x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ptiu, drace: căsătoria în trei

Ptiu, drace: căsătoria în trei

de Sînziana Stancu    |    18 Mai 2009   •   00:00
Ptiu, drace: căsătoria în trei

Aşa-numitul "ménage à trois" luptă să intre cu drepturi depline în rândul lumii. Iniţiativa vine din "ţara tuturor posibilităţilor", din localitatea cu nume parcă predestinat, "Loveland", din statul Colorado, unde trăieşte o comunitate însemnată de "poliamorişti", care practică de câteva decenii "triada" sau "căsătoria în trei".



Organizat într-un ONG - Loving More -, grupul de poliamorişti din Loveland, World Polyamory Association (WPA), condus de lesbienele Sasha (68 de ani) şi Janet Kira (55) Lessin, din Maui, care s-au căsătorit legal în anul 2000, face de câtva timp lobby intens pentru legalizarea căsătoriilor în trei.

Acum un an şi jumătate, cuplul de lesbiene şi-a găsit un "soţ", pe Shivaya, de 60 "şi ceva" de ani, iar acum, cele două femei vor să se căsătorească cu el într-o "ceremonie publică", scrie Daily Beast.
"Vreau să mergem pe stradă mână în mână în mână, să trăim împreună în mod deschis şi să ne arătăm relaţia. Şi, de asemenea, să avem toate drepturile moştenitorilor, reduceri de impozite şi toate celelalte", a declarat Sasha. "Noi nu suntem cetăţeni de mâna a doua. Oricine vrea să se căsătorească având toate drepturile şi obligaţiile unui mariaj, ar trebui să aibă dreptul legal s-o facă. Argumentul fals că mariajul este dedicat procreării este ridicol", spune, la rândul ei, Janet.


COMBINAŢII POSIBILE
Poliamoriştii americani încearcă să aducă argumente cât mai plauzibile, prin care să disculpe oarecum bizarul tip de căsătorie în trei. Ei pretind că aceste "uniuni" nu au la bază sexul cu parteneri mul­tipli şi nu sunt relaţii în care o persoană are legături cu alte două, fără ca acestea să fie, la rândul lor, implicate una faţă de cealaltă, pentru că ar semăna cu bigamia. Din contră, "triadele" presupun, în opinia lor, ca fiecare dintre cei trei par­teneri să aibă "relaţii complete şi totale cu ceilalţi doi".

Din explicaţia lor rezultă că "triada" ar putea fi o combina­ţie între căsătoria tradiţională, între un bărbat şi o femeie şi cea între homosexuali. Dar este posibilă "uniunea" şi între trei persoane de orientare homosexuală. Daily Beast dă şi exemple de asemenea cazuri. Unul dintre acestea este cel al "triadei" masculine Doug Carr, Ro­bert Hill şi Paul Wilson, care trăiesc fericiţi, după cum spun ei, de 29 de ani. Cei trei "soţi" locuiesc lângă Austin, în Texas, şi împart în trei nu numai patul, ci şi contul din bancă şi un "ranch" de toată frumuseţea, pe care sunt stăpâni în mod egal, cu acte-n regulă.

"A fost o formă stângace de a consolida relaţia noastră într-un context legal", a explicat Hill (numele lui şi ale celorlalţi doi sunt, la cererea lor, pseu­do­nime, după cum precizează autorul articolului din Daily Beast), fost finanţist, în vârstă de 69 de ani. Hill povesteşte cum el şi Wilson, care de zece ani erau o "diadă", s-au întâlnit în 1980 cu Carr într-un ma­gazin de mobilă din Dallas. Lui Carr i-a plăcut foarte mult de ei, au devenit amici, apoi prieteni şi, în scurt timp, amanţi. Wilson recunoaşte că la început a fost mai sceptic în privinţa relaţiei în trei, dar a acceptat situaţia de dragul lui Hill. Îl iubea de fapt pe Carr, dar nu vedea cum ar putea să meargă înainte "triada". S-a "luminat" la Viena, unde merseseră toţi trei într-o vacanţă şi după ce citise un articol de presă despre cum să faci să meargă o "triadă". Atunci le-a spus lui Hill şi Carr: "Te iubesc, şi pe tine te iubesc, hai să facem chestia asta să meargă!".


TATA, TATI ŞI TĂTICU'
În 1984 au consfinţit relaţia lor într-o ceremonie "de angajament" în faţa a 20 de prieteni, apoi, printr-o petrecere cu 200 de invitaţi la ei acasă, unde s-au pre­zentat în faţa oaspeţilor pentru prima oară ca fiind de-atunci încolo o "triadă". Acum şi-ar dori să poată să încheie şi o căsătorie oficială, de aceea susţin miş­carea "triadelor". În tot acest răstimp, ei au mers şi mai departe cu alternativele sexuale la viaţa obişnuită de cuplu. Cu o pereche de lesbiene, Carr a conceput cvadrupleţi, care au acum 4 ani.

Micuţii au fost învăţaţi de mici cu "ie­rarhia" neobişnuitei lor familii: Carr este, indubitabil, "tata", iar Hill şi Wilson, "tati" şi "tăticu'". "Am paternalizat relaţia noastră după modelul părinţilor noştri. Mulţi homosexuali abandonează valorile cu care au fost obişnuiţi iniţial în familie. Noi nu am făcut aşa. Iar, în ceea ce priveşte relaţia noastră, în faţa lui Dumnezeu suntem deja căsătoriţi, iar din punct de vedere economic am făcut tot ce am putut mai mult", a mai explicat Hill, care, ca şi ceilalţi, este pe deplin împăcat sufleteşte.


COMUNICARE
Ca şi în cuplurile tradiţionale, cheia funcţionării unei "triade" este comunicarea, după cum afirmă psihologii. În acest sens, WPA promovează conceptul de "compersion", care înseamnă să înţelegi şi să înveţi să te bucuri de bucuria celuilalt. Evident, nu e deloc uşor, mai ales că, la fel ca în orice relaţie amoroasă, intervine şi gelozia. Dar tocmai asta este "cheia" reuşitei unei relaţii în trei, să anihilezi cât se poate de firesc acest sentiment opus dragostei sau o formă negativă a dragostei, cum îl mai numesc unii.

"Pentru cei mai mulţi nu mai este nici un impediment, o dată ce au căpătat sentimentul că nu sunt de fapt abandonaţi în favoarea altora", afirmă Sasha Lessin. Cele două femei, care conduc şi o şcoală de tantra, mai spun că unele "triade" încheie în scris "înţelegeri" de tipul contractelor prenupţiale tradiţionale, în care detaliază totul, de la chestiuni economice personale până la reguli de coabitare. Unele dintre acestea se fac pe termen limitat, ca pentru o căsătorie de probă, cu posibilitatea de renegociere, dar sunt recunoscute deocamdată doar în comunitatea "triadelor". Unii vor însă şi protecţia legală a acestor înţelegeri, pentru a beneficia de toate drepturile, ca şi cuplurile tradiţionale.

"Triadele" beneficiază din plin de asistenţă psihologică. Au acces săptămânal la conferinţe, unde sunt abordate deschis diferite teme ca onestitatea, respectul, comunicarea sau gelozia.

Deşi nu există încă o statistică oficială a "triadelor", directorul executiv al  "Lo­ving More", Robyn Trask, afirmă că a identificat aproximativ 50.000 de "polia­mo­rişti" în Statele Unite, iar 25% dintre ei trăiesc într-o relaţie de căsătorie "cvasi-binecuvântată". Un număr "dispro­por­ţionat" dintre ei, după cum îl califică Trask, aparţine generaţiei "baby boom".


KAMA SUTRA CATOLICĂ
Un alt lucru ieşit din comun se petrece şi de partea cealaltă a Atlanticului. În Polonia, la o mănăstire din Stalowa Wola (sudul ţării), călugărul romano-catolic Friar Ksawery Knotz nu se ocupă de "triade", şi probabil că nici nu a auzit despre ele, ci de aducerea pe culmile divine a sexului cuplurilor tradiţionale căsătorite. "Eu chiar încurajez cuplurile căsătorite să se roage pentru o viaţă sexuală bună şi fericită, pentru că asta este o modalitate pentru de a fi mai aproape de Dumnezeu", s-a confesat călugărul Agenţiei France Presse.

În cartea sa intitulată "Actul Căsătoriei", în pasajul "Teologia orgasmului", Knotz descrie apogeul excitaţiei sexuale ca fiind o întâlnire cu Dumnezeu în Rai. "Dragostea într-un cuplu căsătorit exprimată prin sex aduce trupul uman mai aproape de Ceruri. Extazul contactului sexual poate fi asemuit cu bucuria vieţii eterne", susţine călugărul, dând astfel o altfel de interpretare noţiunii religioase a salvării eterne.

El spune că a-i învăţa pe soţi principiile sexului divin nu este nici un păcat, ci, din contră, este tot o operă a Divinităţii, pentru că "atât timp cât crezi în Dumnezeu crezi că Domnul există şi în viaţa ta, în dragostea ta, în căsnicia ta şi în sex şi se­xualitate (...) aşa că e firesc să vorbim despre sex fără tabuuri şi fără să îl stigmatizăm, ca pe un păcat". El mai spune că s-a inspirat şi din învăţăturile defunctului Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea, care abordează subiectul sexualităţii în cartea sa intitulată "Dragoste şi responsabilitate" şi că, pentru ceea ce face el, are şi binecuvântarea preoţilor catolici, şi pe cea a  terapeuţilor "seculari". Începând din anul 2000, el organizează ateliere pe tema sexualităţii divine în fiecare zi, a consiliat peste 3.000 de cupluri, iar agenda îi este deja completată până la sfârşitul anului. În timpul care-i mai rămâne, le dă oamenilor sfaturi pe site-ul său bilingv (engleză şi poloneză) "Chance to Meet".

Unii s-au arătat sceptici faţă de "propovăduirile" lui Knotz, considerând că un ascet ca el, care a jurat în faţa lui Dumnezeu să nu se căsătorească niciodată, nu poate da sfaturi credibile în privinţa vieţii intime a cuplurilor. Aşteptându-se la astfel de comentarii, călugărul  a explicat cu tâlc că "nu trebuie să fii bolnav de inimă, ca să te faci cardiolog, şi nici alcoolic, ca să lucrezi ca terapeut".


Ce părere are Biserica Ortodoxă Română?
Am cerut opinia avizată a Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu subiectul în dezbatere în SUA, căci, până la urmă, Biserica este pentru români un reper fără putere de tăgadă. Preotul George Istodor, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, ne-a declarat următoarele: "Este o nouă provocare a unei societăţi postmoderne care şi-a pierdut complet nu doar li­mitele, ci şi valorile. Este un semnal de alarmă serios la care oricare creştin, dar nu numai creştin, ci şi oricare om de bun-simţ şi normal ar trebui să reacţioneze. Este un atentat la libertatea noastră, darul cel mai de preţ al lui Dumnezeu, şi înlocuieşte libertatea cu un libertinaj ca mod de viaţă. Este, de asemenea, un atac brutal şi vulgar la adresa familiei creştine, binecuvântată de Dumnezeu!
Dumnezeu l-a creat pe om, bărbat şi femeie, iar prin binecuvântarea Lui, oferită prin taina căsătoriei, aceştia devin un singur trup duhovnicesc. Ni se propune printr-o lege susţinută de minorităţile sexuale din statul Co­lorado o alternativă la familia tradiţională creştină, alternativă care frizează absurdul şi conduce inevitabil la o degradare şi dezumanizare a omului contemporan".

×
Subiecte în articol: special hill carr