x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primarul şi-a tras medic personal

Primarul şi-a tras medic personal

de Alexandru Boariu    |    25 Iun 2009   •   00:00
Primarul şi-a tras medic personal
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

După ce şi-a făcut plinul - terenuri, vilă, maşină, bijuterii etc. -, primarul comunei Băneşti, din judeţul Prahova, Ion Costache Petre, aflat la al doilea mandat, "şi-a tras" medic personal. Deşi în comună existau două dispensare şi doi medici de familie, primarul a construit, din bugetul local, un nou cabinet medical, dedicat special unui amic, căruia i-a amenajat şi un luxos spaţiu de locuit.



Petiţia unui grup de cetăţeni din comuna Băneşti, judeţul Prahova, adresată redacţiei noastre, ne-a stârnit interesul prin insolitul conţinutului său. Pe scurt, oamenii se plângeau de faptul că, după ce l-au ales primar, dl Ion Costache Petre "face doar ce-l taie capul, mai exact, doar ce-l mână interesul", fără să mai ţină cont de opinia celor care l-au votat.

De exemplu, deşi în comună există doi medici de familie şi două dispensare - unul în Băneşti şi unul în satul aparţinător Urleta -, în loc să renoveze cele două dispensare, dl primar a construit unul nou, "dedicat, ilegal, unui amic", şi anume, unui medic din judeţul Ilfov, căruia "generosul" primar i-a amenajat şi un luxos spaţiu de locuit în incinta imobilului.

La dispensarul din Băneşti, în sala de aşteptare de la cabinetul doctoriţei Valeria Ciucă, suntem aşteptaţi de un grup de cetăţeni care vor "neapărat să discute cu presa". "Vă rog să scrieţi că nu este corect ce face domnul primar - ne spune o femeie în vârstă -, el neglijează intenţionat vechiul dispensar şi pe cele două doctoriţe din comună şi îl favorizează pe prietenul lui, medicul pe care l-a adus nu ştiu de unde, de prin Ilfov, şi l-a instalat într-un spaţiu nou, în care i-a făcut şi locuinţă, din banii noştri, fără să întrebe pe cineva dacă este de acord cu acest lucru."

Toţi cei prezenţi împărtăşesc această părere, inclusiv directorul şcolii din comună, care ţine să precizeze că "acest primar nu ştie sau nu vrea să colaboreze cu instituţiile din localitate, face doar ce-l taie capul, terorizează funcţionarii din Primărie, discriminează cadrele didactice etc.".

"Când a fost să-l alegem primar, a ştiut să vină din poartă în poartă, ca să ne ceară votul, şi l-am votat, dar acu' nu-l mai interesează părerea noastră, face numai ce vrea, adică numai ceea ce-i cere interesul" - spune şi un pensionar din satul Urleta, care aparţine de Băneşti.

CABINET ILEGAL
Încă de la începutul discuţiei, primarul Ion Costache Petre ne-a mărturisit că, dacă nu ne-am fi deplasat la faţa locului, nu ne-ar fi răspuns la nici una dintre întrebările pe care i le adresasem în scris cu câteva zile înainte, în baza celor relatate de cetăţenii din comună (Legea nr. 544/2001 privind informaţiile de interes public o fi valabilă doar pentru fraieri?). "Am citit ce mi-aţi trimis şi m-am scârbit. Nu v-aş fi răspuns niciodată la acele întrebări" - a spus primarul.

În legătură cu "statutul" doctorului Mugurel Burlacu, pe care recunoaşte că l-a instalat în dispensarul comunal, cu "purcel şi căţel" şi care deja dă consultaţii, înregistrează pacienţi ca medic de familie şi eliberează reţete, inclusiv compensate, dl primar a recunoscut că acesta funcţionează, "deocamdată", ilegal.

"M-am adresat în scris, am solicitat această aprobare, uitaţi aici (ne arată adresa cu pricina), atât Casei de Aigurări de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică, cât şi Colegiului Medicilor din judeţul Prahova, dar, deşi au trecut mai mult de 30 de zile, încă nu am primit răspuns de la nici una din aceste instituţii. Ca urmare, mă voi adresa ministrului Sănătăţii, pentru a răspunde el în locul subordonaţilor."

Faptul că medicul Mugurel Burlacu nu are aprobările necesare pentru a funcţiona ca medic de familie în comuna Băneşti ne-a fost confirmat de o sursă apropiată Colegiului Medicilor din judeţul Prahova: "Pentru comuna Băneşti, comisia paritară, formată din reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, a stabilit, conform legii, că sunt suficienţi cei doi medici de familie care funcţionează acolo şi că nu mai este nevoie de al treilea, iar dacă dl primar a adus un alt medic şi l-a instalat în dispensarul comunal, acesta este un abuz grav, care nu va putea fi trecut cu vederea de autorităţile abilitate".

UN PRIMAR "PLIMBĂREŢ"
Primarul Costache a trecut pe la trei partide - PNG, PNL şi PNDC - şi cochetează cu al patrulea - PD-L. "Încă nu sunt membru, ci doar simpatizant" - spune primarul. Potrivit ziarului Republicanul de Prahova, Costache are spatele asigurat de pedelistul Florin Anghel, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, actualmente deputat PD-L.

"Ion Costache Petre intenţionează să-i vândă lui Anghel un teren generos în zona Dumbrava (...), unde vor să ridice un cartier rezidenţial, din care să scoată bani frumoşi, mai ales că preţul terenului a fost deja negociat la valori mult sub cele ale pieţei" - precizează ziarul amintit.

×
Subiecte în articol: special primar