x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Protejaţii lui Funeriu primesc stimulente de sute de milioane

Protejaţii lui Funeriu primesc stimulente de sute de milioane

de Alexandru Boariu    |    19 Oct 2010   •   00:00
Protejaţii lui Funeriu primesc stimulente de sute de milioane
Profesorii şi învăţătorii sunt plătiţi însă cu salarii de mizerie
După scandalul stimulentelor de la Ministerul Finanţelor, un alt scandal este pe cale să izbucnească, de această dată la Ministerul Educaţiei. Aici însă nu este vorba de faptul că ministerul nu acordă stimulentele cuvenite angajaţilor săi, ci dimpo­trivă, de faptul că doar unii dintre angajaţi primesc, pe lângă salarii de câteva zeci de milioane şi prime consistente, unele depăşind 150 de mi­lioane de lei lunar.

Este cazul salariaţilor de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care, atât în anul 2009, cât şi în anul 2010, au încasat aproape în fiecare lună astfel de prime. De exemplu, potrivit do­cumentelor intrate în posesia re­dacţiei noastre, în luna aprilie 2010, Dogaru Mariana, şef departament, pe lângă salariul de 2.429 de lei, plus sporul de vechime de 211 lei, a încasat o primă de 13.524 lei (135,24 milioane de lei vechi), ajungând la un venit brut lunar de 16.785 lei, din care venit net, deci în mână, 11.773 lei - mai mult decât salariile a zece profesori la un loc. Fuior Cătălin Bogdan, consilier juridic II, a încasat în aceeaşi lună o primă ceva mai "mică", de "doar" 8.454 lei. Aceeaşi primă, de 8.454 lei, a încasat şi colega lui, Hofman Tania Daniela, expert I. În schimb, şeful ARACIP, Iosifescu Constantin Şerban, care şi semnează statele de plată, în calitate de preşedinte al instituţiei, pe lângă salariul de 3.773 de lei, plus sporul de vechime de 270 de lei, s-a autopremiat pe luna aprilie 2010 cu suma de 15.216 lei, ajungând la un venit brut de 19.259 de lei, din care, în mână, 13.509 lei, adică, peste 135 de milioane de lei vechi.

Aşadar, aproape în fiecare lună din 2010, anul în care atât preşedintele Băsescu, cât şi premierul Emil Boc anunţă "cu regret" că nu sunt bani pentru plata bugetarilor, în special a profesorilor, salariaţii de la această agenţie aflată în "parohia" Ministerului Educaţiei au primit prime grase, de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de lei.  



Guvernanţii se căinează că nu sunt bani pentru salariile bugetarilor şi reduc drastic veniturile lunare ale profesorilor, medicilor, poliţiştilor etc. cu 25% până la 40%. În acelaşi timp, angajaţii ministerelor care coordonează aceste domenii, pe lângă salarii consistente, primesc lunar nu numai salarii "decente", ci şi prime de ordinul zecilor şi chiar sutelor de milioane de lei.

De exemplu, la Ministerul Educaţiei există angajaţi care ridică lunar, pe lângă un salariu de câteva zeci de milioane de lei vechi, prime de zeci şi chiar sute de milioane de lei vechi. Este cazul salariaţilor de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care atât în anul 2009, cât şi în anul 2010 au încasat aproape în fiecare lună astfel de prime.

De exemplu, în perioada mai-septembrie 2009, potrivit statelor de plată, salariaţi precum Dogaru Mariana, şef departament, Gogu Violeta, expert, Paraschiva Gabriela Alina, şef departament, Rapa Alina Aura, consilier juridic, şi alţii, în frunte cu preşedintele agenţiei, Iosifescu Constantin Şerban, au încasat lunar, pe lângă salariile de circa 1.700 de lei noi, prime de 4.000-5.000 de lei noi, adică, 40-50 milioane de lei vechi. Asta în anul 2009, când Guvernul anunţa că nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor şi ale celorlalţi angajaţi din învăţământ, salarii şi aşa mici, multe de-a dreptul mizerabile, de 7-8 milioane de lei vechi.

Dar în 2010, când criza s-a accentuat şi Guvernul Boc a anunţat nu numai că nu va mai mări salariile celor din învăţămănt, ci le va şi diminua drastic - ceea ce s-a şi întâmplat, salariaţii de la ARACIP au încasat lunar prime şi mai mari decât cele din 2009, unele de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Iată doar câteva exemple. În luna aprilie 2010, Dogaru Mariana, şef departament, pe lângă salariul de 2.429 de lei, plus sporul de vechime de 211 lei, a încasat o primă de 13.524 de lei (135,24 milioane de lei vechi), ajungând la un venit brut lunar de 16.785 de lei, din care venit net, deci, în mână, 11.773 de lei (adică, 117,73 milioane de lei vechi - mai mult decât salariile a zece profesori la un loc). Fuior Cătălin Bogdan, consilier juridic II, a încasat în aceeaşi lună o primă ceva mai "mică", de "doar" 8.454 de lei.

Aceeaşi primă, de 8.454 de lei, a încasat şi colega lui, Hofman Tania Daniela, expert I. În schimb, şeful ARACIP, Iosifescu Constantin Şerban, care şi semnează, de altfel, statele de plată în calitate de preşedinte al instituţiei, pe lângă salariul de 3.773 de lei, plus sporul de vechime de 270 de lei, s-a autopremiat pe luna aprilie 2010 cu suma de 15.216 lei, ajungând la un venit brut de 19.259 de lei, din care, în mână, 13.509 lei, adică, peste 135 milioane de lei vechi. În aceeaşi lună au încasat prime de câte 13.524 de lei şi Paraschiva Gabriela Alina, şef departament, precum şi Papa Alina Aura, consilier juridic. La rândul lor, Stoica Carmen, şef secţie, şi Mihăilă Constanţa, vicepreşedinte, au încasat câte o primă egală cu cea a şefului lor, şi anume, câte 15.216 lei. Cea mai "mică" primă acordată în luna aprilie 2010 salariaţilor Ministerului Educaţiei din cadrul acestei agenţii a fost cea de 8.454 de lei.

Noi nu punem la îndoială faptul că, probabil, aceşti oameni merită să fie premiaţi pentru munca depusă. Dar a aloca astfel de sume pentru premierea salariaţilor din minister (numai în luna martie 2010, când Iosifescu Constantin Şerban a câştigat 22.139 de lei, primele acordate salariaţilor ARACIP au însumat 182.499 de lei) şi a-i ţine pe profesori cu salarii de mizerie, de 8-10 milioane de lei vechi pe lună, bani cu care nu-şi pot acoperi nici cheltuielile minime, de subzistenţă, este o dovadă de sfidare a acestor oameni şi, totodată, de ignorare a realităţii din această ţară.


Profesorii nu-şi primesc nici măcar salariile reduse
Zilele trecute, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba, Ioan Stanca, anunţa că peste 100 de profesori din localităţile Cugir, Vidra, Hopârta şi Sohodol nu şi-au primit integral salariile pe luna septembrie. Ioan Stanca a spus că în aceste şcoli cadrele didactice au primit doar aproximativ 60% din salariu, deoarece nu au existat fondurile necesare pentru achitarea lor integrală. Profesorii din cele patru localităţi sunt disperaţi, în condiţiile în care au primit pentru ultima lună doar câte 300-400 de lei, în urma reducerilor de 25% operate de Guvernul Boc. Această problemă ar putea să apară luna viitoare în mult mai multe şcoli din Alba, deoarece noua formulă de finanţare aplicată în învăţământ, pe elev, a diminuat bugetul multor instituţii şcolare. Liderul Sindicatului Învăţământ Alba a afirmat că este nevoie de urgenţă de o rectificare bugetară, întrucât, în caz contrar, în lunile de iarnă o parte din şcoli ar putea fi închise, fiindcă, pe lângă faptul că nu vor avea bani pentru plata profesorilor, nu vor putea să îşi plătească nici utilităţile.

×
Subiecte în articol: special