x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Se fură balastrul pentru autostradă

Se fură balastrul pentru autostradă

de Alexandru Boariu    |    18 Ian 2010   •   00:00
Se fură balastrul pentru autostradă
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

O firmă de construcţii care furnizează balastru pentru lucrările la o autostradă a intrat ilegal cu excavatoarele pe terenurile agricole ale unor prahoveni, lăsând în urmă cratere uriaşe pe care nu le va mai astupa nimeni.

Metal Construct Trading 2008 SRL din Budeşti, judeţul Călăraşi, asigură constructorii Autostrăzii Bucureşti - Ploieşti cu pietrişul necesar. Pentru a nu cheltui bani cu transportul pe distanţe mari de la balastruiere, patronul Metal Construct a găsit o soluţie ingenioasă de a lăsa oamenii din satul prahovean Strejnic fără terenuri. Pentru a da o umbră de legalitate, a întocmit contracte de vânzare-cumpărare a dreptului de folosinţă, în alb, nesemnate de proprietarii de teren de la Strejnic. Apoi, a trecut la excavarea şi transportarea balastrului. Gropile rezultate au adâncimi de 5-6  metri, ceea ce face ca terenul să nu mai poată fi folosit pentru agricultură. Şi, pe bună dreptate, oamenii sunt revoltaţi.


CONTRACTE CIUDATE
Dacă pe unii, reprezentanţii firmei i-au păcălit plătindu-le în noiembrie diferite sume de bani, pe alţii nu au reuşit. Aceş­tia au sesizat în decembrie 2009 Poliţia şi Procuratura. Plângerile sunt acum la procuror. Bucureşteanul Ion Muşat are o jumătate de hec­tar arabil la Strejnic. Este unul dintre cei care nu a acceptat şmecheria celor de la Metal Construct. Nimeni nu l-a anunţat că terenul lui arabil va ajunge un crater.

Nici când excavatoa­re­le îşi vedeau liniştite de treabă nu s-a obosit nimeni oficial să-i dea de ştire. A aflat de la nişte vecini. Cât despre contract, omul e păţit: "M-am trezit acasă, în cutia poştală, cu un aşa-zis contract, semnat doar de un reprezentant al firmei, indescifrabil, prin care, chipurile, eu ce­dez terenul pentru o perioadă de doi ani, con­tra sumei de 10.000 de euro. Bineînţeles că le-am făcut plângere penală şi i-am înş­tiin­ţat în scris să elibereze imediat terenul". Bine­în­ţeles că asta nu s-a întâmplat. Ulterior, Muşat a aflat că mai mulţi proprietari din Strejnic au primit doar 10.000 de lei, din cei 45.000 de lei cât le fuseseră promişi înainte de începerea lu­cră­ri­lor. Am încercat să dăm de patronul Metal Construct Trading, Nicolae Nacu, pentru a lămuri chestiunea contractelor, dar nu a fost de găsit.


PRIMĂRIE NEPUTINCIOASĂ

O altă victimă a hoţilor de balastru este Mirela Drăgulin din Ploieşti. Ea administrează la Strejnic 1,4 ha de teren care aparţine părin­ţilor săi. La 1 decembrie 2009, un vecin care are o tarla lângă terenul ei i-a spus că se fac exca­vări. Femeia s-a dus imediat la Strejnic şi a văzut că nu e de glumă. "Se făceau excavări pe o lăţime de aproximativ 30 de metri şi pe toa­tă lungimea terenului nostru. Nimeni nu ne-a cerut acordul. Abia după o săptămână am reuşit să iau legătura cu reprezentanţii firmei, dar discuţiile nu au dus la nici un rezultat. Şi părinţii mei au făcut plângere penală pentru tulburare de posesie", a declarat Mirela Dră­gu­lin. Am încercat desluşirea problemei la Pri­mă­ria comunei Târguşoru Vechi, de care ţine satul Strejnic. Viceprimarul Eugen Petre a declarat că Primăria nu poate interveni pentru că tot ceea ce se întâmplă este de competenţa Poliţiei.

În ceea ce priveşte avizele necesare pentru accesul buldozerelor şi excavatoarelor pe terenurile sătenilor, viceprimarul a precizat că toată procedura ţine de Consiliul Judeţean. Aceasta pentru că este vorba de terenuri aflate în extravilan. "Tot ce putem noi să facem este să încercăm să rezolvăm acest conflict pe cale amiabilă şi să urmărim ca la finalul exploatării terenul să fie redat agriculturii, aşa cum era înainte", a precizat vicele. Adică, firma va trebui să pună la loc cu un strat de 50 de centimetri de sol arabil, nu de oricare, ceea ce este aproape imposibil. Până şi viceprimarul se îndoieşte că acest lucru va mai fi posibil.


POLIŢIA, LA FEL
Agentul-şef Grigore Mihai este şeful de post în Strejnic. Întrebat despre plângeri, re­cl­a­ma­ţii, el a dat-o din colţ în colţ. "Această firmă are un punct de lucru legal pe raza comunei. A cum­părat unele terenuri de la oameni, cu alţii a încheiat doar unele înţelegeri, dar unii proprietari nu sunt mulţumiţi de banii primiţi. Lucrurile sunt foarte încurcate, iar noi avem de rezolvat şi alte treburi, nu putem să ne ocupăm numai de această problemă", s-a justificat po­li­ţistul. Într-adevăr, este mult de muncă într-un sat mic cum este Strejnicul. Legat de sesizările lui Muşat şi Drăgulin, agentul-şef a spus că el aş­teaptă să-i vină dosarul de la Procuratură, după care va face cercetări. Dar, până să vină dosarul, poliţistul a mai primit el o plângere de la un alt proprietar din Strejnic care a reclamat prezenţa ilegală a utilajelor pe terenul lui. L-am întrebat ce mă­suri a luat. Răspunsul este demn de cascadorii râsului: "Din păcate, când ne-am deplasat la faţa locului, utilajele nu mai erau pe acel teren. Iar pe administratorul firmei nu-l putem găsi de câte­va săptămâni. El are domiciliul prin Călăraşi sau Olteniţa". Adică nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

×
Subiecte în articol: special