x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stănişoară & Lascu – MApN SRL

Stănişoară & Lascu – MApN SRL

de Dan Constantin    |    23 Ian 2009   •   00:00
Stănişoară & Lascu – MApN SRL

O încrengătură de firme şi de interese s-a ţesut de-a lungul anilor între ministrul Apărării, dl Mihai Stănişoară, şi noul secretar de stat, şef al Departamentului pentru Armamente, dl Aurel Ionel Lascu (foto). Cei doi au fost nu numai colegi de an la Politehnica din Timişoara, ci au conti­nuat o strânsă colaborare în ultimii 15 ani, când carierele lor profesionale şi afacerile i-au unit într-o adevărată frăţie.



Totul a culminat prin includerea lui Andrei Stănişoară, fiul de 22 de ani al ministrului, în acţionariatul firmei SITAS Tehnologia Apei SRL, din Turnu-Severin, înfiinţată de dl Lascu în 2006.
Între ministru şi secretarul său de stat s-au clădit relaţii strânse prin firmele în care au fost fie acţionari,  fie administratori, fie executanţi, dl Stănişoară fiind mereu primul în ierarhie.
Secretarul de stat de la Armamente are în gestiune bugetul de înzestrare a Armatei, în sumă de câteva miliarde de euro.
Domnia-sa a lucrat ca angajat al unei firme de comerţ cu furnituri militare şi armament (Boss Exim) la care acţionari sunt domnii Bogdan Ceauşelu şi Sebastian Vlădescu, epicurianul ministru de Finanţe şi casier al dlui Tăriceanu. Contractul controversat cu Alenia pentru cumpărarea de avioane militare de transport a fost urnit de firma Boss Exim. Acum, Eurofighter, avionul oferit de Alenia pentru înzestrarea aviaţiei militare în cadrul contractului de circa 4 miliarde de euro, este împins la uşa dlui Lascu exact de foştii lui şefi de la Boss Exim. Cum or fi apărând aceste lu­cruri în mapa profesională prezentată preşedintelui Băsescu de dl Stănişoară pentru acceptarea şefului Departamentului Armamente?



Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, şi-a plasat un partener de afaceri în funcţia-cheie de secretar de stat şi şef al Departamentului Armamente. Alesul pentru gestionarea fondurilor de înzestrare ale Armatei, Ionel Aurel Lascu, este o persoană total necunoscută până acum.

Faptul că dl Ionel Aurel Lascu nu a avut expunere mediatică l-a ferit de orice suspiciune legată de activitatea domniei sale. Mapa profesională arată, cel puţin la prima citire, fără fisură, ceea ce cu siguranţă a fost motiv de satisfacţie şi pentru preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului declara în perioada de formare a Guvernului că va studia atent propunerile pentru conducerea ministerelor, inclusiv nominalizările pentru funcţiile de secretar de stat. Or, dl Lascu are un "dosar beton" garantat de însuşi ministrul Apărării Naţionale, care îl cunoaşte de ani buni, în care s-au cimentat relaţii strânse. Atât de strâns, încât se împletesc cu afacerile celor două familii.

CARIERĂ
Ministrul şi secretarul de stat pentru Armament sunt ingineri şi s-au afirmat profesional în Mehedinţi. Primul contact l-au avut în facultate, Mihai Stănişoară şi Aurel Ionel Lascu au absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic "Traian Vuia" Timişoara, promoţia 1986. Amândoi se angajează ca ingineri în Drobeta Turnu-Severin, oraş suficient de mic pentru a întări prietenia. După revoluţie, cei doi tineri ingineri se despart pentru o perioadă. Viitorul ministru are o pată albă în CV (1990-1992), în timp ce viitorul secretar de stat se afla la cursuri inginereşti în Franţa, nefinalizate cu doctorat. În 1992, dl Stănişoară devine vizibil ca secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie Mehedinţi, unde ajunge şi preşedinte (1994-1999).

Este locul care îi reuneşte, dl Lascu devenind responsabil pentru relaţiile internaţionale ale Camerei de Comerţ din Mehedinţi în perioada 1994-1995). Este primul stagiu în care dl Stănişoară devine superiorul dlui Lascu. Dar nu şi ultimul.

Începe o colaborare şi mai strânsă între cei doi. În 1995, Aurel Ionel Lascu este numit director executiv de Consiliul de administraţie al firmei Durex Trading. Între acţionari s-au aflat Mihai Stănişoară şi Mihai Tânjală, despre care presa a avut numeroase referiri la cariera lui de ofiţer de contrainformaţii în perioada comunistă. În 2001, căruţa dintre viitorul consilier pe probleme de apărare al preşedintelui Băsescu şi ministru al Apărării şi fostul ofiţer de contrainformaţii militare s-a rupt. Deveniseră stânjenitoare pentru cel ce era sortit să aibă o carieră de mare succes în domeniul militar. Dl Lascu nu-şi reneagă relaţia cu Mihai Tânjală. Devine chiar asociat cu acesta în Group  Trading, cu un procent de doar 3 la sută. Este însă administrator al acestei firme în care apare în acţionariat şi o firmă din Statele Unite.

COMERŢ CU ARME
Marele pas spre afacerile internaţionale pentru care se pregătise îndelung, prin stagii în străinătate, îl reprezintă angajarea la firma Boss Exim Trading Group SRL. Era marea încercare profesională şi mutarea în Capitală, acolo unde Stănişoară deja primise funcţii. Prima, cea de secretar general al Ministerului Apărării Naţionale. Boss Exim Trading era o firmă care s-a ocupat de comerţul cu armament şi avea ca acţionari pe Bogdan Ceauşelu (fiu de general) şi Otto Brener, un general ieşit la pensie, cu vaste relaţii în Ministerul Apărării.

În mapa profesională, dl Lascu are pentru public o funcţie ambiguă la Boss Exim – director proiect Maroc pentru perioada 2003-2004.

În 2004, şi dl Stănişoară se apropie de ţintă, devenind după alegeri deputat şi preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, pe care o ocupă până în 2007. Apoi, în 2007 este numit consilierul preşedintelui Băsescu pentru Securitate Naţională.

LA LOC COMANDA
După cei doi ani petrecuţi cu "proiectul Maroc", dl Lascu se întoarce pe meleagurile natale. Are un intermezzo la Compania Naţională de Administrare a Porturilor Dunării Fluviale, ca director al portului Drobeta Turnu-Severin. Apoi, pentru două-trei luni, devine doar şef de import-export la fabrica SEVAM. Iese din monotonia muncii în industrie şi îşi ia soarta în propriile mâini. Împreună cu un canadian şi un neamţ înfiinţează firma SITAS Tehnologia Apei SRL la care este din 2006 până în 14 ianuarie 2009 administrator şi acţionar. Tehnologia Apei a fost trambulina care l-a propulsat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Apărării, unde abia fusese uns domnul Stănişoară, coleg, prieten şi partener de afaceri de 27 de ani.

LOVITURA
Prietenia dintre cei doi bărbaţi de stat se transmite binefăcător acum şi către băiatul dlui ministru Stănişoară. Conform datelor de la Registrul Comerţului, Andrei Stănişoară, la cei 22 de ani neîmpliniţi, devine acţionar la SITAS Tehnologia Apei, firmă condusă până la 15 ianuarie de dl Lascu. Numirea în funcţia de şef al Departamentului de Armament şi secretar de stat este legată de intrarea în acţionariat a fiului dlui Stănişoară? Este doar una din întrebările care vin nu din considerente legale, ci mai ales morale. Asta, doar în ultimă instanţă.

ALTE ÎNTREBĂRI
Instalarea dlui Lascu în tandem cu dl Stănişoară în fruntea Ministerului Apărării este punctul final al unei frăţii pe care nu o judecăm, ci doar o constatăm. Dar sunt alte câteva întrebări care decurg din aceste apropieri legate de activitatea dlui Lascu în firma condusă de dl Ceauşelu. Boss Exim, transformată între timp în Lord Expert prin alăturarea în acţionariat a dlui Sebastian Vlădescu, a contribuit din plin la  impunerea firmei Alenia în contractul de achiziţie a avioanelor militare de transport scurt/mediu curier. La Lord Expert, care funcţionează într-o vilă a dlui Nicu Gheară, sunt angajaţi o serie de generali care au contribuit la elaborarea caietelor de sarcini pentru achiziţiile de armament. De exemplu, dl Ion Magdalena este unul dintre ei. Acum, fostul angajat al dlui Ceauşelu răspunde tocmai de cheltuirea bugetului de înzestrare. Prin hazard, Alenia, susţinută de Lord Expert, este tocmai unul din competitorii în contractul gigant pentru avionul multi-rol. Eurofighter are în România o manşă bună, cu porţi larg deschise de relaţiile interumane. Iată cum doi foşti studenţi care au ştiut să rămână prieteni vor avea de gestionat câteva miliarde de euro. Noroc că acasă, la Turnu-Severin, micul Andrei Stănişoară are grijă ca tehnologia apei să prospere. Presa tabloidă îl descoperă pe tânărul Andrei în compania de amuzament a Elenei Băsescu. Noua generaţie îşi clădeşte de pe acum mapa profesională. 20 de ani trec foarte repede.

×