x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romeo şi Julieta în variantă ţigănească

Romeo şi Julieta în variantă ţigănească

de Carmen Dragomir    |    28 Apr 2009   •   00:00
Romeo şi Julieta în variantă ţigănească
Sursa foto: Bogdan Cristel/Reuters

Două clanuri de ţigani bulgari au cerut ajutorul Majestăţii Sale Imperiale, împă­ratul lor de pretutindeni, licenţiat in­gi­ner, doctor, economist, Iulian Ră­du­lescu, ca să nu se ia la cafteală. Majesta­tea Sa a trecut Dunărea şi a zis haules baules, mucles!



ALTEŢA IUBIRII
Într-o zi vine un comunicat pecetluit în două culori pe-o roată de căruţă: "În ultima perioadă se înregistrează un conflict între două Caste de romi din Sofia, capitala statului situat la sud de Dunăre. Cabinetul Majestăţii Sale Imperiale a primit o cerere pentru medierea acestei situaţii generată de o relaţie dintre doi tineri care doresc să se căsăto­rească, dar se lovesc de refuzul fami­liilor, aceştia provenind din Caste diferite. Comunitatea romilor din Sofia, cunoscând reputaţia Majestăţii Sale Imperiale, în calitate de Judecător Suprem al Romilor, a cerut un ajutor pentru a se opri escaldarea situaţiei conflictuale. (...) Se va întruni un Consi­liu prezidat de Majestatea Sa Imperială, Iulian Rădulescu, care doreşte să menţină ordinea socială, într-un climat de linişte şi pace, preconizând să susţină, alături de tradiţiile etniei rome, implementarea unor idei inovatoare, care aparţin civilizaţiei secolului al XXI-lea." Semnează Cabinetul Majestăţii Sale Imperiale.


Povestea e cât se poate de simplă şi străveche. Un pirand şi o pirandă, şukari amândoi, s-au iubit şi-au vrut să se ia, dar ăilalţi erau îm­po­trivă. Cel puţin aşa susţine Cabinetul Imperial.

Îngrijoraţi de iminenţa "escaladării situaţiei conflictuale" şi dorind să aflăm cum se va instaura "climatul de linişte şi pace" în Bulgaria, sunăm Ma­jestatea. Majestatea nu era în piaţa publi­că din Verona, ci tocmai trecea Dunărea. Da' oricum nu vorbeşte cu noi decât prin consilierii imperiali ai Majestăţii Sale Imperiale. Hait!, închide telefonul.

Din zece interlocutori specializaţi pe proble­mă, unu' nu ştie de vreun consilier sau de vreo casă regală, alta decât cea de Hohenzollern-Sigmaringen. Într-un final, directorul unui trust de presă local îşi revendică statutul de Birou de Presă al Palatului Imperial, printr-un contract de ima­gine. Hauoleo, pupa-ţi-aş tălpili! Aşa aflăm multe lucruri interesante.

Din primele informaţii rezultă că au­gustimea sa plecă la drum de seară, prevestit cu "bahftă", ca să bunghească ches­tiunea. Se pare că e o poveste lacrimogenă, "o istorie tristă, cu lacrimi şi multă jale, tinerii se iubesc şi doresc să se că­să­torească, dar tradiţia nu îi lasă".

Să-nne­bunesc! Vreau ca alteţa sa augustă, imperială şi majestuoasă să-i salveze pe Romeo şi pe Julieta, empatizez cu aceşti Montague şi Capuleţi bulgari şi vreau ca o dată pentru totdeauna această mârşă­vie perenă contra iubirii să înceteze, să nu mai fie ură, să fie pace în lume. Ştiu că dragostea învinge. Şi aduce şhi publicitate, haur pentru hutilităţilii de la Palatul Imperial, hosca­ruri şi suhpuşi. Şhi mie cetetori. Deci, Alteţa Sa, domnul împărat Rădulescu, se duce cu idei moderne să aducă secolul 21 în tradiţile bulgăreşti ingrate. Haşha, şhi?

Aflăm că: "Împăratul este binecunoscut în zonă de mulţi ani, se deplasează la ce­re­rea cetăţenilor romi din Bulgaria pentru a rezolva diferite situaţii de conflict care apar între familii, între caste - care sunt împărţite pe categorii.

Comunitatea bulgară a romilor recunoaşte autoritatea imperială a lui Iulian Rădulescu, care a efectuat nenumărate vizite nu numai în Bulgaria, ci şi în toată Europa. I s-a mai ce­rut ajutorul din Republica Moldova, Ucraina, Iugoslavia şi întotdeauna s-a ajuns la înţelegere", ne clarifică Szöcs Fran­cisc, purtător de cuvant al Palatului Imperial şi director de trust.

Dar mai multe aflăm "mâine", staţi p-aci că e te­le­novelă. Canci! "Mâine" aflăm că Alteţa a ajuns în ţară, "la Strehaia, dar este prins în alte acţiuni şi nu avem mai multe in­formaţii", că "bulgarii sunt reticenţi la comunicarea cu presa" şi că "acest conflict a fost generat de o neîn­ţelegere în privinţa căsătoriei a doi tineri care fac parte din caste diferite, şi, în mod tradi­ţio­nal, în Bulgaria nu se pot face astfel de căsătorii". Apoi, "în această intervenţie Alteţa Sa Imperială ar fi putut fi însoţită de jurnalişti, dar romii din Bulgaria au refuzat categoric intervenţia presei pentru că, în mod tradiţional, la ei se păstrează o tăcere perfectă".


AI NOŞTRI, CU FANTEZIE

Pe de altă parte, corespondentul Jurnalului Naţional de la Sofia  a stat de vorbă cu preşedintele partidului "Euroroma", Tzvetelin Kancev, cel mai important dintre liderii ţiganilor din Bulgaria. Acesta nu ştia nimic despre vizita lui Iulian Rădulescu şi nu cunoştea nici problema evocată ca motiv pentru presupusa sa vizită la Sofia.

În Bulgaria astfel de probleme se rezolvă de aşa-zisa "meshere" - tribunalul tradiţional al romilor, al cărui membru este Kancev. Acesta însă nu a fost convocat.  Tzvetelin Kancev este de părere că "domnul Rădulescu se poate numi, dacă vrea, împărat, poate participa la nunţi şi să se prefacă că rezolvă conflicte. Mulţi au devenit împăraţi şi regi, dar nu au succese politice. De când l-am pensionat pe regele nostru, lucrurile în comunitatea bulgară a romilor au început să se mişte. Îi sfătuim pe romii din România să acţioneze la fel. Romii sunt aristocraţi după suflet, dar romilor din România le merge în aşa fel fantezia că aşteptăm printre ei să apară şi extratereştri."

De dincoace de Dunăre, din grădina imperială aflăm că Împăratul a mediat împărăteşte cu un bulibaşă bulgar, rezolvând rapid povestea de dragoste umbrită de dihonie.

În concluzie, Romeo şi Julieta de Sofia se vor căsători, iar "cele două familii au primit o invitaţie să vină în luna august în România pentru a participa la o nuntă a ţiganilor de aici care să le servească drept model. La noi este o atmosferă mult mai destinsă cu astfel de lucruri, s-au depăşit barierele unor restricţii ale acestor tradiţii", zice reprezentatul Biroului de presă Imperial. Desprindem deci pilda că iubirea subjugă meandrele concretului, învinge dimensiunea ei fizică dar şi abstractă, aduce laolaltă vechiul şi noul, tradiţia şi secolul 21 - ancorat în sinergia faptelor. În plus,  genereză articole la ziar şi campanii de imagine.

Pentru necunoscătorii în ale imperi­a­lis­mului, gurile rele zic că Alteţa Sa imperială s-a mutat din palatul cu enşpe ca­me­re de la Sibiu într-o colonie de ţigani din Vâlcea din cauza unor nenţelegeri financiare cu mai mulţi gagii locali. Ma­jestatea Sa susţine însă că motivul pentru care s-a mutat în cocioaba de la ţară este că avea nevoie de linişte şi coloniştii din colonie aveau nevoie de cugetarea sa împărătească. Mare pasionat de arme, a luat cu el şi copia sabiei lui Ştefan cel Mare cu care binecuvântează împărăteşte pe ăia care sunt băieţi mişto. În completare, ţinem să menţionăm că este pasionat de lectura textelor ştiinţifice şi îl iubeşte pe Alexandre Dumas, scriitorul.

Nu mult după descinderea la ţară, au apărut şi oarece probleme cu supuşii. Szöcs Francisc de la Biroul de Presă al palatului zice că: "Autointitulatul bulibaşă Vătafu Tălmaciu din Colonia Nuci, care nu este recunoscut de comunitate, acţionează în mod violent asupra Împă­ratului Iulian, fiind susţinut de Dan Mi­hai, unul dintre personajele care fac par­te din renumitul clan Piele - din care au fost arestaţi unii pentru trafic de influenţă, şantaj, infracţiune informatică. Acest Dan Mihai este supărat că împă­ratul Iulian nu permite astfel de manifestari şi vrea să-şi menţină influenţa male­fică în zonă. Avem siguranţa că el este protejat de DIICOT, trebuia demult arestat, altfel nu se explică că e încă în libertate la câte infracţiuni a comis". Ditai conjuraţia conspiratoare, shă moară Romeo dacă vă mint!

×
Subiecte în articol: special bulgaria