x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primarul forţos care mulge din autostradă

Primarul forţos care mulge din autostradă

de Iulia Barbu    |    03 Mai 2010   •   00:00
Primarul forţos care mulge din autostradă
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Mircea Chivu este primar de aproape două mandate în comuna Râfov, din judeţul Prahova. Ultimele alegeri le-a câştigat din partea PD-L, schimbându-şi astfel orientarea politică. Prin satele pe care le administrează va trece Autostrada Bucureşti - Ploieşti.

Ca orice primar gospodar, Mircea Chivu s-a implicat în buna desfăşurare a exproprierilor de pe raza localităţilor unde este edil. S-a ales astfel cu câteva parcele generoase atât în Sicrita, cât şi în Râfov sau Moara Domnească. Toate expropriate de statul român pentru realizarea tronsonului de autostradă spre Ploieşti!

Perfectarea tranzacţiilor s-a făcut în grabă, în ultima lună a anului 2008, pe când Compania Naţională de Drumuri se pregătea să vireze banii pentru o parte din exproprieri. Mircea Chivu a semnat astfel în aceeaşi zi de 12 decembrie mai multe contracte în urma cărora a devenit proprietar al unor parcele aflate, cu totul întâmplător, pe raza autostrăzii.

Actele întocmite în grabă aveau să îi aducă edilului grijuliu cel puţin de 10 ori mai mulţi bani decât preţul pe care l-a dat proprietarilor iniţiali. Primul contract i-a adus aproape 5.000 de metri pătraţi în comuna Râfov: "Pătraşcu Elena îl mandatează pe Chivu Mircea să vândă lui Chivu Mircea trei terenuri arabile, extravilane, în comuna Râfov, în suprafaţă totală de 4.746 metri pătraţi la un preţ de 5.000 de lei", se arată în contractul semnat la notar.

Practic, proprietara terenului îşi mandatează primarul care trebuie să vândă tot primarului aproape 5.000 de metri pătraţi. La începutul anului 2009, CNADNR plăteşte pentru exproprierea aceleiaşi proprietăţi în jur de 58.000 de lei! În aceeaşi zi, Mircea Chivu mai obţine peste 1.600 de metri pătraţi tot în urma unui contract. De această dată, "Alexandru Niculina şi Costache Frusina îl mandatează pe acelaşi Mircea Chivu să vândă lui Chivu Niculina două terenuri extravilane în comuna Râfov, în suprafaţă totală de 1.650 metri pătraţi, la un preţ de 2.000 de lei".

Mai târziu, CNADNR avea să plătească numai pentru jumătate din suprafaţa tranzacţionată de primar suma de 10.000 de lei! Întreprinzător din fire, în luna iulie a anului 2009, Mircea Chivu mai cumpără 3.000 de metri pătraţi, de această dată în satul Moara Domnească. "Mia Janeta, Ninca Ion, Ninca Alexandru şi Moise Elena vând lui Mircea Chivu un teren extravilan în comuna Râfov, sat Moara Domnească în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, la un preţ de 5.000 lei", se arată în antecontractul semnat în luna iulie a anului trecut.

Mircea Chivu ştie să jongleze şi cu restituirea drepturilor de proprietate. Până să dea norocul peste comuna pe care o gospodăreşte şi să fie vizitat de autostradă, edilul s-a gândit să se preocupe de bunăstarea urmaşilor săi. Afacerea a avut loc în 2004! Pe atunci, Elena Angelescu, moştenitoarea unei familii de boieri din judeţul Prahova, se chinuia să intre în posesia terenului ce a aparţinut familiei sale. O luptă de ani de zile cu morile de vânt!

Asta pentru că, în primăvara anului 2005, edilul din Râfov a avut grijă ca 3,5 hectare de teren din curtea conacului boieresc al familiei Angelescu să ajungă în posesia fiicei sale, Cristina Chivu. Şi de această dată, Mircea Chivu a fost mandatarul propriei afaceri. A luat practic o cerere de restituire a unui teren dintr-un sat din apropiere şi a mutat atât cererea, cât şi terenul tocmai în curtea boierească din comuna Râfov! Terenul extravilan din satul Buda s-a mutat astfel în curtea boierească a familiei Angelescu! Mica afacere a fost parafată în faţa notarului.




"Iniţial, a discutat cu mine şi mi-a cerut procură cu drepturi depline pentru terenul şi conacul pe care l-a deţinut familia mea. De altfel, trebuie să recunosc faptul că mi-a propus o sumă de bani uriaşă să îi dau conacul. Nu am vrut să renunţ la istoria familiei mele, dar acest primar nu s-a lăsat până nu a obţinut ce şi-a dorit! A luat cererea lui Mihail Ionescu din satul Buda şi l-a condiţionat «îţi dau terenul, dar după aceea mi-l vinzi mie». Ceea ce s-a şi întâmplat!

Au făcut imediat chitanţele de mână! Ionescu Mihail i-a vândut 3,5 hectare, practic terenul meu, la preţul de 2.400 lei. În tot acest timp cererea mea de restituire zăcea prin sertare! Comisia locală a emis imediat titlul de proprietate. Astfel, fiica primarului are teren în curtea conacului meu", a explicat Elena Angelescu.

 

Drumuri distruse şi orgolii de primar
Satul Sicrita aparţine tot de comuna Râfov. Locuitorii au ajuns şi ei la limita răbdării. Sunt nemulţumiţi de modul în care acelaşi primar, Mircea Chivu, le-a distrus singura realizare din cele două mandate - un drum comunal asfaltat cu fonduri europene. "De peste un an trăim într-un coşmar. Aproape 80-90 de autobasculante cu mase de peste 40 de tone gonesc prin mijlocul satului cu 70-80 de kilometri pe oră.

Au crăpat pereţii caselor, iar de drum, ce să mai spunem. Chiar eram mulţumiţi că fusese asfaltat şi arăta foarte bine. Cine suntem noi să ne opunem dezvoltării? O înţelegem şi mai credem că autostrada care trece la mai puţin de un kilometru de satul nostru era o necesitate. Ce nu înţelegem noi este faptul că primarul nu a negociat cu constructorii o altă rută. Am auzit, de altfel, că alta era calea de acces către lucrările de pe autostradă, dar nu ştim prin ce înţelegere Mircea Chivu a ales tocmai satul nostru", a povestit una dintre locuitoare.

Drumul din Sicrita, DC 83, a fost construit de la zero cu fonduri europene şi leagă alte două localităţi: satul Buda (comuna Râfov) cu satul Ciupelniţa (comuna Dumbrava ), şi de asemenea face legătura între Drumul Judeţean 101D (de pe raza comunei Râfov) cu Drumul Judeţean 101F (de pe raza comunei Dumbrava). Lipsa de reacţie a primarului i-a făcut pe locuitori să îşi caute singuri dreptate.

În săptămâna de dinaintea Paştilor au blocat drumul cu buşteni. De atunci au avut linişte, dar oamenii se tem că, o dată ce lucrurile se vor calma, autobasculantele vor reveni. "Noi am mers de nenumărate ori la Primărie şi am încercat să ne facem auziţi. Le-am spus că drumul a fost decopertat, că nu mai există urmă de asfalt şi că avem probleme cu casele. Primarul nu a făcut nimic, a ridicat din umeri. A uitat cum s-a rugat de noi să îl alegem şi cum împărţea atenţii printre oamenii mai săraci ai satului numai ca să fie ales. Noi ne gândim că are el ceva afaceri cu constructorii, altfel ar fi întocmit şi el un contract şi s-ar fi asigurat că drumul nu va arăta în halul ăsta", a mai precizat unul dintre localnicii satului Sicrita.

×
Subiecte în articol: special drumuri primarie rafov dezinteres