x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politisti in izmene

Politisti in izmene

de Veronica Micu    |    Ovidiu Ciutescu    |    09 Dec 2006   •   00:00

In timp ce mai-marii cu e-poleti se dau de ceasul mortii incercand sa utile-ze sectiile de politie dupa standardele UE, in Roma-nia exista inca zone in ca-re politistii locuiesc si isi desfasoara activitatea in con-ditii mizere, in baraci sau alte constructii improvizate, puse la dispozitie din mila autoritatilor locale.

CASA DIN CARTON, STANDARDUL EUROPEAN AL MINISTERULUI DE INTERNE
DEZASTRU. Baraca din carton presat si lemn, in care locuiau cei doi politisti, s-a transformat in scrum in numai 20 de minute

In timp ce mai-marii cu epoleti se dau de ceasul mortii incercand sa utileze sectiile de politie dupa standardele UE, in Romania exista inca zone in care politistii locuiesc si isi desfasoara activitatea in conditii mizere, in baraci sau alte constructii improvizate puse la dispozitie din mila autoritatilor locale.

In 1989, o data cu demararea lucrarilor de inaltare a barajului de la Raul Vadului (jud. Valcea), in zona au fost ridicate baraci pentru muncitorii care lucrau la baraj. In timp, aceste baraci au devenit locuinte pentru cei care lucreaza la Antrepriza Constructii Hidrocentrale, dar si pentru doi agenti de politie din comuna Caineni. Acestia din urma, impreuna cu familiile, imparteau o baraca din carton presat de 16 camere cu alte trei familii de muncitori ai ACH. Acum mai bine de un an si jumatate, la data de 4 martie 2005, la ora 4:00, napasta i-a lovit pe cei doi politisti, focul lasandu-i in plina iarna pe drumuri. In 20 de minute, constructia improvizata, care timp de sapte ani insemnase un adapost deasupra capului, pentru ei si familiile lor, a fost facuta scrum.

DRAMA. Copiii familiilor ramase fara adapost scormonind prin scrum dupa jucariile pe care le tinusera in maini cu doar cateva ore inainte

DEZASTRU. "Am stat in acea baraca sapte ani. Acolo aveam totul. De la ciorapi pana la bunurile stranse cu familia", isi aminteste trist politistul Cristian Ciobanu. Totul s-a dus pe apa sambetei in mijlocul noptii. In 20 de minute, pe platoul unde era amplasata baraca a mai ramas doar un morman de scrum prin care copiii celor cinci familii scormoneau dupa jucarii! "Am apucat sa iau pistolul si munitia. Apoi am aruncat butelia din casa. Mi-a fost frica de o explozie. Am iesit sa imping masinile. De obicei le lasam in panta, dar acum am zis sa le trag in fata usii. Parca a fost un blestem. Nici masina echipajului si nici batranul meu Audi 80 nu au vrut sa mai porneasca. Altfel, mai reuseam sa salvez ceva. Nici colegul Catalin Simion nu a recuperat nimic. A reusit sa scoata cainele de serviciu din casa, un Rottweiler", povesteste Ciobanu. Flacarile le-au distrus politistilor toata bruma de agoniseala pe care o aveau. Nici macar banii pe care abia ii imprumutasera de la banca n-au mai apucat sa-i scoata din baraca. "Aveam imprumuturi facute in banci. Eu am scos din BRD 4.600 de euro, iar Catalin, 1.000 de euro. Totul a ars. Nu mai spun ca pentru toate bunurile aveam contracte facute in banci. Nici hainele de pe mine nu sunt ale mele!", povestea dupa incendiu seful de post Ciobanu.

ACTORUL. Alexandru Constantin, fost paznic la Hidroconstructia, locuia si el intr-una din acele baraci. La cateva ore dupa dezastru parea cel mai marcat dintre toate persoanele care au avut de suferit din cauza incendiului: "Eu am simtit mirosul de fum si am iesit din casa. Am vazut ca flacarile ieseau de la Petre, celalalt paznic. Am tipat sa iasa lumea afara si am fugit sa tai curentul. Am ramas doar in izmene. Nici pantofi nu mai am. Ce vedeti pe mine sunt haine de la colegi!". Cu o mima trista, Alexandru povestea ca la 25 martie implinea 25 de ani. "Acum, dupa ce timp de cinci ani mi-am aranjat aici o casa, am ramas cum m-a facut mama. Noroc ca am izmenele pe mine!"

POLITISTUL SI PIROMANUL. Cristian Ciobanu, alaturi de salvatorul care, ulterior, s-a dovedit a fi piromanul din Caineni

FUGAR. Dupa cateva zile, cei doi agenti de politie au reusit sa puna cap la cap evenimentele si sa descopere modul in care le-a luat foc baraca. "A fost ciudata argumentatia data de Alexandru. Totul parea ireal. Alexandru prea s-a nimerit sa le faca atunci pe toate, ca un bun samaritean. Analizand totul ne-am reamintit ca el a mai facut prostii prin 2004, atunci cand a spart geamurile unor masini ale Hidroconstructiei. El era un tip cu probleme. Nascut la Stoilesti, in Valcea, a fost crescut la Casa de Copii din Ramnic si apoi adoptat de o familie in Suici, judetul Arges. De acolo a venit aici si s-a angajat paznic. In ultimii ani, eu si colegul meu aveam grija de el. Ba il luam dupa noi si daca ieseam la picnic! Apoi s-a cam magarit. Si nu l-am mai bagat in seama. El a vrut sa se razbune. A recunoscut asta la bar, la hanul de la Raul Vadului. Ne-a spus ca in acea seara a baut ca sa isi faca curaj, a ajuns acasa si a dat foc la pijamale in baie. Dupa ce a vazut ca poate sa arda de viu, a iesit din casa si ne-a alertat", explica seful de post, Cristian Ciobanu. Acesta ne-a mai spus ca procesul lui Alexandru Constantin s-a terminat in urma cu o luna. A primit trei ani de puscarie, "insa mai trebuie acum sa si dam de el. Nimeni nu stie unde sta, a disparut din Caineni".

SPERANTA. Si pentru ca o nenorocire nu vine niciodata singura, la cateva zile dupa incendiu, cei doi politisti nu gasisera inca nici o solutie pentru o locuinta. Patronului unui motel din apropiere i s-a facut mila si i-a gazduit o vreme pe agentul Simion si pe sotia acestuia intr-una dintre camerele sale. Ciobanu a fost primit in gazda de soacra lui intr-o locuinta aflata la cativa zeci de kilometri distanta si a facut naveta in fiecare zi, timp de cateva luni, pentru a ajunge la birou. Care birou este, de fapt, o camera pusa la dispozitie de primarul din Caineni in sediul institutiei. De cateva luni, insa, cei doi agenti au primit, in regim de chirie, camere intr-o constructie a Protocolului de Stat. In prezent, cei doi politisti viseaza cu ochii deschisi la ziua cand ministerul de resort le va construi un sediu si locuinte proprii conform promisiunilor facute in 2005. Familiile pagubite s-au resemnat, fiind convinse ca Alexandru Constantin nu le va mai putea intoarce bunurile distruse niciodata.

BLESTEMUL
"Am apucat sa iau pistolul si munitia. Apoi am aruncat butelia din casa. Mi-a fost frica de o explozie. Am iesit sa imping masinile. De obicei le lasam in panta, dar acum am zis sa le trag in fata usii. Parca a fost un blestem"
Cristian Ciobanu
sef post Politia Caineni
PIROMANUL
"Eu am simtit mirosul de fum si am iesit din casa. Am vazut ca flacarile ieseau de la Petre, celalalt paznic. Am tipat sa iasa lumea afara si am fugit sa tai curentul. Am ramas doar in izmene"
Constantin Alexandru
fost paznic ACH Valcea,
autorul incendiului
×
Subiecte în articol: special casa alex ciobanu