şcolar, dar are multe alte calităţi: este secretar general al PD-L Zalău şi a fost candidatul partidului în alegerile parlamentare din 2008 în colegiul care cuprinde chiar comunele în care a votat de patru ori: Băbeni, Bălan, Ileanda şi Lozna.

Preşedintele PD-L Sălaj, deputatul Lucian Bode, ne-a declarat că deocamdată Mureşan este "suspectat" că a votat de mai multe ori şi că nu este cazul să se ia vreo măsură împotriva lui înainte ca instanţa să dea vreo hotărâre. "Domnul Mureşan e membru PD-L de patru-cinci ani, e membru activ al filialei şi a avut susţinerea politică necesară", a clarificat Bode criteriile pe baza cărora Mureşan, fost inspector şcolar, a ajuns şef la APIA. Deputatul Bode a declarat că i-a prezentat şi premierului Boc situaţia lui Mureşan la 6 martie, când a venit în vizită la Zalău. Boc n-a cerut suspendarea lui Mureşan ci a recomandat conducerii filialei "să nu obstrucţioneze justiţia", după cum declară Bode."Ştiţi poziţia premierului: pentru un moment de rătăcire, suporţi consecinţele", a promis Bode să nu iasă din vorba premierului.

Formal, numirea în funcţie a lui Mureşan a fost făcută de ministrul Agriculturii, independentul Mihail Dumitru, dar nici de aici nu vine deocamdată nici o măsură.

Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sergiu Chelmu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că în minister nu era cunoscut faptul că directorul APIA Sălaj are dosar penal. "Vom acţiona conform prevederilor legale în măsura obţinerii unor date oficiale", a declarat Chelmu.

Contactat de Jurnalul Naţional, Alexandru Mureşanu nu a avut nici o explicaţie la faptul că datele lui au apărut de patru ori în listele de votanţi arătând că lasă justiţia să-şi facă datoria.

 

Fonduri de zeci de milioane de euro
De ce este însă atât de important pentru un partid să aibă un şef la o filială judeţeană a APIA? Simplu. Pentru că APIA centrală împarte anual către filialele judeţene miliarde de lei şi de euro destinate agriculturii, unele provenind din fonduri europene, altele de la bugetul de stat. Un comunicat al conducerii centrale a APIA, din ianuarie 2010, anunţa că Agenţia "a efectuat în anul 2009 plăţi în valoare totală de 1.281.765.140 de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), reprezentând forme de sprijin financiar pentru fermieri".

Tot un comunicat al Agenţiei, din luna februarie, anunţă că "APIA a repartizat centrelor judeţene suma de 173.782.909,06 lei de la bugetul naţional, reprezentând plata solicitărilor depuse în anul 2009 pentru sectoarele zootehnic şi vegetal, respectiv sprijinul pentru activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală".

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Mureşan Alexandru, prin rechizitoriul din data de 26.02.1010, în dosarul nr. 1394/P/2009, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 22 indice 4 teza a doua din Legea nr. 33/2007. Această infracţiune constă, conform textului de lege invocat, în fapta unei persoane de a vota de două sau mai multe ori în ziua de referinţă şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani"
Marta Daniela Chiş prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou

×
Subiecte în articol: special