x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România – Moldova, afacere pe axa portocalie

România – Moldova, afacere pe axa portocalie

de Petru Zoltan    |    25 Aug 2010   •   00:00
România – Moldova, afacere pe axa portocalie

Inundaţiile care s-au abătut în această vară asupra României şi a Republicii Moldova au lăsat zeci de localităţi în paragină. Sute de case au fost distruse de ape sub privirile neputincioase ale oamenilor, care asistau îngroziţi la dezastrul abătut asupra lor.

Nimeni nu se mai putea opune apelor învolburate. La scurt timp după dezastrul din cele două state, Guvernul de la Bucureşti a decis să bage mâna în vistieria statului pentru a scoate nişte bani cu care să achiziţioneze materiale de construcţii pentru a le dona sinistraţilor. Pentru început s-au cumpărat materiale în valoare de peste 30 de milioane de lei, adică puţin peste 7 milioane de euro. O parte din aceste materiale va ajunge la sinistraţii din Republica Moldova. Această afacere a venit ca o mană cerească pentru firmele de construcţii care au sponsorizat Partidul Democrat Liberal, condus de premierul Emil Boc.

Toată afacerea a început la scurt timp după ce ploile s-au oprit, iar apele s-au retras în albiile râurilor. Pentru început, Guvernul României a alocat 30 de milioane de lei pentru achiziţionarea unor materiale de construcţii necesare la reconstruirea şi repararea a 900 de locuinţe din satele Nemţeni şi Leuşeni din Raionul Hinceşti, din Republica Moldova. Se pare că această sumă reprezintă o primă tranşă din ajutorul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro pe care România s-a oferit să îl doneze Republicii Moldova pentru proiecte de infrastructură şi unităţi de învăţământ.

Ca să scoată banii din vistieria statului pentru sinistraţii din Moldova, premierul Emil Boc a decis să suplimenteze bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) cu 30 de milioane de lei din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pe anul 2010. La data de 21 iulie 2010, Emil Boc a emis Hotărârea de Guvern numărul 729 pentru aprobarea unui ajutor acordat Republicii Moldova, constând în principalele materiale de construcţii necesare pentru reconstruirea şi repararea unor case afectate de calamităţile naturale din 2010. Hotărârea a fost contrasemnată de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Gabriela Udrea, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Anton Niculescu. Totodată, s-a decis ca achiziţionarea materialelor de construcţii, precum şi transportarea acestora se fac în mod centralizat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Pe scurt, subordonatul Elenei Udrea, Marian Iftimie Nicorici, în calitate de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al ANL, trebuia să se ocupe de achiziţionarea şi transportarea materialelor de construcţii în zonele afectate de calamităţi. Tot Elena Udrea a decis ca licitaţia pentru achiziţionarea materialelor să fie organizată de Bursa Română de Mărfuri. În acest sens, Elena Udrea a întocmit o notă de fundamentare care s-a transformat rapid în hotărâre de guvern.

După numai câteva zile, Bursa Română de Mărfuri a anunţat că Agenţia Naţională pentru Locuinţe a cumpărat materiale de construcţii necesare pentru reconstruirea şi repararea locuinţelor afectate de inundaţii din România şi Republica Moldova în valoare de peste 30 de milioane de lei. Aşadar, s-au cumpărat materiale la comun pentru cele două state. Valoarea bunurilor achiziţionate pentru Republica Moldova depăşeşte suma de 13 milioane de lei. Pentru restul materialelor destinate sinistraţilor urmează să fie organizată o nouă licitaţie.

Printre bunurile achiziţionate pentru sinistraţii din cele două state se află pietriş şi nisip în valoare de peste 2 milioane de lei. Contractul a fost adjudecat de firma Victor Construct SRL, din Botoşani, unde omul de afaceri Victor Mihalachi este acţionar majoritar. Firma sa va livra materia primă direct din cele două balastiere pe care le deţine pe râul Siret. Dar Victor Mihalachi susţine că este un om amărât de la ţară şi că nu îl interesează politica, pentru că nu se pricepe. Legat de licitaţia organizată la Bursa Română de Mărfuri, Mihalachi a spus că a participat la licitaţie şi a oferit preţul specificat în Hotărârea de Guvern. "Au fost şi alte firme care au oferit un preţ mai mare", a spus acesta.

Chiar dacă nu îi place politica, Mihalachi nu a stat degeaba la alegerile din anul 2008. A fost la un pas să fie aruncat în lupta pentru Primăria Botoşani din partea Partidului Naţional Liberal, filiala Botoşani. La fel s-a întâmplat şi la alegerile parlamentare din acelaşi an, când lui Mihalachi îi surâdea un loc de deputat. Dar nu a fost să fie. Dezamăgit, Victor Mihalachi s-a reorientat rapid către partidul portocaliu. În toiul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, firma Victor Construct SRL a donat Partidului Democrat Liberal suma de 100.000 de lei, în tranşe. Mihalachi a mai declarat că din "sărăcia lui" a donat ceva bani şi PDL: "Vreau să specific că banii pe care i-am dat PDL nu au nici o legătură cu contractele câştigate de mine".

Noi îl credem pe cuvânt, pentru că Victor Construct SRL este una dintre firmele abonate la contractele oferite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. În ultimii trei ani, societatea lui Mihalachi a câştigat nu mai puţin de 19 contracte pentru construirea de blocuri ANL. Totodată, Victor Mihalachi a dezvăluit reţeta succesului prin care pune mâna pe contractele cu ANL: "Eu mă duc la licitaţii cu cel mai mic preţ. Este normal să fac acte adiţionale prin care se majorează contractele pe care le câştig, pentru că fac lucrări suplimentare. Aşa se justifică banii ceruţi în plus".
Potrivit aceleiaşi hotărâri prin care s-au alocat fonduri pentru sinistraţii din Moldova, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului răspunde de modul de utilizare a sumelor alocate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


600 de milioane de lei pentru blocuri ANL
Agenţia Naţională pentru Locuinţe a intervenit în forţă pe piaţa construcţiilor pentru a salva firmele afectate de criza economică. În ultimele două luni, ANL a pus la bătaie nu mai puţin de 600 de milioane de lei pentru a construi locuinţe pentru tineri, destinate închirierii la nivelul micilor oraşe sau chiar la nivel de comune. În mare parte, localităţile în care se vor construi aceste locuinţe pentru tineri sunt conduse de edili portocalii, membri sau simpatizanţi ai PDL. Mai mult, majoritatea licitaţiilor a fost câştigată de firmele aflate în aria de influenţă a PDL. Printre firmele care şi-au adjudecat licitaţiile se află şi Victor Construct SRL, din Botoşani, patronată de Victor Mihalachi, unul dintre cei mai darnici sponsori ai PDL. Contractele încheiate de ANL au fost deocamdată sistate, în cea mai mare parte, din lipsă de bani. Dar acestea sunt angajamente valabile şi cu prima ocazie sponsorii de partid vor intra în şantiere.


100 de milioane de euro pentru Moldova
La începutul anului, preşedintele României, Traian Băsescu, a menţionat că România va acorda Moldovei un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii, transporturilor şi educaţiei. Dorinţa i-a fost îndeplinită rapid de premierul Emil Boc. Potrivit Guvernului de la Bucureşti, banii vor fi acordaţi eşalonat pe parcursul a patru ani. Prima tranşă, în valoare de 25 de milioane de euro, va fi acordată în acest an. Primul-ministru Emil Boc a declarat, în cadrul vizitei de lucru efectuate la Chişinău, că acest împrumut este "o dovadă de colaborare concretă, în virtutea relaţiilor bune şi foarte bune pe care le avem cu Republica Moldova". Pentru început, se pare că România va livra o parte din materialele de construcţii achiziţionate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe pentru sinistraţii din Moldova. Valoarea materialelor este de 13 milioane de lei, adică 4 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: special