x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regimul cătuşelor

Regimul cătuşelor

10 Sep 2010   •   00:00
Regimul cătuşelor

Poporul suveran poate să răsufle mulţumit. Mogulul eolian, Sorin Ovidiu Vântu, nomina idiosa, a fost umflat şi băgat în arestul Cercetărilor Penale. Dar nu pentru construcţia şi devalizarea FNI, cum îşi închipuie naivii care beau bere şi sparg seminţe în fotoliile matlasate.

Viguroasele autorităţi ale statului n-au fost în stare să-l găsească acolo vinovat pe bază de semnături, fiindcă părintele FNI a avut grijă să nu-şi lase urmele ca limaxul prin hârtii care ar putea încăpea peste ani pe mâinile procurorilor. Mogulul rău, care a fost demonizat în campanie electorală că vrea să fure Poşta, e arătat la tv, în direct şi în reluare, în faţa Parchetului, suindu-se în maşină. E acuzat de complicitate penală cu fugarul Nicolae Popa, care încă apare la "căutaţi" pe site-ul Interpol şi a cărui şedere-n Indonezia ar fi suportat-o financiar. Procurorii vor să-l aresteze pe SOV. Pentru că, evident, aşa cum scrie în Codul Penal, ar reprezenta un pericol pentru siguranţa şi ordinea publică.

Marea fractură de logică - pentru cine mai are timp, chef şi, mai ales, minte să se aplece asupra detaliilor - apare în momentul în care te întrebi de ce a devenit acesta abia în ultimele două zile periculos pentru lumea înconjurătoare şi ecosistem. Popa a fugit din ţară, cu sau fără sprijinul lui Vântu, acum vreo 10 ani. Dacă a fost alimentat cu bani prin viramente bancare în toată perioada asta, BNR a pus de când hăul la dispoziţia serviciilor de informaţii şi a Procuraturii extrasele şi ordinele de plată. E greu de crezut că o persoană sănătoasă la cap îşi poate închipui că marele exponent al răului s-a apucat să ofere muniţie duşmanilor taman de când a devenit ţintă vie.

Săltarea patronului Realitatea TV e, deocamdată, apogeul unui lung şir de execuţii politico-penale ale puterii portocalii. Încă din primul mandat prezidenţial, adversarii lui Traian Băsescu, politicieni şi oameni de afaceri, au fost încolonaţi la DNA sau băgaţi în arest. Adrian Năstase, Dinu Patriciu sau Ovidiu Tender sunt doar câteva nume. Pentru a da credibilitate hăituirii prin justiţie a duşmanilor lui Băsescu, procurorii au împănat lista indezirabililor şi cu prieteni declaraţi ai liderului de la Cotroceni: George Becali, Antonie Solomon sau Dan Diaconescu. Şcoala de gândire portocalie funcţionează pe baza percepţiei "bogatul e corupt".

Şeful regimului cătuşelor, care de şase ani conduce poliţienesc o ţară pe care a băgat-o în cea mai cruntă gaură economică postbelică, e incapabil să priceapă un lucru elementar: arestările nu ţin de foame, iar cătuşele nu plătesc facturi. Şi nici să citească orice banală broşură de istorie disponibilă la chioşcurile de ziare de pe Bulevardul Geniului, la pagina de bilanţ, unde scrie, negru pe alb, cu exemple concrete, că nici un tiran nu e veşnic ca marea. Sau, în context, ca vântul...


5911-131079-dm_20090401104003010.jpgPuiu Popoviciu, reţinut anul trecut 24 de ore
În 2009 a avut interdicţie de a părăsi ţara mai bine de trei luni. Anul trecut, la 24 martie, omul de afaceri Gabriel Popoviciu era reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie. Pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave a fost reţinut şi fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinara din Bucureşti, Ioan Alecu.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi Cornel Şerban, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, pentru favorizarea infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase şi şeful Diviziei. A mai fost reţinut şi fostul ofiţer DGA, Petru Pitcovici, pentru favorizarea infractorului. Totodată, consulul general al României la Milano, Tiberiu Dinu, al cărui nume a apărut în stenogramele acestui dosar, a fost rechemat de la post la cererea premierului Emil Boc. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în aceeaşi noapte, ca fostul şef al DGIPI Cornel şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA Petre Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu să fie cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara.

La ieşirea din sala de judecată, omul de afaceri a declarat că el consideră un abuz ce au făcut procurorii DNA în cazul său şi că decizia încă nu este clară, urmând să se judece şi recursul. Întrebat ce părere are în legătură cu acuzaţiile procurorilor DNA în cazul său, Popoviciu a susţinut că "este o întâmplare nefericită şi un abuz". Abia după aproape patru luni, la 3 iulie 2009, Puiu Popoviciu primea în sfârşit decizia Înaltei Curţi de Casaţie prin care i se permitea să părăsească ţara. Omul de afaceri declara la acea vreme: "Aceasta este o redută pe care am cucerit-o în războiul cu DNA şi această decizie demonstrează că judecătorii nu sunt controlaţi politic. Voi colabora în continuare cu justiţia de câte ori mă va solicita şi ridicarea interdicţiei nu presupune că fug din ţară".
● Iulia Barbu


5911-131078-cspatriciuintraretribunalcs_oa9d1637copy.jpg.jpgPatriciu a scăpat de două ori de arestare
Reţinerea lui Dinu Patriciu, "ex-politician" implicat în afacerile cu petrol, s-a petrecut în primul an de mandat al preşedintelui Traian Băsescu, în mai 2005, şi a fost extrem de scurtă: doar 24 de ore. El a fost reţinut în seara de 27 spre 28 mai 2005, după mai multe ore de audieri la Parchet în dosarul privind privatizarea Petromidia. A fost acuzat de spălare de bani şi înşelăciune, precum şi de comiterea mai multor infracţiuni economice împreună cu foştii săi asociaţi Phil Stephenson şi Colin Hart. Patriciu şi-a petrecut doar câteva ore în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, deoarece Tribunalul Bucureşti a refuzat cererea procurorilor Parchetului instanţei supreme de a emite mandat de arestare preventivă. Arestarea lui Dinu Patriciu a eşuat şi în februarie 2006, când procurorii DIICOT au cerut atât arestarea lui, cât şi a partenerilor săi Phil Stephenson şi Colin Hart, după ce au extins cercetările pentru celebra de acum "Creanţă Libia".

Chemat la Tribunal la 15 februarie, Dinu Patriciu a continuat să spună că este o victimă politică. El l-a acuzat explicit pe preşedintele Traian Băsescu de a fi autorul "isteriei anticorupţie". "Nu ştiu dacă Traian Băsescu mă vrea în spatele gratiilor, dar el este autorul isteriei anticorupţie de un an. Nu mai face diferenţa între vinovaţi şi nevinovaţi", afirma Patriciu la acea vreme. În final, Patriciu a rămas tot liber. Trimis în judecată în septembrie 2006, pentru comiterea mai multor infracţiuni grave legate de cazul Rompetrol, pe care le-ar fi comis împreună cu alte 11 persoane, el a fost acuzat de delapidare, spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, manipularea pieţei de capital, dezvăluire de informaţii privilegiate, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. În patru ani, instanţa nu a reuşit măcar să-l audieze pe omul de afaceri Dinu Patriciu, darămite să pronunţe vreun verdict, fie el de achitare ori de condamnare.
● Violeta Fotache


5911-131085-la_20090407163720003.jpgNăstase, cinci ani de drumuri la DNA
De cinci ani, fostul premier Adrian Năstase este chemat periodic la DNA, mai ales în împrejurări politice în care ar putea avea un rol de jucat, ca, de exemplu, negocierile pentru guvernare sau moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc. Năstase însuşi mărturisea pe blogul său că a pierdut şirul dosarelor şi acuzaţiilor pe care i le aduc procurorii, acuzând faptul că dosarele sale sunt instrumentate politic. La 5 mai 2010, Adrian Năstase a fost retrimis în judecată de procurorii DNA în dosarul "Zambaccian I", în sarcina acestuia fiind reţinute infracţiunile de luare de mită în forma continuată şi şantaj. Procesul în acest dosar urma să înceapă la 14 iunie - a stabilit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La 25 ianuarie, DNA a dispus, în vederea confiscării, instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, precum şi asupra imobilului deţinut de soţii Năstase în Strada Muzeul Zambaccian. Adrian Năstase a fost iniţial trimis în judecată la 13 noiembrie 2006. La 7 aprilie 2008, prin decizie definitivă, ÎCCJ a dispus restituirea, la DNA, a cauzei pentru refacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că acesta beneficiază de imunitatea conferită de calitatea de fost prim-ministru. Restituirea s-a făcut în baza unei decizii a Curţii Constituţionale (ulterioară trimiterii în judecată), care a admis o excepţie ce fusese invocată de inculpat în acest dosar. Prin urmare, la 4 august 2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Adrian Năstase în acest dosar. Camera Deputaţilor a adoptat Hotărârea nr. 8 din data de 4 martie 2009, conform căreia cere urmărirea penală a lui Adrian Năstase pentru faptele care fac obiectul dosarului menţionat. De numele imobilului din Zambaccian se mai leagă un alt dosar al DNA. În plus, Năstase mai are pe cap dosarele "Mătuşa Tamara" şi "Trofeul calităţii", caz în care a fost trimis în judecată în ianuarie 2009, care se referea la sponsorizările din campania prezidenţială din 2004.
● Adriana Duţulescu


5911-131077-csovidiutenderoa9d2595.jpg.jpgTender, arestat şi eliberat cu repetiţie
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost arestat în mod repetat pe parcursul anului 2006, efectuând în total 96 de zile de arest preventiv în timp ce era judecat în dosarul RAFO. A fost eliberat după ce a renunţat la afacerile pe care le avea în ţară. În februarie 2005, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni economice (dosarul RAFO) alături de Marian Alexandru Iancu, patronul echipei de fotbal Politehnica Timişoara, şi de alte persoane. Anchetatorii au stabilit că gruparea de criminalitate constituită de aceştia urmărea obţinerea de fonduri financiare frauduloase a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.

Infracţiunile au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune de creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Oneşti, iar, pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti în raport cu SC Rafo SA Oneşti. Potrivit DIICOT, Tender ar fi contribuit, alături de Marian Alexandru Iancu, la realizarea unor circuite financiare frauduloase, fiind spălată suma de 1.193 de miliarde de lei vechi. În iunie 2008, Tender era încă judecat în dosarul RAFO. "Este un abuz, e clar! E evident, am fost ţinut ilegal în arest în ultimele trei zile", declara Tender după una dintre "vizitele" sale la sediul Direcţiei de Cercetări Penale. Tender a anunţat că a formulat deja o plângere la CEDO împotriva statului român.
● Adriana Duţulescu


5911-131082-intactimagesgazetasporturiloralexnicodim20090403092118001.jpgGigi Becali, băgat la zdup două săptămâni
La data de 2 aprilie 2009, după ce îi fusese percheziţionată casa, Gigi Becali, finanţatorul Clubului Steaua, a fost "săltat" pentru 24 de ore, pentru că şi-a făcut singur dreptate în cazul maşinii sale furate, atribuindu-şi rolul de organ de cercetare penală. El a fost dus la Judecătoria Sectorului 1 în aceeaşi seară, cu propunerea de arestare preventivă, lângă el în boxă fiind şi bodyguarzii Cătălin Zmărăndescu, Nicolae Dumitraşcu, Marius Petrinel Geavela, Beciu Dumitru şi Ştefan Dediu. Sute de persoane s-au strâns în faţa Judecătoriei pentru a-l susţine pe Gigi Becali. Protestul faţă de reţinerea acestuia a adus în urechile judecătorilor acuzaţii precum "Criminalilor!".

În ciuda atmosferei tensionate, magistraţii au emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Becali a lansat atunci acuzaţii la adresa şefului Poliţiei din acea vreme, chestorul Marian Tutilescu, cum că acesta s-ar fi înţeles cu hoţii să-i lase liberi, dar să-l poprească pe Becali. Încătuşat şi "cazat" în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, Gigi Becali a fost eliberat la 17 aprilie 2009, sub control judiciar. În prezent, dosarul privind furtul maşinii lui Becali, precum şi cel al sechestrării şi rănirii hoţilor se află în curs de judecată.
● Violeta Fotache


5911-131083-intactimagesgazetasporturilorstefanbirlodeanu20100303161223004.jpgAntonie Solomon a stat şase luni după gratii
Primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, este judecat pentru fapte de corupţie în legătură cu omul de afaceri Cornel Penescu, de la care ar fi primit mită 50.000 de euro în mai multe tranşe, pentru a-l favoriza atât cu autorizaţia pentru hypermarketul PIC, cât şi cu aducerea transportului în comun "la gura" hypermarketului. Concret, la 19 martie 2010, Solomon a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

În fapt, procurorii DNA l-au acuzat pe Solomon că în perioada februarie 2006-noiembrie 2006, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a Craiovei, a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu în mai multe tranşe. "Plata" s-a făcut pentru ca primarul să faciliteze, ilegal, emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru hypermarketul PIC Craiova, dar şi pentru a înlesni aprobarea privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat hypermarketul. În dosar au mai fost trimişi în judecată şi Cornel Penescu, George Dragoş Stancu şi Gheorghiţă Pieca, următorul termen pe fond fiind stabilit pentru 20 septembrie, ora 12:00, la Tribunalul Galaţi.

Procesul a început iniţial la Tribunalul Argeş, dar a fost strămutat la Tribunalul Galaţi, prin decizia instanţei supreme din 7 iulie 2010. Tot atunci, Solomon a fost transferat din Penitenciarul Colibaşi în Penitenciarul Galaţi. Arestarea lui Antonie Solomon, din 3 martie 2010, ca şi cea a lui Gigi Becali s-au lăsat cu manifestaţii în stradă şi rugăciuni în biserică. În chiar ziua arestării edilului Craiovei, circa 200 de funcţionari de la Primărie s-au adunat în stradă, strigând împotriva arestării: "Liber! Liber!". Au lipit chiar şi afişe pe geamurile ghişeelor, cu mesaje de susţinere a edilului. Alexandru Gaşpar, preotul bicericii ctitorite de Antonie Solomon în localitatea Leamna de Dolj, acolo unde edilul suspendat îşi are casa de vacanţă, a ţinut şi slujbă cu rugăciuni pentru eliberarea primarului. Miercuri, când Solomon a părăsit Penitenciarul Galaţi, după şase luni de arest preventiv, fanii săi s-au adunat iar pe la colţuri, în semn de susţinere.

Fostul primar a fost eliberat, deoarece magistraţii Curţii de Apel Galaţi i-au înlocuit mandatul de arestare preventivă cu obligaţia de a nu părăsi localitatea, stabilind astfel ca Antonie Solomon să fie judecat în stare de libertate. Încă de la reţinerea şi apoi arestarea sa, Antonie Solomon a susţinut că este nevinovat şi că ar fi o victimă. El a spus în faţa magistraţilor gălăţeni care l-au eliberat că a fost arestat abuziv şi că este nevinovat, punând arestarea sa pe temeiuri politice. Solomon s-a adresat procurorului: "Ştiu că nu dumneata m-ai arestat. Te-au pus alţii!". Primarul suspendat a transmis şi un mesaj celor care ar fi în spatele arestării sale: "Ştiu că s-a făcut un sondaj în Craiova şi că sunt tot pe primul loc în simpatia craiovenilor. Aşa că le transmit celor care m-au închis că şi mâine, dacă vor fi alegeri la Primărie, le câştig fără probleme!".
● Violeta Fotache


5911-131080-dm_20100302155127001.jpgDumitru Sechelariu, interceptat şi arestat
În martie 2010, procurorii anticorupţie au emis o ordonanţă de reţinere pe numele lui Dumitru Sechelariu, fost primar al Bacăului, acuzat de cumpărare de influenţă. Judecătoria Sectorului 1 a decis însă cercetarea lui Sechelariu în stare de libertate, deoarece procurorii anticorupţie nu au prezentant suficiente probe sau motive temeinice pentru arestarea fostului primar.

El era acuzat că ar fi încercat să ofere mită unor magistraţi pentru a obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care directorul firmei SC Transport Public Bacău SA, Iuliean Şutu, este acuzat de cumpărare de influenţă. Şuţu a încercat să mituiască judecătorii pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar referitor la un teren pe care urma să se construiască un supermarket. Şuţu a fost interceptat în timp ce promitea denunţătorului bani, respectiv câte 10.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei judecători din complet. Într-o altă interceptare, în discuţia dintre Şuţu şi denunţător apare şi numele lui Dumitru Sechelariu, care - la rândul său - ar fi promis sume de bani judecătorilor pentru obţinerea unor soluţii favorabile în anumite dosare comerciale. În momentul în care a aflat că urmează să fie reţinut, lui Sechelariu i s-a făcut rău, fiind internat. Ulterior el a fost externat şi audiat de procurori. La o lună după ce anchetatorii solicitaseră arestarea lui preventivă, Sechelariu a fost trimis în judecată de DNA.
●Gabriela Antoniu


5911-131081-intactimagesbogdanchesaru20100623104812003.jpgDiaconescu, trei zile "la mititica"
Dan Diaconescu primea anul acesta, la 23 iunie, mandat de arestare pentru 29 de zile. Alături de Diaconescu a fost reţinut şi colegul său de televiziune Doru Pârv. Aceştia au fost acuzaţi că l-ar fi şantajat şi ameninţat pe primarul comunei Zarand, Ion Florin Moţ. Cei doi i-ar fi cerut edilului 160.000 de euro pentru ca OTV să nu difuzeze un film despre averea presupus ilicită a edilului. După trei zile petrecute în spatele gratiilor, patronul OTV a fost pus în libertate cu interdicţia de a părăsi ţara.

Până în prezent, patronul OTV este cercetat pentru trei fapte de santaj. În afara primarului din Zarand, Diaconescu l-ar mai fi şatajat şi pe omul de afaceri Petre Paul Ţârdea, de la care ar fi cerut 100.000 de euro. În al treilea caz, Dan Diaconescu ar fi şantajat societatea Ursus-Breweries, producătoarea berii Redds, căreia i-ar fi pretins 25 de milioane de euro. În toate cazurile există înregistrări ale unor convorbiri şi documente financiar-contabile, susţin surse judiciare. La 27 august, în urma unei vizite la DNA, Diaconescu declara: "Deci e clar că întâi mă arestează, mă condamnă şi pe urmă caută probe. Exact ca pe timpul lui Stalin". Patru zile mai târziu, patronul OTV le spunea ziariştilor prezenţi la sediul DNA că în ceea ce priveşte cazul său lucrurile se limpezesc: "Aproape nu a rămas nimic în dosar, cu excepţia unor convorbiri telefonice ilegale".
● Iulia Barbu

×
Subiecte în articol: special