x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să nu uităm nicicând să iubim...

Să nu uităm nicicând să iubim...

de Loreta Popa    |    15 Aug 2009   •   00:00
Să nu uităm nicicând să iubim...

Din anumite puncte de vedere anul 2009 seamănă cu 2007. Pe zi ce trece pierdem câte o personalitate, câte un om valoros, câte un suflet nobil. Un accident cerebral ni l-a răpit pe compozitorul care a dat viaţă "Anilor de liceu", cântecul ce stârneşte fiori şi trezeşte nostalgii fiecăruia dintre noi, Florin Bogardo.



O vorbă veche spune că dacă moare cineva în zi de sărbătoare sufletul său este iertat de păcate. Astăzi, când românii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, compozitorul Florin Bogardo a adormit puţin, cine ştie pentru a mai compune ceva. În urmă cu ceva timp suferise o operaţie pe cord şi starea sănătăţii sale se deteriorase.

În 2008, un incendiu devastase camera sa de lucru şi mai multe obiecte care marcaseră cariera sa şi a soţiei sale, Stela Enache.

Mâine, 16 august, Florin Bogardo ar fi împlinit 67 de ani. Vestea morţii acestuia a bulversat întreaga lume artistică şi nu numai. Omul de radio Titus Andrei a rămas fără cuvinte, nevenindu-i să creadă că prietenul său de-o viaţă nu mai este. La fel a reacţionat şi Horia Moculescu, cunoscutul compozitor şi interpret, care repeta parcă uimit de propriile cuvinte  „Nu se poate", „Nu se poate".

Florin Bogardo a trăit în discreţie toată viaţa şi tot aşa voia să şi moară, nu şi-a lăsat niciodată descoperită viaţa personală şi nu a fost niciodată de acord cu lumea schimbată din rău în mai rău după Revoluţie.

S-a născut la 16 august 1942, era fiul unui avocat înscris la baroul din Drăgăşani. A început să studieze pianul, încă de la vârsta de 5 ani, cu renumita profesoară Cici Manta. În 1959, Bogardo compune fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu", unde este îndrumat de maeştrii Gheorghe Dumitrescu, Aurel Stroe, Lazăr Cosma şi mai ales Anatol Vieru, cel care l-a format şi i-a dezvăluit tainele compoziţiei. După debutul la Mamaia, din 1963, cu piesa „Cum e oare", tânărul compozitor s-a dedicat muzicii uşoare, melodiile sale de mare succes fiind interpretate de Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai şi nu în ultimul rând el însuşi, timbru de excepţie fiind uşor de recunoscut. Din clapele pianului său au văzut lumina zeci de şlagăre. Sute de spectacole de muzică uşoară l-au găsit pe scenă, alături de cântăreţi cu adevărat valoroşi. Cine poate uita "Ani de liceu", pusă pe note de Florin Bogardo şi interpretată inegalabil de Stela Enache este şi acum, la 20 de ani de la premiera filmului cu acelaşi nume, în preferinţele românilor de toate vârstele.

Din 1972, Bogardo a încredinţat majoritatea melodiilor sale Stelei Enache, uneori făcând duet cu aceasta. Împreună au doi copii, un băiat şi o fată. Florin Bogardo a compus peste 300 de piese de muzică uşoară, marele său succes datorându-se faptului că piesele i se disting prin nobleţe, melodicitate deosebită, fantezie armonică bogată şi orchestraţie de rafinament aparte. Majoritatea cântecelor sale au fost compuse pe versurile celor mai mari poeţi români precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Carianopol, Marin Sorescu şi au fost premiate la diverse festivaluri. A compus şi muzică pentru filme, de un succes deosebit bucurându-se, între altele, coloanele sonore ale filmelor „Liceenii", „Declaraţie de dragoste".

Florin Bogardo este poate cel mai valoros cantautor din România. Cântecele sale sunt total deosebite faţă de ale celorlalţi compozitori, remarcându-se mai ales prin prospeţime, orchestraţie aparte, melodicitate.

Melodiile sale sunt peste şi dincolo de cuvinte. Sunt stări.

Compozitorul a lăsat vălul discreţiei şi al decenţei să acopere viaţa sa, dar noi, cei care am fost beneficiarii bogatei sale activităţi trebuie să-i apreciem valoarea şi să ducem mai departe visul său. Acela de a plasa valoarea la locul pe care îl merită. Dumnezeu să-l odihnească în pace!







×
Subiecte în articol: special