x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Şcolile mincinoşilor

Şcolile mincinoşilor

de Adrian Mogos    |    29 Mai 2007   •   00:00
Şcolile mincinoşilor

O căsuţă poştală din SUA a incheiat un contract de peste 12 milioane de euro cu Primăria Bucureştiului pentru refacerea unor şcoli şi licee. Pentru licitaţie off-shore-ul a depus două certificate emise de o firmă din Anglia şi autentificate la un notar din Romănia. Englezii susţin că actele nu sunt autentice, iar firma nu este in baza lor de date.



CU CIOARA VOPSITĂ - Pentru infrastructura educaŢionalĂ s-a umblat la notar
O căsuţă poştală din SUA a incheiat un contract de peste 12 milioane de euro cu Primăria Bucureştiului pentru refacerea unor şcoli şi licee. Pentru licitaţie off-shore-ul a depus două certificate emise de o firmă din Anglia şi autentificate la un notar din Romănia. Englezii susţin că actele nu sunt autentice, iar firma nu este in baza lor de date.



La 19 iunie 2006, Primăria Municipiului Bucureşti a semnat un prim contract de 12,34 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale in Bucureşti. Onoarea de a repara 11 şcoli şi licee a revenit firmelor Global Invest & Trade LLC - GIT, un off-shore din Delaware, SUA şi General Construct & Consult - GCC din Bucureşti, deţinută la momentul licitaţiei chiar de GIT. Jurnalul Naţional a arătat pe larg in urmă cu mai puţin de două luni cum firma romănească a trecut in portofoliul unor alte căsuţe poştale din Noua Zeelandă, oamenii care administrează aceste firme off-shore făcăndu-şi veacul prin Vanuatu, Australia, Anglia sau Romănia.


CERTIFICATELE. Printre actele depuse la dosarul pentru licitaţie de GIT sunt şi două certificate tip ISO - International Standard Organization, un organism internaţional care elaborează standarde industriale sau comerciale. Printre aceste certificate, emise de diferite firme din baza de date a ISO, sunt şi cele de tip ISO 9001, care certifică sistemul de management al calităţii, şi ISO 14001, care dovedeşte managementul de mediu. ISO 9001 are in vedere o structurare mai bună a managementului firmei care il deţine, este necesar cănd un partener de afaceri il cere. ISO 14001 arată că firma care-l deţine ştie ce trebuie să facă in ceea ce priveşte impactul asupra mediului. Pe site-ul GIT, www.ginvestusa.com, făcut in 2006, la indexul imaginilor se pot vedea cele două certificate, ambele fiind postate la 5 iulie 2006, la ora 18:57, cele două documente fiind emise de NQA - National Quality Assurance, parte a NICEIC Group Ltd din Anglia. Nu poate să nu sară in ochi căteva greşeli. Certificatul 9001 cu numărul 18692/1 a fost emis la data de "12 Decembre 2004", reactualizat la 22 ianuarie 2005 şi este valabil pănă la 28 februarie 2008. Pe certificatul 14001 cu numărul E 713 pentru managementul mediului, datat din 22 noiembrie 2004, reactualizat la 10 ianuarie 2005 şi valabil pănă in februarie 2008, stă scris: "... repair and refurbishment, industiral & residential construction". Cum este greu de crezut că nişte englezi sadea nu ştiu să scrie in limba lor, pe un act oficial, numele lunii decembrie (December) şi nici cuvăntul "industrial", i-am contactat. Â


ENGLEZII. NQA aparţine de NICEIC Group Ltd sediul in Bedfordshire, Anglia şi emite certificate de acest tip pentru firme din 56 de ţări. Nu mare a fost mirarea atunci cănd, după ce i-am contactat, Myra Brooks de la NQA a trimis următorul răspuns: "Numerele celor două certificate aparţin ADC Berkeley Vale din Australia. Actele sunt incă valabile, au fost emise la 22 noiembrie 2004 şi expiră in ianuarie 2008 (ISO 9001) şi februarie 2008 (ISO 14001). Certificatele pe care mi le-aţi trimis nu sunt probabil autentice. Noi nu emitem certificate cu logo-ul nostru in partea dreaptă jos şi, in mod sigur, nu avem inregistrată compania Global Invest". Brooks a trimis solicitarea şi lui Stephen Dewhirst, directorului Departamentului Inspecţii Comerciale de la NICEIC Group Ltd. care a spus: "Pot confirma că NICEIC Group nu a emis nici un certificat ISO 9001 sau ISO 14001 către Global Invest & Trade şi nu avem nici o legătură cu vreo companie care să aibă acest nume. Pentru a reitera ceea ce am declarat pănă acum, pot confirma că aceste două certificate pe care le-aţi trimis doamnei Brooks (numerele 18692/1 şi E713) sunt emise, de fapt, pentru o altă companie".


AUTORITĂŢILE. In certificatele GIT scrie că ISO 9001 a fost emis in decembrie 2004 şi este valabil pănă in februarie 2008, dar englezii spun că a fost emis in noiembrie 2004 şi expiră ianuarie 2008. Primăria Generală se spală pe măini: "In documentele de calificare a ofertantului-asociat, Global Invest & Trade LLC, au fost depuse copii autentificate notarial ale certificatelor ISO 9001:2001, respectiv ISO14001:2005. Acestea au fost depuse in cadrul ofertei la data deschiderii, respectiv 22.03.2006. Copiile documentelor sunt autentificate la doamna notar Monica Şurubariu". La cabinetul notarial, o secretară nu a deranjat-o pe domnişoara notar Monica Şurubariu, in schimb a incercat să lămurească situaţia, admiţănd că este posibilă legalizarea unor falsuri: "Noi nu opisăm copiile legalizate, deci ar fi dificil să le căutam. Dacă cineva vine la noi cu un original, noi doar legalizăm copia". Inspectoratului de Stat in Construcţii a precizat că certificarea ISO 9001 şi ISO 14001 este opţională, deşi legea privind protecţia mediului prevede incurajarea implementării unui sistem de management al mediului de către agenţii economici, sistem prin care să se asigure integrarea cerinţelor de mediu in construcţii. "Inspectoratul de stat in Construcţii poate dispune sancţiunile prevăzute de Legea 10/1995 privind calitatea in construcţii (amenda contravenţională) pentru organizarea necorespunzătoare şi neaplicarea sistemului de conducere şi asigurarea calităţii in construcţii", se mai spune in adresa Inspectoratului.




Actuali şi foşti funcţionari ai primăriei, amicii GIT

In urmă cu ceva timp, Jurnalul Naţional a atras atenţia asupra afacerii Flora, unde au fost implicate persoane care apar in multitudinea de firme off-shore şi romăneşti din jurul Global Invest & Trade LLC - GIT, dar şi directorul ALPAB Virgil Cirstea, un protejat al liderilor pedişti. General Construct & Consult - GCC - are ca orice firmă un sediu, a fost deţinută de off-shore-ul american pănă anul acesta cănd a trecut in subordinea altei căsuţe poştale din Noua Zeelandă, in spatele căreia se află tot oamenii GIT. In birourile GCC a mai funcţionat şi firma pe care a avut-o pănă in 2005 Bogdan Rădulescu, un fost director adjunct in Primăria Capitalei, la ALPAB - Â Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. In urmă cu un an şi jumătate, Rădulescu a trecut la Ministerul Transporturilor, condus atunci de pedistul Gheorghe Dobre, iar apoi la o firmă a statului, Societatea Naţională a Apelor Minerale SA. Rădulescu este şi soţul Cristinei Părvulescu, director executiv al Direcţiei Managementul Creditelor Externe din Primăria Generală, care a fost propusă de PD pentru funcţia de ministru al Integrării, examen pe care l-a picat in faţa comisiilor parlamentare pentru că nu a făcut diferenţa intre Consiliul Europei şi Consiliul European. Directoarea Părvulescu nu a fost de găsit, cu toate că am explicat secretarei de căteva ori despre ce doream să discut cu dumneaei şi nici la e-mail nu a răspuns. Un alt personaj interesant este Niţu Tănase care este, conform datelor de la Registrul Comerţului, administrator la IM&C International Management & Consulting SRL, firmă unde Construct & Consult Serv SRL are 75%. La răndu-i, Construct & Consult Serv este deţinută de GIT. Niţu este şi administrator la căteva firme unde asociat apare şi Ştefan Codruţ Osain, un bun prieten de-al lui Rădulescu. Un alt personaj este Ginel Popa, finul lui Osain, care e asociat şi administrator la GCC, iar Florenţa Osain, fostă angajată a primăriei, a devenit cunoscută prin legăturile ei cu fostul director CEC, Camenco Petrovici, implicat in scandalul FNI. Petrovici a adus-o la CEC pe funcţia de director unde lucrează şi acum.

×
Subiecte în articol: special două certificate global invest