x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PENTRU DNA, O NOUĂ FILĂ LA DOSARUL NOAPTEŞ/Limuzină de 183.260 de euro pentru CFR

PENTRU DNA, O NOUĂ FILĂ LA DOSARUL NOAPTEŞ/Limuzină de 183.260 de euro pentru CFR

de Valentin Zaschievici    |    11 Mar 2009   •   00:00
PENTRU DNA, O NOUĂ FILĂ LA DOSARUL NOAPTEŞ/Limuzină de 183.260 de euro pentru CFR

Ce-i trebuia CFR Călători decât o limuzină de 183.260 de euro, adică aproape şapte miliarde de lei? Nimic, pentru că este fix tichia de mărgăritar pe capul chelului, furăciunea sublimă şi supremă pe spinarea unei instituţii hrănite prin transfuzie de subvenţii de la buget. O limuzină de şeic, numai bună să se plimbe nevasta ex-directorului Noapteş pe la sindrofii. Un director numai bun de puşcărie, dacă binevoieşte Direcţia Anticorupţie să pună la dosar şi această filă penală.



Răsfăţ şi dezmăţ. Printr-o suveică străvezie şi penală, recent destituitul şef al CFR Călători, Noapteş, a cumpărat o limuzină din banii societăţii subordonate Ministerului Transporturilor, cu aproape şapte miliarde de lei.

Necolaiciuc a plecat din fruntea CFR, a plecat şi din ţară, a fost trimis în judecată pentru un jaf de 34 de milioane de euro. În locul lui au rămas hoţi la fel de lacomi şi la fel de neprinşi. Unii, ascunşi în posturi călduţe de unde mulg cum ştiu ei mai bine una dintre puţinele vaci încă grase care i-au mai rămas statului: calea ferată. Azi vă vom povesti despre Alexandru Noapteş şi maşina de 183.000 de euro. Apogeul nesimţirii, ar spune unii! Noi spunem doar: Alo, Direcţia Anticorupţie? Aveţi un client!

Alexandru Noapteş a fost ultimul director din Ministerul Transporturilor pus pe liber de Radu Berceanu la începutul acestui an. Nu cu uşurinţă, ci în urma dezvăluirilor presei, care a arătat cum a cheltuit directorul CFR Călători în SUA 72.000 de dolari în trei zile. A fost pitit apoi pe un post de consilier de unde, spun surse din minister, trage sforile în continuare. Acum un an, Noapteş a avut de cheltuit pesemne vreo şapte miliarde de lei, şi a făcut-o în stilul casei: a luat o maşină. Cei care se întreabă până când va mai subvenţiona statul CFR Călători şi cât vor mai creşte biletele de tren  vor găsi răspunsul în povestea următoare:

CFR Marfă are o filială numită "Voiaj CFR" SA. Această filială se ocupă, în mare, cu vânzarea biletelor de tren în staţii. "Voiaj CFR" a cumpărat anul trecut, la 28 ianuarie, un autoturism AUDI A8 LWB, cu motor TDI de 4,2 l. Suma plătită, conform chitanţei pe care v-o prezentăm în facsimil, a fost de 183.260 de euro, adică 6,8 miliarde de lei vechi. Atâta vreme cât preţul de catalog al unei asemenea limuzine este de 71.000 de euro, fără taxe, ar însemna că diferenţa este justificată de dotări demne de limuzina unui şeic. Dar această bijuterie pe patru roţi n-a poposit nici un minut în curtea "Voiaj CFR", aşa cum recunoaşte directorul filialei, Ioan Soare. Printr-un contract de comodat, maşina a fost preluată de CFR Călători, forul tutelar. Care o foloseşte şi în ziua de azi, ne zice directorul de comunicare al CFR Călători, directorul Alexandru Dumitrescu. "După ştiinţa mea, ne explică Dumitrescu, această maşină este destinată evenimentelor speciale şi nevoilor de protocol. Mai mult nu ştiu să vă spun, pentru că ocup această poziţie abia din luna august a anului trecut." Alţi directori din cadrul CFR Călători, cărora le vom păstra deocamdată anonimatul, se jură că nu au văzut nici măcar o singură zi maşina la poarta sau în parcul instituţiei. Cu toţii ne-au recomandat să ne adresăm directorului general interimar, Liviu Pescăraşu, care nu a putut fi găsit în pofida stăruinţelor noastre.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MAŞINA ACUM?
Surse de toată încrederea au văzut însă minunatul Audi A8 cu motor de 4,2 şi dotări de şeic arab la Hotelul Aro din Braşov, cu prilejul unei sindrofii. Din caleaşca princiară a descins atunci, mândră ca noaptea, consoarta domnului Noapteş. În alte împrejurări, maşina ar fi fost văzută acasă la fostul director general al CFR Călători. Ba unii ar pune mâna în foc că maşina ar fi "produs" ceva bani pentru firma de închirieri auto a aceluiaşi domn Noapteş, First Rent SRL. Pentru noi şi pentru cititorii noştri mai puţin contează aceste detalii. CFR Călători este un mâncător de bani din bugetul statului, are datorii de zeci de milioane de euro şi, prin stratagema bună de adormit copiii pe care v-am relatat-o, a cumpărat o maşină de 183.260 de euro, cu mult mai scumpă decât cea folosită de şeful statului.

Dovada extravaganţei. Aşteptăm să spună cineva că acest document este fals


Nababul de la CFR cheltuieşte cât nu câştigă

La începutul anului, Libertatea arăta, cu documente, cum a cheltuit Alexandru Noapteş 72.540 dolari într-o călătorie. 8.000 de dolari la duty-free, pe parfumuri şi băuturi; 6.845 de dolari la Armani, 22.798 de dolari la Dino Baldini şi aşa mai departe. Declaraţia de avere lipsea de pe site-ul companiei. Nu a apărut nici până azi. Anul trecut, paparazzi de la Cancan l-au surprins pe acelaşi director general la volanul unui Hummer evaluat la aproape 150.000 de euro. Gardianul a relatat tot anul trecut despre achiziţionarea a 70 de autoturisme Volkswagen şi Toyota pentru CFR Călători, pentru 1,1 milioane de euro. Multe dintre aceste maşini au fost cumpărate de la firma specializată Tess SRL din Braşov. Tot de la această firmă a fost cumpărată şi limuzina Audi A8 de 183.260 de euro. Potrivit surselor noastre, Noapteş are deja un dosar la DNA. Acestui dosar îi mai adăugăm acum o filă.

×
Subiecte în articol: special calatori noapteş