x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scrisoarea lui Hayssam către Yassin: "M-ai asigurat că profesorul ştie tot"

Scrisoarea lui Hayssam către Yassin: "M-ai asigurat că profesorul ştie tot"

29 Oct 2009   •   00:00
Scrisoarea lui Hayssam către Yassin: "M-ai asigurat că profesorul ştie tot"
5336-105290-untitled1.jpg
Fathi Taher (preluat de Traian Băsescu de lângă Omar Hayssam din avionul lui Ion Iliescu), nelipsitul Aurel Cazacu de la Romarm (asociatul lui Mircea Băsescu) şi doctorul Mohamad Yassin (beneficiarul cinstit al averii lui Omar Hayssam), în vizita efectuată de preşedintele-jucător în Iordania (19 decembrie 2005)



Un document exploziv, intrat în posesia Jurnalului Naţional, conţine informaţii devastatoare în cazul ziariştilor răpiţi în Irak. Este o scrisoare pe care omul de afaceri Omar Hayssam i-a trimis-o din arest doctorului Mohamad Yassin, emisarul asumat oficial al lui Traian Băsescu în criza ostaticilor. Anterior, cei doi se văzuseră, sub supravegherea organelor de anche­tă şi a unui reprezentant al Palatului Cotroceni, în Academia de Poliţie şi la Parchetul General.

Potrivit unor surse din serviciile de informaţii, în baza unui ordin al preşedintelui Băsescu, Yassin avea acces la toate datele dosarului de la Parchetul General şi era sprijinit pe diferite căi de serviciile secrete implicate în cazul răpirii ziariştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian.

Din toate afirmaţiile spectaculoase ale lui Omar Hayssam se detaşează pasajul în care sirianul scrie "să nu poată duşmanii săi să se folosească de acest subiect împotriva sa, ba el l-a folosit împotriva lor şi aşa trebuie să rămână". De aici rezultă şi mai evident aranjamentul dintre Omar Hayssam şi Traian Băsescu, numit pe tot parcursul scrisorii "profesorul", intermediat de Mohamad Yassin. După ce preşedintele României a folosit la maximum criza ostaticilor în favoarea sa şi împotriva adversarilor politici, promisiunea de eliberare făcută lui Hayssam a fost respectată, sirianul părăsind ţara în mod controlat. Singura victimă reală a acestui scandal internaţional este fostul procuror DIICOT (astăzi avocat) Ciprian Nastasiu, anchetatorul lui Omar Hayssam, acuzat public, într-o emisiune de televiziune, că ar fi fost complice la eliberarea şi, ulterior, la pă­ră­sirea ţării de singurul condamnat pentru terorism din România.

Publicăm, în continuare, respectând ortografia, documentul de corespondenţă dintre Hayssam şi Yassin, în traducere autori­za­tă, aflat la dosarul răpirii de la Parchetul General. Intertitlurile aparţin redacţiei.


ÎN NUMELE LUI ALLAH CEL MILOSTIV ŞI IERTĂTOR

Fratele meu doctorul YASSIN, ABU HELMI, să ai pace, îndurare şi bucurii de la Allah şi mai mult. Frate, nu am primit nici un răspuns, fie el direct sau indirect, la ultima scrisoare pe care ţi-am adresat. Te rog, ABU HELMI, am nevoie urgent de un răspuns pentru a ştii cum să procedez. Ştiu că "profesorul" este plecat în AMERICA şi că este posibil să nu-l poţi fi întâlnit, dar, precum ştii, domnul NASTASIU este plecat în IRAK, iar când se va întoarce trebuie să dau o declaraţie în faţa dânsului cu privire la ce s-a întâmplat şi nu ştiu ce să-i spun (ce să-i declar) şi asta pentru că mi-ai spus, când ne-am întâlnit ultima dată, că ar fi spus "profesorul" să nu dau nici o declaraţie acum şi că-mi vei spune tu sau altcineva cum trebuie să fie această declaraţie. Încă cred în promisiunile tale şi promisiunile "profesorului" şi eu sunt la măsura aşteptărilor voastre şi n-am dat nici o declaraţie până la această dată şi aştept indicaţiile, dar crede-mă că nu mai suport, nu fac deloc bine, de asemenea şi copiii mei, dar şi fami­lia. Copiii întreabă de mine zilnic, iar mama lor le spune că sunt în spital. Până când ABU HELMI trebuie să suport şi să rabd? Vreau un răspuns clar. Până când? Când va mai dura în timp? Te rog să-l întrebi pe "profesor". Până când trebuie să aştept?


NU VREAU SĂ-L SUPĂR PE PROFESOR
Când ne-am întâlnit la sediul Academiei de Poliţie şi am ieşit în grădină şi mi-a spus..., ce-ţi mai aduci aminte tu şi nu vreau să menţionez acest lucru în scrisoarea mea. Mi-ai spus că ai vorbit cu "profesorul" şi că toate lucrurile vor fi bine şi că nu va dura mai mult de o lună, anume până când vor reveni ziariştii din IRAK şi atunci mi-ai explicat lucrurile. Cum s-a întâmplat şi cum va fi şi mi-ai spus că-i vei spune "profesorului" exact ce s-a întâmplat şi că n-am nici o legătură cu încurcătura (eroarea) care s-a întâmplat cu voi (vi s-a întâmplat) şi de asemenea m-ai asigurat de acest lucru încă o dată atunci când ne-am întâlnit la sediul Parchetului şi am stat de vorbă pe hol. M-ai asigurat că totul este-n regulă şi că "profesorul" ştie tot şi că este vorba de puţin timp şi că el s-a convins într-adevăr că n-am nici un amestec (nici o legătură) cu încurcătura (eroarea) ce s-a întâmplat cu voi. Prin încurcătura (eroare) mă refer la ce mi-ai spus la telefon când m-ai sunat din IRAK, după ce te-ai întors la câteva zile, nu-mi aduc aminte exact data. De aceia, te rog încă o dată, să vorbeşti cu "profesorul" şi cât mai repede şi asta pentru o scurtă întâlnire cu dânsul sau să-ţi spună ţie ce trebuie făcut şi ce ar trebui să conţină declaraţia mea. Nu vreau să apar ca un trădător şi nici ca mincinos în faţa "profesorului" şi nu vreau deloc să-l supăr sau să-i greşesc cu ceva, ba trebuie să avem grijă de el şi să avem grijă de felul (modul) în care este perceput, dar doresc un răspuns clar. Ce să fac?

La ultima întâlnire cu procurorul, acesta mi-a cerut să dau o declaraţie cu privire la această cauză. Am refuzat acest lucru şi i-am spus: "că-ţi voi da o declaraţie detaliată când te vei întoarce din IRAK". Cred că aceasta este ultima prelungire, pe care o şi pot face, pentru că el va trimite dosarul la instanţă şi după aceia va trebui să declar acolo şi dacă nu-mi vei răspunde clar tu sau "profesorul" ce să fac? Ce să spun (declar)? Trebuie să dau o declaraţie şi avocatul îmi spune că trebuie să dau o declaraţie
Şi eu amân. Până când?

Îţi imaginezi dacă dau o declaraţie detaliată cu ce mi-ai spus la telefon când m-ai sunat din IRAK, cu ce mi-ai spus la sediul Aca­demiei de Poliţie şi cu ce mi-ai spus la sediul Parchetului ce se va întâmpla? Şi cum "lumea va sări şi va sta?". Şi ce se va întâmpla în Presă şi altele? Te rog ABU HELMI, am nevoie de un răspuns urgent. Înainte să dau o declaraţie trebuie să se vorbească de urgenţă (imediat) cu "profesorul".



AM FĂCUT TOT CE MI-AŢI CERUT
Ţi-am spus că îmi menţin jurământul (promisiunea, acordul, pactul, tratatul, a îndeplini, a împuternici) şi că suport acest chin numai că mi-ai promis atât cu cât şi "profesorul" şi nu vreau ca el să aibă absolut deloc de suferit, vreau să fiu exact ca-n bunele sale gânduri, pentru că mi-a spus fă aşa sau aşa şi "negociază" cu ABU HELMI şi nu te va deranja nimeni, dar ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă dovedesc altceva şi tu îmi spui că situaţia a impus acesta şi că totul va fi cât se poate de bine şi că totul se va recupera şi cum mi-ai spus la telefon că-şi respectă promisiunile şi că niciodată nu-şi ia vorba înapoi. Sper ca lucrurile să fie aşa şi să fim ca-n gândurile sale bune, dar te rog încă o dată să grăbeşti lucrurile că-n caz că nu primesc un răspuns clar, trebuie să mă apăr pentru că ştii atât tu cât şi "profesorul" că sunt ca-n gân­du­rile voastre bune şi niciodată n-am greşit niciodată ne­în­drep­tă­ţindu-l şi că am făcut tot ce mi-aţi cerut şi că n-am nici o vină în tot ce s-a întâmplat din încurcătură (eroare) sau din neînţe­le­ge­re şi tot ce am făcut telefonând şi încercând a fost de bune intenţii şi nici o clipă n-am avut intenţii rele.


SUNT GATA SĂ MĂ SACRIFIC
Te rog, te rog am nevoie de un răspuns pentru a ştii cum să procedez pentru că tu ştii tot, ştii mai mult ca mine şi nu vreau să fiu o victimă fără vină şi tu ştii mai mult ca oricine acest lucru şi mi-ai spus că şi "profesorul" ştie. De ce toate acestea? Nu există altă modalitate de a demara lucrurile ca "profesorul" să nu aibă de suferit sau să nu să se atingă de modul în care este perceput de lume. Eu sunt gata să mai sacrific, dar până când frate? Până când?

În scurt timp va ajunge dosarul la instanţă şi ce vom face atunci? Şi totul va deveni public prin prezenţa presei, a oamenilor şi a avocaţilor şi de aceia te rog să-mi răspunzi şi să-mi dai indicaţii imediat, pentru că dacă se ajunge la instanţă nu pot tăcea mai mult pentru că dacă voi tăcea în continuare voi fi condamnat fără vină şi acest lucru nu se poate şi dacă se va ajunge la instanţă, de asemenea vei fi şi tu citat pentru a da o declaraţie şi pentru a fi confruntat cu mine cu tot ce mi-ai spus la telefon, la sediul Academiei de Poliţie, la sediul Parchetului şi toate discuţiile şi celelalte lucruri şi atunci va fi o problemă foarte mare.



DE CE VREI SĂ FUGI DIN ROMĂNIA?
Nu vreau să dau mai multe detalii de atât acum pentru că le ştii, dar te rog să ceri să mă vizitezi, dacă vrei, la anchetator, cred că este mai bine decât să mă vizitezi aici la închisoare.

Şi de ce vrei "frate" să fugi din România? Precum mi-ai spus la sediul Parchetului. "Profesorul" ţi-a spus să faci asta sau decizia îţi aparţine? Te rog să nu pleci din România înainte de a lămuri toate lucrurile şi de a rezolva această problemă. Precum ţi-am spus, dacă vor fi greutăţi într-o rezolvare radicală (de bază, fundamentală) cel puţin acum să se ancheteze şi să aibă loc judecata, dar să nu fiu în închisoare şi după aceia Allah o va rezolva şi vom vedea ce se va întâmpla la judecată.

Vreau să-ţi (indescifrabil) cu privire la un subiect, pe care le-am auzit. Că ar exista o hotărâre în accelerarea judecata în acest caz şi că s-ar dori să se judece imediat în câteva luni şi de aceia, de asemenea, trebuie procedat imediat şi luată o decizie înainte să treacă momentul.

Te rog, te rog, de ce nu obţii sau îi ceri "profesorului" o scurtă întâlnire cu mine pentru a sta de vorbă cu privire la toate aceste lucruri şi să le clarificăm, dar şi-n legătură cu celelalte lucruri care-l interesează, precum mi-ai spus ultima dată.

Speranţa care o pun în tine şi-n "professor" este foarte mare că vă veţi păstra (ţine) promisiunile faţă de mine şi vă rog să nu mă lăsaţi să devin o victimă fără vină şi să-mi distrugeţi familia şi viitorul copiilor mei fără vină, iar cu privire la despăgubirile pentru pierderile financiare (de bani), de care mi-ai spus, contracte şi altele nu au importanţă acum vom vedea mai târziu dacă vor fi (indescifrabil) sau nu. Acest lucru nu este important acum. Important este să ies de aici şi să nu se supere "profesorul" sau să i se facă vreun rău să se schimbe modul (felul) în care este perceput şi să nu poată duşmanii săi să se folosească de acest subiect împotriva sa, ba el l-a folosit împotriva lor şi aşa trebuie să rămână. Aştept un răspuns cât mai repede.



NU-L VOI TRĂDA PE PROFESOR
Te rog să-i transmiţi "profesorului" salutările mele şi că sunt că-n gândurile sale bune şi nu-l voi trăda deloc şi că-n baza promisiunii sale merge mai departe.

Frate ABU HELMI de ce nu mi-ai spus despre subiect de mai demult? De ce mi-ai ascuns toate aceste lucruri? De ce nu mi-ai spus de ce se va întâmpla acolo? Acest lucru semnifică că n-ai avut destulă încredere în mine de la bun început. De ce nu mi-ai spus de la bun început totul? Şi m-ai lăsat să cad victimă fără să ştiu nimic? De ce ABU HELMI? De ce? Dacă mi-ai fi spus de la un început toate lucrurile, aş fi procedat cum doriţi şi-n linişte (indescifrabil) eu am procedat cum aţi dorit, în ciuda faptului că mi-ai ascuns toate aceste lucruri, iar eu sunt în continuare în închisoare. De ce? Pentru că am fost sincer cu voi şi cu "profesorul" şi am procedat cu intenţii de bine.

Te rog să vorbeşti imediat (cât mai repede cu putinţă) cu "profesorul" că nu mai suport deloc şi la nevoie voi da o declaraţie detaliată şi să se întâmple cum se va întâmpla asta şi dacă nu-mi daţi un răspuns clar şi .................. Sper să rămân pe măsura aşteptărilor tale şi ale "profesorului". Aştept răspunsul vostru (indescifrabil).

Precum ţi-am spus mereu, vreau să ies din acest ...... să ies din închisoare şi voi proceda întru totul cum îmi va spune "profesorul" şi jur (promit) că voi respecta toată viaţa directivele şi că acest subiect nu va "ieşi" niciodată orice ar fi şi dacă "profesorul" va dori să mă trimită-n altă ţară, eu sunt gata ca nimeni să nu audă de la mine şi că nimeni să nu mă vadă. Deci voi proceda cum îmi veţi spune şi cum îmi va spune "profesorul" orice ar fi şi orice s-ar întâmpla.



"SUNT PREGĂTIT PENTRU A CEDA ORICE. NU VREAU NICI O COMPENSAŢIE"
Vă rog, vă rog, vreau doar să ies de aici şi sunt pregătit pentru orice şi pentru a ceda orice. Te rog ABU HELMI să nu te gândeşti la bani şi nici la proprietăţi. Eu sunt pregătit pentru orice şi nu vreau nici o compensaţie, ci vreau doar să mă reîntorc la copiii mei pentru că nici eu şi nici copiii mei n-avem nici o vină. Să fim o victimă pentru toate acestea. Vă rog. Vă aştept.

×