x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Politicienii ar trebui sa ceara sfatul Bisericii!"

"Politicienii ar trebui sa ceara sfatul Bisericii!"

05 Apr 2004   •   00:00
"Politicienii ar trebui sa ceara sfatul Bisericii!"

Ucenic al duhovnicului Cleopa Ilie, Parintele Ioanichie Balan este numit condeiul Manastirii Sihastria. Sfintia sa e unul dintre cei mai vehementi luptatori impotriva avortului.

Batranetea si boala il tin toata ziua in chilia sa pe Parintele Ioanichie Balan, ajuns la 74 de ani. Iesea din biserica in ziua de Buna Vestire, insotit de o maicuta ce-i sprijinea pasii. In drumul sau, duhovnicul atinge cu mana rand pe rand capetele credinciosilor. Ii binecuvanteaza. Ne spune si noua cateva cuvinte, pentru tara, de Pasti: "Sa vina lumea la biserica, sa aiba credinta, sa se mantuiasca!". Apoi isi trece ganditor mana uscata peste barba alba, lunga pana la piept.

Parintele a venit la manastire la 19 ani, dupa ce a terminat liceul. "Citise Vietile Sfintilor si a fost deziluzionat de realitatea vietii", motiveaza maicuta alegerea monahului pentru viata de sihastrie. In 1968, la manastiri nu existau oameni cu scoala care sa se ocupe de partea administrativa. Parintele Ioanichie a tinut pentru cativa ani contabilitatea locasului. Reusim sa vorbim pentru 5 minute cu Parintele Ioanichie, dar nu ne poate spune prea multe, este bolnav si se simte obosit.

Maica ce-l are sub grija ne impinge spre iesire, cu vorbele "sa nu-i deranjati odihna!". Ne recomanda sa citim o carte, din care vom afla convingerile duhovnicului. Am aflat astfel ca, printre altele, Parintele Ioanichie se opune integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice. I-a vorbit despre acest lucru teologului Sorin Dumitrescu, in septembrie 1994.

 

Pledoarie impotriva avortului

Preotul considera ca, in ciuda faptelor rele pe care le-a facut Ceausescu, exista si una buna pentru care fostul dictator trebuie apreciat. "Sunt 7 sau 8 milioane de romani ce traiesc datorita decretului prin care Ceausescu a interzis avortul. Asa s-au nascut un tineret si o Romanie noua!". In 1989, acest decret a fost abrogat. "Prima lege cu care Romania a intrat in libertate a fost libertatea avorturilor! Crima numarul unu!", reclama duhovnicul.

El recomanda oamenilor politici sa aiba un duhovnic si sa ii ceara sfatul ori de cate ori o reforma este necesara. Ca acest lucru nu se intampla face ca Biserica sa para in ochii parintelui "o Cenusareasa a Romaniei".

In paginile cartii lui Dumitrescu, Parintele Ioanichie opineaza ca acestei tari ii trebuie un rege, "caci avem nevoie de un uns al lui Dumnezeu, iar el poarta in el acea ungere harica, pe care au avut-o si regii Vechiului Testament".

 

Mutam Kremlinul la Strasbourg?

Parintele Ioanichie crede cu putere ca, daca vom face parte din UE, ne vom pierde traditiile si obiceiurile. "Sa ne salvam tara, nu sa ne ducem noi acolo cu capul inainte! Iesim din comunism si ne ducem la Consiliul Europei?! Dam in alta catastrofa! Noi stam aici pe picioarele noastre, avem o tara, avem o traditie, avem o istorie, ce ne trebuie noua la ei?!... Sa nu fie ei cei care ne dicteaza! (...) Adica scapam de Kremlinul din rasarit si ne mutam Kremlinul la Strasbourg?!", comenteaza parintele.

Nici cu integrarea in Alianta Nord-Atlantica nu este de acord. Considera ca este "un organism politic militarizat, care vrea sa contracareze armamentul si militarismul ruso-chinezesc, iar pe romani sa-i sacrifice. Sa dea Dumnezeu sa nu intram in NATO, pentru ca il avem pe Hristos sa ne apere", se ruga Parintele Ioanichie acum zece ani. El a marturisit ca Biserica nu are incredere in Occident, pe care il vede protestant, catolic si nihilist. "Occidentul este mancare, odihna si... cimitir ", spune el in finalul interviului acordat teologului Sorin Dumitrescu. IOANA MOLDOVEANU


 

Condeiul Manastirii Sihastria

Parintele Ioanichie a publicat multe carti pentru uzul monahilor si pentru credinciosi, dar dintre toate, cele mai importante sunt cele 12 volume din "Vietile Sfintilor". El le-a rescris dupa editia Mitropolitului Grigorie Dascalu de la Bucuresti si Caldarusani din 1834-1836. Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, slujitor la Catedrala Mitropolitana si Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Iasiului, spune despre aceste volume ca sunt o lucrare de pionerat in monahismul romanesc. "Parintele Ioanichie scoate din vechile cronici si documente, pe care se asternuse deja praful, chipuri de monahi imbunatatiti, unii dintre ei cu pilduitoare viata, chiar cu vorbe de invatatura". Maicuta ce are grija de batranetile parintelui spune despre el ca este "condeiul manastirii". Sfantul locasposeda o biblioteca cu peste 1.000 de volume, dintre care unele tiparite in secolele XVII-XVIII.


„Iesim din comunism si ne ducem la Consiliul Europei?! Dam in alta catastrofa! Adica scapam de Kremlinul din rasarit si ne mutam Kremlinul la Strasbourg?!" Ioanichie Balan

 

CV

Ioanichie Balan

Parintele Arhimandrit Ioanichie Balan s-a nascut la 10 februarie 1930 in localitatea Stanita, din judetul Neamt. A studiat la Liceul Comercial din Roman si la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. A intrat ca frate in Manastirea Sihastria, unde a fost calugarit si hirotonit diacon in aprilie 1953. A fost casier, contabil, secretar si ghid. In 1992 este ridicat la rangul de arhimandrit. Parintele Ioanichie Balan este autorul unor lucrari privitoare la monahismul romanesc.


CONTINUARE: "Am fost un misionar"

×
Subiecte în articol: special părintele parintele ioanichie